(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

• 42 889
  • 770
  •   1
Отговори
# 360
Рано е за ягоди.

# 361
  • USA
Първият ми грах изсъхна, явно му беше горещо. Сега се разхлади и вторият е добре. Броколи сложихме от корени, хич не образуваха глави, а едни разклонения, които пожълтяха. Чудя се дали да не пробвам пак с магданоз, не оцеля в началото на лятото.

# 362
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз писах, че при нас ягодите ги сложиха, на фолие са. В най-големата жега беше, преди две седмици.

Благодаря за идете за лепене, пропуснала съм ги.
Намерих вариант с мляко или с оризова вода. Първо тях ще пробвам.

Диорела, много са скъпи. Този ми е от свеки 🤓

# 363
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Да споделя, при нас още сеят ягоди, тези дето сега ги слагат са на черно фолио. Първите бяха на бяло.

Дъждец, незнам от къде си ги взимаш, но тук около нас произвеждат основно ягоди, аспержи и малини. Професионално.
Всяка година сеят нови растения, защото ги форсират и за втората година не могат да рискуват и ги махат и нови 😵

Та, ако и твоите са били форсирани, нищо чудно да си почиват...

Днес се наложи да отрежа една зелка, защото беше сцепена. От какво се получава?
От поливането с пръскалката ли?
Ама като гледам и големите полета със зеле така ги поливат...🤔

# 364
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
поливането отгоре се казва дъждуване и без него зелката не се завива Simple Smile проверено е.
пораснала е повече и се се сцепила, няма правило.
хапнете я сега, за да не загние или да влязат зверове вътре.
Наздраве. Simple Smile

# 365
Добри, завиват и без дъждуване.

# 366
при нас тези, до които стигаше пръскачката завиха, а тези само на капково - не.
предполагам, че с есенни дъждове биха завили всички Simple Smile

# 367
  • Варна-София
Брех, голяма суша. Точно месец откакто не е валяло. Сложих смокини да се сушат. Още при слагането изглеждат завехнали. Затова пък гроздето сорт "Италия" вече е узряло, сладко, а друга година не узряваше до средата на октомври.
Я да питам как са ви доматите. Онези снимки, които публикувах в началото на август (специално накарах щерката да снима, така се гордеех ...) са вече само спомен. Наложи се масово да почистя изсъхнали листа. Онзи ден напръсках с препарат с 3 дена карантинен срок против алтернария. Вчера полях и даже дъждувах доматите - никога не съм го правила, обаче сушата е невероятна и този дъжд дето им спретнах смятам, че добре ще им се отрази.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 10:36 от amica1

# 368
Здравейте и от мен!
Набързичко един отчет.
Ами лабава работа тази година. Само тиквовите (краставици, тиквички, дини) вървяха. Доматите и патладжана-хич! Дет се вика куснахме домати.
Иии да си похваля пипера Simple Smile Чак ме измори от печене и белене Simple Smile) Месест, голям (над педя), хубав, здрав! Камби, пипер- доволна съм! Направих за фризера , направих и в буркани само с малко сол и заварен.
Развалих вече краставиците, изчистих и тиквичките. Какъв беше този сорт-забравила съм една из шумата и станала 1м!!!! Hushed Прибрах доста тиквички за зимата също.
Децата най се радват на динките Simple Smile Хапват на корем Simple Smile
Скоро май и доматите ще развалям.
Иначе най-добре, сочен, без да боледува върви троскотът Joy Там борбата е изгубена Simple Smile))

