(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

• 42 967
  • 770
  •   1
Отговори
# 195
  • на пъпа на Златията
Mmm даа,
Т"ва днешните деца превеждат росийски с гугличката и не само него де.  
Текста си иска редактиране. Търсих болестите в нета и попаднах на тази статия. Има описани точно болестите която  имам  по доматите си, за това я пуснах. Тези болести са  по Урал. Има болести които не се срещат у нашенско. Сигурно там е по влажно и за това имат много гниене.

Та , рекох да си насадя ранни домати. Взех едни от пазара с хубави картинки , ама много нефелни. Имаше и по добри , ама адеде. Времето беше топло и   за една седмица се освестиха. После обаче ги налегна един студ  и се запръждиха и  върховете им  потъмняха  Нормално при студ.Времето се оправи , обаче домтите не понечиха да растат.Тогава ми дойде идеята,като  колтуча  да вкоренявам.
Ми дадох 20 лв за 20 стръка и не ми се искаше  да давам повече.  Доматите бяха Наслада и Ръгби.Една комшийка ми остави   нейн разсад да го гледам и ми даде най хилавия си. Некакви твърди , мнооого хубави според нея, не според мен де. Ама ги насадих. Друга комшийка ми даде от нейни розови  тип мои са си.Техните са посети февруари месец .Садих ги на различни места  дано оцелеят. Розовите са оцелели половината от 15 , но на тях няма връз имат 5 доматчета. От на другата комшийка също има 10 доматчета колкото орех. .
От моите  от насладата оцеля само един стрък. Най издръжливи се оказаха ръгбито.
Садих в тунелчето с пипера  и от оня стария сорт Аче. помните ли го . Той е плътен с малко семки за сокове. Ачето оцеля също 2/3-ти като ръгбито.
До преди седмица ядох от ръгбито. Сега ми зрее ръгбито от култуците. Ачето е идеално на стрък имам по 10 домати, долните започват да зреят.
 Болестите=
След втората киткацъфтеж  се започна.
Черни елипсовидни петна по стъблото, добре отчетливи. . Такова за първи път показа Стелт назад във темите. Жилковата некроза -надлъжни тънки  черни линийки по стъблото . Вджуджосване на върха. Кафяви петна по листата. Черни точки по връхните листчета. Ръгбито страдаше от пожълтява

Доматчетата се вдървиха. Тези които оцеляха бяха хубави и вкусни
Сега да познаем болестите по статията.
1.
1. Поповото прасе = медведка
2 години ме мори . . Казват разтвор на оцет - ама няма ли да се окисели почвата. .Казват че синап =горчица го гони , ама не зная някъде да се продават семена.Тая година си спасих разсада като накиснах с  би 58 стари семена и ги пръснах в тунелчето с тях преди да сея.
2 .Черен крак е косенето на разсада т.е  прекомерна влага. Да се засуши разсада..Появява се и късно есен .Загниват  корените . Трябва да се изскубват растенията по рано от вадите на есен
3. Мозайка -вирус. Да се обеззаразяват семената. Не съм имала такова чудо . Пу пу! Третират се с калиев пераманганат и калии-1 процент..Дървесната пепел нали е калий?Хвърляме във вадата да се обеззарази почвата и варим пепел, прецеждаме  - май беше 200 грама пепел  на 1 литър вода и после в пръскачката  10 литра.
4.Кафяви петна - те са май  3  вида.
4-1 кладоспороза-засяга само листата- започва от долните-гъбично заболяване- третира се с меден оксихлорид- нищо не разбирам от химия .Амика да каже- бордолезов разтвор ли е това?Карантинния срок е 20 дни. Някои забиват в лехата медна жица.Като се оксидира става меден охси и като му се добави малко сол става и хлорид??Не може ли да го заменим с бордолезов разтвор или с медна жица в лехата??
Майка ми едно време само чистеше листата да не отива нагоре и се приключваше  с борбата. В другата статия обаче пише че растението престава да цъфти  а малките доматчета престават да растат.
4.2- .Алтернария -пак кафяви петна -  пак започва от долните листа но поразява и плодовете.- лекува се с 1 процент бордоска смес - това   не е ли бордолезов разтвор?? През 14 дни . Татко пръскаше след всеки дъжд , де.
4.3 - късна болест- това кубинска мана ли е? Аз май си я донесох с едни ранни картофи - щото картофите ми умряха за отрицтелно време , а късните хич не ги бива.  в Урал не се появява до началото на август. У нас сигурно най късно средата на юли.Появява се когато започва да цъфти домата,  - гъбично заболяване.- премества се от картофите на домата. - третира се с 1.- 50-100 грама смлян карамфил карамфил се накисва за 24 часа , прецежда се  в 10 литра вода, паунда / не зная какво е?/, 2- инфузия с чесън ,3-  бордолезов разтвор със сол .
Общо тези кафяви петна  се третират с препарати на медна основа - бордолезов разствор.

5.Увяхване-    гъбично -  прониква през корените обаче. Листата пожълтяват .Трябва да се ускубе заедно с почвата .Третират ги с фитоспорин.Това е някакъв техен биопрепрат на основата на гъби , които ядат гъби .  При температури над 24 градуса не се развива.
6.Кърлинг на  върховете  при вирусни заболявания. На картинката е  дадено в  крайната фаза. Получава се при вирусните инфекции.И са дадени
6.1- Стрик -ивица  - получава се от вируса на тютюневта мозайка- третират го с техния фитоспорин , а е казано че може да се замени с бордолезов разтвор.
7.Бактериален рак - тази болест най прилича на моите домати ама аз не ги чакам да покафенеят . Не пише с какво да се третират .
Но дават рецептата  с чесъна .
На 10 литра топла вода -30 градуса една чаша смлян чесън и 1 гр марганцовка / какво беше това?/.Престоява 24  часа и , прецежда се и се пръска.

Е аз го разчекнах . От няколко статии  и 4 часа четене требеше ли да дойда до извода че сме забравили добрия стар син камък .

За гниенето на зрелите домати сигурно сме забравили и добрата стара сяра.

Амика , ти си овощарка , защо ми жълтее черешата??Пише че и липсва тор и микроелементи .  

Нещо зачезнаха  форумците , които се занимаваха  с пипер и домати . Дали не им писна от болести и зарязаха градинарството??
Не може така . Останаха само   градинарите по терасите. Ама те сега са на море и няма никой.
Ето за 4 часа четене и вой срещу общинарите да не пръскат с разни  отрови  и нещата ще се получат .
Пръскат яко срещу комарите и лястовичките ми зачезнаха , няма какво да ядат,.Тъкмо се зарадвах тая пролет че се върнаха и напълниха гнездата с лястовичета.

Истинските домати сигурно ще ударят 5 лева. По наше село започват от 2 лева , ама яко пръскане в празното пространство. И всички си направиха  оранжерии. То ако продължаваме така да гледаме доматите под похлупак , накрая и ние  ще се изнесем под земята. Явно е било така преди векове , че започнаха да откриват градове под земята.  
.

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 01:27 от rorik

# 196
Миналата година имах мноого домати и направих досатъчно зимнини. За това тази година викам само 30 корена, за прясно. Засадих Ръгби. Добре вървяха, всичко нармално. Изведнъж, за една нощ само, буквално за няколко часа, започнаха да вяхнат. Снимах ги на агронома, каза изкарай един корен и донеси за “аутопсия” хаха Занесахме. Каза, че кореновата  шийка гние. Точно между пачвата и началото на растението-изгнило. Разрява стеблото-сухо и кухо. Сокове не стигат до него. Агрономът каза незабавно изкореняване и обилно пръскане с меден препарат. Включително колчетата и земята, където са били болните растения. Беквално за няколко часа се наложи да изкореним 11 корена. Слава Богу, май се справихме. Всичко е наред сега и раждат като луди, нямат изяждане, макар и само 19 корена .
Честот ъсседки наобикалят на разходка уж. Спират се, питат как са доматите тази година. И те се оплакват. Явно така ще е. Но добре, че имам достатъчно зимнини и само за ядене ще ни стигне.

Пипера ми върви добре, за разлика от миналата година. Дебел, прав, хубав, а растенията  черни.

Краставици раздавам на приятели и съседи. Японка са. Много дават.

Карфиолът и брюкселското зеле-то белоклилки ли не бяха, то въшки ли не бяха, то бълхи ли не бяха, ужасен ужас някакъв!

Празът ръжда го хвана сякаш. Веднага го хванахме. Дано го опазим.

Прасковата нещо се лигавеше. Почнаха да й капят листата. Носихме на агронома листа-то сачмянка ли не видя, гъбички някакви, въшки..абее...голямо боледуване на тези овошки, голямо нещо! Често ми се случва върховете да почернеят  и изгарят направо. Мъжът ми ги напръска с Шампион, защото заминаваха направо. Млади са ми още овошките, но голямо боледуване, голямо нещо.
Дините тази година, пу-пу, грам не са боледували, да не дърпам дявола. Вървят много добре.
Тези дни трябва да сея директно бялата ряпа. Трябва да поразгледам какво още се сее сега. Дайте идеи?

# 197
  • Варна-София
Дето има една приказка, свлачище и жена като тръгнат ... няма спиране. Та и аз ще кажа нещо подобно за дърветата. Тръгне ли да боледува стъблото, търсете начини да си подновите дръвчето или под мястото на присаждането (хашладисване на издънки или леторасти отдолу), или търсете семеначета да хашладисвате на ново място, или купувайте от пазара ново.
Мога да ви отнема времето да торите (кореново и листно) и да пръскате (и листа и ствол), и да стържете стара кора, и гвоздей да забивате, обаче щом говорим за костилкови (череша и праскова) за мен положете толкова усилия, доколкото да прехвърлите сорта (ако ви харесва сорта) на ново място. Още можете да хашладисвате праскова на бадем под кора. За другите видове хашладисване - се гответе за периода януари-март. Почетете, погледайте ютюб как става - не е голяма философия. А и според мен хашладисването е женска работа, децата кой ги превързва? Така е и с дръвчетата. Работа за минути и малко любов.
Като усвоите хашладисването ще сте по-смели даже радикално да съкращавате короната на дърветата и да не оставяте болни части да заразяват всичко наоколо. Често животът на подложката (бадем) е в пъти по-дълъг от този на присадката (праскова). Това позволява няколко пъти да се подновява прасковата на едно и също място.
Заплеснах се и не казах как е станало самото тръгване. Не се храни стъблото (било проблеми с кореновата система, било късна несъвместимост на присадката - това няма как да го знаеш, то се случва след няколко години). Оттам се натрупват повече захари и не можеш да изчистиш въшките даже и с пръскане (щото те пък и завиват листата). Разбирам, че имаш масирано нападение и от анарзия. Аз ограничавам пръсканията и бих очистила още сега нападнатите върхове, бих махала от дървото всички загнили плодове (те сега гризкат около дръжката) и всички мумифицирани плодове (есента, зимата), а рано напролет - пръскане с маслото "Акарзин".
Искам да ти вдъхна смелост да не се вкопчваш в костилково дърво, особено ако вече е започнало смолотечение. Има начин да се поднови със здраво, младо растение.
За черешата първо бих мислила за хлороза от много дъждове (кореново с железен сулфат), второ за опожаряване (бактериална болест, няма спасение, режи и гори, язък за сорта). Веднъж от "Хоби фермер" посъветваха за листно подхранване точно на череши след плододаване, листно пръскане с карбамид, но да знаеш, че за череша не трябва да превишаваш половин лъжица карбамид на 10 литра вода. Аз щото спазих и сложих цяла и се оказа ... И да е карбамид, а не друг азотен тор, щото тогава става лошо.
Меден оксихлорид си е меденоксихлорид. Продава се.

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 12:04 от amica1

# 198
  • на пъпа на Златията
Значи вярно е че черешата ми е голяма на 10 години и повече даже. Миналата година  я нападна гниене ,  и не я изчистих , тая година пак изгниха и черешите и вишните .
Преди няколко години отрязах един голям клон от нея и се заплеснах и не го намазах поне с боя.
Когато я брах миналата година орязах клоните към вишната  за да не си пречат. Казват че черешата не търпи рязане.
Хайде аз не съм я пръскала , ама комшията ги пръска и едната череша му  изсъхна по същия начин , другата е на път като моята.Миналата година я нападна някаква гъсеница та и огриза върховете .Много е голяма и не мога да я пръскам добре.   Ако я чистя сега  от гнилите плодове ще и навредя ли?  Искам да я запазя че ми прави сянка на едно навесче. Пак ще чета поне да я напръскам колкото мога, против гниенето. . Май не може да се  ореже старо дърво като ябълката например и да се оправи . Ако може кога да го направя.

# 199
  • Варна-София
Мумифицирани плодове се чистят на праскови. Черешата ... къде  ще я чистиш, а и те сами опадват. Огледай се за издънки долу на стъблото или семеначета околовръст и напролет заедно ще хашладисваме. От друга страна 10-годишна череша - младичка е, ако не я е нападнало опожаряване може би си струва да се помъчиш да я спасиш.
Имам 45-50 годишна череша и като я гледам смята да векува. Рязали сме яко и клони сами са падали от тежестта си. Иначе дървото расте цял живот. Рязането - напролет. Като е болно може по всяко време - само болната част. И се замазва, ако диаметърът е повече от палец (на кого ли казвам, и аз прошляпвам).

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 13:40 от amica1

# 200
ох,като чета за овощарстване, и се сещам за книгата дето ме чака ...да се обучавам трябва,че имам доста за подрязване тази година
има ли ,,спешни“ неща дето ще ми трябват още наесен-т.е. има ли овошки,които се режат есенно време

аз съм на етап отказ от активно градинарстване,заради все по-голям проблем с напояването
догодина ще гледам само черита и пипер -в бидони Sad

# 201
  • Варна-София
До ноември няма какво да правиш, свързано с рязане освен просветляване на короната на прасковите, което се прави сега август месец. Проследяваш за „пичове“, те изглеждат като самостоятелни дръвчета насред дръвчето ... и ги махаш изцяло, за да влезе слънцето в короната. Гроздето също се просветлява внимателно и постепенно с махане на листа и колтуци, но теб те интересуват тежките операции. Те са извън вегетационния период, след като растенията са „прибрали“ към стъблото и корените всички полезни вещества и са хвърлили листата.

Още в началото на ноември се пръска с карбамид 5%:
-   За струпясване - ябълки и круши + земята – прави се от началото на листопада до 70% окапали листа
-   гномония по кайсията - кайсии и зарзали – прави се по време на листопада  и заораване на листата
-   бяла ръжда по черешата и вишната - череши + вишни - – прави се по земята след листопада
При 70% окапали листа, всички овощни видове се третират с 2% бордолезов разтвор (точно синьото към бялото, да не се ползва железен/очукан, а идеално емайлиран, пластмасов или дървен съд за синия камък) \в периода 10.11 - 15.12 - срещу ръжда по роза, къдравост по праскова, гъбни и бактериални болести по костилковите и семковите овощни видове (ранно кафяво гниене, бактериален пригор, огнен пригор, кривули по джанката и сливата). ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯТ БАДЕМИТЕ!!!
Резитбата на ябълките също започва от ноември. Прасковите и гроздето ги оставям за март-април. Това са видовете, които искат редовна резитба. Всички други - кога режа, кога не и то трябва да ми избоде очите, че има необходимост.
Общ принцип: прорежда се до степен "птичка да може да прелети".

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 11:29 от amica1

# 202
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Aмика, значи теб помня с много подробните указания за ябълки и къдравост по прасковите Simple Smile Simple SmileSimple Smile

бях запазила във файл всичко, но със смяната на компютъра всичко изгоря Sad Sad
ако имаш някъде качена информацията, моля те да я споделиш пак.

# 203
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Една седмица бяхме на почивка, не съм ходила да видя какво е положението. Бях сяла картофи в кула, смятам да видя тези дни какво е станало.

Как да позная дали тиквичката патисон е зряла? Искам да взема за семе.

Едни мини краставички се оказаха много мини - 2-3мм 🙄
Мексиканската я чакам да зрее за семе, една имам само....

# 204
  • Варна-София
Ето линк към набор от енциклопедични материали за растителна защита на основните култури. Хубави четива преди сън.
http://www.stenli.net/nsrz/main.php?module=info&object=info& … iew&inf_id=14

Във файла за овощните на стр. 409-410 се обяснява подробно за къдравостта и ни се дава ясно да разберем, че тази болест се бори до набъбването на пъпките. После остава да се молим температурите да се вдигнат над 26 градуса, за да загине гъбата. И това го пишат не търговци на РЗ препарати, а професори и доценти, на които вярвам повече, защото нямаме общи допирни материални точки.

Да ви покажа ортака, който се появи и заедно брахме кайсията. Не знаех, че катеричките късат кайсии още на зелено и си ядат млечните ядки. Имаме наблюдения, че гонеше по клоните и малки врабчета.

https://cdn1.radikalno.ru/uploads/2019/8/1/48facd01d628d187f070f … 27463907-full.jpg

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 14:51 от amica1

# 205
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Днес опитах една мини краставичка.
2мм, но предизвика вкусова експлозия в устата ми. Не очаквах! Отдавна не съм имала толкова краставичен вкус в устата.
Остава са намеря начин да събера семе 🤪

Хм, трябвало 3см да стане, не виждам как, моята наистина е супер мини 🤨

# 206
Може ли съвет как да се преборим с тези гадинки

# 207
Така като гледам, най-добре е да се напръска с нещо, което не е вкусно за тях, примерно тютюн или листа от домати Simple Smile

# 208
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

зелеви/земни бълхи.
обсъждали сме ги и преди и май нямам спомен някой да се е преборил с тях без химия. Sad
по спомени някой им беше осигурил по-вкусно мезе (репички/репи) и те се бяха преместили там.

https://www.agronet.bg/agro/2409-zemni-balhi-osobeno-opasni-pri- … vite-kulturi.html
2

не знам колко може да се вярва на това https://www.bgfermer.bg/Article/6102750, но пък можете да опитате а една зелчица и да видите ефектите.
Simple Smile успех

# 209
Алабашът кога се бере?
Как да разбера дали е готов?
Не съм гледала досега.

Късно ли е вече за пресни картофи?
Ако не е, откъде купувате семе?

Общи условия

Активация на акаунт