Клуб на храбрата шивачка - тема 21

• 31 872
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
До тук - добре. Това което виждам от снимките е, че наопаки е добре, а налице тегелът е много нанизан (така се казва). Тази машина е копирана от Сингер 834. Почти съм сигурен, че си я вдянала правилно, но все пак я раздени и вдени ТОЧНО като този ерген: https://www.youtube.com/watch?v=N__no6Whoc4
Сама виждаш, че ти липсва само пластмасовото капаче, което има декоративна функция. За да се оправи нанизаният тегел налице, трябва да стегнеш болтчето на совалката. Виж този полски ерген как вади совалката и ще видиш въпросното болтче, което трябва да стегнеш:
https://www.youtube.com/watch?v=thzRpd67Bgw&t=193s
Спазвай тази посока на въртене на калера, която е обратна на часовниковата стрелка! Когато стягаш (надясно) конецът на иглата, ако е нанизан тегела наопаки, се оправя. Преди да направиш каквото и да е, развий (наляво) врътката на иглата! Ший и развивай (отпускай), докато започне да ти харесва налице! Ако тегелът стане добре и налице и наопаки, започваш да пееш и да шиеш! Ако в един момент тегелът стане нанизан и наопаки, и налице, тогава вече трябва да стегнеш това малко болтче на совалката. Махаш плочката, както ти показва ергена! Вадиш совалката и завиваш (надясно) болтчето с подходяща малка отвертка 1/4 оборот! Пробваш и гледаш! Ако не е добре, завиваш още малко! Харесва ти и започваш пак силно да пееш, за да могат всички да разберат, че си баш майстор! Когато шиеш такова дебело яке и за да го пъхнеш под крачето си го вдигнала, не забравяй да пуснеш лостчето на крачето надолу. Ако не си пуснала лостчето на крачето, чинийките са раздалечени и ще ниже ужасно. Направи тези неща, постави някой СВЕТЪЛ КРЕЩЯЩ цвят конец, за да се вижда добре! Ако нещата са стигнали за песен, пиши! Ако са за сълзи, снимай и ще умуваме чешейки главите, като тримата глупаци!
  Не, не е от това, че не е смазана.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 15:31 от elektrichar

# 556
  • София
elektrichar, все повече ми се ще да се запозная с теб! 🤪 много се забавлявам като чета твоите съвети, а те са освен всичко друго и мнооооого ценни

# 557
  • София
До тук - добре. Това което виждам от снимките е, че наопаки е добре, а налице тегелът е много нанизан (така се казва). Тази машина е копирана от Сингер 834. Почти съм сигурен, че си я вдянала правилно, но все пак я раздени и вдени ТОЧНО като този ерген: https://www.youtube.com/watch?v=N__no6Whoc4
Сама виждаш, че ти липсва само пластмасовото капаче, което има декоративна функция. За да се оправи нанизаният тегел налице, трябва да стегнеш болтчето на совалката. Виж този полски ерген как вади совалката и ще видиш въпросното болтче, което трябва да стегнеш:
https://www.youtube.com/watch?v=thzRpd67Bgw&t=193s
Спазвай тази посока на въртене на калера, която е обратна на часовниковата стрелка! Когато стягаш (надясно) конецът на иглата, ако е нанизан тегела наопаки, се оправя. Преди да направиш каквото и да е, развий (наляво) врътката на иглата! Ший и развивай (отпускай), докато започне да ти харесва налице! Ако тегелът стане добре и налице и наопаки, започваш да пееш и да шиеш! Ако в един момент тегелът стане нанизан и наопаки, и налице, тогава вече трябва да стегнеш това малко болтче на совалката. Махаш плочката, както ти показва ергена! Вадиш совалката и завиваш (надясно) болтчето с подходяща малка отвертка 1/4 оборот! Пробваш и гледаш! Ако не е добре, завиваш още малко! Харесва ти и започваш пак силно да пееш, за да могат всички да разберат, че си баш майстор! Когато шиеш такова дебело яке и за да го пъхнеш под крачето си го вдигнала, не забравяй да пуснеш лостчето на крачето надолу. Ако не си пуснала лостчето на крачето, чинийките са раздалечени и ще ниже ужасно. Направи тези неща, постави някой СВЕТЪЛ КРЕЩЯЩ цвят конец, за да се вижда добре! Ако нещата са стигнали за песен, пиши! Ако са за сълзи, снимай и ще умуваме чешейки главите, като тримата глупаци!
  Не, не е от това, че не е смазана.

Уау, elektrichar уникален си! Много ти благодаря за съветите. Ще ги пробвам утре обаче, че вчера не ми остана време, а днес ще съм малко по задачки с дъщерята.... ще пиша естествено какво се е случило. Но да ти кажа си много прав май за това болтче на совалката. Като прочетох точно това твое изречение и се присетих, че проблемите ми започнаха след като се наложи лятото да махам и слагам совалката, тъй като се беше отчупило крайно парченце от пластмасовата част на совалката (утре ще пусна снимка да видиш за какво иде реч). Опитах се да го залепя с каноконлит, но то се отчупи пак и изпадна някъде на вътре. После се пробвах да намеря друга совалка, но не намерих или поне явно не съм търсила където трябва, но май може и без него (а може и това да е проблема - отчупеното парче). Естествено после това болтче трябваше да го затегна, но въобще не съм предполагала, че то ще се окаже решаващо за шева и че то служи за регулировка. А да си призная мисля, че адски го затегнах, та явно съм се престарала. Най-вероятно трябва да го отхлабя. Ще следвам инструкциите ти и ще пиша пак. Благодаря ти още веднъж и лек ден! 

П.П. Лостчето винаги го спускам, когато ще шия Simple Smile И между другото забелязах, че при спуснато краче конеца наистина се затяга, а при вдигнато - е отпуснат. Също така не знаех, че регулировката се прави при вдигнато краче.

# 558
Ето ти и совалка за твоята машина: http://fikonas.com/index.php?route=product/product&product_id=618
Както ще видиш в описанието, предназначена е за Лучник серия 800 и за Сингер 834. Странно ми е това, че си стегнала болтчето докрай, а ниже така грозно. Точно такава совалка си купи armeria наскоро. Този полски ерген показва точно мястото което е счупено на твоята совалка, но като плещи на немеждународен език, кой да го разбере? На ти сега, като стягаш совалки в неусвяст, купувай нова! Ще цитирам пак нашият герой бай Ганьо:  ,, - Имал си бол пари -  платил си!''
   Първо разхлаби конеца на иглата както писах, пробвай и каквото сабя покаже!

P. S. Крачето се вдига не за регулировка, а точно за да се отворят чинийките и конеца на иглата да влезе между тях. Когато крачето е спуснато и бремзата е стегната, не винаги конеца влиза между чинийките. Тогава стягай колкото си искаш, но тегела ще е винаги ужасно нанизан наопаки.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 17:49 от elektrichar

# 559
Здравейте, момичета ! Имам едно палто, но не ми стои добре като е закопчано. И се чудя дали ако отстрани, на мястото на копчетата и срещу тях се зашие нещо като кант с бродерия/или нещо подобно/ би стояло добре?? Идеята ми е да си го нося като сако...

# 560
  • София
Здравейте, момичета ! Имам едно палто, но не ми стои добре като е закопчано. И се чудя дали ако отстрани, на мястото на копчетата и срещу тях се зашие нещо като кант с бродерия/или нещо подобно/ би стояло добре?? Идеята ми е да си го нося като сако...
Двуредно ли е?

# 561
Двуредно ли е?
Да, може би два канта....Тук се губя малко, но в главата ми си го представям...Притеснявам се, че няма да мога да опиша на шивачката какво точно искам.😁

# 562
  • София
Двуредно ли е?
Да, може би два канта....Тук се губя малко, но в главата ми си го представям...Притеснявам се, че няма да мога да опиша на шивачката какво точно искам.😁
Ако махнеш копчетата при илиците, а другите ги преместиш като за едноредно, на 2см от края, няма ли да се получи?

# 563
Здравейте, имам от една година оверлог закупен от лидъл. Дълго време ползвах иглите от шевната ми машина. Преди известно време изпочупих всички игли, които имах. Иглата се изплъзва от гнездото си. Реших че проблема е в иглата. Закупих си оригинални игли. Днес ги изпробвах. Отново не мога да затегна както трябва иглата с болтчето. Оверлога си шие перфектно, но след няколко см. Шев, иглата пада. Пробвах и с двете гнезда. Дясната игла почти не се задържа. Лявата е по-добре но и тя се изплъзва. Сменях местата на двете болтчета, да не би да е там проблема. Иглите не се затягат.
Имате ли идея какво може да се направи. Да не би аз да бъркам някъде. Нямам идея какво да правя.
Здравей Кокоshinka,
Имам същият лидълски оверлог, който, каквито и марки игли да слагах, все падаха и се чупеха. При нас в Асеновград има много шивашки ателиета, но където и да питах за съвет - нищо не ставаше. Накрая мъжът ми занесе оверлога в специализиран сервиз наблизо. Там смениха иглостегача (това, в което влизат иглите)  с друг от някаква стара Бернина  и проблемите престанаха.  Платих 45 лв. , но вече година и половина стягам иглите само с една мъничка отверка, без никакво усилие.  Оказва се, че всичко е от качеството на материалите, от които са направени нашите машинки.Това, което ме накара дати пиша са съветите, които получаваш, а те ще доведат най-много до счупен оверлог.

# 564
  • Canada

Снимай се със закопчано палто, да видим точно какъв е проблема. Не е твоят размер ли?

# 565
Петя, никой нищо няма да счупи, ако мъжът независимо от килограмите си, е технически грамотен и с достатъчно ум в главата. Той би стегнал иглата толкова, колкото да не натвори някоя беля. Би пробвал да извади иглата дърпайки я. Ако пак пада иглата, ще развие болтчето внимателно и ще го огледа с лупа. Ще светне в отворът и пак с лупа ще огледа резбата на държача. Ако намери проблем в резбата на болтчето, ще намери подходящо. Може освен това, с много майсторлък да заостри болтчето, за да зацепва по-добре в иглата. И ако след всички опити да отстрани този проблем, нищо не стане, чак тогава ще даде машината да вземат 45 лева. В доста случаи препоръчвам някои неща да ги направи мъж. Но не защото силно подценявам възможностите на нежният пол, а просто защото технически грамотен мъж, има достатъчно сила и знания за специфични технически проблеми. Вярно е, че има мъже, които са по-жени и от жените. Както някой умен човек е казал:
  - Всяко нещо се прави посредством начин.

# 566
  • София
Подмяна с цип дали е много скъпо и осъществимо на този модел Дизел? Помня от дете че копчетата са неудобни, но ми пасват и се чудя дали да ги взимам, ако не свикна да сложат цип.
Скрит текст:

Този ръкав (скиорско яке) може ли да се закърпи  без цялостно разшиване (не ми се дават 20-30лв)
Скрит текст:

# 567
  • FRANCE
Цип възможно е, но нямам идея от цени. Якето, обръщаш на подплатата, обикновенно на левия ръкав има един бидим  шев, разпорваш го и имаш достъп от вътрешната страна на якето. Ти ли ще го шиеш? Ако нямаш машина става и с т.наречения машинен бод. Ако искаш ще ти обесня подробно.

# 568
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Може и отвън да се зашие якето на ръка без да се вижда.
Забравих как се казва бода...🤔

# 569
  • FRANCE
Скрит бод не беше ли? Не се сетих

Общи условия

Активация на акаунт