Плюсове и минуси на кварталите в София - 6

• 42 101
  • 823
  •   1
Отговори
# 615
Е нормално като доста голяма част почват работа на 20-22. То на тези години на кой не му се живее. Като се позамислят за семейство и се поспират, но това обикновено е към 25--30. Ама до тогава все имат заделени някой лев. До скоро едни приятели всеки месец обикаляха из европа. Минаха 27г , решиха да имат дете и набързо купиха апартамент за около 200000 евро, не в Лозенец, във Вадите. Ама факт че при всичкото обикаляне пак бяха заделили нещо и имаха за отскок.

Във Вадите за 200 К?! Че те цените във Вадите са с 30-40 % по-ниски от същинския Лозенец. Ах, да, забравих, че те просто там си искат, без тротоари, ГТ и училище и ДГ на пеш разстояние. Кефят се хората на това,.

Биха ми харесали конкретни места и конкретни сгради обаче - в Иван Вазов до парка; Стрелбище в началото до парка, Лозенец около кръста и американското посолство, Центъра в участъка от НДК до Алабин и около Графа например, около Витошка; Драгалевци и Бояна малко части, ама има да стават. Свикнал съм с тази част на София просто.

Затова пък мен лично не ме кефят Докторската и наоколо, по-гъчкаво е и от Лозенец, Яворов ми е старо и на места шумно, Изток за мен е далеч от цивилизацията, пък този Изток, дето реално е Дианабад, си е смешка направо.
Пренасям го тук, че там стана много дълго.
В Иван Вазов до парка си на самата Бяла Черква и шумът е отвратителен, по-добре е в уличките навътре в квартала. Може би имаш предвид Гоце Делчев до парка, Стрелбище е до Иван Вазов и не граничи с парка, но който и да е, и за двата важи същото. Всъщност, най-често така се получава - сгради до парк са и до шумен булевард. За мен това си е неразрешимо противоречие, или жертваш гледка за тишина, или тишина за гледка. По избор.
Странно ми е - според теб в центъра между НДК и Алабин и по Графа не е нагъчкано, а в Докторски и Лозенец е. Обективно в центъра е също толкова нагъчкано - масово, не говорим за изключенията по големите булеварди - Витошка, Нансен или Патриарха. Не че имам нещо против този център, и на мен ми харесва много, но си е също толкова нагъчкано, колкото и всеки топ квартал, а дори и повече, в сравнение с Иван Вазов, например, или старите части на Яворов.
За Изток и аз мисля, че е далеч от центъра и това му е голям минус.

# 616
Ами там им харесва бе, Попея? Не им харесва в Лозенец и толкова. Не всеки харесва стари сгради. Там им е удобна локацията, там си им харесва. 200к беше на зелено с 2 гаража. По-евтино е от Лозенец, дишай спокойно. Не са им стигнали 50к за да идат там където не им харесва. Доволна?

# 617
Ами там им харесва бе, Попея? Не им харесва в Лозенец и толкова. Не всеки харесва стари сгради. Там им е удобна локацията, там си им харесва. 200к беше на зелено с 2 гаража. По-евтино е от Лозенец, дишай спокойно. Не са им стигнали 50к за да идат там където не им харесва. Доволна?
И аз това казах - харесва им до училище и ДГ да карат в задръстванията сутрин и вечер по тесните улички с автобуси и още стотици такива като тях, харесва им за всяко нещо да са по колите, харесва им да им паркират и по ушите (те може и да имат два гаража, ама другите около тях дали имат), харесва им да няма тротоари наоколо, изобщо кефят се на липсата на елементарна инфраструктура. Въпрос на вкус....

Според мен на Вадите и Ливадите единственият плюс е, че е евтино НС. Нико все с това ги рекламира, НС на достъпна цена и с добро училище, ама на 4 км разстояние по тесни разбити улици.  Ако ще е за 200 К там, за мен лично не си струва. Ама коя съм аз, че да им давам акъл, да си купуват и да се самоуспокояват, че няма как иначе в големия град и всички други страдат от същите неволи като тях  Simple Smile Всеки си носи последиците от изборите.

# 618
Хора всякакви, приоритети всякакви. Не знам защо е толкова трудно да се разбере това.

# 619
Хора всякакви, приоритети всякакви. Не знам защо е толкова трудно да се разбере това.
Защото има и обективни параметри, които за всички хора са еднакви, независимо от личните предпочитания - и те се обединяват под името "градска инфраструктура". И ако я няма, обективно и извън предпочитанията на хората няма начин да е добро за живеене място. Друг въпрос е дали тези хора са имали достатъчно познания и информация да преценят предварително тези неща или ги разбират пост-фактум. А после по метода на Тинки "ами дай да се съсредоточим в предимствата и да се правим, че няма недостатъци, че иначе ще откачим". Методи за справяне, не отричам, че работят, и този форум  също го потвърждава.

Това е все едно да ми кажеш "него го бият всеки ден, ама той си се кефи, хора всякакви".  Да, има и мазохисти, ама е отклонение и са нищожен процент от всички хора. Огромната маса от хората, независимо от професия, образование или интелект, не искат да ги бият и се стараят да го избягват, ако могат. Стига да са знаели предварително, че ще ги бият, де Simple Smile Това е нагледен пример, за илюстрация само.

# 620
Много ги знаеш ти нещата....казах аз че си ясновидец та знаеш кой колко пътува и виси в задръстване. Само ще ти кажа че офиса им е до мола. Пътуването им е няма и 10 мин пеша.  Толкоз по въпроса. Не ми отговаряй. Спирам да ти чета тъпотиите.

# 621
Паркиране кой къде свари и задръствания има само в ливадите нали... Smile айде стига глупости. София се пръска по шевовете и тепърва ще става по- зле.

