Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 584
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
Grant, ако е удобно да разясниш разликата между студентска и друга банкова сметка?

Студентската сметка с дебитна карта (Girokonto) е безплатна или поне на намалена цена, според банката. В някои банки такъв вид сметки ги наричат и Jugendkonto, преведено - сметка за млади хора до определена възраст - например до 29 години. Нормалните дебитни сметки, например за работещи, са с по-висока цена на поддръжка (но и предлагат повече услуги).

# 151
Да допълня, относно записването в общината, нашите впечатления са за Мюнхен, миналата година. Имаше синът ми договор, сключен с общежитието, но настаняването в същото, трябваше да се случи на 01.10. Отиде синът ми в общината, значително преди тази дата, но го върнаха, защото му казаха, че не се интересуват от договора, а от един бланков документ, подписан от представител на общежитието, в което той потвърждава, че на синът ми му е предадена апартамент №.. и точния адрес на общежитието. Служителката в общината се е интересувала само от този документ.
Друго интересно е, че е трябвало да декларира пред общинските власти каква религия изповядва. Той и казал православен/ортодокс/, а тя доста време се е чудила. Впоследствие разбрахме, че май ние- православните българите сме в групата Griechisch-Orthodox и ни записват с тази религия.Тази информация обаче я получихме не от общината, а от хора живеещи в Мюнхен.
Също така преди откриване на сметка, му изискаха да отиде във финансовия отдел на общината оттам да му издадат нещо като данъчен номер. Доколкото разбрахме този данъчен номер се издава само ако студентът, според срока на обучение по специалноста му ще пребивава по-дълго в Германия. Без този номер Sparkasse отказаха да му открият сметка. Издаването на този данъчен номер е свързано с регистрацията в общината. Трябваше да чака, доколкото си спомям 7 дни, докато му обработят регистрацията в общината, и след това финансовия отдел да вижда данните му, за да издаде номера. Най-лесно е в банката, когато се справи с  всички тези стъпки преди това. За 15 минути се открива сметка.

# 152
  • München, Deutschland
За който не знае да кажа, че ако ще работи студентът над тези +/-40 часа месечно, които не се облагат с данъци, то дължи данък ако въведе някаква религия / данък вероизповедание да го нарека. Ако напише, че е атеист, данъкът не се дължи. Което е и причината особено в последните години да има силно намаляване на вярващите на хартия Wink. Не съм сигурна дали за някого е новост това, ако се повтаря, нека бъде изтрито.

# 153
Да chrissy, ние също се информирахме за това. Доколкото знам обаче може винаги да се декларира пред местната данъчна служба, че напускаш съответната религиозна общност, тогава този данък не се дължи.

# 154
Eй ,че хубави новини! Честито на приетите и успех при следването!

# 155
  • München, Deutschland
Да chrissy, ние също се информирахме за това. Доколкото знам обаче може винаги да се декларира пред местната данъчна служба, че напускаш съответната религиозна общност, тогава този данък не се дължи.

Точно така е, да. Hands Plus1

Но за всеки случай бих казала на предния месец да се отпише, че с немската бюрокрация и срокове за обработка на документи в институции, да не увисне човек с една не съвсем малка вноска. За разлика от др данъци, църковният не съм сигурна дали го връщат...

# 156
Е, вече мога да кажа  официално, че имам записан студент.  Хайде сега и общежитието да дочакаме, и мога да почна да стягам багажа. Simple Smile

# 157
Е, вече мога да кажа  официално, че имам записан студент.  Хайде сега и общежитието да дочакаме, и мога да почна да стягам багажа. Simple Smile

Успех на младежа ! Hands Plus1

# 158
G.D. честито! Много здраве и късмет!

Ние предстои да сключим здравна застраховка с ТК и вече ще изпращаме от следващата седмица необходимите документи за записване. След сато получим потвърждение за записването ще го изпратим в студентските общежития и ще чакаме да видим - кога пък те ще ни отговорят.

# 159
Успех на студента G..D. Да му върви леко тежката специалност!

# 160
G..D успех на студента!
Айде,  дано повлечеш крак на всички да влязат в желаната специалност!

# 161
Честито на приетите, леко и успешно следване Blush
Чета ви и се вълнувам с всички вас.
Радвам се, че тревогите и напрежението покрай кандидатстването са зад гърба ви.  Ние ще сме на същия огън следващата година. Изключително ценна информация открих в темите, изчетени до момента, но...в главата ми е пълна каша.
На този етап желани специалности- автомобилно или авиоинженерство.
Ще бъда благодарна за препоръки за университет/хохшуле.

# 162
  • София
Нямаше ме 4-5 дни и много съм пропуснала Simple Smile Честито, GD, много се радвам! Heart Успех на младежа в баварската столица, пожелавам му скорошни позитивни новини и от Щудентенверк.
Синята лагуна, честито и на твоето момче! На получилите писма от едно място, но чакащи от друго, по-желано, пожелавам търпение.
При нас очаквано няма  нищо, твърде рано е за специалностите с класирания с квоти. Но средата на август наближава и с това половината притеснения се надявам да отпаднат.

# 163
На този етап желани специалности- автомобилно или авиоинженерство.
Ще бъда благодарна за препоръки за университет/хохшуле.

Ако запази желанието си, мисля, че мога да дам информация. Проучвахме същите специалности. При възникнали въпроси, пишете ми на лични.

Благодаря ви за пожеланията, момичета, чакам и вашите хубави новини. AirplaneAirplaneAirplane

Последна редакция: чт, 25 юли 2019, 11:07 от G..D..

# 164
   За авиоинженерство и авиостроене - https://www.haw-hamburg.de/.

Общи условия

Активация на акаунт