(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

• 42 892
  • 770
  •   1
Отговори
# 345
  • в полите на Балкана
Ася, пробвай с това лепило.

# 346
Аз пък търся начин как да залепя съда за кисело зеле, че е керамичен и има пукнатина като косъм.
Докато се рових попаднах на “ водно стъкло” - водоизолирало.
Понеже го дават и за био земеделието, то си мисля, че ще стане да импрегнираш дъските.

Керамичен съд само с глина. Ако не стане, по-добре търси друг съд за зелето. Лепилата не са безопасни, а ще навлязат в зелевия сок, защото е агресивен.
То и глината, ако не е изпечена след лепенето, може да се разтвори от сока, но поне е опасна като лепилата.

А дъските могат да се импрегнират със смоли, масла ( безир например). Има много такива. Но да са безопасни, макар, че водата няма да ги разтваря.

# 347
  • София
Имам гениална приумица, засях смесени 4 вида семена грах - ниски, високи, в годност и извън, натурални и лилави...
От 2 години нямаме пролетна реколта! Ей сега да смеят да не пораснат!!!

# 348
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile аз пък засях ред спанак. сега се чудя като е толкова топло не избързах ли.

търся си грах - да "зрее дружно" и да става бързо.
смятам да го засея напролет, защото досега зимен не е оцелял на 700-800 метра надморска височина.

# 349
  • в полите на Балкана
Заслон, да ти отговоря на едно отдавнашна питане за краставици втора реколта в софийско. Засях за първи път семена от краставици в началото на юли, не си спомням датата, но беше преди десети. Нямаше ни известно време, и когато с прибрахме в началото на август(7) имаше доста краставици. Дори преминали времето за бране.

# 350
  • София
2forever, браво! Ще си запиша Simple Smile

Добри, какви са тези претенции Simple Smile
аз сях всякакви сортове грах, през седмица, надписвах,... чаках месеци за един стрък Sad

# 351
И аз мисля да ръсна спанак и марулки, да не стои празен един ред. Simple Smile Друго не измислих.

# 352
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
И аз мисля да ръсна спанак и марулки, да не стои празен един ред. Simple Smile Друго не измислих.

Китайско зеле може

# 353
и за марули си мислих, но май и за тях е ранко Sad в жегата ако изобщо поникнат ще пуснат веднага цветоноси и ще горчат. то и спанака, дето го засях може да направи тоя номер...
а и не ми се вярва при нас да оцелеят зимата навън...
в Резервата някои оцеляваха, но в Краището...

# 354
  • София
Момичета ,извинявайте за въпроса ,нооо кое е семето на марулата ? Това ,което е като глухарче ли ?

# 355
да, когато е готово за събиране има мъхчета.

# 356
Аз направих разсад марула, радичо, ендивие, една салата цикория, светло зелена, напръскана с розови точки и китайско зеле. При нас до сега беше над 30С, сега е към 23-26С.
Нормално се разви разсада, вече го сложих, останаха няколко марулки, ама нямам място.

# 357
21 часа - 27,4 градуса Sad
през деня е доста над 30, а на слънце още повече.

# 358
И при мен беше доскоро така, разсадът си растеше бавно и славно.
Незнам какво е оцеляло в градината, не съм поливала 🤐
Преди 2 седмици засях китайското зеле между доматите, за да е на сянка. Миналия път видях, че е живо, дано оформи глави, миналата година имах само листа и белокрилки.

Иначе на мен ми цъфна една зелка кьосе 🤔
Останалите 14 са кръгли... 🧐

Гледам в полето са прибрали царевицата, след мен я сяха 🤔
Чудя се моята дали е станала...

Видях, че длънчогледът около градините също има семки, които стават за чоплене. По-дребни са, но пълни и люспата не е дебела. Ще си резна няколко аз 🤓

21ч - 20С

# 359
През нощта при нас си е откровен студ 6-7°. Засях семена с изтекъл срок на годност. Ако не поникнат, ще купя, тъкмо ще разхлади и през деня. Имам много зелении. Идеята е да запълня празния ред. Насадих 2 реда ягоди. Дано ми се хванат.

Общи условия

Активация на акаунт