Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 57

• 27 627
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
Да попитам и аз: Кога и как се отразява безглутеновата диета на хормоните? От тук научих, че глутена влияе зле, и реших да пробвам. Да, чувствам се добре и не умирам от глад (както очаквах). Но се чудя как ще се отрази на хормоните и кога да пусна изследвания?

# 631
  • София
Nel, FT3 ти е доста нисък - най-вероятно на това се дължат по-голямата част от оплакванията ти.
Не мисля, че ИР е тежка при теб.

Много ти благодаря, Гърне с похлупак  bouquet
Опитвам се да изчета всичко, що касае повишаването на FT3. Доколкото си спомням, пак прочетено от тук, в България такъв хормон не се продава. От Гърция ли да поръчвам или да се опитам да го повиша с добавки  Thinking

# 632
Изключването на глутена е полезно за страшно много неща, особено дългосрочно, но дали ще се отрази на хормоните - не знам, трудно е да се каже. Напълно е възможно да не се отрази.

# 633
Да попитам и аз: Кога и как се отразява безглутеновата диета на хормоните? От тук научих, че глутена влияе зле, и реших да пробвам. Да, чувствам се добре и не умирам от глад (както очаквах). Но се чудя как ще се отрази на хормоните и кога да пусна изследвания?
Здравей, не само глутена трябва да се избягва. Млечните продукти, както и захарта трябва да бъде спряна или поне минимализирана.
Аз бях в края на май диагностицирана с Хашимото и направих доста голямо проучване кое е вредно и как трябва да се храним при тази диагноза. Ето и резултатите ми в края на май :

След като спазвах стриктно този начин на хранене : http://www.crunchy-paleo.com/aip-6-mistakes/  резултатите са невероятни, дори няколко пъти погледнах дали не е друго името на пациента

Това са стойностите на ТАТ и МАТ, които ме направиха най-щастливия човек на земята хахахахах

Просто мога да кажа, че този начин на хранене не е лесен особенно първите 2-3 седмици, но това което постигнах с Антителата е невероятно и мога само да ти препоръчам горещо да се ооиташ да спазваш и ти този хранителен режим Simple Smile

# 634
  • Бургас
Здравейте момичета, чисто нова съм в групата. Преди 2 год. ми откриха Хашимото и от тогава е голямо ходене по лаборатории и изследвания. Тук в Бургас не открих ендокринолог, който да се заинтересува от състоянието ми. " - Ми Хашимото, ще си пиете до живот хормона и ще си регулирате сама дозата". И аз започнах да си пия хормона, селена и куп добавки.
След 1 година реших да отида на преглед в София при доц. Петкова. Тя ме посъветва да спра хормона, защото те са в нормални граници, което си беше така и при поставяне на диагнозата ми, но нали специалиста решава да го пия и аз го пия. Ок, спрях хормона, нямам типичните симптоми, освен наднормено тегло. Да де, ама антителата при диагностициране МАТ бяха - 105, при норма до - 34, ТАТ в норма, сега са много завишени. Вече тотално се обърках.

Глюкоза (Glucose) 5.15 mmol/L  - 5.55  - 4.22  до 6.10
Креатинин (Creatinine) 80.86 μmol/L  - 0.00 до 90.00
Пикочна киселина (Uric acid) 346.70 H* μmol/L  - 142.00 до 340.00
FT3 (Свободен T3) 3.580 pmol/L  - 3.10 до 6.80
FT4 (Свободен T4) 12.32 pmol/L -  12.00 до 22.00
TSH (Тиреотропен Хормон) 2.450 mlU/L 0.27 до 4.20
anti Tg (TAT) 649.700 H* IU/ml  - 0.00 до 30.00
anti TPO (MAT) 254.400 H* IU/ml  - 0.00 до 34.00
Забележка:
Дата на извършване: 15.08.2019  

# 635
Извинете, че "побудвам" питането си от преди няколко страници,но моля,ако някой може да се включи със съвет. Благодаря ви от сърце.

Скрит текст:
[/spoiler
Скрит текст:
]Добър ден, моля за помощ за разчитане на резултатите ми от днес.
Накратко моята история е следната : правим опити за бебе, до преди 7-8 месеца не бях изследвала ЩЖ, но по съвет на репродуктивния посетих ендокринолог, направиха ми ехо - хомогенна структура без промяна .Не ми беше поставена диагноза/ а тогава изобщо нищо не бях прочела за Хашимото/. Пуснаха ми изследвания и там имаше "леки отлконения- според лекаря". ТСХ - 3.62 , Т4 1.6 / реф.0.93-1.7/, Т3 - 4.84 / реф.3.95-6.8/, ТАТ <10 / реф.115/ , МАТ 1.8 / реф. <34 . Назначиха ми Еутирокс 25 ,но въпреки това след 2 месеца ТСХ не беше мръднало. Започнах прием на 50 Еутирокс.
Резултата преди 2 месеца с тази доза беше : ТСХ -1 , Т3 - 4.77 , Т4 - 1.62.
ДНЕС без да съм променяла дозата резултатите са :
ТСХ - 2.69uIU/ml / реф. 0.27-4.2
Т3 -    4,22 pmol/l / реф. 3.95-6.8
T4 -     1,36 ng/dl / ref. 0.93-1.7

Моля Ви за съвет да вдигна ли дозата и с колко? Ендокринолог ще мога да посетя най-рано след месец-два.
Благодаря ви.

# 636

Здравейте, при такава стойност на ТСХ нужно ли е да се приема хормон за понижаването й? От 3 години си следя щитовидната жлеза (заради алергия започнах), най-висок резултат съм имала 4.9 и 5, и след това резултатите са били винаги 3 и нещо, без да спазвам диета или да приемам хормони. Правила съм две консултации с ендокринолог, беше ми казано, че при положение, че всичко друго е наред (като хормони и антитела) и нямам симптоми за повишена функция на щитовидната жлеза, лечение ще е нужно единствено когато реша да забременявам и трябва показателя да се смъкне под 2.5. Погледнах резултатите на Nexi28 и там пише, че всъщност и в трите тримесечия се допуска ТСХ по-високо от 2.5 Thinking

# 637
Мацки, ТСХ над 1,5 е високо, без значение дали ще забременявате. А ФТ4 и ФТ3 под средата на референтните стойности са ниски. Например при граници 12-22 за ФТ4 ви трябва минимум стойност 17, за да може да се каже, че не сте в хипофункция. Казвам го за ваша информация, защото ендокринолозите са на друго мнение. Laughing Те гледат само ТСХ и им стига да е "в норма", особено ако няма да забременявате.

# 638
Лили-лилиан, в хипофункция с Хашимото си. Трябва да започнеш хормон. Поне 25 и след 60 дни проверка. Но по-притеснителна е високата пикочна киселина. Имаш ли диабет или подагра? Трябва да отидеш на лекар, за да ти изпише нещо за намаляване на пикочната киселина. Освен това, докато не се разбере причината за тези стойности, трябва да спреш всякаква консумация на месо, яйца, гъби, грах. Освен лекарство, от природните средства за сваляне на пикочната съм чела, че помага екстракт от череша. Има на таблетки. Нещо от типа на това https://www.iherb.com/pr/Redd-Remedies-Gouch-60-Vegetarian-Capsules/78548
Изследвай си кр захар и инсулина на гладно в един ден. От селена се почива, не се пие постоянно. Той има евентуално отношение към сваляне на антителата, а не към регулирането или лечението на жлезата (ако въобще при хаши може да става въпрос за лечение).

Мама4, можеш леко да побутнеш дозата. От 50 на 56.25. Това е четвъртинка от 25. Поне си само в хипофункция, без Хашимото според антителата. И не пускай контроли толкова често. Остави си време за натрупване след промяна на дозата поне 60 дни. Търпеливо спокойствие ти трябва и бебче ще дойде. 🙂👍

ЗаТебеБебе, имаш нужда от хормон. И да, никой няма да ти го изпише с тези резултати при все, че май все още нямаш Хашимото (ехография имаш ли), а само хипофункция. Вероятно е трябвало още преди 3 г да започнеш хормона. Ако искаш бебе, гледай да смъкнеш тсх под 1,5.

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 14:57 от AnMary

# 639
  • Бургас
Лили-лилиан, в хипофункция с Хашимото си. Трябва да започнеш хормон. Поне 25 и след 60 дни проверка. Но по-притеснителна е високата пикочна киселина. Имаш ли диабет или подагра? Трябва да отидеш на лекар, за да ти изпише нещо за намаляване на пикочната киселина. Освен това, докато не се разбере причината за тези стойности, трябва да спреш всякаква консумация на месо, яйца, гъби, грах. Освен лекарство, от природните средства за сваляне на пикочната съм чела, че помага екстракт от череша. Има на таблетки. Нещо от типа на това https://www.iherb.com/pr/Redd-Remedies-Gouch-60-Vegetarian-Capsules/78548
Изследвай си кр захар и инсулина на гладно в един ден. От селена се почива, не се пие постоянно. Той има евентуално отношение към сваляне на антителата, а не към регулирането или лечението на жлезата (ако въобще при хаши може да става въпрос за лечение).

Благодаря за отговора. Нямам диабет  и подагра, не ми е поставяна диагноза, но пикочната киселина винаги я изследвам с щитовидните и винаги е леко завишена. Ще взема мерки.

# 640
Lili-lilian, пикочната киселина може да ти е завишена и от похапване на зеленолистни, включително и ако си яла салата на вечеря и сутринта си изследваш кръвта, това би се отразило. Wink

# 641
Много ти благодаря, Гърне с похлупак  bouquet
Опитвам се да изчета всичко, що касае повишаването на FT3. Доколкото си спомням, пак прочетено от тук, в България такъв хормон не се продава. От Гърция ли да поръчвам или да се опитам да го повиша с добавки  Thinking
Моля, за нищо! Simple Smile
Мисля, че е най-добре първо да пробваш да повишиш FT3 натурално и чак тогава, ако не става, да пристъпиш към приема на синтетичен хормон. По принцип, не е трудно да се снабдиш - може да си го поръчаш онлайн, намира се тук-там.
Аз много добре те разбирам, защото също съм с доста нисък FT3, макар да съм на терапия от много време и FT4 + TSH да са ми с относително добри стойности.
Според някои източници, за да конвертираш FT4 в FT3 успешно, трябва целият ти организъм да е в добро състояние - да избягваш стреса, да се храниш пълноценно, да си почиваш достатъчно, да си попълнила всичките си липси на витамини и минерали, да не спазваш брутални диети и да се преработваш, да оправиш състоянието на чревната си флора, черния дроб и бъбреците, плюс още куп неща... Във всеки случай не е лесна задача. Уви, аз така и не успях да се справя с повишаването на FT3 по естествен начин, така че обмислям дали да не почна да го приемам в синтетична форма. Simple Smile

Тук в Бургас не открих ендокринолог, който да се заинтересува от състоянието ми. " - Ми Хашимото, ще си пиете до живот хормона и ще си регулирате сама дозата".
Не виждам причина да недоволстваш от този отговор. Казали са ти самата истина. Тук, в темата, повечето потребителки правим именно това - следим се сами и си регулираме дозата на хормона на своя глава, според натрупаните до момента знания за заболяването.
При тези стойности на хормоните от средата на август, които показа, не знам кой нормален лекар би ти спрял хормона. Визирам споменатата доц. Петкова. В сериозна хипофункция си. Определено не можеш без хормон.

# 642

ЗаТебеБебе, имаш нужда от хормон. И да, никой няма да ти го изпише с тези резултати при все, че май все още нямаш Хашимото (ехография имаш ли), а само хипофункция. Вероятно е трябвало още преди 3 г да започнеш хормона. Ако искаш бебе, гледай да смъкнеш тсх под 1,5.
Нямам ехография, само преглед с опипване Rolling Eyes много благодаря за отговора, от статии по темата и разговори с хора страдащи от Хашимото останах с впечатление, че дори и ако не планираш бременност, пак е нужно да имаш по-ниски показатели. Аз ходих на консултация в Александровска, ендокринолога ми намекна, че ако държа може да ми даде "малка доза" Еутирокс, така че смятам да си пробвам "късмета". Симптоми все още нямам иначе, да. И още един въпрос - ако има случайно забременяване, а ТСХ е високо, опасно ли е за плода, че ще се сваля по време на бременност, а не преди? Чисто информативно питам Hands V

# 643
Опасно е, ако не го свалиш. Твоето тсх (3,49)не е много високо и дори да си бременна би тр бързо да спадне. Но желателно е да го свалиш преди това. Ако вече си бременна, не се притеснявай. Започвай си хормон с доза по лекарско предписание и всичко ще е наред.👍🙂

# 644
Опасно е, ако не го свалиш. Твоето тсх (3,49)не е много високо и дори да си бременна би тр бързо да спадне. Но желателно е да го свалиш преди това. Ако вече си бременна, не се притеснявай. Започвай си хормон с доза по лекарско предписание и всичко ще е наред.👍🙂
Благодаря, аз още утре ще звънна да запиша час за консултация и ще го свалям, иначе не би трябвало да съм бременна, тъй като съм на противозачатъчни хапчета, но в такъв момент при потвърждение на опасенията ми, че не е достатъчно ниско, започва лека параноя естествено Grinning благодаря изключително много!

Общи условия

Активация на акаунт