Лятото наближава, добрата хидратация е изключително важна за здравето и тонуса на организма, особено през горещите дни. Както знаете, продължителните горещини са не само изтощаващи, но и опасни, тъй като високите температури карат тялото да “хаби” ценните си запаси от вода в опит да се охлади. Именно затова е добре да приемаме колкото се може повече течности.Ние сме това, което ядем, но и това, което пием.
При възрастните хора водата съставя 65 – 75% от телесното тегло и е жизненоважна за правилното функциониране на всички клетки, тъкани и органи на тялото. Освен това, водата спомага за адекватното храносмилане, за доставянето на хранителни вещества в клетките и за регулирането на телесната температура – функция, която придобива особено значение през летния период, характеризиращ се с високи температури.

Дневният прием на течности трябва да се съобрази с възрастта, теглото, пола и нивото на физическата активност, както и със сезона. В сухите и горещи периоди на годината количеството на прием на вода е редно да се увеличи, тъй като се губят повече течности при изпотяване.

Около 70 – 80% от нужните течности трябва да бъдат покрити с прием на вода и едва 20 – 30% могат да бъдат набавени с други напитки и храни (плодове и зеленчуци).

Съвети за поддържане на оптимални нива на хидратация през лятото:

•   Първото нещо, което правите след като се събудите – изпийте една чаша вода. Това ще помогне за рехидратацията на тялото. Пиенето на чаша вода веднага след като сме се събудили увеличава нашата бдителност. Помага на мозъка, защото, когато става дума за ежедневна продуктивност, хидратацията е от решаващо значение. Също така ще ускори метаболизма.
•   Вода с лимон е нещо, което всеки може да си приготви, а ползите, които получаваме са изключителни. Стимулира имунната система – лимоните притежават високо съдържание на витамин С и калций. Балансира нивото на pH. Подпомага за храносмилането и регулирането на тегло. Също така има много благоприятни свойства за кожата.
3.   Изтеглете си приложение на телефона, което ще ви напомня, че е време за чаша вода
4.   Сложете чаша с вода на бюрото/масата си.
5.   Носете винаги със себе си бутилка с вода.

Това са едни доста семпли и лесни навици, които всеки от нас може още днес да добави към ежедневната си рутина.

Научете още за силата на водата и се включете в играта ТУК.

Последна редакция: пт, 21 юни 2019, 10:55 от Pедактop