# 369
  • София/Варна
Моите домати в оранжерията жив зян. Много зле работата, никога не е било толкова зле. А три страни на оранжерията от 1м. нагоре са отворени. Малко доматки с дебела гадна люспа. Такива стават обикновено първа китка щото им е студено, но тази година всички станаха такива. Ама при нас през деня е мор, а сутрин 10-12 градуса, като имаше сутрини и по 7 градуса. То по принцип си е студенко през нощта, но тая година беше уникална.
В градината,т.е. под навеса биват. Разболяха се, но слабо от нещо гъбично и онзи ден ги пръсках с някакъв бъркоч от чай от полски хвощ, мляко, сода и нийм. Според мен има ефект, защото петната от жълти и пухкави отдолу станаха кафяви, все едно гъбока се е гътнал. Имаме доволно за салатка, че и цели / сега не се смейте/ 12 шишета смлени домати си сложих. Моите доматки са малко корени, може би 30-40, но при нас трудно стават по прицип, така че си е постижение с 12-те шишенца.
В градината, вече без навес имам 8-10 корена безколови два сорта, едните са салатни, а другите консервни - някакви семена на Хайнц ми дадоха. Е те тия домати дето не съм ги поглеждала, освен да пусна капковото, са навързали най-много и са най-здрави, обаче са садени към 10 юни и сега започват да зреят.
При нас добре стават листните зеленчуци. От 3-4 години гледам манголд, обаче тая година стана мутант.

Това е ръката на мъжа ми.
За първа година ми станаха тиквичките. Едните са сорт СУХА на САКАТА. Мъжа ми като го инструктирах какви семена да ми купи, умря да се хили, че съм искала хем сухи, хем скати тиквички. Приличат на Изобилна, но определено са по-изобилни. А детето ме снабди със семена за ето такива тиквички. Оказаха се по-твърди, но пък вкусни.

Извинявам се за дългия пост.

# 370
манголдът става огромен ако се полива редовно.
и аз показвах миналата година разни мутанти Simple SmileSimple SmileSimple Smile кофичка от кисело мляко се нанасяше пет пъти по височина.
а моите се дърпаха и не искаха да го ядат! магарета!

# 371
Ох, това със сорта на тиквичките много ме рзсмя! Направо е за забавната тема.
Тиквичка - СУХА на САКАТА Simple Smile

# 372
  • София/Варна
st. Dobri  права си. Най-големите листа станаха където е по-сенчесто и мулчирано. Явно наистина влагата му се отразява добре. Свекърва ми прави сърми с най-големите листа и каза, че били много вкусно.
Аз съм от магаретата, които не ядат манголд, вообще нищо сготвено зелено. Но пък готвя на домочадието, което яде. Насадила съм много манголд, различни цветове, защото ме кефи как изглежда и по случая освен фемилито ядат свекито, всичките и приятелки и всички съседи по-улицата. Малко съм се пооляла с красотата из градината.

Diorela, определено този сорт тиквички няма как да се забрави.

# 373
  • на пъпа на Златията
По това време между 3-ти  и 9-ти септември по наше село откак се помня  температурите падаха до 5 градуса , критично за слана.
Вчера сутринта погледнах термометъра . Беше 20 градуса в 7 часа сутринта.
Ми хладно е сутрин , как няма да е хладно . Като от 33 градуса пада на 20.
Спомням си като дете майка ме заведе на Хисаря , заедно с една сурия братовчеди , че зимата ни фана жълтеница.
Беше в края на лятото. През втората половина на август .
В Хисаря задуха един прохладен ветрец. Ние всички с копринени роклички.
А хазяйте , като заобличаха дебелите фанели и само се тюхкаха че тез дяца ще измръзнат с тез копринени роклички.Що не сте взели на дяцата дебели фанелки.

Днес откъснах , първия голям розов домат, сорт селски. Даде ми го една комшийка , сяла го февруари.
Ами първите цветове просто не вързаха от горещини .
Ми то когато цъфтеше април месец , беше 30 градуса. Как да върже.
Има още 2,3 домата. Ще има за семе.

.

# 374
Добри, през август не помня да е валяло, но зелките Кьосе завиват полека. В оранжерията имах чудесно ранно Дитмарско зеле. Не съм дъждувала. Вероятно е до микроклимат, почва, сянка/слънце. Изобщо разбих мита, че при нас зеле не става.
От тиквичките чудесно се развиват сорт Дълги, режещи се. Те сега са в най-плодородната си фаза. Садих много късно всичко тази година, до около 5-10 юни. За тиквичките направих разсад и бяха на 2-3 листа, кагато ги садих. За мене е много добър сорт. Само им давам малко зор да поникнат. Обикновено малко разцепвам семката откъм връхчето. Иначе ме изнервят при поникването. Имам една смотана снимка Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт