Юбилейна гореща НЕМСКА тема- 200 !!!

• 26 327
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Tropssy,
Това сега сарказъм ли е? В някои сфери без призната диплома не те взимат, в други - особено в частния бизнес, много не гледат. И мъжът ми е инженер, като отиде на интервю и разкаже, какво може и как се прави, никой не го пита дали дипломата му е призната. Мен обаче на няколко пъти още като си подам документите са ми искали признаване и не са ме допускали по-нататък.

# 601
Tropssy, тук пише защо дори да ти позволят да работиш на длъжност за инженер е важно да ти признаят дипломата в съответната инженерна камара, като в противен случай не би трябвало да бъдеш наричан "инженер Тропси". 😂
Например ако си строителен инженер, не можеш да подписваш разрешителни за строеж без титлата си, т.е. преди да е призната от камарата.
https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/ingenieurwesen.php

За регламентираните професии се прилага Anerkennung, също като в България. За останалите се прави Zeugnisbewertung, на който документ най-отдолу пише, че дипломата отговаря на съответна степен от немско хохшуле. Защото може някой да е завършил университета на Шабла в клона му в Дуранкулак, нали. На една позната румънка едната ѝ диплома за счетоводител я признаха, другата от някакъв частен университет не я признаха.
Zeugnisbewertung сертификата се издава в два варианта - кратък и разширен, като краткият е за работодатели, а в другия има много подробности. В придружаващото писмо пише, че и двата варианта са официални документи за пред работодатели и немски университети.

Скрит текст:

Всеки си решава какво е добро за него и какво да прави или да не прави. Аз дадох информация за който се интересува.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2019, 10:08 от Анонимен

# 602
Какъв сарказъм. Добре че се зачетох. Аз съм зелбстендих инженер, пиша оферти, договори и сметки. Пиша че съм инженер, а не съм имал право без анеркенунг. И то като гледам аз трябва да бъда Beratender Ingenieur. Това трябва веднага да го направя. Защото от тази камара рано или късно ще се заядат.

# 603
Troppsy, за каквото ти е дипломата, като такъв вид инженер ще те впишат в камарата.

# 604
Ами аз това правя, аз всъщност съм Beratender Ingenieur. Поне това ми е целта, още не мога да се издържам от това, но това искам да правя за в бъдеще.
A и звучи някак гордо, Beratender, те немците ги харесват тези неща. 😁

# 605
Е, за учители без специалност е възможно като Quereinsteiger. Имаш право да преподаваш и едновременно с това си доучваш за учител. Заплащането е значително по-ниско. Но за сертификата по немски съм съгласна и С1 е недостатъчно за преподаване и работа с ученици.
В Германия за професии като учител, социален педагог и др. подобни задължително трябва Anerkennung ако някой иска да си работи по специалността.
За медицинските специалности също се изисква някакъв вид Anerkennung, но те са си по друга процедура.
Друг е въпросът,че съществуват професии, които и с анеркенунг и без анеркенунг е почти невъзможно да се работи, т.е. учебното съдържание или спецификата знанията по  професията не са еднакви за двете държави.
Примерно точно юридическите специалности и отчасти и счетоводството.
Аз затова с никаквъв анеркенунг не съм се занимавала по първата си професия, защото този анеркенунг едва ли щеше да  ми помогне да се справям с немските данъци или пък с анеркенунга щях да  разбирам сметкоплана на немски. Затова  направо учих и изкарах квалификация към IHK. След тази квалификация чак започнаха да ме викат на интервюта и си намерих работа. На нито едно интервю не са ме питали за Anerkennung.
Но за учител да, искали са ми  Anerkennung и дори за някои маснамета в Bildungsträger, а не в училище.

# 606
  • Berlin
Изобщо не ставам за учител и не искам да припарвам натам. Но пък ще е хубаво да мога да си покажа дипломата след време, когато си търся работа. Така се радвах, когато завърших, един от най-щастливите дни в живота ми. Smile

# 607
  • Немция
В у-щата на децата досега не съм попадала на учител, който да не е завършил немски Lehramt, а за учители, дошли от чужбина с някакъв акцент и с говорни грешки, да не говорим. Дори и на учители-чужденци, израснали в Германия, рядко съм попадала.
Знам за една далечна позната- българка, която направи Аусбилдунг с педадогически профил и сега работи в занималня. Тоест цедката в този бранш е голяма, макар и да има недостиг.

# 608
Има учители чужденци, макар и да не са много. С1 ниво си е достатъчно в езиково отношение.

# 609
  • Немция
Лично за мен С1 ниво е недостатъчно в езиково отношение за учител.

Сещам се сега , че има в основното у-ще една унгарка-музикантка, която води допълнителни часове по инструменти на децата, като свободно-избираем предмет в следобедните часове.

# 610
В гимназията на децата имаше една румънка, която преподаваше френски и успя да унищожи мерака на щерката за този език. Немският ѝ е бил с ужасен акцент. За френския да не говорим. Големият също я хвана и той нямаше никакъв интерес към езика заради нея.

# 611
Бибит, а ти самата  какво езиково ниво имаш? Ако е С2 толкова ли е голяма разликата със С1?

# 612
На дъщеря ми учителят по английски е шотландец и почти не говори немски. Иначе в езиковите курсове е пълно с учители чужденци.

C1 е достатъчно ниво за възпитател, някъде и с В2 става. За учители искат С2.

Без Anerkennung по принцип може да се работи като angestellter Lehrer, но зависи от правилата на провинцията и на практика вероятно е трудно, както и за чужденци въобще.
https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/lehrerinnen-lehrer.php

# 613
При нас е гимназията имаше една унгарка по математика.
То С1 може и да е достатъчно, но сертификата е едно, съвсем друго е умението да говориш. Акцентът е най-малкия проблем.

Dana,
Всяко следващо ниво е с фактор 2. Така можеш да си го представяш, между С1 и С2 е най-голямо разтоянието.

# 614
Е то С2 е Muttersprache.

Между другото, сега като се записвах на С1 разбрах, че сертификатите са валидни шест месеца. Гледаха моя кога е издаден и казаха, че до ноември бил валиден. Аз така изумено погледнах, че ме успокоиха, че няма да се наложи да положа нов изпит за В2. Щях да се откажа, ако се наложеше. 😂

Общи условия

Активация на акаунт