(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

• 42 894
  • 770
  •   1
Отговори
# 330
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Може би зависи от доматите 🤔
То аз консерви не правя де, а в лютеницата ми има повече чушки, та водата в доматите не е била фактор...

# 331
  • Варна-София
... Всички листа ли се разграждат по-бързо като са припикани? Детето е на тази фаза, може отзад да го оставя да играе на пожарникар  ...
Да, може да се разхвърля карбамид, ама защо да си хабиш тора, след като и детето ще се справи. Възрастен човек за денонощие отделя карбамид (урея) в количество около 1 супена лъжица от тора.
Работата е там, че листата няма да се разложат, докато първо не ги преработят бактериите, които използват азот за енергия. Едва тогава следва етапът, когато почвата буквално оживява от процеса на разлагане. Всичко това става и без наша намеса, обаче бавно, а нас ни интересува да намалим зимуващия запас от патогени, за да започнем годината начисто. Та Дечкото покрай тази операция може да стане пожарникар-професионалист, а един ден, дай боже, и министър-председател.Smile

Последна редакция: пн, 26 авг 2019, 10:19 от amica1

# 332
Хахаха, пожарникар няма да стане, било опасно и не искал 🤣
Благодаря за обяснението. От днес го пращам навън да пикае. Скоро гледа по ТВ, че от урина произвеждат ток. Надявам се да не реши да пробваме и вкъщи 🤪

# 333
  • на пъпа на Златията
Като рекохте пожарникари, като рекоха че и птицевъдите купували соя от Румъния  внесена от Южна Америка, заразена с незнам какво си коли ,  за да правят  храна за кокошките , а на мен не ми работи фуражомелката , че я задъних  и трябва профилактика и купих  3 чувалчета за зорзаман от пазара , и си храня кокошчиците с  по 2,3 шепички  на ден   ,   та реших да си изчистя курника  :
Днес си подреждах торището , че материал за него бол.Отдолу е глина от паднал дувар.
Отдолу сложих пръст 10 см,  останала ми от пресяването на тор миналата година,после зелена маса 30 см, притъпкана, ,отгоре засъхнали треви и коренища, омокрих обилно, после 2 кофи пилешки тор от курника, и наново същата процедура още един път.., Омокрих обилно .До тук добре ли е всичко??
Сега се замислям че не изчистих добре засъхналите треви около торището и  ако заработи мога да си подпаля дюлата дето е до торището а и целия двор, щото е такава суша че тревите са засъхнали.  с тия информации за запалени сметища.
Набрах 2 кг доматки , едни такива дето мислех че са аче,  а съм купувала розов идеал , Тия излязоха розови. Твърди на камък, ма вкусни.. 
Ако ви кажа че имам  поне 20 доматки на стрък. от тоя сорт.От 150 грама до 100 грама. Аз не го берях че го чаках да стане червен. Набрах 2,5 кг от него и ръгбито.Домати за ядене има.
Някой питаше за черните мушици по доматите. Да ви припомня , слагах   на 10-тина крачки от лехите , около една лампа мухоловки , от тия лепкавите , гадните . Не е за вярване колко такива черни мухички се лепкаха , за няколко дни мухоловката почерняваше.Ама и тия мухички дето виняхме за чернеенето на доматите и те зачезнаха тая година. 
 Що за сорт е това не ми го побира акъла.
Ще е някой ГМО сигурно поевропечен.Ама той ми оцеля  и ръгбито и то оцеля.
От 2 години няма домати в Златията. Хората купуват домати за зимнина.
Да ви кажа те и мухите измряха. Няма мухи. .
То и мишки няма, щото завъдих преди 3 години 2 черни мачки и един рошав черен котарак .Някой ме задоми с тех де.Вечно са гладни.   Ама и  мачета няма от втора година вече. Миналата година  мачките изведоха от някъде едно , ама то ядеше само пилешко месо , Затри се и то, изчезна.. Сега изведоха само 3, едното рошаво зачезна . останаха 2. И двете мачки ги гледат като писани яйца.още ги кърмят а са на 5 месеца вече.   . .Нема и пчели. Завъртеха се няколко от пипера. Не им харесват доматите, имам  10 стръка  некакъв сорт домати на който имам 5 домати. Хич не поглеждат тоя домат.   

Нема комари , нема лястовички, нема мишки , нема мачки ,нема мухи...ама нема и домати.
Косовете  погъргориха  в бора ама зачезнаха и те. Появиха се едни дребни врабченца  и ми опоскаха  гроздето на асмата още кисело. Тая година , гроздето дребно , доматите дребни , врабчетата дребни , ...
Т"ва е положението.
А следващата година е високосна.   

# 334
  • Варна-София
По повод краставичките по вишната да покажа грозде по дърво.

Последна редакция: ср, 28 авг 2019, 16:22 от amica1

# 335
И моето грозде се катереше по дървото на съседите, но те го отсякоха 🙄

# 336
Докато моята градинка си седи безпризорна, помагам при баща ми. Тия дни слагахме чорапчета на салкъмите, пазели от оси.

