Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

• 37 822
  • 764
  •   1
Отговори
# 435
Ако си на Дюкан- това може да доведе до смущения в цикъла, но най-вече заради липсата на мазнини, а не на ВХ. Високомазнинното хранене обаче помага много и при предменструанен синдром - изпробвано и доказано. Пише го в книгата си и д- р Аткинс, основател на храненето основно с месо, яйца и зелени зеленчуци - още от 1972 г., от което се нароиха всички ВМ режими по света.

При всеки опит за високо мазнинно ниско въглехидратно хранене цикъла ми липсва. Превръща се в някакви кафяви течения и започва да ме души щитовидната жлеза /с която на прегледи и изследвания нямам съществени проблеми/.
Тъй като си засичам овулацията - при няколко месечно такова хранене овулацията спира още на 1-я месец, нещо което ми се случва веднъж в годината ако се храня нормално.

Та честно казано не знам на Аткинс как точно му е идвал цикъла, но за мен прави проблем, който после оправям с месеци.

# 436
Дорис, сподели за твоя "опит".
А по отношение на Аткинс - няма нужда от ирония. Той не набляга толкова много на мазното, а на изчистеното хранене, неговото не е толкова ВМ, в сегашния вид. Например включва и кисели плодове.
Т.нар. "зацапвания" говорят вероятно за хормонален проблем, когато имах такива, ми установиха полип в матката.

# 437
Интересно недостиг на какви вещества може да има при ниско въглехидратно хранене, които не се компенсират он високо мазнинно. Такива, които са важни за нормалното функциониране на организма. И друг въпрос, тези от вас, които държат ВХ по-високи с какви храни го правите?

# 438
Една статия за връзката между хиперинсулемията и СКПЯ.

http://www.tuitnutrition.com/2019/06/pcos.html?m=1

# 439
Дорис, сподели за твоя "опит".
А по отношение на Аткинс - няма нужда от ирония. Той не набляга толкова много на мазното, а на изчистеното хранене, неговото не е толкова ВМ, в сегашния вид. Например включва и кисели плодове.
Т.нар. "зацапвания" говорят вероятно за хормонален проблем, когато имах такива, ми установиха полип в матката.

Но аз го споделих. В тази тема не съм единствената с споделила подобни проблеми. Принципно не бързам да отричам нещо и му давам 3 до 4 опита. Ако всеки път резултата или проблема се повтаря то вземам своето решение, че това не е за мен окончателно. Дразнещото е, че не го крия и пазя само за себе си.
Принципно проблеми с цикъла отдавна нямам - само когато се храня нисковъглехидратно /а тогава винаги съм го правила високо мазнинно/. Имам прегледи за полип, имам и хормонални изследвания - проблем нямам /слава на Бога/.

# 440
Дорис, имах предвид да споделиш например как се храниш и колко дълги са били тези периоди, в които  казваш, че си опитвала да си на режима. Може ВХ да са ти били прекалено малко.

# 441
           Забелязвам, че в тази тема , когато някой каже, че не му се случват нещата с ВМ НВХ, започват да го убеждават, че не може да бъде, че не спазва режима както трябва, че не приема достатъчно мазнини и т.н. В моя случай само Невена откри къде е проблемът- имам генетична мутация MTHFR. Каза, че при такава мутация хората се чувстват по- добре на равномерно балансирана диета, а на ВМ НВХ вдигат кръвната захар. И наистина е така- ще се потретя, но - с малко кафяв ориз и белтъчини и съвсем малко мазнини отслабвам за 6 дена 2.5 килограма, на Дюкан за 6 дена отслабвам 1.5 кг., а на ВМ НВХ мога месец да карам без да мръдна и грам. Откакто намалих драстично въглехидратите кръвната ми захар се вдигна над 6, стигна до 6.7
          Мутацията MTHFR се открива при проблеми със забременяването обикновено, но е широко разпространена. Някои жени си раждат децата без да разберат, че са носители. И може да опитват ВМ НВХ и да се чудят защо нямат добри резултати. Сигурно има и други причини ВМ НВХ да не е подходяща за всеки.
  Такива, които са важни за нормалното функциониране на организма. И друг въпрос, тези от вас, които държат ВХ по-високи с какви храни го правите?
         Аз съм убедена в ползите от кафявия ориз, елдата, овеса, просото. Но, разбира се много ограничено- не повече от една шепа на хранене и винаги с белтъчина. Боб , грах и леща също в малки количества.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 08:52 от Циана

# 442
Циана, когато си прилагала "Японско чудо" и щом си яла само яйца, всъщност си била на протеинова диета, а не на ВМНВХ.
Бари Сиърс говори за богатите на протеини и бедни на въглехидрати диети, така че не разбрах защо го посочваш, макар да е прав за протеиновото хранене.
Затова казвам и то най-добронамерено, че се разминаваме в това, което казваме, че правим и това, което правим в действителност.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 10:25 от Rosita

# 443
       Бари Сиърс говори за всички нисковъглехидратни диети, включително и ВМ НВХ. Казва " колкото си искате протеини и мазнини". Но дори да изключва ВМ НВХ, моят опит е следният- при стриктно  ВМ НВХ около една година кръвна захар -6.7. След един месец Японско чудо- 6.3  Засега си го обяснявам с генетичната мутация. И други са писали, че като минат на ВМ НВХ и кръвната им захар се вдига. Може би има някаква връзка с храненето при някои хора. Иначе имам познати и приятели, които постигнаха чудеса с това хранене, спор няма.
      Сетих се за едно момиче в темата миналата седмица май писа- минало на ВМ НВХ и пуска резултати. Оплаква се, че са се влошили. Успокояват я, че било нормално да се вдигне холестерола. А глюкозата и беше 6.4.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 10:39 от Циана

# 444
Доста хора продължават да бъркат високо мазнинна с високо протеинова диета. В много случаи от там идва проблемът. Мутациите са по-рядко срещани и не всеки има възожност да си прави изследване и дори знае какво да търси. Както има определен % от хора с наднормено тегло, но без метаболитно заболяване, така вероятно има хора, на които ВХ не влияят така зле както на останалите, но тези хора са по-скоро изключение, а не правило.

Естествено че всеки ще настрои храненето си според собствените нужди, но за да го направи и да не се лута, трябва да разполага с правилната изходна информация и много важна част от това е, че високо мазнинна не значи високо протеинова диета.

За отслабване, високо протеинова може и да работи, но при нарушена обмяна на въглехидратите каквито са ИР и диабет, не е най-подходяща.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 11:00 от Миоки

# 445
           Забелязвам, че в тази тема , когато някой каже, че не му се случват нещата с ВМ НВХ, започват да го убеждават, че не може да бъде, че не спазва режима както трябва, че не приема достатъчно мазнини и т.н. В моя случай само Невена откри къде е проблемът- имам генетична мутация MTHFR. Каза, че при такава мутация хората се чувстват по- добре на равномерно балансирана диета, а на ВМ НВХ вдигат кръвната захар. И наистина е така- ще се потретя, но - с малко кафяв ориз и белтъчини и съвсем малко мазнини отслабвам за 6 дена 2.5 килограма, на Дюкан за 6 дена отслабвам 1.5 кг., а на ВМ НВХ мога месец да карам без да мръдна и грам. Откакто намалих драстично въглехидратите кръвната ми захар се вдигна над 6, стигна до 6.7
          Мутацията MTHFR се открива при проблеми със забременяването обикновено, но е широко разпространена. Някои жени си раждат децата без да разберат, че са носители. И може да опитват ВМ НВХ и да се чудят защо нямат добри резултати. Сигурно има и други причини ВМ НВХ да не е подходяща за всеки.
  Такива, които са важни за нормалното функциониране на организма. И друг въпрос, тези от вас, които държат ВХ по-високи с какви храни го правите?
         Аз съм убедена в ползите от кафявия ориз, елдата, овеса, просото. Но, разбира се много ограничено- не повече от една шепа на хранене и винаги с белтъчина. Боб , грах и леща също в малки количества.

Аз имам такава мутация. Утре съм за първичен преглед при проф.Паскалева във връзка с забременяване. Знам и пия фолиева киселина мета. Ще я питам има ли отношение с хранене, тегло, КЗ и инсулин.

# 446
Аз най после си намерих читава ендо във Варна. В Шумен всички отричаха, че имам ИР , или пък питаха какво е.....Тази ми каза, че имам ИР-инсулинът ми е 15. Изписа ми глюкофаж, но каза, че ако имам достатъчно воля да спазвам диета-да не го пия. Каза, че хашимото нямам, но просто трябва на всеки 6 месеца да си пускам ТСХ, ФТ4 и антитела. За сега не мисля да пия глюкофаж....

# 447
  • Варна
Ако може името й, аз съм от Варна и ме интересува.

# 448
Доста хора продължават да бъркат високо мазнинна с високо протеинова диета. В много случаи от там идва проблемът.

Другият проблем е, че много хора разчитат режима погрешно и не вадят от него колбаси, млечни и всякакви имитации тип кексове, протиенови вафли, бонбони уж режимни. Това беше и моята грешка. И килограмите, и стойностите на инсулина и захарта при мен паднаха с изчистването и опростяването на храненето. Прясно месо от магазина, яйца и зеленчуци. Това е. Дори таратор не си позволявам, колкото и да е разреден. Въпреки че тренирам много, не пия популярния сред трениращите протиен.

Но и аз съм на мнение, че всеки трябва да намери неговото си. Аз с млечни, тук таме колбаси и без броене на калории държах захарта около 5,6, инсулина около и над 10. С чистото хранене - вчера писах.

# 449
Мариела Бъчварова. Тук в групата някой ми я беше препоръчал.

Общи условия

Активация на акаунт