(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

• 42 895
  • 770
  •   1
Отговори
# 315
Ти добре си извадила, аз храних врабчетата на селото до преди седмица.Сега се прехвърлиха на лозето на съседа, от 20 пити има няма две шепи семки за кокошките, то за нас няма да стигнат.Обаче да си похваля кокошките вече всеки ден снасят.

# 316
  • на пъпа на Златията
Бяха ми останали семки от един едър  много вкусен  слънчоглед, По миналата година  го сях.. Ама слънчоглед се загърля с мотика "номер 10" Ама от къде у мен такава сила като на тате ковача. Пропуснах второто загърляне и мина един вятър  и го наклони та се наложи вече голям да го загърлям втори път . Като стана оня хубав слънчоглед , обаче го сях малко късно и пчелите си намериха друга паша по полето и 1/3 ми остана неопрашен  с празни семки . На 20 метра  около 60 растения .30 см пита , ама пита кату у Златията.
И като се завъртяха едни врабченца и го почнаха . С калъвките на възглавниците на пожар го  запазих , втори път връзване  че си съсипах калъвките . .  Ама се кчвах на стол  , щото стана 2,5 -3 метра кату у Златията. Имаше и за мен и за кокошките , а и някоя забравена пита за мишките по двора.

И аз  садих един домат розов идеал   и той трудно ми зрее. Ама е от времето , щото по миналата година преди да се пръкнат вирусите не беше така  а и не беше такъв дребен .
Такива са днешните сортове , твърди, търговски . Ама той ми оцеля . Завъдиха ми се миризливките .

Маната не сте я  озаптили с мляко , ...  , просто времето се засуши.
Крнишонките ми "париж"-анки  сдадоха багажа . Ще събирам семе от тях . Герганата се е покатерила по вишната , там търся краставичките за таратор.
Пипера ми   на едни слабовати  коренчета ама тлъсти чушки , много късно го садих тая година , та някои сортове не понасят горещините  и не вързаха . Ама има сортове с по дребни чушчици и повече. Ама падна оттежеста на чушките ,  та му връзвах колчета от ония дни и го връзвах със сезал , , започна да зрее.Пу , пу , нямам лоща година за пипера. Само га гърмяха мириканците у сръбско , беше зле 2-3 години.  
Хапнах първия Болгар. Ама и той дребничък като доматите ми , та не зная дали при доматите  е от сорта . Грозда наполовина от миналата година . Пръсках го само 3 пъти , кто първия път беше само на прът.  , комшията 13 пъти.Помните ли че Куркума каза преди 5-6 години ч водата на дълбочина изчезва. Поливах го рано на пролет , ако го бях поляла поне още един път  щеше да е добре .  На мен ми го запази тревата от маната . . Още не съм я косила втори път , ама слушам че косовете припяват , та ще почакам че ще го опоскат, Tака ги е страх че ще се удушат у метличината дето гони 2 метра. .
Имам за сушене пипер , едни ябълчици ,късните сливи , правене на сладко от белени сливи и мармалад от сливи .  пак ще се купуват домати за зимнина от някоя баба от пазара.Вадя си картофа .
Та така е при мен . Пак нямах време а и сили  за градината тая година.
Квот дал Господ!
А да лягам,  че утре трябва да вдигам сеното от останалата част от двора в плевника , че съм намислила да си правя дървени брикети , не зная дали че успея тая година , ама ще стои пък за догодина , живот и здраве. да е само.    

Ха,ха .Писали сме заедно с JMM .

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 23:06 от rorik

# 317
rorik, трябва да започнеш да пишеш разкази за селото. Постовете ти ми звучат като старите автори. Много атмосфера има. Simple Smile

# 318
  • София
    Diorela, и аз това съм го писала тук, преди тебе Simple Smile Но тогава тя нещо се разсейваше, имало било други време за това. Такъв уникат! Краставичките за таратора се катерели по вишната...стол носи при слънчогледа да връзва калъфки... И аз се. катеря на стол, но не толкова увлекателно Simple Smile))
    rorik, огромно удоволствие е да ти чета романтично селските словоизлияния!
    Подкрепям Diorela!

