Понижаване на наднормено тегло със САКСЕНДА/ SAXENDA

• 236 747
  • 1 822
  •   1
Отговори
# 1 650
  • София
Колко хора вечерят до 18-18.30 часа?!  Че аз още не съм се прибрала от работа по това време. Дори децата ми се прибират от училише втора смяна след 20 ч. Малко се философства на едро ми се струва, вкл. за над 90% неграмотното население...

# 1 651
Здравейте, интересувам се дали Саксенда може да бъде изписана от личен лекар, общопрактикуващ или е задължително рецептата да е от ендокринолог?

# 1 652
Говорим за право на издаване на рецепта след като е назначен от ендокринолог или за това дали личен лекар може да прецени че има нужда от такъв препарат?

# 1 653
Говорим за право на издаване на рецепта след като е назначен от ендокринолог или за това дали личен лекар може да прецени че има нужда от такъв препарат?

За това дали друг лекар, различен от ендокринолог, може да изпише рецепта без да е имало преглед при ендокринолог.

# 1 654
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ако ядете до обяд и сте на Саксенда или Рибелсус просто няма никакъв смисъл от тия препарати. В такъв случай ендокринолог не е обяснил как работят тези препарати и за какво служат, ако хем ще се храните до обяд, хем ще ги приемате. А за вечерята е ясно, всеки с глава на раменете, дори здрав човек не вечеря след 18:00-18:30 за да има време за движение след това.

Не приемам все още нищо, но направих консултация с ендокринолог, и тъй като резулатите ми не са добри
(не съм очаквала да са много различни) обмислям евентуално да започна.

Глюкоза/Glucose 0       5.47 mmol/L    2.8-6.1  PHOT
Глюкоза/Glucose 60     8.34 mmol/L                  PHOT
Глюкоза/Glucose 120   3.23 mmol/L   3.5-7.8   PHOT

Инсулин/Insulin 0          12.6 uU/mL        2.6-24.9  ECLIA
Инсулин/Insulin 60        129.5uU/mL                       ECLIA
Инсулин/Insulin 120      41.2uU/mL       2.6-24.9   ECLIA

Гликиран
хемоглобин/HbA1c
6.1% 4.8-5.9 TINIA
Гликиран
хемоглобин/HbA1c
43 mmol/mol 29-42 CALC

Твърде дълго си мислех, че ще успея да впрегна волята си и да се справя с излишните килограми без помощно подбутване... очевидно нещо куца, и реших, че ако нещо не се направи, нещата ще вървят само към влошаване.
Осъзнавайки механизма на действие на тези препарати съм съвсем наясно, че времето, през което евентуално ги приемам и така да се каже, ми дадат криле Grinning (ако имат ефект при мен) е време, през което тотално трябва да си пренаглася хранителния и двигателния режим и да формирам по-правилни навици в това отношение, иначе ще бъде едно добре осребрено сгромолясване много скоро след спирането.

Та, при консултация с ендокринолог той ми препоръча точно такова хранене - със закуска, когато да са и въглехидарите (ясно е, че колкото по умни са те, толкова по-добре Grinning)
Приемът на Рибелсус трябва да е минимум половин час преди прием на храна и напитки.
Какво обясняват другите ендокринолози?

# 1 655
  • Paris, France
Аз бях много по-зле от тебе, LemonDesi. КЗ на гладно 5.88mmol/l, на 1ви час 11, на втори 2.5. Инсулинът ми беше 11 или 14 на гладно, 190 на първи час и трицифрено число на втори. Отне ми 3 години да го преборя. Лошото беше, че нямах много кила за сваляне и че като свалих 10 кила и мислех, че стига, защото почнах от под 65кг, се оказа, че черният ми дроб е омазнен. А мислех, че след 10 кила надолу ще е ОК. Метформин ми изписаха и пих месец и половина.

След свалянето на килата инсулинът падна наполовина, долу горе. После всяка година го виждах  презполовен. Преди 10г, точно по това време слабеех.

Пия вит Д3 и ми е все нисък. Като ми изпишат конската доза, спира да ми се яде.

Оттогава съм ОК, но не мога да кача кила без да се вдигне инсулина. Качвам малко, чакам, внимавам, но трудно минавам 55 кила без пущината да скача.

Не се отчайвай! Понякога просто моментът не е дошъл.

Сама съм в къщи с котарака и 2 дена почти нищо не ядох. Оня ден съм изяла 6 яйца и домати и краставица без мазнина, нито сол. Днес съм изяла шепа сурови бадеми. Преди малко ходих до тоалетната, изкъпах се и се тегля иииииии +900г. Не знам от въздуха ли ги трупнах. Седя нарочно без климатик. Аз не желая отслабване, ама ...... . Ако отслабвах, нямаше да съм доволна.

Виж си витаминните нива, поуспокои се, ходи повече и тогава ще решиш!

Успех и да знаеш, че винаги има изход.

# 1 656
  • Варна
Здравейте! От неволя попаднах на вашата тема, ще разкажа на кратко какво ме тревожи и моля за съвет какви изследвания да си пусна. На 41 години съм без установени здравословни проблеми /слава Богу /. Ръст 164 и кг в момента 71. Нормалните са ми до 60, като тези 10 качих последните няколко години, като не съм променяла нещо в режима си. Изпитвам голям глад, имам мазнини в областта на корема и доста целулит. През последната година положих доста усилия с поне 4 пъти седи силови и кардио тренировки като резултата е едва - 3.5 кг. Относно храната положих усилия и там. Демотивирах се и се изморих. Моля за съвет какви изследвания да си пусна като хормони и дефицити за да установя ако има някакъв проблем.

# 1 657
  • София
  Моля за съвет какви изследвания да си пусна като хормони и дефицити за да установя ако има някакъв проблем.
Примерно тази тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1608829 няма ли да ти свърши повече работа?

# 1 658

За това дали друг лекар, различен от ендокринолог, може да изпише рецепта без да е имало преглед при ендокринолог.
Не съм сигурна с последните промени за рецептите как точно е със Саксенда, би трябвало ЛЛ пак да има право да издаде... но то да ти я предпишат без преглед и мнение от ендокринолог е все едно ти да си я самопредпишеш. А пък не са точно безобидни препарати. Отделно че така се оказва и че не те проследява лекар тогава?
Аз затова помислих че става дума да не ходиш всеки път за нова рецепта при ендокринолога.

# 1 659
  • София
Не съм сигурна с последните промени за рецептите как точно е със Саксенда, би трябвало ЛЛ пак да има право да издаде...
Саксенда се изписва само с електронна рецепта, само от ендокринолог и под брой писалки според дозата за брой време. Например, 5 опаковки при разчетена схема за дозите за срок от 3 месеца е сметнато, че ще стигне. В края на 3тия месец - контрола при ендокринолога, следва нова рецепта (предната ще е с 3 месечна давност, която ще изтече и за това нова).
А иначе на реалност какво се случва и как се ползва... това е друг разговор.

# 1 660
Ясно, то така и е редно да бъде, просто не бях сигурна дали няма храво ЛЛ на база амбулаторен лист от ендокринолога, както е за хроничните по каса.

# 1 661
  • София
Ясно, то така и е редно да бъде, просто не бях сигурна дали няма храво ЛЛ на база амбулаторен лист от ендокринолога, както е за хроничните по каса.
Доколкото знам аз - не. Иначе да си взима всеки рецепта с връзки за Саксенда. (То не, че не се претакат връзки и за Оземпика, но пак е друга тема). Според мен затегнаха нещата, щото преди всичко беше юруш на маслините и заради това.

# 1 662
Добре са направили, не е нормално неспециалисти да предписват такова нещо. Не че и тук не се дискутира как се купува от Турция и там не знам да им искат рецепти, което мен лично ме стряска много, но всеки си решава какви рискове да поема.
Скрит текст:
За Оземпик е още по-грозно, понеже там се правят врътки с предписване на диабетици а го ползват други, в същото време някой друг диабетик не може да си намери Оземпик за да се лекува... ама темата не е за Оземпик тук.

# 1 663
След отчаянието, което ме беше обзело, идвам да кажа, че при мен нещата се пораздвижиха.Днес ми е 11-ти ден на Саксенда. Четири дни бях на 0,6, след което преминах на 1,2. Вече съм - 3,5 кг, но подчертавам: аз имам много за сваляне. Силно съм ограничила храната, като разбира се имам умопомрачения от време на време и изяждам по една вафла със стевия. Правя кардио всяка вечер, като има дни в които е 40 мин., има и такива, в които е само 30 мин. Нямам никакви странични ефекти от Саксендата.

# 1 664
Здравейте!Искам да споделя какво се случва с мен и евентуално да задам някой въпрос.
От 17 април съм на саксендата,3 кутии избоцках.Отначало 0.6,после 1.2 и на 1.8 се задържах най-кратко време.От 78кг до оня ден стигнах до 69.
От началото на август ,обаче,реших да я спра постепенно без да се консултирам с лекарката,в обратен ред-1 писалка на 1.8,1 на 1.2 и последната на 0.6.Но.....не ми се получава!Ям почти винаги около 13 часа и после вечерта,когато си слагам саксендата,отново ям,вечерям тоест.Изпитвам необходимост да се нахраня  и естествено си лягам с пълен стомах.Това на 0.6 доза....Мисля,че е рано да спирам,как мислите вие?
За 6 месеца ми е рецептата,чисто от финансова гледна точка исках да я спра.
Не знам какво да направя,но мисля че ако спра,ще върна килограмите....А така си се харесвам😔

Общи условия

Активация на акаунт