Обсъждане на имотни обяви, тема 11

• 37 320
  • 777
  •   1
Отговори
# 375
Софиянци обикновено имат по 1-2 наследствени апартамента - говоря за кореняците, съответно не си дават много зор да купуват, малко са тези, които продават наследственото и ходят да живеят другаде. Е, има и амбициозни, които искат на новичко, но масово на 30+ живеят в апартамент на някоя баба/леля. Пък то на харизан кон зъбите не му се гледат Simple Smile
А за хората от провинцията - ами като не си свикнал с големите работнически гета и плашещи ЕПК-та, много ясно, че ще си вземеш нещо в нов квартал. Такава сантименталност и привързаност към панела е характерна само за израсналите в такъв, за останалите е отблъскващо и грозно. С това според мен се обяснява донякъде защо по новите квартали има предимно хора от провинцията.

# 376
  • София
Нико, честно, не мога да ти кажа. Това, което имам на разположение, не е мое, че да преценявам. Аз ще съм купувач живот и здраве. Simple Smile Нищо че съм от София. Отблъскват ме хора, които живеят до живот в на баба и прабаба апартамента. И не си дават зор. Но това е друга тема, макар че гледам, че е зачекната по- нагоре.

# 377
  • София
Не, просто когато си живял цял живот в даден град, познаваш му хубавите места, но и кирливите ризи, малко по- трудно се навиваш да купиш нещо надценено. Защото то Е надценено. Приказките с пазарната стойност са си приказки. Това е вратичка за забогатяване, оперирайки с гнили блага. (Не визирам брокерите, а по принцип) Докато като идваш от другаде и опцията ти е да живееш под наем или под моста, купуваш. По- добре от наем. Съвсем логично е и няма нужда да се конкретизира в софиянци и провинциалисти.

Любопитно ми ако тръгнеш да продаваш собствения си апартамент дали ще го пуснеш много под средната цена за района само защото цените в София ти се виждат високи? Честно, не ми се вярва.
Аз също ще ти отговоря.
Когато тръгна да продавам, няма да му слагам едни 20-30хил отгоре, само за да забогатея ей така. Имам един наследствен в нашия блок, от лакомия на наследника вече 15г се продава и апартамента става все по-зле и по-зле вътре. Но той да не се прецака и да вземе пари с цел забогатяване, още си го продава.
Относно апартаментите, които бързо изчезват. Преди няколко месеца гледахме един, на мен не ми хареса, мъжа реши обаче да пробва сваляне на цената с 10хил и ако се съгласяли, аз да поразмисля. Ами веднага се съгласиха, но не беше моето бъдещо жилище. След няма и 2 седмици жилището беше с нови собственици, обявата изчезна.

# 378
Не, просто когато си живял цял живот в даден град, познаваш му хубавите места, но и кирливите ризи, малко по- трудно се навиваш да купиш нещо надценено. Защото то Е надценено. Приказките с пазарната стойност са си приказки. Това е вратичка за забогатяване, оперирайки с гнили блага. (Не визирам брокерите, а по принцип) Докато като идваш от другаде и опцията ти е да живееш под наем или под моста, купуваш. По- добре от наем. Съвсем логично е и няма нужда да се конкретизира в софиянци и провинциалисти.

Любопитно ми ако тръгнеш да продаваш собствения си апартамент дали ще го пуснеш много под средната цена за района само защото цените в София ти се виждат високи? Честно, не ми се вярва.
Аз също ще ти отговоря.
Когато тръгна да продавам, няма да му слагам едни 20-30хил отгоре, само за да забогатея ей така. Имам един наследствен в нашия блок, от лакомия на наследника вече 15г се продава и апартамента става все по-зле и по-зле вътре. Но той да не се прецака и да вземе пари с цел забогатяване, още си го продава.
Относно апартаментите, които бързо изчезват. Преди няколко месеца гледахме един, на мен не ми хареса, мъжа реши обаче да пробва сваляне на цената с 10хил и ако се съгласяли, аз да поразмисля. Ами веднага се съгласиха, но не беше моето бъдещо жилище. След няма и 2 седмици жилището беше с нови собственици, обявата изчезна.
Говорим за много под средната на района цена, а не за доста над нея. След това уточнение искам пак да ми отговориш.

# 379
Кореняк софиянците и в Ман. ливади са на свое си място, нищо, че преди това е било на дядо им ягодовото поле. Всички нови кооперации са строени върху нечии парцели и обезщетенията хич не са малки да ви кажа. Не всеки примира да живее в стар блок с пенсии, когато може да се шири на етаж и то безплатно.

Панелките хубаво са на добри отстояния, ама между тях отдавна са се пръкнали нови кооперацийки.

# 380
  • София
Да, реално ще продам под паарната цена надута от брокерите, колко под нея зависи от това колко в момента са се изплискали, защото за едни имоти сега има завишения с по 10-150хил,за други с 20-30хил.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 04:52 от trikitil

# 381
Повечето хора продават имоти, за да купят други. Аз не познавам такива, които с ‘печалбата’ от 20-30 к. Ще отидат на пътешествие, а другите ще държат в банка. Затова всеки гледа да вземе максимума, защото после вероятно ще е от страната на купувача.

# 382
...
Панелките хубаво са на добри отстояния, ама между тях отдавна са се пръкнали нови кооперацийки.

На местата, на които това е възможно, са се пръкнали, но тези места не са повече от двадесетина процента.
Комплексното жилищно строителство е било обмислено професионално като разположение. Сега финансите карат предприемачите да използват всеки сантиметър от земята, в който по норматив може да се разположи сграда.

# 383
А спор няма, че едно време всичко е било обмислено и добре планирано. Уви, последните години доста неща се унищожиха.

# 384
  • София
Повечето хора продават имоти, за да купят други. Аз не познавам такива, които с ‘печалбата’ от 20-30 к. Ще отидат на пътешествие, а другите ще държат в банка. Затова всеки гледа да вземе максимума, защото после вероятно ще е от страната на купувача.
Ти може да не познаваш, но аз познавам.
И ми прави впечатление, че познати продаващи жилището си, заради местене в чужбина го правят под пазарната цена в сайтовете и търсят бърза сделка, докато наследствен от баба и дядо, с наследници в София, имаще си имот, в който да живеят гледат да изтискат максимума от наследството.

# 385
Всичко тече, всичко се променя!
Сега направо ми е смешно, как "драпахме" да се сдобием с цял панелен апартамент вместо ид. ч. собствен по наследство в центъра, и много завиждахме на провинциалистите с панелки. И смятахме всяка есен ще ни стигнат ли лихвоточките за панелка и в кой точно панелен комплекс Stuck Out Tongue
Чудя се след 20 г. кои от сегашните квартали НС ще са все още търсени и кои ще бъдат отписани като престижни.

# 386
  • София, Bulgaria
Хората купуват съобразно финансовото си положение, а не според произхода си. Знаете ли, че 2012...2013 г., че и от преди това цените в центъра бяха равни или по-ниски от тези в Младост. Апартаментите в Центъра яката залежаваха. Дойде 2014 г. дали историята с КТБ, дали фактът, че почнахме да излизаме от кризата, но започнаха да се увеличават купувачите от други населени места. За тях Центъра си е Центъра, като във всеки град и една локация, която е сигурна. Почнаха да изчезват застоялите имоти ..всякакви: порутени, партерни...на високи етажи..на нормални етажи...Първи осезаемо се дигнаха цените в Центъра и той стана най-скъпата локация. Имала съм купувачи от провинцията, казаха Център и нищо друго, дори около бул. България не искаха, въпреки че имаше хубави имоти и на по-добри цени. Плашеше ги думичката "квартал".
Моите наблюдения са, че бюджетът е основния критерии за избор, след това тухла или панел и после локацията. Като няма пари за локация и тухла, някои избират панел и локация, други сменят локация, за да е тухла. Не съм чула, някой да има бюджет и да се забие в кофти квартал,  защото не разбирал и не познава София. "Чували сме, че Изток, Иван Вазов, Лозенец са хубави квартали, ако може там нещо да се намери " , това чувам аз от хора непознаващи София.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 11:34 от tomeva

# 387
Здравейте. Включвам се в темата с въпрос. Никога не съм купувала и продавала имот, където и да било, но сега се налага спешно да продадем и купим нов апартамент. Този, в който живеем в момента е направо миниатюрен, а детето расте и му трябва стая. Търся в сайтовете и се обадих на няколко места за оглед, но ми казаха, че трябва да отида в офиса на брокерската агенция и да подпиша договор, едва тогава можем да отидем на оглед. Такава ли е практиката? Харесала съм имоти, предлагани от различни агенции и се чудя навсякъде ли трябва да подпиша договор, за да мога да ходя на оглед. Уточнявам, че не искам да си спестя комисионната, която трябва да платя на брокера.

# 388
  • София, Bulgaria
Здравейте. Включвам се в темата с въпрос. Никога не съм купувала и продавала имот, където и да било, но сега се налага спешно да продадем и купим нов апартамент. Този, в който живеем в момента е направо миниатюрен, а детето расте и му трябва стая. Търся в сайтовете и се обадих на няколко места за оглед, но ми казаха, че трябва да отида в офиса на брокерската агенция и да подпиша договор, едва тогава можем да отидем на оглед. Такава ли е практиката? Харесала съм имоти, предлагани от различни агенции и се чудя навсякъде ли трябва да подпиша договор, за да мога да ходя на оглед. Уточнявам, че не искам да си спестя комисионната, която трябва да платя на брокера.
Наемете си ваш,  личен брокер, това е най-добрата опция от всички съществуващи за купувача.

# 389
Чудесно,  а къде да го намеря? През цялото време си мислех, че, ако имах познат брокер, нямаше да се чувствам като пате в калчище.

Общи условия

Активация на акаунт