Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 57

• 27 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 345
д-р Михаела Петрова, "Балкан мед", ул. Струма 6. Другата седмица ще водя и мъжа ми при нея, че го е закъсал нещо с имунитета и ни трябва имунолог, по конкретни проблеми, тя каза, че ще ни насочи, чакаме само едни изследвания, пуснати от проф. Наумова да станат.

# 346
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Като сме на тема храна: ограничих максимално въглехидратите и пак  между 13ч и 17ч съм в енергийна дупка и заспивам.
Ям мазно, за да поддържам кръвната захар стабилна и пак явно ми пада. Какво да правя, вече незнам 🙄

# 347
  • Бургас
Като сме на тема храна: ограничих максимално въглехидратите и пак  между 13ч и 17ч съм в енергийна дупка и заспивам.
Ям мазно, за да поддържам кръвната захар стабилна и пак явно ми пада. Какво да правя, вече незнам 🙄
Аз се чувствам зле, уморена и заспала цял ден именно без въглехидрати. Никак не ми се отразява добре намалянето им. Затова, въпреки че ядейки въглехидрати ми трябват месеци, за да сваля дори и един килограм,  ги започнах отново. Отделно имах и други проблеми заради малкото въглехидрати, преди бях писала. Често правя хипогликемии без тях също /мазното не ми помага/.

Както казват, храната е горивото на тялото - това е все едно да очакваш, че като налееш премиум бензин на някоя трошка, тя ще стане толкова бърза, колкото най-нов модел кола. Ами, не, остава си същата трошка, защото капацитетът ѝ е ограничен. Simple Smile Така и нашите организми никога няма как да бъдат като "нормалните", колкото и полезни храни да приемаме, колкото и да си нагласяме дозата на хормона, колкото и да се пазим от стреса. Но тази мисъл по никакъв начин не ми причинява дискомфорт, защото съм я приела.
И аз до този извод стигам и така се чувствам.

# 348
Не знам за другите, но аз не съм родена като "трошка", сама съм се докарала до това състояние и опомнила се, слава богу, преди да е твърде късно. Това, което ми е по-слабо, открих начин как да стимулирам. Не мога да се оставя без въглехидрати, не ми е добре, идейно също не го виждам правилно. Чувствам се добре при сегашния ми режим, да видим какво ще каже кръвта, предстоят ми изследвания.

# 349
Аз само спрях шоколада и какаото, към тях имам силна алергия, както се оказа, но започнах повече да наблягам на плодове, които мога да ям, че имам проблеми и с рефлукс, ям по малко и обикновени бисквити, когато изпитам чувство на глад, купувам такива с масло, има едни на захарни заводи Пловдив, правя си и със сметана нарязан пъпеш и банани и с фруктоза, като ползвам само такава, която е от плодове, а не от царевица.
Правя сутрин моркови с ябълка, магданоз, по 1 картоф и целина, когато имам под ръка - сок.
Наблягам доста на тиквички и картофи, ям и бял хляб, без него не мога, става ми лошо, ако не ям поне по малко хляб.
Сирене и кашкавал по малко, яйца много ограничено също - алергия имам, кисело мляко практически почти не, само в баница, когато си правя, никаква сода, никакви газирани, кисели и лютиви храни, зехтин само Екстра върджин или масло чисто, прясно мляко никакво.
В общи линии това, но по принцип аз ям доста ограничени неща още от малка и не ми тежи.

# 350
Аз само мога да кажа, че моят опит е, че храната не е панацея.

# 351
Тя ако беше панацея, всички щяхме да сме излекувани. Няколко пъти по-горе се спомена, че не е само това. Комбинация е. Но храната е много важна.

# 352
За съжаление не всичко работи еднакво за всички. Дори и АИП е рамка, в която всеки трябва да намери своя ъгъл и да си следва.
Чудесно е за всеки, който е намерил своя начин и се е оправил или се оправя. Разбирамо е, че иска да убеди всеки друг в своята панацея. Едновременно с това е хубаво да не забравяме, че универсални решения няма и това, което работи за мен не е задължително да работи за някой друг, но пък и това, че моето решение не работи при някой друг не означава, че аз трябва да спра да го правя Simple Smile

# 353
Разбира се, че не е панацея. Диетолога ми видя изследванията и ми ограничи повечето неща, дето ги ръпат във форума и АИП. Ми с гастрит, алергии и други проблеми няма как да ги ям, и си го знаех и аз
Вече почти не се дразня, като във всяка тема почнат да начукват канчето за поредния режим...в момента БМНВХ...дали ще е тема за пазар, за каквото и да е,в се се намери някой да просветлява...
Разбира се, с вафли и кроасани няма как да се лъжем, че се храним здравословно. Но от там насетне...доста е сложно.

# 354
 Хепи... Grinning
Точно защото съм ръпала какво ли не здравословно, ограничавала съм какво ли не, и е все тая, пак съм на същото положение. Разбира се всеки трябва да опита, но не възлагайте прекалени надежди.

# 355
Може би е въпрос и на възприемане на прочетеното. Аз като чета, нито виждам за панацея да се говори, нито опит да убедиш другия в твоето...а си споделяш личния опит. Не с амбиция да го изкопира някой друг, а защото може да се подсети за нещо, което да му е полезно. На мен ми отнема много време и енерия да открия кои храни и в какви комбинации ми вдигат антителата, конкретно при мен. Две от храните ги заковах, най-най-най-накрая! И метаболизмът ми е различен вече, така че нямам търпение да си видя кръвните изследвания.

Също така искам да благодаря на Ася от тази тема, от нея за първи път прочетох за режим на хранене 16/8, после на доста места го открих, наши медици също започват да се осмеляват да говорят за него, а на мен ми се отразява много благотворно. Нито ми е бил панацея, нито съм се притеснила, че някой ме е убеждавал в него. Много пъти съм била близо до него чисто интуитивно, така си усещах спокойни червата, а моят проблем с жлезата не е в жлезата.

Другото, което ми помогна, е запълване на дефицитите на витамини и въобще да обърна внимание на всичко, което ми казва кръвната картина.

Третото много важно нещо, за да не си напрягам жлезата, е промяната ми в нагласата към живота и по-точно да не приемам нищо лично. Аз като правя нещо съм наистина добронамерена, а кой разбрал, кой не, пък как му прозвучало и т.н. - това е извън мен и въпрос на личен потенциал. Позната на майка се е справила с Хашимото чрез системна работа с психолог, моя бивша колежка - чрез йога, друго не са променяли по същество, така че Хашимото изглежда е комплексно състояние и изисква работа на различни нива.

# 356
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз не ям напълно без въглехидрати.
Закусвам мазно и белтъчно, за да не ми играе кръвната захар.
На обед ям бавни въглехидрати - бобови, коренови и подобни плюс белтъчини. След това съм труп.
Дояде ми се грозде - заспивам след това.
Пробвах само белтъчини и мазно на обед - пак ми пада кръвната захар.
Чудя се как да я поддържам. Иначе не робувам на режим, искам нормално ежедневие!

# 357
Аз да си призная си причинявам нормално ежедневие. С нищо не прекалявам разбира се, търся си баланса и така. Животът трябва да се живее, а не да се изстрадва, а хубавата и споделена храна поне при мен е част от този процес.

# 358
Аз не знам какво е за другите "режим", така наричам начинът ми на живот за деня, а не нещо спуснато, което да се мъча да следвам. Днес закусвах кафе и кроасан с нуга крем 😃, по-късно ще хапвам белтъчини, така си усещам потребностите по вътрешен "режим". Вчера ми беше основно белтъчен ден, защото имах глад за белтъчна храна. Малко плодове и малко хляб имах също, няколко залъка. Та не мога да се оплача откъм измъченост с храна и липсата й/ограничаването й. Енергия имам за 5-ма. Преди не беше така.

# 359
И аз не се ограничавам- хапвам от всичко, умерено и избягвам храни, които знам, че ни ми действат ок. Когато бях на АИП също не съм страдала, нито гладувала- то се свиква. Почти всичко си има заместител. Предприех режима, когато бях много болна с ТСХ 27 и нещо, това ме спаси, но ми отне около 9 месеца, за да видя резултат. Тогава си казах, че повече няма да се занемарявам така. Едиственото бреме беше постоянното готвене и разнасянето на храна навсякъде с мен.  Не съм спирала приемането на витамини и довавки- до ден днешен си ходя на работа с кутийката и отварите.

Общи условия

Активация на акаунт