Изказване на мнение относно родителско поведение

• 2 105
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Да, най-добре да крием всичко от децата си, макар и пораснали, защото ще им накривим капелите.

# 16
Деца, които имат вече собствени семейства, на около 30-годишна възраст, абсолютно самостоятелни и независими от родителите си. Родителското поведение се изразява в действия, непривични за човека. Тя минава през тежка раздяла и започна да се държи, според мен, неприемливо. От най-малкото - пропуши отново след 10 години, в които ги беше спряла, но това го отдавам на тежкият период, през който преминава, до връзка с женен мъж. Последното е нещото, което мен ме тормози сериозно, а според нея аз нямам право на мнение по конкретния въпрос и общо взето за нито едно нейно решение и действие.
Доколкото разбирам, че ти си около 30-годишната дъщеря, ами щом майка ти е казала: "така съм си решила", "това си е мой избор и ти нямаш право да ми се месиш", защо да не я оставиш на спокойствие?
Оставила съм я, не коментирам вече действията й, но усещам как в мен се събира негативна енергия спрямо нея и това ми тежи. Първо, защото се опитвам да уважа желанието й да не се бъркам, но за мен тя винаги е била пример за жена, дух и сила, а сега поведението й и положението, в което се е поставила, е много далеч от моралите устои, на които цял живот ме е възпитавала и това се сблъсква с моята представа за нея и второ, защото чувствам, че душата ме боли от това, че съзнанието ми я сваля от "майчиния" пиедестал. Нали казват, че е трудно да осъзнаеш, че родителите ти и те са хора и правят грешки като всеки. Да, но явно не съм достатъчно способна да преодолея този извод лесно.

Разбира се, че и родителите правят грешки. Обаче много пъти казвала ли си й, че е еди си каква, промяна няма и няма смисъл да продължаваш. Така мъчиш себе си. Можеш да влезеш в мир със себе си и това е да приемеш такава, каквато е. Насила хубост не става, нали знаеш?

# 17
  • София
Мнение се дава, когато отсрещната страна е склонна да го чуе. В случая мнението е непоискано и нежелано.

# 18
Родителите могат да се бъркат в живота на децата до навършване на 18,както и когато родителите издържат и дундуркат вече порасналите си деца.
По никакъв повод не трябва да се държи сметка на родител,освен ако не застрашава живота му!
Съвети може да дадеш,не е противопоказно,но да го третираш като малко дете,да натякваш постоянно...НЕ Е РЕШЕНИЕ!

# 19
Специално в посочените примери, това си е изцяло работа на майка ти. Запази мнението за себе си! По принцип си трай, ако не те питат.

# 20

Опитах се да обясня ситуацията без да влизам в лични откровения. По-скоро ми се иска темата да се обсъди по-генерално.
Такава тема не предполага кой знае какво генерално обсъждане. Дали можеш да изкажеш мнение за поведението на родителя си? Да, можеш. Дали можеш да му дуднеш и да изискваш той да те послуша? Не. Не можеш.

Толкова за генералното обсъждане. Виж, конкретното е друга работа.

# 21
  • София
Ти ли й плащаш цигарите и сметките?
Не?
Тогава отговорът е просто Не се меси.

# 22
Нали казват, че е трудно да осъзнаеш, че родителите ти и те са хора и правят грешки като всеки. Да, но явно не съм достатъчно способна да преодолея този извод лесно.
Сигурно е време да погледнеш на майка ти като на обикновен човек с положителни и отрицателни черти, а не да я издигаш на пиедестал. Пиедесталът всъщност дистанцира. Като я погледнеш така, ще успееш сигурно да я разбереш и приемеш такава, каквато е и да й простиш грешките, които според теб прави. И пак да я обичаш и подкрепяш. Може тогава да успееш да постигнеш това, което искаш да постигнеш с наставленията и критиките. Не позволявай на гнева и недоволството да застава между вас и да ви отдалечава. Лесно е да се обича и подкрепя силен човек, но по-трудно е като е слаб и ти е скъп.

Последна редакция: вт, 25 юни 2019, 23:38 от ornelam

# 23
Не бих се месила, както и не бих коментирала действията й със странични хора.
Животът си е неин, тя си решава как да го живее.

Ти се фокусирай върху своето семейство.

# 24
  • Dope Reach
Аз също смятам, че имаш право на мнение. Това, че си дете не означава, че определени твои преценки не са по-правилни от тези на майка ти. Особено след като тя не е в кондиция в момента, както казваш ти.

# 25
Здравейте, пиша тук, защото от доста време ме тормози една дилема. Имаме ли право порастналите деца да се месим в решенията на родителите си, когато виждаме, че те се държат неадекватно, себеразрушително, не на положение? На всеки опит да изкажа отрицателно мнение за поведението на майка ми, отсреща ми се отговаря с "така съм си решила", "ти си ми дъщеря, не се дръж като майка", "това си е мой избор и ти нямаш право да ми се месиш". Докъде се простира правото на децата да изказват мнение, когато те вече са зрели хора с достатъчно реална преценка за случващото се? Въобще съществува ли такова морално право, забележките и опитът за изказване на мнение спрямо нечие поведение еднопосочно ли е - в посока родители-деца, или нямаме въобще такова право, въпреки че действията винаги влияят на близките, макар и да не са свързани пряко с тях?

Ще се радвам да чуя други мнения.

Аааа казвам си мнението, даже повече от един път  и хич не ми пука. Тя не, че много ме слуша, ама това е друга тема . Просто съм я научила да не си налага мнението пред мен и желанията и решенията, защото става ВОЙНА  в нас хахаха .

# 26
Критикуваш ли и баща си? Тежката раздяла , която е преживяла ще да е с негово участие?

Последна редакция: ср, 26 юни 2019, 11:53 от Monza

# 27
  • Sofia
Заключвам по желание на автора.

Общи условия

Активация на акаунт