ВИЕНА тема 11

• 34 704
  • 744
  •   1
Отговори
# 645
Дано я хванем украсата,че ние на 9ти ще сме там :/

# 646
Взех билети и 5 до 9 май сме във Виена с мъжа и детето. Изчетох темата и ще я следя. Предстои да резервирам нощувки и да обмисля маршрута.😊 Ще питам при нужда от съвет.
Пътувалите с полета на Райън в 7.20 Виена-София, как стигате до летището в този ранен час?

# 647
  • София
Вчера се завърнахме от петдневен престой във Виена и бих искала накратко да споделя впечатленията си с благодарност към пишещите в темата, от която почерпих много полезна информация. Heart

Пътувахме аз, мъжът ми и двете ни дъщери на 11 и 17 години, с директен полет до Виена на австрийските авиолинии. Спахме в един от тези апартаменти, резервирах през Booking.com. Нашият беше 50 кв.м, с една спалня и разтегаем диван във всекидневната.  Много приятен, чист, с всички необходими удобства. Районът (17. Hernals) е много спокоен и тих, с отличен транспорт.  До центъра слизахме с трамвая за 15-ина минути. Още с пристигането си купихме седмични билети, тъй като пристигнахме в понеделник.  
Разглеждах различните видове пасове и карти (Vienna City Card, City Pass), обаче не можах да преценя дали ще ни излезе изгодно с намаленията в музеите, които смятахме да посетим, и не взех.  

Постарах се да съобразя програмата ни така, че да има по нещо и за големите, и за малките. Ако бяхме сами с мъжа ми, програмата ни щеше да е доста по-интензивна и да видим повече неща, но важното е, че всички накрая бяха доволни. За момичетата това е първото излизане извън България и емоцията беше огромна.

Нищо ново няма да кажа, но не мога да не споделя колко сме очаровани от Виена – толкова красив и уреден, приятелски настроен към туристите град! Впечатляваща система на градския транспорт, включително разнообразните опции за закупуване на билети за кратък престой; повечето музеи предлагат безплатен вход за деца до 19 години или семеен билет със значително намаление, отворени са по празниците. Останаха още много неща, които бихме искали да видим – дано да ни се удаде такава възможност отново в бъдеще!

Подробностите около програмата ни слагам в скрит текст, защото иначе постът ми ще стане огромен. Извинявам се предварително, от много години не съм писала толкова дълго във форума. Blush

Скрит текст:
30.12 – Пътувахме с ранния полет в 7.25ч. Към 10.30 се настанихме в квартирата, после пазарувахме храна, спахме и излязохме по следобедно време. Направихме разходка из центъра, хапнахме торти до Операта, разгледахме катедралата „Св.Стефан“и накрая -  „Къщата на музиката“. Възползвахме се от намаления билет след 20 часа (отворена е до 22 часа). Хареса се на всички, малката ми дъщеря беше много доволна от всички интерактивни забавления.

31.12 – Музей за история на изкуството. Самата сграда отвън и отвътре е невероятно красива. Всички колекции на полуетажа (египетска, антична) ни направиха силно впечатление, особено египетската, въпреки че сме разглеждали такива и в други големи музеи. Препоръчвам Kunstkammer Wien с декоративни предмети от ежедневието, които сами по себе си са произведения на изкуството. За съжаление малката се отегчи и огладня, а единственият ресторант се оказа доста скъп и с опашка от чакащи, та се наложи да съкратим разглеждането на галерията на първия етаж. Все пак съм щастлива, че успях да прекарам достатъчно време с картините на Питер Брьогел Стари – „Вавилонската кула“ и трите картини от „Сезоните“.

Оттам отидохме в голямата зала на Националната библиотека. С мъжа ми вече я разгледахме по време на служебното ни пътуване в началото на декември. Тогава ходихме също и в музея на глобусите (единствен по рода си) и музея на папирусите. И двата ни бяха изключително интересни, но момичетата искаха да се прибират и не успяхме да им ги покажем.

Посрещнахме Нова година на Stephanplatz. Малката ми дъщеря се страхува от фойеверки и нарочно избегнахме Rathausplatz. Атмосферата беше много приятна, спокойно-весела, без изцепки.

1.01 - Музеят на Хундертвасер - изключително интересно и приятно за посещение място. Атмосферата е много уютна, интимна,  в същото време изложбата е богата и изчерпателна. Подходяща и за по-малки деца. Междувременно Hundertwasser Village, което се намира на няколко преки от музея, беше затворил и само си направихме снимки пред къщата му.

Пратер – Вечер е много красиво заради светлините. Забавлявахме се чудесно на няколко атракциона, бихме останали и повече, но времето напредна. (Очаквано) дълга опашка за виенското колело Riesenrad. Не съм засичала по часовник, но заедно с опашката за билети сигурно е отишъл към час.

2.01 – Технически музей. Много сериозен музей на високо ниво, впечатляващи по разнообразие и размер експозиции. Убедих се, че това огромно нещо не може да се разгледа качествено за един ден. Прекарахме там близо 5 часа, а знам, че пропуснахме доста неща.  
Музей Леополд – възползвахме се от удълженото работно време до 21 часа в петъчния ден. Хареса ми това, че изложбата „Виена и модернизмът“ представя богата информация в широк контекст – не само художници, но композитори, философи, архитекти. Картините на Густав Климт са предимно от по-ранния му период, с изключение на „Смъртта и Животът“. Аз лично се впечатлих най-много от Егон Шиле, който е представен с доста творби.
На етаж -1 като част от изложбата на Рихард Герстл, считан за първия немски експресионист преди Шиле и Кокошка, беше изложен автопортрет на Ван Гог, така че не я пропускайте. До 20.01.2020 е.

Неприятно впечатление ми остави персоналът – кисели гардеробиерки, които на висок глас мрънкаха, че е петък и трябва да стоят до късно, а също и хората от охраната, които още в 20 часа започнаха да обикалят и да оглеждат с опънат и напрегнат вид залите, все едно търсят някой престъпник.  Като цяло чувството беше, че те подканят час по-скоро да си тръгваш.

3.01 – Haus Des Meeres – очакван успех сред цялото семейство. Разгледахме за около час и половина. Препоръчвам да се отиде най-късно към 10 часа, защото към 11.30 опашката вече излизаше извън двора на сградата. Съвсем наблизо е Marianhilfer Strasse – пешеходна част с много магазини, заведения т.н.

Ледена пързалка на Rathausplatz – скъпо удоволствие, което обаче напълно си заслужаваше. Чудесен лед, перфектно наточени кънки, персонални шкафчета, в които можеш да си прибереш обувките и багажа, страхотна атмосфера сред блесналите с лампички дървета. И това е само малката пързалка, която е до 6.01. На 22 януари ще отвори голямата, която е с къщички тип „коледен базар“, в който можеш да влезеш да се сгрееш, да пиеш/хапнеш нещо.

Вечеря в „Сантиметъра“ – по препоръки на пишещите тук. Огромни порции, любезно обслужване. Тръгнахме си доволно нахранени и стоплени след умората на пързалката.

# 648
Ние отседнахме във Vienna vintage apartment. Чудесен апартамент със страхотна локация. За 4 нощувки платихме 530 лв

Бихте ли казали как го резервирахте? В Booking за четири нощувки ми предлага цени над 1000 лв. Кой от предлаганите апартаменти наехте, за колко човека?

# 649
  • Пловдив
Здравейте!
Нахлувам в темата ви да споделя, че сме от живеещите тук. Ака имате нужда от информация или нещо неясно, пишете ми на лични. Виена е наистина страхотно място за туристи! За живеещите не е само розови облаци, но все пак се води номер 1 град по качество на живот и няма да се оплаквам. Ние живеем в сграда, където се дава изцяло на туристи, на много добро място е, до Къщата на моретата и търговската Мариахилферщрасе. Не сме усетили чак лошото от Виена, но определено има квартали, в което не бих желала да бъда дори и турист.
Приятни пътешествия!

# 650
Не разбирам. Какво означава само в една посока?
Избрала съм маршрут от А до Б, за който трябва да сменя 1 метро с друго за по 1-2 спирки и после трамвай за още 3 спирки.  Това води ли се една посока? Или нещо друго?
Това е една посока. Но, ако решите да отидете от точка А до точка Б и да се върнете, дори и за час( примерно да отскочиш до магазин и обратно да си оставиш покупките) не става. Може да сменяш 10 превозни средства, но само на път за някъде( не и обратно) в рамките на периода на валидност на билета.
За първи път чувам такова нещо.
Как така в посока?
Важи си един час- каквото и да ползвате. По-евтино ще ви излиза с карти (72-часови, седмични и тн. Може да си обикаляте спокойно, без да ги "маркирате" по машинките, които не винаги се виждат къде са).
Внимавайте със седмичните. Мисля, че важаха от понеделник до понеделник, дори да ги купите в четвъртък.
Питайте. На Шведенплац има бюро информация, на Шотентор долу също.
Може да се провери и тук : www.winierlinien.at

# 651
  • Пловдив
Еднократният билет важи в рамките на 1 час и в една посока.
Машинката в метрото е на изход/вход. Оправдания за немаркиране, че не сте ги видели не минават. В рейс билети не се купуват, има само машинки за маркиране. В трамвай може да закупите от машина, но е с 20 цента по -скъп.
Седмичният билет е изгоден, ако пристигате понеделник. Но иначе вариантите са 24 48 72 часови , при които часовете текат от първото маркиране.С тях деца до 15 мисля пътуват безплатно с вас.

# 652
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Седмичните карти важат точно от понеделник до следващия понеделник сутрин.Навсякъде го пише.Те не е нужно да се валидират, тъй като на тях пише периода, който важат.
Ние бяхме точно с такива, макар да пристигнахме в неделя.В неделя бяхме с единични билети и от понеделник до четвъртък бяхме със седмични карти.Цената им е като тази за 72 часа.

https://www.wienerlinien.at/eportal3/ep/channelView.do/pageTypeI … elId/-47239#67054

# 653
Но иначе вариантите са 24 ....часови , при които часовете текат от първото маркиране.С тях деца до 15 мисля пътуват безплатно с вас.
Може ли линк къде е записано това в сайта на Градския транспорт. Ще сме две семейства с по едно дете на 10 и 14 години и ще е чудесно да се възползваме от тази опция.

# 654
# 655
Доколкото разбрах обаче това важи за
VIENNA CITY CARD

Free travel on public transport in Vienna
Discounts in museums and tourist attractions, etc
€ 17 / 24 hours
€ 25 / 48 hours
€ 29 / 72 hours

А не за 'обикновена' еднодневна карта за ГТ, която струва 8 евро?

# 656
  • СОФИЯ
Има и дневна карта за 5.80. Важи до 1 след полунощ на следващия ден. https://shop.wienerlinien.at/index.php/product/694/show/0/0/0/0/buy

# 657
  • Пловдив
Доколкото разбрах обаче това важи за
VIENNA CITY CARD

Free travel on public transport in Vienna
Discounts in museums and tourist attractions, etc
€ 17 / 24 hours
€ 25 / 48 hours
€ 29 / 72 hours

А не за 'обикновена' еднодневна карта за ГТ, която струва 8 евро?

Да , така е. За тези, които споменах 24 48 и 72 часа важи. Защото и самите карти са по-скъпи. Имат и отстъпки от музеи и т.н. Преди като бях туристка все се случваше тях да си купувам. Сега , откакто сме тук за по-дълго, и сме толкова близо до център, осъзнавам, че виена не е толкова голяма и ако искам да видя основните неща - става и с колело, и пеша. Много са навъдени електро скутери също, всеки хвърчи.

# 658
Всъщност музеите са безплатни и избягваш чакането на опашки

# 659
Еднократният билет важи в рамките на 1 час и в една посока.
Машинката в метрото е на изход/вход. Оправдания за немаркиране, че не сте ги видели не минават. В рейс билети не се купуват, има само машинки за маркиране. В трамвай може да закупите от машина, но е с 20 цента по -скъп.
Седмичният билет е изгоден, ако пристигате понеделник. Но иначе вариантите са 24 48 72 часови , при които часовете текат от първото маркиране.С тях деца до 15 мисля пътуват безплатно с вас.
Лично съм питала във Вийнер линиен, в отдела им за глобите. Билетът важи за еднократно пътуване в една посока, без да е ограничено в 60 минути. Разбира се, пътуването трябва да се реализира в разумно време, без пиене на кафе по средата.

Общи условия

Активация на акаунт