# 622
Сега какво излиза? Всички искат да живеят в Лозенец, Иван Вазов и в Центъра, но могат да си позволят само хора с бизнес и/или наследство?

Няма как да не се съглася с това след всички неуспорими доказателства Wink

Квартвлите в район Витоша са мега гадни и там живеят само хора, които нямат избор. Звучи логично. Все пак всички работни места, хубави училища и градини, магазини и заведения, спортни клубове и т.н. само в центъра само.

Btw, не живея нито в центъра/Вазов/Лозенец, нито в район Витоша, но разбирам защо някой би предпочел да живее във всеки един от тези квартали.
Както разбирам, че има програмисти, които си харчат цялата заплата за приятен живот, както и такива, които спестяват пари.

# 623
Сега какво излиза? Всички искат да живеят в Лозенец, Иван Вазов и в Центъра, но могат да си позволят само хора с бизнес и/или наследство?

Няма как да не се съглася с това след всички неуспорими доказателства Wink

Скрит текст:
Квартвлите в район Витоша са мега гадни и там живеят само хора, които нямат избор. Звучи логично. Все пак всички работни места, хубави училища и градини, магазини и заведения, спортни клубове и т.н. само в центъра само.

Btw, не живея нито в центъра/Вазов/Лозенец, нито в район Витоша, но разбирам защо някой би предпочел да живее във всеки един от тези квартали.
Както разбирам, че има програмисти, които си харчат цялата заплата за приятен живот, както и такива, които спестяват пари.

От мен - толкова, Успорвай си ги с когото си искаш Wink

Паркиране кой къде свари и задръствания има само в ливадите нали... Smile айде стига глупости. София се пръска по шевовете и тепърва ще става по- зле.

В Ливадите няма тротоари, за да има  по тях паркирали коли. А там, където има зони, паркирали коли по тротоарите няма. Задръствания има, но ако имаш метро, не те касаят. Или ако ходиш пеш като мен.

А София ще расте, но и ограниченията за коли ще растат - и като цени, и като забрани.

Последна редакция: пт, 13 сеп 2019, 14:28 от Анонимен

# 624
  • София
С тия програмисти и с това спестяване на пари се усрахте, само това се приказва. Обаче има и други неща.

# 625
Е, Вадите и Ливадите още си е тънкана. 200000Е, какво му плащаш? И най-важното - има предлагане, има и ще има. Тепърва, ако не крашне пазара.

ПП Та Попеа,  Стрелбище не граничело с Южния парк, ти да видиш. И въобще не бих се тропнал на Бяла черква.

# 626
Аз също щях да пиша, че Poppea се излага много вече. А като не граничи Стрелбище с Южния парк, би ли казала с какво граничи? Много си неориентирана ама акъл даваш. Разваляш темата и дасаждаш вече твърде много с небивалиците си, с които смяташ, че убеждаваш някого в нещо. Ай, спри се вече!

# 627
Бре, нямало тротоари. По какво ли се движа като излизам.. много интересно. Нямам намерение да споря, с човек, повтарящ едно и също като латерна. Лозенец дъ бест, другите не стават.

# 628
...
ПП Та Попеа,  Стрелбище не граничело с Южния парк, ти да видиш. И въобще не бих се тропнал на Бяла черква.

Прав си, аз съм гледала частта му, която граничи с пазара Иван Вазов, мислех, че на юг вече се води Гоце Делчев. Моя грешка. Ами къде в Иван Вазов до парка, ако не на Бяла Черква, на Петко Каравелов ли - тя е същата шумна и  неприятна улица, това са двете улици, които граничат с парка. Може евентуално със зоната да се пооправи, но сега в момента е много натоварено, защото по/около нея паркират всички, които не искат да плащат зоната на НДК и зоната над басейна Спартак в Лозенец, някакъв ад от коли е в делничен ден.  Преди две години имаше пак предложение за зона, но не мина на ОС, а след това целият квартал започна да пищи от всички, които бягат от зоната в Лозенец и около НДК. Има решение на Район Триадица за въвеждане на зона в Иван Вазов до Нова година. Сега след него ще изпищят Стрелбище и Гоце Делчев, и е само въпрос на време и там да въведат зона.
Аз също щях да пиша, че Poppea се излага много вече. А като не граничи Стрелбище с Южния парк, би ли казала с какво граничи? Много си неориентирана ама акъл даваш. Разваляш темата и дасаждаш вече твърде много с небивалиците си, с които смяташ, че убеждаваш някого в нещо. Ай, спри се вече!

С Иван Вазов граничи, но да, прави сте, че в северната си част граничи с пазара Иван Вазов, но в южната има граница с Южния парк и после с Гоце Делчев.  Добре, нека ти си ориентирана Simple Smile
Не убеждавам никого в нищо, пиша си, каквото искам, по темата е, не обижда никого и надали ти ще ми кажеш дали да спра.  Като не ти харесва, не дискутирай с мен. Отнася за всички с подобни претенции.
Бре, нямало тротоари. По какво ли се движа като излизам.. много интересно. Нямам намерение да споря, с човек, повтарящ едно и също като латерна. Лозенец дъ бест, другите не стават.
Нищо подобно - Иван Вазов е много хубав квартал, също и в района на НДК е много хубаво, и Яворов ми харесва, и района на СУ ми харесва, и парка Заимов също, но до Дондуков, не след него. Има си много хубави места в София, но не са Вадите и ливадите.

Последна редакция: пт, 13 сеп 2019, 17:41 от Анонимен

# 629
Въпроса не е дали обиждаш или не. Не виждам някой да се е почувствал обиден, в това число и аз като жител на най- ужасния квартал. Самото ти изказване дразни, съжалявам. Еди си къде е гадно и това е факт, точка.

Общи условия

Активация на акаунт