# 319
    На черните мухички по доматите зехтинът ли им влияеше или течният сапун?

Има ли някакъв начин да отпуша капковото, без да бъркам във всяка дупчица? Всички маркучи са запушени.

# 320
    • София
    Ако само няколко дупки са запушени, може да се сложат капкообразуватели (продават се там, където продават маркучите за капково напояване). Струват стотинки, лесно се монтират чрез натискане и пробиване на маркуча. 

# 321
    За съжаление не са само няколко. Почти всички маркучи са запушени освен може би на ягодите, защото те са под найлон с дупки и е цяло чудо, че оцеляват без друго поливане.

# 322
    • Варна-София
    Дъждец, зехтинът без течния сапун не може - нали трябва да стане емулсия, и нека водата да ти е топла, за да бъдат ситни капките. Първо разбъркай както е гъсто - може и с пръсти - а после разреждай с вода. А после добре да измиеш машината. Аз наливам топла вода и обикалям ябълките да пръскам със силна струя колониите на кръвните въшки, или правя бледорозов разтвор на калиев перманганат и обливам кората на прасковите.
    Рорик, да знаеш три пъти ти четох поста. Забавно е в твоята градина.

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 16:15 от amica1

# 323
    Благодаря, Амика!
    Понеже имах време само днес сутринта да напръскам, а трябваше да пръскам и за мана, се зачудих дали мога да смеся зехтина с прясното мляко, но ме достраша. Сложих само течен сапун с надеждата да се задушат от него, ама едва ли.
    Утре ще ида да напръскам и със зехтинената емулсия.

Правих лютеница и да ви кажа стана доста сполучлива. Само около час съм я пекла. Доматите попарих и обелих, нарязах, посолих и оставих в цедка. Догодина ще ги оставя цяла нощ да се цедят и после ще ги притисна хубаво. После всичко заедно да се пече. Накрая отлях течността, която не се беше изпарила, и пасирах.

# 324
    Дъждец , опитай да почистиш дупките с твърда пластмасова четка - вкарваш и изкарваш от дупките, докато се изчистят и отпушат.

# 325
    Дъждец опитай се да повишиш налягането, нашите като се подпушат мъжа ми отваря големите маркучи и директно връзва водата от помпата и повишава налягането.Даже вчера половината градина така почисти.Понеже ползваме два бидона от тези големите в тях се натрупват боклуци и понякога успяват да преминат през филтрите.

# 326
    • weiter, weiter, ... weiterstadt
    Рорик, благодаря, че сподели, че слънчогледа се загърля. Не знаех. В полето как го обработват, загърля ли се и при големи площи?

Маната се появи при мен в най- големите жеги, за влага и дума не може да става.
    Валя преди седмица, а до тогава я бях стопирала. Аз не съм в Бг.

Аз лютеница правя в тигана набързо, но я ядем бързо, не я консервирам.
    Знам, че водата от доматите се маха бързо като се смелят, оставят се и месото изплува нагоре, водата отива долу и с едно прозрачно маркуче аз източва.

# 327
    И аз да се запиша с лютениците Grinning
    Смилам доматите с пасатора- нищо не беля, много ситно нарязвам пипера и патладжана,слагам сол и олио , и на котлона,на много слаб огън,бъркам след завиране естествено.
    Затварям гореща,без да варя буркан,и без това не оцелява дълго

# 328
    • weiter, weiter, ... weiterstadt
    Да покажа мексиканските краставици, до сега имах една и я пазех за семена. Откъснах я и сега имам доста нови.

На вкус очаквах повече, нищо особено, кората е леко твърда, но като са толкова малки става за ядене.
    Дава много. Догодина смятам да сея само мини краставичка, дето ми се спомина. Имаше невероятен краставичен вкус!

# 329
    Моите корнишони пък са като топченца. Още мънички стават закръглени.

Благодаря много за двете предложения за отпушване на капковото! Ще ги пробвам наесен, понеже сега всичко е мулчирано, а налягане на водата в тези жеги  няма никакво.

Ася, миналата година пробвах това с маркуча и доматите. Нищо не стана. Накрая с една лъжица обирах водата и пак варих много повече от 1 час.
    Днес отидохме за два часа до вилата и успях да направя доматени консерви  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт