Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 065
  • 526
  •   1
Отговори
# 390
Накарай го да се изнесете на квартира и си дай жилището под наем. Поне за първите месеци, за да видиш дали този човек е с теб, заради теб или жилището.
Или си вземете ваше общо жилище! И настоявай да имате общ бюджет. Започнете ли още в началото с тенденция това е мое, това си е твое..така ще си идете до края и така семейство не се става.
Не съм чела всички коментари, но до колкото разбирам, искаш нещата около вас да са сериозни.

# 391
Ако това е логиката, и аз мисля като теб, защо наистина? И защо български жени ме гледат като гръмнати, когато повторя думите ти пред тях? 

Защото пренасят майчинския си инстинкт върху половинката и ги е страх да не останат сами. Познавам такива жени
Всъщност се питаше защо млади, здрави жени чакат някой да ги издържа и гледат като гръмнати при този въпрос.

# 392
  • Агент под прикритие
Всъщност се питаше защо млади, здрави жени чакат някой да ги издържа и гледат като гръмнати при този въпрос.
Е, матриархат ще, върви го разбери... JoyJoyJoy
Нали това е идеята за "привилегироване" на едно социално общество за сметка на друго, или поне защото "привилегированото" смята, че "така е редно".
Поне досега в темата по-голямата част от мненията показаха точно това, а когато беше представен обратния вариант (той да си пусне ипотека), масата тръгна да обяснява "че така било редно" само със сексистки аргументи от рода на това, че бил мъж и с никакви други разумни аргументи.
Ако пък ако някой си мисли, че продължаваме да живеем в условия на патриархат, значи е време да започне да си пие редовно "червените" хапчета и да започне да се оглежда по-внимателно наоколо. JoyJoyJoy

Последна редакция: ср, 03 юли 2019, 09:10 от AgentProvocateur

# 393
Какво значи издържат и подпират, аз пак питам, и какво става, ако доходите не са  по равно. В семейните отношения на кое точно му казвате издръжка на жената от мъжа?

# 394
Какво значи издържат и подпират, аз пак питам, и какво става, ако доходите не са  по равно. В семейните отношения на кое точно му казвате издръжка на жената от мъжа?
Когато мъжът изкарва 8 лева и 60 ст. повече от жената и ги вложи в семейството сиреч за двамата, а не си ги изхарчи сам за биричка, примерно. Тогава жената е "на издръжка". Grinning

В една средностатистическа двойка обикновено единия взима малко по-висока заплата като е много вероятно в някой момент нещата да се обърнат. Ако хората са решили да са на общ бюджет не виждам защо трябва да се надцакват кой кого издържа. Което не значи още преди да са заживели заедно да се започват странните номерца в стил "ау, оставих портмонето в джоба на другия панталон". Ако момчето от историята е притиснато финансово, а авторката е цъфнала и вързала, да й каже в прав текст: "Напоследък съм малко зле с парите и не мога да поема еди какви си излизания. Нека докато се стабилизирам да хапваме малко по-често вкъщи, аз ще ти сготвя еди какво си." Тя, ако е богат land lord ще махне с ръка и ще му каже, че няма против за известно време тя да поеме излизанията и така. Ако не е, наистина за малко ще намалят разходите. А не да й иска пари с безумни оправдания и да забравя да й ги върне после.

Какво бих направила аз в случая на авторката - не бих повдигала въпроси за наем, нито ще натискам да плаща всички режийни, НО внимателно ще наблюдавам какво и как той реагира, и по това ще преценя дали изобщо си заслужава този човек за бъдещи отношения. Ако без много приказки и обяснения, поеме една голямшка част от сметките и храната като вид копенсация за това, че само единия във връзката плаща за покрив и това не е той, е, значи всичко е наред и човекът е съвестен. Ако започне тихомълком да се скатава и сече стотинката до 8 лв и 60 ст на месец сакън да не се мине с някоя сметка, ако не би купил дори перде от ужас, че това не е неговия дом, ако редовно си забравя парите около важни разходи, значи е разумно да пусна една обява за съквартирантки, докато той си сгъва чехличките в сакчето. 

# 395
Всъщност парите са важни само когато не стигат. Ако единият печели достатъчно, не за охолен живот, а за нормално съществуване, другия дори и да няма доходи, винаги може да компенсира с друго. За мен храненето навън няма нищо общо с висок стандарт на живот, нито пък с приятно прекарване. В къщи можеш да си прекараш много по- приятно да не говорим, че можеш да хапнеш по-качествено, по-вкусно и в пъти по-евтино. В този ред на мисли, бездоходния може да поеме пазаруването и готвенето, като използва акъла си (който очевидно ако няма - няма как да стане) да напазарува разумно и после да сготви нещо вкусно, здравословно и евтино. Може да се грижи всичко в дома да функционира, да е изпрано, чисто, подредено и уютно, да огледа и обгрижи децата, за да може носещия парите в семейството поне за тия неща да не мисли и да си почине качествено след работа. И въпреки че е нормално, работещия да е мъжът, ако жената се справя по-добре, тогава той трябва да поеме женската работа. Проблемът обаче идва от там, че рядко мъжете са способни да заменят жената - много по-често са търтея с бирата пред ТВто. Щом не може да върши нито женската нито мъжката работа, да се омита. И тази размяна на роли важи само в случаите когато жената има възможност да издържа семейството. Ако не печели достатъчно, колкото и да се мъчи мъжът няма много шанс да компенсира. Освен разбира се ако няма възможност докато жената е на работа, той да сади картофи, домати, фураж за кравата и кокошките и т.под. - лично стопанство, което да подпомага изхранването. Всъщност за предприемчивите и работни хора начини винаги има. Проблемът е, че далеч не всички са такива, а вместо да търсят начин, търсят оправдания.

# 396
  • София
Прочетох само първия пост на авторката.
За мен това са простички неща и взаимоотношения. Какъв наем за бога. Ако взимах наем от мъжа ми, да съм забогатяла. Когато единият има жилище, най-нормалното е другият да заживее при него. Все пак щом се е стигнало до съвместно съжителство, значи намеренията и от двете страни са сериозни. Грозно ми е това делене на мое и твое. Момчето може да участва с плащане на сметките примерно. Няма да изяде апартамента на авторката, нейн си е.
Как ли пък не бих си оставила дома и изнесла на квартира, за да проверявам нечии чувства. Една нормална и интелигентна жена сама ще усети поради каква причита мъжът е с нея. Не всички мъже са жигола, готови да се продадат за единия покрив над главата.

# 397
Скрит текст:
Прочетох само първия пост на авторката.
За мен това са простички неща и взаимоотношения. Какъв наем за бога. Ако взимах наем от мъжа ми, да съм забогатяла. Когато единият има жилище, най-нормалното е другият да заживее при него.
Все пак щом се е стигнало до съвместно съжителство, значи намеренията и от двете страни са сериозни.
Скрит текст:
Грозно ми е това делене на мое и твое. Момчето може да участва с плащане на сметките примерно. Няма да изяде апартамента на авторката, нейн си е.
Как ли пък не бих си оставила дома и изнесла на квартира, за да проверявам нечии чувства. Една нормална и интелигентна жена сама ще усети поради каква причита мъжът е с нея. Не всички мъже са жигола, готови да се продадат за единия покрив над главата.
Не се е стигнало.
Засега и двамата си живеят отделно, под наем.Той е подхвърлял да заживеят заедно, като им изтекат договорите.
Разбирай, когато тя се премести в жилището си.
Аз на нейно място, просто няма да повдигам въпроса.Ще чакам той да инициира и разговор за живот заедно/брак, и той да реши къде и как ще живеем Заедно.
От неговите действия/бездействия ще си направя извода искам ли изобщо живот с него или не.

# 398
Хайде и аз ще споделя моите 2 стотинки - с приятеля ми живеем в мой апартамент и решихме, че ще ни е най-лесно да направим една обща сметка в която превеждаме по половината от заплатите си. С тези пари се плащат всякакви общи разходи и сметки по жилището. Но няма как да не спомена, че апартаментът беше за основен ремонт и ние го ремонтирахме сами или по-скоро той и брат му, майстор влезе само и единствено за банята. Лично за мен този вариант е най-удачен тъй като хем имаме обща сметка, хем всеки си разполага с пари за глезотии. Първоначално и той имаше някакви идеи да покрива всички сметки сам, но според мен нямаше да е честно спрямо него. Въпреки, че ако авторката ще покрива сама ипотеката, ще е добре сметките да се поемат от мъжа...  

# 399
Прочетох малко. Мога само да кажа - добре че се взехме с моя мъж по любов някога. Ебати съветите прочетох, евала.

# 400
  • София
Е, щом живеят на квартири, момчето може да си остане в неговата, ако на авторката й се свиди да го покани в дома си и да го раздават гаджета от разстояние.
За мен просто е най-естественото нещо на света, когато единият има жилище да покани половинката си в него.
А обратния вариант - той да има жилище, а тя да е на квартира. Тогава сигурно щяхте да ожалите авторката, че той я вика при него само за секс.

# 401
Да покани, да. Мъж да ми подмята за пренасяне в моето жилище, след което да си трайка - за мен означава по-скоро край на плановете за общо бъдеще Simple Smile

# 402
Че какво да му обичаш на мъж, който не може да се грижи за теб ? Да се борите заедно и равонопоставено за какво по-точно? Мъжете и жените имат коренно различни роли в този живот. Ако трябва да си превеждам половината доходи в сметка, за да деля режийни и прочие, по-изгодно ми излиза да си живея сама и да си плащам само за собствения си кеф и разход. Как се чувствате жени като поемате всичко наравно с мъжете? И накрая вземе, че ви зареже заради някоя кокетка, която му сваля звезди и не си мърда пръстта. Ако животът ми не е по-хубав и лесен с един мъж, отколкото сама, за какво ми е този мъж тогава. И издържане за мен не означава да плащаш сметките или храната, издържане в истинския смисъл на думата означава да плащаш всичко това + всички лични разходи на някого, другото е просто помощ. След като и другият партньор работи и си покрива личните разходи, значи не е издържан.

# 403
  • София
Да покани, да. Мъж да ми подмята за пренасяне в моето жилище, след което да си трайка - за мен означава по-скоро край на плановете за общо бъдеще Simple Smile
Авторката предполагам има глава на раменете. Има достатъчно време да прецени накъде духа вятърът относно връзката й, докато жилището стане готово за нанасяне.

# 404
Понеже я награбиха, че се чуди дали и как да поиска неговото финансово участие, и о, ужас - как ще му искала наем. Този поглед към ситуацията намирам аз за някакъв абсурд, а подобен не изтрайвам и без съжителство даже.

Общи условия

Активация на акаунт