Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 11 632
В заявленията на почти всеки Щудентенверк има в края поле Hinweise. Всяка от двете девойки в Аахен и в още един град, за който са кандидатствали и двете, в това поле е упоменала изрично, че има близначка, която също е подала заявление.

Ок , пише им по мейла, ама те не отговарят... Нямаше ме 3 дни, та не знаех всъщност, писала им е в петък отново, но ето че нито в петък следобяд са й отговорили, нито днес, поне до момента. Докато първия път й отговориха на другия ден. А сега два дни от едното писане и близо седмица от другото са минали.

# 46
 • Мнения: 346

Относно най-многолюдната- не само това, но и най-предпочитана от арабите. И с ниски оценки от матурите през последните години...И с най-много радикални ислямисти и разбити групи, подготвящи атентати.
Не всичко многолюдно и голямо е хубаво:grinn: Но българите обичаме да се хвърляме на голямо. Мюнхен, Берлин...Bowtie любими градове на българина.
В Северна Вестфалия...дюнер-да! Лечение- не, мерси! Grin
Може би още веднъж да напиша- лично мнение.
И да не пропусна: Успех на всички кандидатстващи!:cherries:
Според мен Vanesita_Baby не визира конкретно Аахен, а Северна Вестфалия като цяло и  три конкретни града-Берлин,Мюнхен и Дюселдорф. Най-вероятно неприятните й преживявания не са точно от клиниката в Аахен.
Аахен попадна сред тях  защото ,,спора‘‘ тръгна заради най-голямата  клиника в Европа олицетворяваща ,,голямото‘‘ в Германия,против което е тя.Много от проблемите,които  е посочила  в немското здравеопазване са факт,не само за конкретната област,а за цяла Германия(което потвърди и Grant).Мисля ,че подобни проблеми има в почти всички европейски държави.Само ,че темата не е за немската здравна система, с нейните плюсове и минуси, а за университетите в Германия и възможностите,които те дават на бъдещите студенти.Това са две  различни теми.Не бих искала да спамим темата с излишни спорове,защото за другите кандидат студенти,тези които не се интересуват от медицина,не е нито важно ,нито интересно.
Vanesita_Baby ,исках само да ви кажа,че няма друга съфорумка като Русалката,която толкова много да е помагала през годините на мамите и то не само в този форум.Безценна е нейната помощ ,затова думите ви са меко казано обидни.Не знам дали съзнавате агресията в тях,но наистина тона ви е доста груб.Помислете дали вашите неприятни преживявания в работата,не се дължат и на самата вас. Това е наистина един добронамерен съвет .
А Grant беше толкова деликатна,тя дори се съгласи с почти всичко,което написахте за немското здравеопазване,а вие приехте думите й като нападки.Дори не се постарахте да разберете,това ,което искаше да ви каже,че има разлика между това което предлага ,,здравното обслужване на населението и образователната програма на студентите‘‘.Най-вероятно не сте завършила медицина в Германия и нямате база за сравнение,
което не е причина да не се опитвате да се вслушвате повече в това ,което казват другите.
И все пак ще се радвам,ако давате добронамерени съвети на бъдещите студенти и абсолвенти по медицина.
Извинявам се за спама и пожелавам успех на всички кандидатстуденти!!!

# 47
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 403
Русалка, позволявам си и аз да дам лично мнение - или по тел, или на място, ако намерите евтини полети. Няма иначе оправия с немските институции.

Ако приемат тази с първото желание и за нея няма общежитие, а другата случайно е успяла в класацията за общежитие, да ги скъсат от досаждане и мрънкане.
При мен за признаване на няколко изпита (учени по същата програма в Бг) ми отне година и нещо всяка сряда от 9 в съответната изпитна комисия. Изобщо не ми дремеше, че ме знаеха поименно с ЕГН-то Smiling Imp, накрая свършиха каквото ги карах.

# 48
 • София
 • Мнения: 11 632
Chrissy, точно това направих, подхванах аз битката, засега все още по мейла.. Писа ми майка на лични, която познава децата ми и  коментираше поименно (това като инфо за Ванесита защо диалогът не беше на всеослушание в темата). Комбинацията от нейното предложение и коментарите ни по-назад с ГД в същата посока ме накараха да хвана аз клавиатурата и да им напиша едно по-остричко писмо (от мейла и името на девойката, разбира се) с конкретно предложение за решение на проблема при положение, че така или иначе предходните й регистрации са изтрити и е със статута на кандидатствал за общежитие през юни. Да видим дали  и кога ще ми (й) отговорят. Ще споделя, ако има раздвижване.

# 49
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 403
Нямма идея как са им сроковете за отговор, това вие си го следите, мисълта ми беше, че само с досаждане става. 😃 Ако не отговорят до 3 работни дни - телефон или на живо. Ама понякога ти затварят и телефона, ако не ти се зарадват на "щението"...

# 50
 • София
 • Мнения: 11 632
Нямма идея как са им сроковете за отговор, това вие си го следите, мисълта ми беше, че само с досаждане става. 😃 Ако не отговорят до 3 работни дни - телефон или на живо. Ама понякога ти затварят и телефона, ако не ти се зарадват на "щението"...

Лелеее, до затворен телефон чак не вярвах, че стигат.. Но до удобно мълчание по мейла - твърдо.

А дори и когато не замълчаха първия път, пак недекватно се изказаха. Ти им пишеш, че си получил линка, че е бил активен,  че си го натиснал в срок, че ти е излязъл pop up  за успешно потвърждаване, а те ти отговарят следното:

Falls Sie also keine Mail erhalten haben oder der Link nicht funktioniert, loggen Sie sich einfach zwischen dem 15. und 25. eines Monats ins Portal ein und betätigen den „Rückmeldung-Button“. Wir können auch nach sorgfältiger Prüfung nicht nachvollziehen, dass hier aus technischer Sicht etwas nicht funktioniert hat. Da keine Rückmeldung verzeichnet wurde, wurden alle Bewerbungen automatisch vom System gelöscht. Es ist nicht möglich, diese wiederherzustellen. Leider müssen Sie in diesem Fall erneut Wohnheime auswählen. Es ist nicht nötig, sich komplett neu anzumelden/zu bewerben.

# 51
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 403
Уффф, немски ИТ системи, както винаги неработещи...Expressionless Опасявам се обаче, че е права за това, че няма как да ви възстановят мястото, за съжаление. А можете ли сега да направите скрийншот как потвърждавате и да го пратите все едно е било тогава или някъде все пак се вижда датата?

Също и вероятно домашният ви комп прави разни бекъпове, обикновено на версии на операционната система на 2-3 дни. