Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

• 37 852
  • 764
  •   1
Отговори
# 390
Херцен, Joy Не съм сигурна, много продължи, трети ден вече ми се гади.Cry Дано до утре вече отмине.

# 391
Дорис, ти защо ще пиеш фолиева?
Това са витимини от група Б, повишават апетита и потта ти замирисва ужасно

Един от препаратите, който се изписва при Инсулинова е Инофолик. Мисля, че фолиевата е задължителна при ИР.
Дано някой по-запознат се намеси.

# 392
  • Близко съм
Да ми препоръчате добър фитнес инструктор разбиращ  и запознат с ИР за изготвяне на хранителен режим и програма на тренировки, става въпрос за Пловдив? Видяло се е че сама няма да се справя.

# 393
Да ми препоръчате добър фитнес инструктор разбиращ  и запознат с ИР за изготвяне на хранителен режим и програма на тренировки, става въпрос за Пловдив? Видяло се е че сама няма да се справя.

Не съм сигурна доколко фитнес инструктор ще ти помогне, особено пък с изготвяне на фитнес режим. Опитай сама, фитнес инструкторът едва ли ще знае по-добре от теб и евентуално ендокринолог (ако имаш свестен такъв), какво е по-добре за теб. В режима не виждам нищо сложно, дори и да не го спазвам, макар че се замислям дали да не пробвам за месец, за да видя как ще се чувствам и да пораздвижа нещата.

Ядеш месо, риба, яйца и пълномаслени млечни продукти, без прясно мляко, като не прекаляваш с млечните. Ядеш салата и пресни зеленчуци със зехтин, маслини, авокадо или други хубави мазнини като гарнитура. И вече, според зависи към какво се стремиш и от кое ще се чувстваш добре, може да хапваш шепа ядки или плодове - боровинки, малини, къпини (ако искаш по-либерално, може и друг сезонен плод).

Ако ти е трудно без хляб или сладко, има достатъчно режимни десерти и тестени, по-добре тях, отколкото другите, но все пак, не всеки ден или пък само това. Може и парче черен шоколад 80-90% какао, като не трябва да се прекалява.
Ако ти е трудно да измисляш какво да ядеш, търси в интернет подходящи рецепти с позволените продукти, има хиляди вариации.

Разбира се, съвсем най-общо ги описах нещата, ако сама не четеш и не се опиташ да напаснеш режима според предпочитанията си, няма да имаш голям успех в дългосрочен план, според мен. Пиши тук какво ядеш, кое ти е трудно и т.н., момичетата помагат.

# 394
  • Пловдив
Не знам как се получава така. Тежа 53кг. при ръст 170см.
Явно идвам и аз при вас с летяю старт.
Започвам да чета как се храните.
споко и аз така 163см-52 кг
и по лоши резултати
Скрит текст:
Гликиран Хемоглобин (Glycated hemoglobin, HbA1c)      5.71   % (NGSP)   До 6.00
Глюкозотолерантен 3 кр. тест      Профил   *   *
Глюкоза - 0ва мин   ↑   6.24   mmol/l   3.30 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   13.80   mmol/l   < 8.9 за мъже и небременни жени
Глюкоза - 120та мин   ↑   8.95   mmol/l   < 7.8 за мъже и небременни жени
Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Инсулин профил      Профил   *   *
Инсулин (Insulin)      6.26   mU/l   2.6 - 25.0 на гладно
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      32.29   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      48.46     
Млечните май не са много ок...
млечните са силно НЕ препоръчителни са тези с горе долу нормална КЗ но висок Инсулин , при нисък до нормален инсулин може , но наистина прясното мляко е най не препоръчително
Набляга се на узрели сирена кашкавали и кисело мляко
Относно репродуктивните проблеми - от личен опит силно НЕ препоръчвам жестокото отрязване на въглехидрати - яко разбърква хормоните в женския организъм и води до спиране на цикъла - писали сме на зад в темата... "хипоталамусна аменорея"..
От как се храня "нормално" т.е ям въглехидрати около 100 гр /че по време на почивка и повече/на ден имам нормален цикъл и се събуждам с КЗ- 5 или малко над 5
Пия СИНДЖАРДИ
https://apteka.framar.bg/30044306/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6 … D0%B0%D1%80%D0%B8

изобще мисля че НЯМА универсални правила - всеки трябва да си намери своята златна среда - като разбира се ореже колкото може захар и въглехидрати от менюто си и увеличи движението  в ежедневието си

P.S. Като спортувах активно и бях на стриктна диета - бях доста по зле с КЗ - 6 на гладно , вечно подута и с възпаления , че и цикъла ми изчезна накрая

Последна редакция: пт, 05 юли 2019, 09:58 от MAMA GALQ

# 395
Мама Галя, точно това се получи и при мен. Дадох го по-лежерно, отидох на почивка и хапвах всичко, което исках разбира се с мярка и свалих 3 кг, които още си задържам. Реших да не си развалям лятото с изследвания и на есен ще видя какви съм ги сътворила.

# 396
  • Пловдив
при мен ключовото е умерени и приятни движения
на почивка /ходим в Гърция / не излизам от морето
въглехидрат + цял ден ден плуване и пляскане се израходва според мен /не съм специалист/ и това води до след "ваканционните резултати " с неправилно храненене
Разбира се не трябва да е постоянно - не искам да твърдя такова нещо .някой да не разбере погрешно
Аз като се прибрах постепенно се вкарах в релси / е в този сезон най ми е трудно да не ям плодове , но се старая /

# 397
Снощи имах чувството за сухота на ръцете и днес сутринта едната ми ръка направо се бели. Възможно ли е да е следствие от насищането вчера?

# 398
Недейте да плашите хората, че ако са на много ниски ВХ ще си загубят цикъла. Няма директна връзка между минималните количества ВХ и наличието или липсата на цикъл. Няма жизнено важни, незаменими въглехидрати, за това пък недостатъчните мазнини биха били проблем.

ВХ около 100гр са много за хора с ИР и особено диабет. Загубата на тегло не значи оздравяване, както и това че някой е слаб не го прави автоматично здрав. Тичане/плуване и въобще спорт след ВХ хранене може и да изгори приетите от ВХ калории, но КЗ ще скочи, а след нея и инсулина. Единственото което ще се случи е, че тези ВХ ще бъдат изгорени по-бързо и няма да се натрупат като мазнини, но няма да предотврати пика в КЗ.

# 399
  • Пловдив
от както пия синджарди - нямам пикове в КЗ - Факт
а преди на метформин  имах пикове и след силови тренировки  - без да съм яла каквото и да е  ????
Не подстрекавам никого към нищо
Само споделям личен опит и подчертавам, че всеки сам трябва да си уцели златната среда
За Цикъла - съвсем не съм единствена , която отчита този Факт
Иначе нямам подходящото образование да твърдя каквото и да е с категоричност /ама пък и съм се нагледала на такива с образование, които по добре да не ги слуша човек
Затова разчитам на форуми където се споделят различни гледни точки и личен опит Simple Smile

# 400
от както пия синджарди - нямам пикове в КЗ - Факт
а преди на метформин  имах пикове и след силови тренировки  - без да съм яла каквото и да е  ????
Не подстрекавам никого към нищо
Само споделям личен опит и подчертавам, че всеки сам трябва да си уцели златната среда
За Цикъла - съвсем не съм единствена , която отчита този Факт

Не е факт обаче, там е работата. Аз съм на под 20гр ВХ от 5-6 месеца. Често имам дни с под 5гр, но на високи мазнини - 150-180гр дневно. Не пия лекарства и цикълът ми е като часовник.
Усилени тренировки съчетани с недостатъчно мазнини обаче може да са фактор в липсата на цикъл. Не е задължително, но определено има връзка. За това и казвам, че няма причинно-следствена връзка между ниски ВХ и липса/наличие на цикъл. Много други фактори играят роля, не просто ниски ВХ = липса на цикъл.

Ясно е, че всеки трябва да намери своята "рецепта за успех", но дяволът е в детайлите и колкото повече детайли имаме, толкова по-точно може да настроим параметрите на диетата си и да постигнем желаните резултати, били те оздравяване или намаляване и поддържане на здравословно тегло.  Peace

# 401
На мен именно ниските въглехидрати и високите протеини и мазнини ми помогнаха да регулирам цикъла си. И болките преди и по време намаляха, и овулацията е редовна. Това е режимът, на който дължа редовният си цикъл, качествена овулация. Не се и подувам по време на ПМС, овулация и по време на самия цикъл. Ако цикълът закъснява или го няма, е редно да се обърне внимание на други хормони - полови.

# 402
  • Пловдив
да и аз първо това проверих - половите хормони , щитовидна жлеза и т.н
Бяха си в норма
И Мазнини се старая да приемам - Сутрин  кафето с кокосово масло
През деня пия рибено

мисля че и тук дявола е детайла и може да не е само във въглехидратите , но при мен има такава зависимост и това е факт
Скрит текст:
С ниско съдържание на въглехидрати диета може да предизвика нередовен менструален цикли или аменорея при някои жени
https://allhealth.pro/bg/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0 … -womens-hormones/

# 403
  • Варна
Да де, МОЖЕ да предизвика при НЯКОИ жени. Не е установена връзка със сигурност. Това е в сферата на догадките.

# 404
Побутвам си въпроса от по-рано

Общи условия

Активация на акаунт