# 337
Тоя салкъм що така ми прилича на асма? Simple Smile
Ех, каква хубава сянка да си опънеш хамак...

# 338
  • София/Варна
Mößbauer-Effekt много арт изглежда

# 339
Салкъм в нашия край се използва за грозд. 
Асмата има мното салкъми.

# 340
Салкъм в нашия край се използва за грозд. 
Асмата има мното салкъми.

Хаха, да ви имам изразите Simple Smile Знаех, че не си сбъркала, но мислех, че се шегуваш и затова така ги наричаш. Но ти съвсем ме разби.

# 341
  • на пъпа на Златията
Тая работа с чорапчетата, салкъмите ,   като моята  с калъВките.Рекох да го напиша с в . да не ми звучи турцизъм.
Така и на Амика  хашладисването. По Златията му казваме ашлама , ашладисване.
В зората на турските сериали  не си спомням кой филм беше , една слугиня селянка я учеха на правилно пеене и говорене  и и казваха че пак една такава дума било правилно да се казва с х. Прочетох че сега е време да се разсаждат ягодите и, та да се хванат и да не измръзват зимъс , и можело и да се ашладисва сега.
Много думи в турския и в българския са взети от друг праезик  а ние си мислим че са все турски или поне така ни казват Учените. .

Против осите .
Аз сварявам лайка , и я насипвам   3 пръста в пластмасови шишета    от половин литър от разни безалкохолни с по широки гърла.   и ги връзвам под гроздовете . .
Обаче миналата година в шишетата имаше удавени пчели дали да не връзвам отгоре  някаква мрежичка?

Амика ще ти се карат "церберите" че си писала пост след твой пост. Ауу колко бяха люти , че ще ме изгонят от форума,  а аз не знаех  та се извинявах .  

# 342
Днес бях в градината.
Аз ходя само да бера и поливам. Плевелите намаляха, та докато бера по отскубна нещо и това е.

Отрязах едно зеле - 3,4кг....😃един ред от два метра с червените картофи даде 5 кг. Няколко бяха покарали и ги оставих. Ще стане ли нещо от тях?
Тази година червените дадоха двойно от жълтите 🧐 миналата беше обратното.

Засяха кейл, ендивиен и китайско зеле. Каквото стане... аз празно място не оставям.

Да ви разкажа за моя див домат.
Когато го изкореня, ще открия отдолу много зеленчуци 🤣
Ивайловската капия е напълно покрита, но гледам не се впечатлява и има дебели, хубави чушки. Зелето не се вижда, незнам дали е успяло да направи глави под доматения покрив.

Почнах да бера доматчетата. Позата е скиор, защото са зрели по средата, а няма къде да стъпя. Докато бера се сещам другия път правилно да дешифрирам описанията на доматите - пишеше: идеални за бране от деца...
Аз имам малки и деликатни ръце, ама през клонаците едвам ги стигам тези джамини. Пипкава работа точно за деца.
Детето има един път в седмицата природа и незнам си какво, чудя се дали да не ги пратя да берат...
Ако сея догодина, само в саксия 😆
Другият див домат се държи културно и расте нагоре. Явно затова се казва Хумболд 😂
Уви снимах го след като го обрах.

Тук показвам тиквичката с маната. Пръсках два пъти, нищо не съм махала, изкара нови, здрави листа

Тези деа сорта домати са на съседите. Всяка година имат много, но не ги засичам да поискам семе.
Сега имаше нападали домати и си взех. Едните май са болни...
Някой разпознава ли сортовете?

PS розовите са много гадни 😒
Изглеждат като восъчни, тънка ципа, но воднисти и безвкусни.
Червените имат приятна киселина, но месото им е едно хлебно. Малко семена имат.

Съжалявам за качеството на снимките, ама все бързам, бебето реве, ръцете мръсни 🤪

Последна редакция: пт, 30 авг 2019, 17:57 от asyalein

# 343
  • Варна-София
... Амика ще ти се карат "церберите" че си писала пост след твой пост...

Знам, знам. Хвърлих много размишления и накрая се престраших, иначе щеше да стане роман, а и вторият пост беше на следващия ден.
Аз се боря с повдигнатата леха. Хубаво, мъжо ми направи дървена рамка, направих основата плътно с клони от рози, сега пък си дадох сметка, че като поддържам влажно, за да угние всичко хубаво и дървената рамка и тя ще угние. И сега в момента размишлявам какво да правя.

# 344
Аз пък търся начин как да залепя съда за кисело зеле, че е керамичен и има пукнатина като косъм.
Докато се рових попаднах на “ водно стъкло” - водоизолирало.
Понеже го дават и за био земеделието, то си мисля, че ще стане да импрегнираш дъските.

Общи условия

Активация на акаунт