СЕДМИ КЛАС. Точките ще проверим, паралелките ще подредим 20.06 - 30.06.2019

• 123 771
  • 2 478
  •   1
Отговори
# 2 280
Съвет към тези, които питат дали ще им стигне бала за едикъдеси.
За съжаление никой не може да ви каже.
Може да ви стигне, може за малко да не ви стигне, може да ви приемат на второ или трето класиране.
Изпитите минаха и оттук нататък нищо не може да се промени. Остава чакането и надеждата. Smiley
Търпение и спокойствие, а на децата пожелавам весела и безгрижна ваканция.

# 2 281
Дъщеря ми се е навила много за 9 ФЕГ, но след излизането на статистиката сме много притеснени. Тя има сбор 176 и бал 452. Гледаме миналогодишния за девойки е бил до 424. Възможно ли е да скочи толкова много, че да не влезе?! Моля, дайте мнение! Frowning
Не мисля. Хайде след 10тина дни да се четем там.
Т.е. прогнозирате, че 9ФЕГ ще надмине двете английски ли?

Не прогнозирам, но се притесних след излизането на статистиката! В сравнение с миналата година, със 176 и повече точки има  почти двойно повече момичета.
 2019 - 471 момичета над 176т
 2018 - 252 момичета над 176т
Много ще се радвам да се видим скоро в темата за 9 ФЕГ и да се похвалиме с прием! Коя е паралелката, която желаете? Ние сме за ФЕ/АЕ и с намерение за следващите профили М и ИТ. Успех ви желая!

С предпочитание към АЕ, но може и ИЕ. Хвалят учителя по испански.

# 2 282
  • София
Добро утро!
Днес денят е толкова слънчев. Надявам се настроението в темата също да бъде такова.
Вчера шокът за всички ни беше голям след излизането на статистиката. На мен поне ми стана черно пред очите.
Седнах и допълних списъка с желанията. При 201 деца пред нас и още 24 със същия резултат, напляках паралелки с 400 деца прием. На девойката й се зави свят, но стисна зъби и каза ОК. Проблемът е, че има само две училиша, които иска и всичко друго й е все едно. Много се надявам да не се стига до пълнежа. Така или иначе нищо повече не можем да направим.

Искрено желая на всички деца да бъдат приети в желаните паралелки. А на майките - наздраве!

# 2 283
не знам... в много европейски държави можеш да учиш само в училищата от областта. там, където родителите ти плащат данъци, и понеже е мислено в колко голям град от колко училища има нужда. нито повече, нито по-малко. а софия стана на 3 морета...

Момичета, тенденциите и в образованието, и в работата в последните години са към насърчаване и повишаване на мобилността и свободната конкуренция. Mavamava, по твоята логика и в чуждите университети не би трябвало да допускат деца от България.
Високият бал на дете от провинцията тежи точно толкова, колкото този на дете от София, а в по-малките населени места не винаги има възможност за обучение по желаните специалности. Ние не сме крепостни селяни, все пак.
Теорията с данъците също е оборима. Местен данък плащам само около 400 лв/год. без колата. Данъкът върху доходите ми е над 4 500 лв./год., а такъв плаща и съпрутът ми. Тези пари влизат в държавния бюджет, не в общинския и след това се разпределят според броя на населението в общините. Така погледнато се оказва, че с по-голямата част от моите пари се финансират дейности на по-големи общини. Още повече, училища с по-голям процент ученици от други области са със статут на национални и при тях финансирането се осигурява по друг механизъм (или поне така беше).
Съответно, не виждам нищо нередно и не мисля, че ощетявам някой с това, че искам за детето си най-качественото образование съобразено с неговите индивидуални възможности, не с мястото на постоянен адрес.

Около нас няколко дечица са се насочили към кандидатстване в София. Едното е момиче с бал  196 т., другите 3 са с над 90 т. по двата предмета.

Не виждам смисъл да спорим за такива неща. Всяко дете ще намери своето място. Дано всички останат доволни, независимо от това къде и какво училище ще изберат Hug

# 2 284
  • София
Здравейте, с бала на моя син попадаме в 188 ред в таблицата със статистиката, има 264 деца пред него. Дали ще имаме шансове за СМГ?

Зависи от оценката по мат , предвид балообразуването  (3 мат+бел) А ред 188 е на база мат+Бел

# 2 285
  • София
Etomira, ти 200 деца само момичета ли си броила? Защото запомних, че нашият бал е с 1т по-висок от  вашия и аз ги изброих доста повече пред нас от 200.

# 2 286
Light Beam, страхотно написано, подкрепям.

Дъщеря ми иска да учи СХН . Има и точки от олимпиади. Ще пишем специалността в две, може и в три области.
Надявам се да я приемат по първо желание.
( Имам притеснения, че ще е в прекалено мъжка среда, но това е нейното желание)
След това сме наредили френски език във всякакви  разновидности с втори език.

Колко са различни децата. Моята категорично отказва да учи немски език и е изхвърлен от списъка с желанията.

Пожелавам успех на всички деца, всяко да намери своето училище и своята паралелка, в която да учи с желание и удоволствие Hug

# 2 287
A какво мислите за следнта логика при четене на статистиката:

Местата в елитните гимназии са същите като миналата година , а и желаните гимназии не са се променили значително значи:
гледам мин. бал за 2018(за даденото у-ще/паралелка) - изхождам от презумпцията , че тези деца са със 6 и по двата предмета- след това виждам на колко точки отговаря това- в статистиката за 2018 виждам колко деца са с такъв резултат след това пренасям към тазгодишната статистика и виждам същата бройката деца къде са сега в таблицата и се ориентирам.... естествено това е просто ориентация, а и съм майка на момче...

# 2 288
  • София
И аз да попитам по-вещите в занаята Simple Smile Момиче с 427 точки, според Вас има ли шанс за 1ва или 2ра АГ. Или къде бихте препоръчали...

# 2 289
  • София
jenap, да, само момичета. Тя няма интерес към СМГ. Така че гледах да има достатъчно паралелки с разделен прием. Т.е. гледам колко момичета приемат и се старая да има повече желания.
Не знам дали го обясних правилно.

ninche, има или няма шанс ще разберем на 11ти юли.. Вие ги подреждате и двете според това къде детето иска повече.

# 2 290
jenap, сега погледнах вашия бал. Защо си се притеснила за смг? М.г. на първо класиране е влязло дете горе-долу 260 в списъка бел+мат, но на второ вече пада на около 480. Мисля си, че дори за първо имате реални шансове.

# 2 291
  • София
Здравейте, с бала на моя син попадаме в 188 ред в таблицата със статистиката, има 264 деца пред него. Дали ще имаме шансове за СМГ?

Зависи от оценката по мат , предвид балообразуването  (3 мат+бел) А ред 188 е на база мат+Бел
magsyn, оценките са MAT: 95, BEL: 91,5

# 2 292
И аз имам два въпроса, но не къде ще стигне бала. Колкото и да не ни харесва, нещата в крайна сметка опират до късмет и желанията на над 10000 деца, които няма как да предвидим на 100 %. Въпреки това, искрени благодарности на хората, които качиха статистики и всички изчисления, направени тук. Flowers Sunflower

Мен ме интересува следното:
Ако си въведем желанията в сайта и не натиснем бутон кандидастване, системата ще ги запомни ли, след като излезем и пак влезем или пак трябва да ги набираме?

Абсолютно ли е сигурно, че ако приемат детето на първо класиране в дадена паралелка, но отиде на второ и се качи в класацията, в крайна сметка може да запише желанието от първо класиране?

# 2 293
  • София
Етомира, миналата година преди дъщеря ми имаше 199 момичета и влизаше навсякъде без СМГ с НЕ. Пий едно бЕло. Wink  
[quote author=Petruna link=topic=1123889.msg38942217#msg38942217 date=1561794257

Абсолютно ли е сигурно, че ако приемат детето на първо класиране в дадена паралелка, но отиде на второ и се качи в класацията, в крайна сметка може да запише желанието от първо класиране?
[/quote]
Абсолютно е сигурно, че не може.

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 10:54 от sanaka

# 2 294
A какво мислите за следнта логика при четене на статистиката: Местата в елитните гимназии са същите като миналата година , а и желаните гимназии не са се променили значително ...

По-високите резултати оставям настрана, т.е. приемам ги като случайно колебание поради по-леки тестове. Но, понеже децата от нашия набор са повече, както разбрахме, конкуренцията ще бъде още по-голяма и елитните гимназии ще оберат каймака с най-най-високите резултати. Това би трябвало да просто да повдигне още малко нивото на този випуск в топ 5. И понеже ще останат неприети там силни деца, те ще се запишат в следващите по интерес училища, нивото в тях също ще се вдигне малко.
Пак казвам, това само заради по-голямата численост на децата родени през 2005 г., не заради по-лесните тестове.

Незаписани никъде деца няма да останат. Просто броят на паралелките в други училища е по-голям.

И не че са си наши, но учителите при нас твърдят, че толкова силен випуск не са виждали повече от 20 години. Това не от сега и не е свързано с НВО.

Общи условия

Активация на акаунт