Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 735
 • Варна
 • Мнения: 2 463
В случая системата не е виновна, че някой не си е  сключил застраховка когато е започнал работа.
Когато дъщеря ми започна работа през май 2018, лично отиде в АОК и оттам ѝ дадоха документ-уверение да покаже пред работодател, че е осигурена. Тя е представила там уверението на българската ЗК и ЕЗОК. Защо още тогава от АОК не ѝ казаха, че трябва да сключва немска осигуровка? Защо година и половина нито работодател, нито здравни каси не ѝ казват?
Сега вече при подписване на нов договор искат да си сключил здравна осигуровка в Германия, но нали уж законът бил приет още през 2017? Защо не са процедирали така и миналата година? То бива мудност, но година и половина да не информират, ми се струва прекалено, дори и за немската бюрокрация.

# 736
 • Мнения: 2 085
В случая системата не е виновна, че някой не си е  сключил застраховка когато е започнал работа.
Когато дъщеря ми започна работа през май 2018, лично отиде в АОК и оттам ѝ дадоха документ-уверение да покаже пред работодател, че е осигурена. Тя е представила там уверението на българската ЗК и ЕЗОК. Защо още тогава от АОК не ѝ казаха, че трябва да сключва немска осигуровка? Защо година и половина нито работодател, нито здравни каси не ѝ казват?
Сега вече при подписване на нов договор искат да си сключил здравна осигуровка в Германия, но нали уж законът бил приет още през 2017? Защо не са процедирали така и миналата година? То бива мудност, но година и половина да не информират, ми се струва прекалено, дори и за немската бюрокрация.

Точно това имах предвид като свалих шапка на холандците. В Германия явно по-бавно се задвижва машината, по-тежка е. Гледам и по бюрократщината ги бият - големия за ден беше готов, да не говорим, че банков акаунт му бяха направили онлайн преди да е помирисал чужда жемя. А малкия... още си чака гражданския номер. Нищо лично, просто наблюдения...

# 737
 • Варна
 • Мнения: 2 463
Допълвам с прясна информация. Дъщеря ми е отишла в офис на АОК. Много любезна служителка е казала, че са наясно с проблема. Попълнила е някакъв документ, че не е знаела, че трябва да се осигурява и поради това не дължи осигуровки за минали периоди. Дали са ѝ копие на документа с подпис и печат.Сега вече е осигурена към АОК, първата сума (108Е) за ноември ще изтеглят през декември от сметката ѝ.

Ще включа на видно място в новата тема информация за здравните осигуровки, явно това в момента е актуално. Ако искате нещо да се добави, пишете, че е време за нова тема. Simple Smile

# 738
 • София
 • Мнения: 11 902
Хаха, след дъжд качулка. След офертите от Щудиренденверк дъщеря ми днес получила оферта и от частното общежитие Katzensprung във Vaals. Много оферти, много нещо, но тя си остава там, където си е - късмет страшен имаше и с местопложение, и с квадратура, и със състояние на имота, и с наем на фона на картинката в града, и като отзивчивост на хаусмайстера. Simple Smile
Ясмина, честито и на твоята новоизлюпена АОК абонатка. Този целият екшън в нашия случай се оказа и полезен, сега сме наясно как ще действат  близначките, когато пред тях в бъдеще неопределено се отвори възможност да съчетават учене и работа.

# 739
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 509
Е, че колко са 1,5г заедна немска система, вие пък? Grinning Тия направо са бързи.

Пак да кажа да не се притесняват студентите с по някаква причина надвнесени вноски - при желание да се занимават, могат да си ги получат обратно. Давността е май 4 години назад.

Ясмина, тук проактивно не те информират за много неща. Самата народопсихология е такава, че се очаква от теб да се интересуваш. За пример, аз като вече погерманчена българка всяка година докъм 05-06.01 съм отворила няколко (поне 3) новинарски сайта да видя кои са най-важните законови промени, които ще влязат в сила през новата година. В България преди много вестници също пишеха такива статии, последно виждах и в интернет - ако ще се сменят срокове за дан. декларации, ако ще вдигат пенсии, детски, такива неща, които касаят по-голямата част от народонаселението.
В Германия има аналогични статии, които също често касаят удръжки, данъци/ставки. Сигурна съм, че знаеш, че в България вече има задължително, второ задължително и трето пенсионно осигуряване по избор (нз дали правилно го описах, друга беше терминологията) без да те е информирал работодател специално. Wink Ако не ти, то аз например разбрах от наште, те пък са прочели някъде, видели са по новините и така... Не мисля, че е имало официални писма по въпроса.

Та и тук така, просто за новодошъл студент е трудно да обхване всички разпоредби в чужда страна, възможно е и да има проблеми с терминологията (аз бях така в началото, защото не знаех нищо за данъци и застраховки на никакви езици, не ми се беше налагало почти, а в редките случаи, когато ми трябваше нещо да знам, се допитвах до компетентно родителско тяло 😃, та на немски и с др система направо месеци четох...).

Е, то това му е хубавото на порасването, да правиш някакви неща сам, а не ваш'те да се грижат. На мен ми беше много приятно, но аз бях от по-оправните от малка. Сестра ми пък до последно я записваше майка ми за студентка и й внасяше някакви такси, направо се чудя как сама се записа за доктор. Grinning Е, имаше го и тактическия момент да питам майка ми как сега да опека курабийки като нейните, за да не се притеснява за съществени неща. Елементарно чувство за емпатия към родителя, който е на 1500км и така и така нищо не може да направи оттам, освен да се притеснява. По-добре да ми пише рецепти за курабийки и да приема поръчки за двоен тиквеник по Коледа, вместо да ме мисли.

А вие, приехте ли коледните поръчки от студентите? 😃

Последна редакция: ср, 06 ное 2019, 23:22 от chrissy

# 740
 • София
 • Мнения: 11 902
Chrissy, и си права, и не си... Ясмина написа как  дъщеря й е ходила в АОК преди време  с договора си заради  искане за някакво удостоверение за работодателя.  Моята поне никъде не е ходила. ОК, работодателят не е длъжен да я информира ( в случая на дъщеря ми  донякъде е разбираемо, в езиковия център всички HiWi -та са германци с немски осигуровки и само моята девойка е чужденка), ама служителят на АОК какво тръгва да й издава някаква хартийка на девойката на Ясмина вместо да й каже простичко и ясно "Чакай, моето момиче,  може би не знаеш, но според едикой си закон ти с този договор за работа НЕ можеш да продължиш да си с бг здравна осигуровка, подлежиш на санкции". Та това си е чисто подвеждане или още по-лошо: недостатъчна информираност, наподобяваща тази на някои наши служители в НАП. По въпроса с двойното осигуряване, тук и в друга страна от ЕС, едва ли не всички в нашите териториални служби на НАП казват различни неща.

Последна редакция: ср, 06 ное 2019, 23:57 от пенсионирана русалка

# 741
 • Мнения: 2 085
Така е. Права е Русалка. Бг службите в ЗК са недобре информирани. Факт. Но... Веднъж подали документ доказателство че осигуреното лице е студент... какво ни остава от тук нататък. Да се молим това двойно осигуряване да не ни изиграе лоша шега. Питайте и вие в районните ЗК. При нас бяха категорични- осигуряват го за сметка на републиканския бюджет, край. Това е.
Досега готвехме боб с наденица онлайн. Иска да му изпратим Жилет стик, акнеаут и витамини- наши приятели ще пътуват края на ноември. А за Коледа.... От сега се подготвям. Ще се опитам да им угодя на всички мераци. Като за начало ще им  предам коледно настроение- с аромати, вкусове. И много ще ги прегръщам. Много.

# 742
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 509
Русалке, сега разбрах какво имаш предвид. В моите очи отново е разлика в народопсихологията, а не неинформираност. Немците са малко коне с капаци - в момента, в който кажеш "Искам удостоверение Х, за да направя У.", те ще чуят до Х и частта след "за да" няма да я отразят. Това, че ти с удостоверение Х не можеш да извършиш У, не бива или ти носи някакви негативи, ще ти бъде спестено, защото се счита, че си е твоя работа. Ако нарушиш закона, отново ти си си виновен. Проактивно може да ти кажат нещо ако са в добро настроение, в малък град/село или по др. причина са решили да ти помогнат. Така е попринцип със социалните контакти в Германия - никой няма да си позволи да те разпитва ти какво мислиш да правиш с документа, още по-малко да ти дава половинчати или изобщо някакви съвети, ако това не е пряко описанието на дейността му, защото за всяко негово изказване, което бъде неправилно интерпретирано, имаш право да го съдиш. Така че никой не си слага главата в торбата.

Друго е ако напишеш официален имейл, попиташ какво осигуряване се изисква за този и онзи случай. Тогава, ако не знаят, ще препратят питането ти на който знае и след има-няма 4 месеца Grinning ще получиш отговор, който ще обяснява всичко, до последната буква на закона.

Просто друг начин и на работа, и на мислене. Не го правят с цел да те подведат или прецакат, такива са си.

Много тъп пример, ако питаш немец как да сметна (2+3)^2, той няма да ти каже, че има формула за (а+б)^2, по която смяташ всички такива примери, а ще ти каже: събираш 2+3=5 и после качваш на квадрат.
В неговата глава минава мисълта "Тя не ме попита дали има формула, по която да пресмята попринцип, попита ме ТОЧНО това как да го сметне, така че аз и казвам това, което нея конкретно я вълнува."

Не казвам, че е позитивна черта, но примери като този мога да давам безброй, от най-различни ситуации и области на живота.
Та затова и на дъщерята на Ясмина не са й казали, че така влиза в нарушение, щяха да й кажат или да я упътят към съотв. специалист тогава и само тогава, когато тя зададе експлицитно въпроса "ако продължа да не се осигурявам в Германия, влизам ли в нарушение?" и в никой друг случай.

Поне това е моето виждане за нещата. Години ми отне да свикна да работя и отговарям и аз по този начин, беше ми доста несвойствено, но тогава немците те разбират, приемат те за равен, уважават мнението ти... Подобна прецизност на изказа и начин на мислене обаче се градят с години и не допадат на всеки, аз също не съм немец още 😃, но е факт, че тези чуденки, които ги имах и аз в началото, точно като твоя примерен въпрос, вече не си ги задавам или е много рядко. Разбираемо е един студент, доскоро живял в уредена среда вкъщи и в много различна страна, да си ги задава тепърва.

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 01:19 от chrissy

# 743
 • Мнения: 348
В случая системата не е виновна, че някой не си е  сключил застраховка когато е започнал работа.
На дъщеря ми приятелка е получила писмо от здравната каса и смисъла на писмото общо взето звучало така - Ние сме виновни,че сме пропуснали да ви информираме ,че дължите здравни вноски ,след като работите 20часа. Затова няма да ви начисляваме лихви,но трябва да платите всички вноски на веднъж до момента.
Това ми сподели моята дъщеря, когато изпратих поста на Русалка.

# 744
 • София
 • Мнения: 11 902
В случая системата не е виновна, че някой не си е  сключил застраховка когато е започнал работа.
На дъщеря ми приятелка е получила писмо от здравната каса и смисъла на писмото общо взето звучало така - Ние сме виновни,че сме пропуснали да ви информираме ,че дължите здравни вноски ,след като работите 20часа. Затова няма да ви начисляваме лихви,но трябва да платите всички вноски на веднъж до момента.
Това ми сподели моята дъщеря, когато изпратих поста на Русалка.

 Нямам достатъчно голяма извадка от хора, за да правя изводи и обобщения,  но оставам с впечатлението, че с действията си касите точно признават своя грешка. И във фейсбук групата имаше описани  случаи с опростени стари задължения, и с дъщеря ми стана така, и с тази на Ясмина също.  А градовете са различни, здрвните каси - също. Във фейсбук имаше споделен преди време опит с ТК. Подозирам, че ако тази девойка, приятелката на дъщерята на big_67, отиде в здравната каса, ще се случи същото, независимо, че в изпратеното писмо пише друго. И правят този "реверанс" повсеместно, понеже не става дума за случай или два, а за много сключени договори, в които и немците са страна, но не са дали никаква информация. Докато примерно за Рундфунк не съм чула да правят компромис където и да е с опростяване  на досегашни задължения. Искат си всичко. Да си се информирал.  А и там в повечето случаи все пак от немска страна те информират - я с писмо, я самият хаусмайстер ти казва, я се случват и двете. По-редки са случаите, когато нито едно от двете не става. Но тогава от тези около теб разбираш и пак се задействаш. Докато в случая с осигуровките и това не сработва, поне около дъщеря ми (не само в града, а и сред приятелите й другаде из Германия) има множество  работещи бг студенти и всички са били с ЕЗОК.

# 745
 • Варна
 • Мнения: 2 463
Заповядайте в новата 13-та подред тема! Дано да е на късмет! Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт