Плюсове и минуси на кварталите в София - 6

• 42 090
  • 823
  •   1
Отговори
# 585
Ами като ми напише някой "в двора", аз не си представям затворен комплекс, а къща, 'щото и ние имаме двор на кооперацията, който се затваря и поддържа,  ама не ми е хрумвало да напиша, че детето ми играе в двор. Те половината поне сгради в центъра имат вътрешни дворове, и голяма част са поддържани. И ЧУ за детето е задължително,  и две коли се разкарват,  защото ГТ няма или е гаден. Това имах предвид като лайфстайл. Разбира се, че е твоя работа, ама с такъв лайфстайл трудно се спестява от средна АйТи заплата, каквато и финансова култура да имаш, а за офис планктон съвсем. А човекът с 13 К е млад, бързо се издигна и му се живее, не му се пести. Не ми е докладвал за какво си харчи парите, но фактите по покупката ги знам със сигурност. Пък който иска, да не вярва, негов си проблем.
А, ти и да не напишеш какви доходи имаш, Попеа знае всичко за всеки.
Знам само каквото всеки напише за себе си - а дали е истина, само той си знае Wink  

Та накрая все пак да се върнем на причината за дискусията - може да си пишете всичко, затова е форум, всеки да си ляля, но 400 К лева за имот малко АйТи-та могат да дадат от заплата (не наследени, там може и чистачка да е) -  те ще са с много  висока квалификация и на добри позиции, в горните 10 % на бранша, който е много разнообразен и като знания, и като длъжностни характеристики, и като заплащане. АйТи е и кодърът, и проектният мениджър във Ви-ЕМ-Уеър.  А за офис планктон пък изобщо не може да става дума. С това мисля да приключа темата.

# 586
Хайде, последно ще ти отговоря и спирам. Ами двор е на комплекса, да. И е около няколко декара.  Има къде да се играе. Тези вашите като са с големина колкото големите тераси на подпокривните апартаменти, нормално е да не стават за такива дейности.
И спри се моля те да ми правиш сметка колко мога да пестя. Още малко и за финансов консултант ще искаш да ти плащам заплата. Лайфстайлът ми е такъв, какъвто сама съм си го избрала. Със сигурност съм могла да избера да живея в Лозенец, но не съм искала. Толкова по въпроса.

# 587
... Със сигурност съм могла да избера да живея в Лозенец, но не съм искала. Толкова по въпроса.
Добре, вярвам ти, успокой се, могла си, ама не си искала Wink И от мен толкова.
 Форум=паралелна реалност...

# 588
Със сигурност съм могла да избера да живея в Лозенец, но не съм искала. Толкова по въпроса.

Добре, че не си. Там 13к нямат за нищо, все баровци наоколо. Не е за простолюдие на заплата.

# 589
Нито комплексите ми харесват -  няма индивидуалност, нито Лозенец - много бабички, гъчкаво и теснотия.

# 590
Не всеки си купува имот за 400-500-600 хиляди с кредит и заем от приятели. Някои предпочитат да платят по-малко в брой. Не може никой да ме убеди, че човек с 13 бона заплата, няма скътани поне 100-200 хиляди, пък ако ще да я е получил последната година. От 2 на 13 ли е скочил? Моля ви се, и ние познаваме айтита, та даже второ поколение (не говорим за космонавти все пак).

# 591
Poppea, познавам мнооого АйТи-та и за достатъчно голям процент от тях €200-250к не са никакъв проблем.
Обикновено това са хора, които са в бранша повече от 5-10 години.

Въпросът е колко от тях искат да вложат парите си в имот/дом. Често приоритет на младите са пътувания, коли и т.н. Живеят си под наем и не бързат да купуват.

Познавам хора на около 30 със спестени над 200к лева от заплати; както и такива, които живеят от заплата на заплата.

# 592
Скрит текст:
Poppea, познавам мнооого АйТи-та и за достатъчно голям процент от тях €200-250к не са никакъв проблем.
Обикновено това са хора, които са в бранша повече от 5-10 години.
Въпросът е колко от тях искат да вложат парите си в имот/дом. Често приоритет на младите са пътувания, коли и т.н. Живеят си под наем и не бързат да купуват.

Скрит текст:
Познавам хора на около 30 със спестени над 200к лева от заплати; както и такива, които живеят от заплата на заплата.
С това съм напълно съгласна и даже го написах - самоцитирам се:
 А спестявания при този лайфстайл, които е на  почит (пътувания, нови коли, заведения, хранене навън и т.н.) трябва да са железни, за да правят, а те не са.Само във форума са, иначе в реала е друго. Ако пък има и дете/деца, парите хвърчат по 4.
А мен лично това, че хората с доходи  масово си харчат така парите и живеят под наем само ме радва - иначе кой ще ни наема имотите  Wink
Има пенсионери с по 300-400 лв пенсия и спестени хиляди, и дори с тях помагат на децата си, това е въпрос на манталитет и дисциплина, не толкова на доходи.
Нито комплексите ми харесват -  няма индивидуалност, нито Лозенец - много бабички, гъчкаво и теснотия.
А кое ти харесва? Като имена на квартали в София, а не по принцип "просторно, чисто, с млади хора и на добро място", какъвто ти е адвокатският стил на измъкване.

# 593
  • София
Все повече ще се налага мнение , според мен, че хубав е тих зелен квартал с много отстояние между блоковете, зелени градинки и липса на шумни булеварди, без много нагъчкати НС блокове даже. И да има ГТ , детски градини и училища- хубави. Аз дори за ДГ като избирах, избрах такава която е в тихите квртални улички, не таза на главния булевард. Малко са тези места обаче. Яворов , старите кооперации, и то в тихата част вътре. Изток срещу Борисовата Градина пак с големи терени между блоковете.... И подобни.
И то , ако не реши някой, че на тези терени там може да има НС някой ден... сега нов кмет ако дойде... нови идеи ще има..... алчността е безгранична

# 594
  • София
Относно "младите хора" моят опит е горчив. В Гео Милев блокът беше голямо ЕПК, с 4 апартамента на етаж. Осемдесетте, когато баба и дядо го купиха, повечето живущи бяха военни, като дядо ми, и всичко беше ОК. Ред и дисциплина Simple Smile В края на деветдесетте, по-голямата част или се изнесоха, или си продадоха жилищата, не знам, но постепенно се нанесоха млади хора. Е няма такъв ужас. Имаше и свестни, разбира се, но внезапно надойдоха много селяндури (нарочно не пиша селяни), започнаха едни чалга купони до зори, разправии за всичко, не искаха да плащат за чистачка и поддръжка, входът видимо стана по-мръсен. Абе кофти беше.

Когато купувахме близо до Заимов, специално първо разпитвахме какви са съседите. Казаха ни, че са основно хора на по 60 години, тихи и възпитани. И наистина: малък блок, 5 етажа с по 2 апартамента на етаж, познаваме се вече добре. Има още едно младо семейство като нас, останалите са по-възрастни. Лекар, адвокати, университетски преподаватели, това е средата. А, има и една млада жена, под наем, но и тя е много симпатична. Възпитани и интелигентни хора са, с които нямаме проблем да съберем пари за каквото и да било. Не ни оглушават с чалгии и не скърцат когато детето е по-шумно, даже напротив - носят ни ябълки и лакомства за нея, чак ми става неудобно понякога.

В блока на баба ми на Графа е същата работа - познавам повечето й съседи, възрастни са и много приятни.

# 595
Следейки последните няколко страници на темата почва много да ме човърка 1 въпрос. Ако аджеба най-високо платения бранш в България и в частност хора с доходи доста над средните за този бранш, не могат да си позволят жилища в някои квартали на София - то кой може? И реалистично ли е това според вас, при положение, че дори няма наплив на хора (камо ли платежоспособни такива) към България?

# 596
Пак казвам, примера даден от Попея беше много неадекватен. Хората от най-високо платената сфера в България си купуват жилища из най-добрите квартали и още как.

# 597
Моето мнение е, че могат да си купят и още как, но най-доброто за техните нужди, което не значи непременно Лозенец или НДК.

# 598
Именно. Не всеки примира да се бута там, където на друг му харесва. Но има и такива, естествено, хора всякакви!

# 599
Естествено, че могат да си купят. При това мнозина плащат кеш, а не с ипотека.
И купуват ли купъуват, в центъра да не би да остава нещо непродадено? Но купуват и навсякъде другаде - всеки с приоритетите си. Друг е въпросът, че светнати и интелигентни хора не са склонни да излеят бала пари за нещо, което не си струва.

Общи условия

Активация на акаунт