Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 178
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
Да, аз в първите години живеех в такова ВГ на Щудентенверк и при нанасянето аз и съквартирантите ми получихме едновременно "покани" за регистрация. Трябва да се внимава обаче, защото немците не са по-малко хитри от нас. Едната ми съквартирантка беше немкиня, също 1 семестър като мен и се услуша за делене на таксата. В последствие навързах нещата и се оказа, че тя не се е пререгистрирала в общината, т.е водеше се още регистрирана на адреса при родителите (в друг град), които плащаха Рундфунк за тяхния адрес Simple Smile Другият пък беше интернационален студент, който не беше на мнението, че трябва да се плаща. Та така си поех сама задължението, но не съм давала номера ми на никого. На края се оказа по-добрият вариант.

Тя щом се е регистрирала, без да дава нечии номер - е регистрирала само себе си и ще плаща своите задължения. Понеже аз не съм разрешила СЕПА теглене, получавам на всяко четиримесечие "честитки", с които ми напомнят колко имам да плащам и има информация за предходното четиримесечие дали съм платила. При регистрацията се избира кога иска да плаща - на месец, на 3 или 4 месеца или годишно. По всяко време при несигурност може да зададе през сайта онлайн запитване за актуалните задъжления и ще получи писмен отговор по пощата.

# 706
И при моя студент нещата вървят. Снощи си поговорихме спокойно и обилно, явно нямаше вечерни занимания и си беше отделил време за нас. Предстои му ходене до щудентенверк с молба да го оставят в стаята до март, това е най-важното и основно нещо засега. В противен случай излиза в края на месеца и става вече проблем. Училището му върви, и най- хубавото е, че видимо се пали от това което учи.  Декември месец в началото с брат му обсъждат да се видят на концерт на техен любим изпълнител в Холандия.
Аз все го питам не контактува ли с други деца в университета, не е ли намерил приятели. Той не е много по завързване на приятелства, прекарва си времето в университета и залата за тренировки, през уикенда учи и повтаря лекциите. Активно комуникира по интернет  предимно с брат си и съучениците от училище .Казва, че времето му е разграфено до минута и няма време за неформални срещи . 
Трудно му е с прането- пералното помещение е ситуирано извън общежитието. Изобщо, той обитава едно много старо общежитие,на  което му предстои събаряне на пролет. Не се поддържа, почти няма работещ уред , колкото пъти е писал на хаусмайстера за проблем , решение не е видял. Неработещи радиатори, фурна с изгорял долен реотан, прекъснати звънци, кухня която не се почиства, развалени и неработещи хладилници...  Точно срещу това общежитие строят ново такова, и децата напролет ще бъдат преместени, така че на този етап никакви поправки, ремонти и подобни не се предприемат. Оцеляват кой както може.  Но той е доволен че има покрив и надеждите ни са да изкара зимата там, с благоволението на щудентенверк, пък на пролет има устно уверение , че ще има стая на по читаво място.
Пощите са под всякаква критика, ключове за тях няма, един път е ровил с някакво приспособление да вади пристигналите писма, но до момента няма съобщение за данъка който обсъждате, няма дори писмо от общината с гражданския му номер. Не зная от кога не е проверявал в пощенската кутия, ще го подсетя пак да порови. Видимо изглежда много добре, спокоен е. Сякаш е намерил начина по който му харесва да си разпределя деня.

# 707
И при моят син нещата вървят засега гладко. Освободили са го от един изпит, но по останалите има много да учи. Засега е много доволен. Зает е доста, но какво да се прави. Изборът си е негов.
Пощите в нашето общежитие са надписани с номер и име. Получава всичко, което е адресирано до него.
За Рундфункгебюра каза, че трябва да плати от месеца в който се е регистрирал в Германия /т.е. още от септември/.
Моят мъж направи здравна застраховка на сина в ТК. Така, че и това е оправено при нужда.
Иначе за нашата здравна каса преведохме Иматрикулационсбешайнигунга и го предадохме. Приеха го без много дискусии. Очакваме идването за Коледа.

# 708
  • София
Лагунке, вероятно при сина на ГД е иначе, понеже общежитието е на доизживяване. Щом ще го събарят, явно ене си парвят труда да инвестират в ремонти. Макар че това не следва да е основателн причина. Приятелка на дъщеря ми в Нюрнберг е в общжитието Авенариус. Още в началото на миналата година пратиха уведомителни писма, че общежитието през 2020 ще бъде съборено. Но през изминалите две години не са го оставили на произвола, хаусмайстрът си оправя всякакви повреди, звънците и пощите са си здарви и надписани.

При едната ми девойка (така беше и при голямата), която сега е в общежитие към Щудиеренденверк в Манхайм, нещата също са изрядни. Надписани пощенски кутии, звънци, наличен чип за отваряне  на външната врата, работещи уреди. При другата не коментирам, там общежитието е частно и е пипано с мерак. И звънец има, и домофон, и надписана пощенска кутия, и залепен график за извозване на боклука  в общите коридори. Уредите не само, че работят, ами са и нови - хладилникът със сигурност, микровълновата, проточният бойлер над мивката  - също.

# 709
Браво, това звучи много опитмистично. Митко казва , че хаусмайстера е много възрастен човек който не е могъл да се справи с липсата на звънци и липсата на ключове за пощенските кутии. По отношение на неработещите уреди- хладилниците работят частично, мисля, че от четири в кухнята само два работят, единия изцяло като фризер. Плотовете са отрупани с уреди оставени от студенти във времето, Митко казва, нищо не работи- блендер, тостер, микровълнова... Защо изобщо д
Са там не ми е ясно, а и не питам, синът ми се оправя засега. Малко ме притесни неработещия долен реотан на фурната, но той ще вземе от кръщелницата ми електрическа тенджера, която аз й изпратих когато беше първи курс, и която тя така и не съумя да използва. Ако съм знаела, че един ден ще я ползва моят син.....
Мен най много ме притеснява пералнята , ситуирана извън общежитието. Но вероятно и това се преживява, по -важното е че има къде да спи на топло , да се изкъпе и приготви храна.
Попитах го за данък телевизия и ефир, оправил се е с това , просто не е ставало въпрос за да ни каже.
Впечатлена съм от неговата оправност, по принцип е по- оправния от двамата, но сега с всички предизвикателства на големия град не мога да не се впечатля от умението му да се справя без да ни занимава нас

# 710
  • София
Чета ви и си мисля - Колко хубаво! Браво на децата! Дано и аз след време да споделям за добра адаптация и успешно взети изпити на моята студентка Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Но... всеки по реда си. Кандидатстудентските вълнения в нашата фамилия предстоят. Сега сме на етап очакване на датите за DSD. Тя се подсигури с успешно взет DAF, но разбира се иска да се представи добре и сега.

Във връзка с воденето на кореспонденция с университетите бихте ли ми подсказали какво са питали децата ви? Сайтовете, които разглеждахме са доста подробни и не ми идват идеи какви въпроси да обсъдим. Останах с впечатление, че това е важно, за да не плащаме такса после при заверяването на документите, а сигурно има и други моменти, които ние още не виждаме.

# 711
  • София
Миналата година не искаха кореспонденция в посолството, ама знае ли човек...

# 712
  • София
И аз да се отчета! Моята студентка учи сериозно. Казва, че или е на занятия, или е в библиотеката. Аз постоянно "начитам", че трябва и социални контакти Wink Все пак в събота или неделя се събират със съучениците, които са наблизо - или в Бон, или в Аахен. Обясни ми, че учели с още 3 приятели заедно - българчета, като така се мотивирали да не се мотаят. Общо взето общува основно с българи, но на самите лекции каза, че са германци и си говорели с този, до когото е седнала. Но общо взето до там.
Исках да попитам какви са наемите, които плащате? Ние като бяхме на зор без квартира, толкова се зарадвахме, когато намерихме, че изобщо не се замислихме дали е скъпо или да търсим нещо друго. Нашият наем за самостоятелна квартира с баня и кухненски бокс е 410 евро. Не е включен данъка за радио и интернета. Но пък мястото и самата квартира ни харесаха.
Видях, че общежитието в Дармщат, където беше приета, щеше да струва 260 евро. Чак тогава се замислих, дали тази квартира в Аахен не е скъпичка.

# 713
Скрит текст:
И аз да се отчета! Моята студентка учи сериозно. Казва, че или е на занятия, или е в библиотеката. Аз постоянно "начитам", че трябва и социални контакти Wink Все пак в събота или неделя се събират със съучениците, които са наблизо - или в Бон, или в Аахен. Обясни ми, че учели с още 3 приятели заедно - българчета, като така се мотивирали да не се мотаят. Общо взето общува основно с българи, но на самите лекции каза, че са германци и си говорели с този, до когото е седнала. Но общо взето до там.
Исках да попитам какви са наемите, които плащате? Ние като бяхме на зор без квартира, толкова се зарадвахме, когато намерихме, че изобщо не се замислихме дали е скъпо или да търсим нещо друго. Нашият наем за самостоятелна квартира с баня и кухненски бокс е 410 евро. Не е включен данъка за радио и интернета. Но пък мястото и самата квартира ни харесаха.
Видях, че общежитието в Дармщат, където беше приета, щеше да струва 260 евро. Чак тогава се замислих, дали тази квартира в Аахен не е скъпичка.
Според мен, не е скъпо, но моят опит е за голям град, ние плащахме 420 евро за Ве-Ге стая, хубава и мебелирана, но със споделена кухня и баня, и то преди години.

# 714
  • София
Скъпичко е за Аахен, да. И ние бяхме в същата ситуация и въпреки това девойката подбираше на кого да пишем, понеже знае, че разходите ни са огромни предвид броя на децата. И за самостоятелно жилище  с площ 30кв. метра, полуобзаведено (напълно оборудван кухненски бокс), наличен в коридора гардероб, легло на високо със стълба, наемът е 275 евро. Отделно след регистрация в STAWAG (електроразпределително дружество в Аахен) плаща на база 30 евро ток (изравняване в края на годината след отчетено реално потребление), 20 евро нет и 17,50 Рундфунк. Мебелите купихме в Икея. Договорът е безсрочен, с много изгодна  клауза за двумесечно предизвестие при желано напускане. Тоест всичко сборно е 343 евро. Скоро след това започнаха да идват оферти от Щудиеренденверк, но решихме, че девойката си остава трайно на обзаведеното от нас  място - с добро местоположение, с едни 60-70 евро по-скъпо от общежитията, но си е сама, спокойна, не дели с никого тоалетна/баня/кухня. Спокойно може да си кани гости с преспиване, хаусмайстерът позволи даже нанасяне и на втори човек за по-дълго време (беше питала за съученичка от НЕГ) срещу заплащане на символична сума от 60 евро. Тоест имаше опция наемът да стане много изгоден и всяка  да плаща по 200 евро разходи, но е по-добре, че всеки си остана сам. Въпросното момиче е получило много изгодно общежитие от Щудиренденверк, май за 200 евро, но не знам с още колко души дели тоалетна и кухня. Та на мен и 343 на този фон ми се струват много, вашите 410 без нет и рундфунк - съвсем. Така скача някъде до 450.

Сравнението с другата ми дъщеря е малко безпредметно, понеже тя е в друг град. И все пак наемът е 265 евро, като в цента влизат и ток, и нет. Доплаща само за Рундфунк. Има си собствен кухненски бокс, дели банята/тоалетната с останалите студенти (четирима) във ВГ-то. Тоест разликата между двете е 60-ина евро на месец. Тяхна приятелка е в Лайпциг. Общежитието й е 190 евро. Та зависи най-вече къде... За Аахен е определено доста 450, за Мюнхен е нормално, според някои дори евтино.

# 715
Нашият наем е 270 евро. Но само до края на този месец, после... ще ви държа в течение какво се случва.
Teodora Tropcheva 630951 - и аз все за този социален живот говоря, ама кой да ме слуша...
Синът ми по принцип много трудно завързва дружби, брат му винаги му е бил най близкия човек. Казва, че не се чувства сам, че му е ок, че е подредил времето си както на него му харесва. И да, говори си с този до който е седнал на лекция или упражнение, но те в началото пълнят огромни зали, и  дори на упражнения са по 80 човека. Няма възможност за опознаване. Питам го за имена.... в първи клас беше същото - питахме го за имената на децата с които се  е сприятелил... не можеше да ги каже дълго време. И сега е така. Сякаш започват всичко отначало.  Досега съм писала рецепти за готвене в електрическа тенжера . Ще пада голямо готвене, усещам. Той винаги е проявявал афинитет към тази дейност, свекърва ми е професионален готвач, а и аз си падам любител. Дори се опитвахме да го насочим към такова образование, но той категорично отказа. Попита ме - готвач може ли да стане примерно  кмет. Казвам - най-вероятно не. И до там беше...

# 716
Да споделя и аз за моята студентка!. Чуваме се през вечер. За сега е спокойна и доволна. Сподели, че има много да учи, все още не са правили предварителни препитвания и контролни или поне не ми е споделила. Запознала се е с 3-ма българи новодошли в града. В тяхната група били само 4-ма чужденци: тя, едно момче от Черна гора, момиче от Турция и от Гърция. Обаче се оказа, че те живеят в Германия от 4-5 години само моето чаве било от един месец в Германия.
Живеем във ВГ със още трима съквартиранта и делим кухня и баня. Стаята е 19 кв. обзаведена. Наема, който заплащаме е 270 Евро с включени разходи , само интернет плашат по 10 евро на стая месец. Чакам с нетърпение 17,12 да си дойде. Иначе в края на този месец ще посрещне първите си гости - Гаджето остана студент в София.

# 717
  • München, Deutschland
Интересно ми е, освен домашни, какво друго учат студентите ви? В България работех и се помотвах, изкарах и С1 по френски м/у другото, а приятелят ми известно време изкара и на пълен работен ден в България успоредно със следването. В Германия беше още по-айляк, освен домашните по 2-3 предмета на седмица и самите лекции и упражнения.

Толкова сериали не бях гледала в целия си живот... Преди сесия учих по месец за общо 3-4 изпита, за основния си предмет отделих 2 месеца, но и го изкарах с 1.0.

Общата ми диплома накрая стана 1,2 или 1,4, забравила съм вече, т.е. не нещо уникално, но не и много зле.

Информатиците даже толкова ангажименти нямаха, те си работеха още като студенти в истински фирми (по-оправните сред тях).

За лекарите е ясно, там сигурно дори не си представям колко е отговорно, но точните науки, там почти няма наизустяване...

Едит: добавям, че при нас имаше средно 4-5 предмета на семестър (с изпит) и по 2-3 присъствени упражнения/експерименти седмично с отделен начин на минаване - Schein/заверка, презентации и т.н. и аз си учих общо 5,5 години до края на магистъра/ диплом по старата система, т.е. не съм съкращавала следването. Ако сега са им наблъскали по 7-8 предмета на семестър с писмени изпити, тогава е ясно защо толкова учат. Wink

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 22:33 от chrissy

# 718
  • София
Chrissy,
завършила си по-отдавна (това не като намек за възраст) както и училище, така и университет, та нещата се менят. Все по-нестабилна  е базата от училище, така че на българчетата (дори и на най-старателните) им се налага паралелно с новото да доучават неща, които следва да са овладяни още в гимназията. А не са..  Отделно заради лежерността в училище нямат създадени трайни навици за учене и мобилизацията им куца, отнема време, докато влязат в ритъм. И нещата в самите унита се менят. Наскоро си писах с една майка за първия изпит за медиците в Аахен. Съществена разлика има и във формата (отговори за заграждане тогава  срещу сегашен с преобладаващо отворени отговори), и в подхода на оценяване (според нея преди няколко години само като за стартов изпит са ги стимулирали масово с единици, сега има 12-13 скъсани, за които поне дъщеря ми знае)... Сега примерно се чух тъкмо с госпожицата в Аахен. Беше като труп. В 7, 30 е излязла, в 18 се е върнала, сега пак учеше, понеже се било натрупало много ненаучено. Попитах я  изненадано кога и какво пък толкова се е натрупало, след като само миналата седмица (при това само 4 дни, без петъка) са имали лекции/упражнение по новите предмети (след въпросния първи изпит). Отговорът беше, че само една презентация по физика (или химия беше, да не излъжа)е 50 слайда. А не е само една и не са само презентациите. Отделно утре почваали лекции по латински ли, не знам, но миналата седмица предваканционно (под ваканция визрам празничния петък + уикенда) им дали скрипт  250 страници, който било препоръчително да са минали до старта на лекциите (демек до утре), ако са в графата неучили езика в гимназията (каквито са нашите деца). И да, на техническите специалности е може би с идея по-леко, с другата девойка се чувам по-често и говорим по-дълго, но и тя се оплаква, че й идва множко натоварването и чака Коледа. Но да, успява да гледа филми/сериали за отмора - нещо, което е мираж за сестра й, поне засега.

Последна редакция: пн, 04 ное 2019, 22:57 от пенсионирана русалка

# 719
  • München, Deutschland
О, да, напълно си права, моето мина отдавна вече, то и затова се чудя и попитах. При нас сме имали най-много по 1200 страници скрипт за изпит, но това беше изключението в негативна посока. Иначе е имало и по 200-300, и някой и друг по 600 страници, като последното за точно-наукоучещите пак си беше много. Е, трябваше да се знаят наизуст, съкратени вече до този размер... При нас със задачи винаги можеш да закърпиш нещата, дори и по-малко да си учил, докторите не си представям да могат да оперират сърце, ако са минали само офталмологичния скрипт. 😃

Общи условия

Активация на акаунт