Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

 • 32 637
 • 770
 •   1
Отговори
# 240
 • Стара Загора
 • Мнения: 45
Благодаря за бързия отговор.
А вие с какво пръскате след дъждовете?

# 241
 • Мнения: 451
Аз до колкото съм чела бордолезовия разствор има 14 дни карантинен период.

# 242
 • Мнения: X
бордолезовия разтвор разрешен ли е в биоземеделието

  # 243
  • Варна-София
  • Мнения: 428
  Дойде време да се намножават миризливките в доматените лехи. Току-що приложих много добра техника за контролирането им. В малка кофичка със сапунена вода ги събарям, което е лесно, понеже са все още на групички по 20-30 малки на домат. А като ми е и мокра ръката - още по-безотказно падат в сапунената вода и край. 10-15 минути на ден занимание и за 2-3 дена градината ми е под пълен контрол.


  Това е на баща ми любимия сорт - "Зелена шапка" - може би подивял "Идеал", но задължително го садя и той добре се представя.

  Асялейн, това което се вижда на снимките са поражения от обикновена мана (Plasmopara viticola) и от брашнеста мана (Oidium). Сивото гниене (Botrytis cinerea) ще се прояви на по-късен етап - когато зазряват зърната. Третирането с обезмаслено мляко (НЕ РАЗРЕДЕНО ОБИКНОВЕНО, ЗАЩОТО ЩЕ СИ ДОКАРАШ ДРУГИ ПРОБЛЕМИ) за контрол на брашнестата мана може да е само помощно средство между пръсканията с химически препарат. Абсолютно е късно да спасиш чепките с такива поражения. Събери ги всички и ги дай на червеите да ги преработят, а и да ограничиш заразата. Догодина - грижи по схема. При мен вече бера Тракийски мискет и макар, че по схема трябва още да пръскам, вече спирам с всички третирания и каквото даде Господ.

  Разкажете за картофите в торбата! Как се представят?

  Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 10:31 от amica1

  # 244
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 31 468
  градинките предполагат ежедневно обгрижване, някои от нас обаче са съботно-неделни градинари.
  съответно си имаме и трева и гадинки...

  # 245
  • Мнения: 431
  Здравейте градинари!
  Тази година правих разсад от червен лук сорт Асеновградска каба с идеята да го засадя в градината за глави. Речено, сторено. Засадих разсада в градината в края на март. Обаче не растат нормални глави, а нещо като арпаджик! Листата вече са полегнали, стъблото е омекнало, главичките са излезли на повърхността. Значи трябва да се вади. Май не трябва да чакам да расте повече и да станат нормални глави.
  Чудя се, дали не съм си отгледала арпаджик вместо глави.
  Някой има ли опит? Ще съм благодарна да споделите!

  # 246
  • София
  • Мнения: 4 378
  Алис, моля те ако имаш регистрация в този форум да пипиташ потребителя химик следното :
  Защо бордолезовият разтвор има карантинен срок 14 дни? Примерно доматите са пръскани преди 2 седмици,  а разтворът си стои върху ципата и не се маха само с вода. Не се маха и с мокра гъба с домашен сапун. Щом изсъхнат доматите и пак се появават капки бордолезов разтвор.
  Затова ние първо ги изтъркваме с груб СУХ плат, само така могат да се изчистят После едно обикновено плакнене е достатъчно.
  Що касае болестите нямам наблюдения, но се чудя: защо намалява активността след 5-тия ден и съгласно опаковката трябва да се пръска пак.

  # 247
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 216
  Мисля че излишно се притесняваме. Разрешителното за синия камък за био производство  изтича
  в края на годината и е получено ново разрешение за 7 години. Но се уточнява да е 1 процент. Разликата между отровата и лекарството е в дозата.

  Мернах във фермер  че препоръките на специалистите за Август са да се пръска с медни препарати.
   
  В Америка тръбите по които тече водата им за пиене са медни. 
  Та каазах и преди и да повторя. Заболяванията на доматите, чернеенето на върховете   в последните години което се е изменило по наше село са пръсканията против комарите, кърлежи , ... пръсканията против тревата.
  Цял живот от баба ми до майка ми сме обеззарязавали почвата  с щипка син камък и щипка вар и не сме имали проблем . Баща ми пръскаше със син камък .
  Помните ли че в полски яйца бяха намерили някакъв елемент  над допустимите граници и бяха установили че е от препарат  за такива пръскания.
  Не си спомням за кой препарат ставаше въпрос ми направи впечатление че за различните зеленчуци карантинния срок е различен . Ставаше въпрос за червеното цвекло , което сега се рекламира като антираково. То имаше 30 дни карантинен срок а за други зеленчуци  7 , 14 дни.
  Какво означава това ? Че червеното цвекло задържа  да предположим  тежките метали които водят до рак най дълго. Ако помислим логически червеното цвекло извлича отровите от организма и ги изхвър;ля.Значи ли това че червеното цвекло не се усвоява от организма  а се изхвърля.
  А какво става с тия зеленчуци с малък карантинен срок??Някакво противоречие виждам аз. ??

  Ние не пръскаме със сярна киселина а със сол.
  Не зная защо като хилядолетие се е използвало сега го захвърляме.
  В него има и сяра против гниене.     

  # 248
  • Мнения: 16 891
  Аз забелязвам, че карантината на повечето препарати за лозя е много дълга, а за зеленчуци по-кратка. Например Куадрис има карантина 3 дена за домати и 30 за лозя. Явно има нещо, което остава по-дълго в гроздето.

  Амика, може ли да споделиш с какво пръскаш доматите от засаждането на разсада до края?

  Аз още не съм погледнала какъв е нашият бордолезов р-р. Пръскала съм в началото с него. Сега два пъти с вит.ц и два с йод и сода.
  При мен нямаше наченки на мана досега, а на вирус. Затова четох за вит. Ц.
  Пръсках и с някаква хомеопатия за това, но забравих какво.
  Сега виждам наченки на мана сякаш. Днес ще ги чистя и се надявам да я огранича.

  # 249
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 31 468
  Алис, моля те ако имаш регистрация в този форум да пипиташ потребителя химик следното :
  Защо бордолезовият разтвор има карантинен срок 14 дни? Примерно доматите са пръскани преди 2 седмици,  а разтворът си стои върху ципата и не се маха само с вода. Не се маха и с мокра гъба с домашен сапун. Щом изсъхнат доматите и пак се появават капки бордолезов разтвор.
  Затова ние първо ги изтъркваме с груб СУХ плат, само така могат да се изчистят После едно обикновено плакнене е достатъчно.
  Що касае болестите нямам наблюдения, но се чудя: защо намалява активността след 5-тия ден и съгласно опаковката трябва да се пръска пак.

  Цитат
  Карантинен срок

  Карантинният срок на бордолезовия разтвор според специализираните източници е 14 дни; определя се от токсичния ефект на медния сулфат. Същевременно немалко коментари отбелязват, че това е контактен препарат – т.е. не прониква в растителната тъкан и не е необходимо да се чака разграждането му. Следователно доброто измиване, накисване, белене на пръскани плодове и зеленчуци не би следвало да навреди при консумация.

  много и полезна информация Simple Smile

  # 250
  • Варна-София
  • Мнения: 428
  Тази година направих следното. След засаждане и вкореняване напръсках еднократно с Купроцин супер против алтернария и картофена мана - медсъдържащ препарат. След това 2 пъти със зехтинено-сапунен разтвор против черни мухички (летящи форми на прасковени въшки). Скъсах няколко руйни домата (почистих ги и ги наготвих), защото имаха кафяви петна (подозирах ги в картофена мана). Унищожих 2 растения по подозрения за вирусна болест и сега контролирам миризливките и ЗА ТАЗИ ГОДИНА - ТОВА Е ВСИЧКО.
  Обаче очите ми винаги са на 4 за признаци на болести.
  Ето две лехи - като войници.


  Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 15:00 от amica1

  # 251
  • Стара Загора
  • Мнения: 45
  Благодаря за труда, който сте си направили да съберете и ни поднесете наготово тази полезна информация.
  Страхотни домати!
  Поздравления на всички.

  # 252
  • Варна-София
  • Мнения: 428
  И аз да вметна нещо за бордолезовия разтвор. Отказах се от него за периода на вегетацията. Есен и пролет за дърветата - мо-о-оже. Обаче тези следи, които остават по гроздовите зърна и доматите според мен са много вредни. Ставало ми е лошо от такова грозде. Това беше по времето, когато още не бях чувала, че синият камък можел да е вреден.

  # 253
  • София
  • Мнения: 4 378
  Амика, какво са тези гигантски семеноси зад прекрасните редици послушни домати:) приличат ми на манголд.
  Все така да сте!

  Ей, Добри,  браво за намирането на този Паралел 42!

  Цитирам: Градинарите препоръчват до четири пръскания на доматите за сезон. За последно може да се пръска две седмици преди тоталното бране на реколтата.

  Пръскането е средно с два литра разтвор на 10 квадратни метра насаждение. Най-голямо внимание се отделя на слабо развитите, болни растения или нападнати от вредители. Всъщност няма строго определени срокове за процедурата – но е добре да не се пръскат растения, по които вече има зреещи плодове. Колкото и да си казваме, че следите от разтвора се измиват лесно, те си остават опасни за човека. Концентрацията на разтвора за домати е от половин процент до 0.75%.

  Не бива да се забравя, че бордолезовият разтвор е токсичен и прилагането му не е безопасно. За провеждането на процедурата се препоръчват най-малкото марлена маска и ръкавици. По време на пръскането не се препоръчва хранене, пиене или палене на цигара.

  # 254
  • Варна-София
  • Мнения: 428
  Благодаря за добрите пожелания, ЗаСлон.
  Лобода. Някога имах толкова много от самосев, че правех супи лятото. Сега всяка година си гледам по някой такъв цветонос, но не ми се получава такова заплевеляване, както някога. Няма майтап, ще трябва да си го сея на лехи, защото обичам зелени супи.
  Манголд също имам, но ще цъфне догодина.
  Дайконът вчера почна да никне - още на третия ден. Вземам семена от съседната леха, където цъфна и върза този от предната година. Някак забавно ми се вижда да не вадя семената от надписани пликчета и кесийки.

  Маймун, гледай да закрепиш граха, с повече поливане да изкара до 21 август. Тогава ще имаш по-малко грижи. Обича хладното и влажното това растение.

  Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 16:32 от amica1

  Общи условия

  Активация на акаунт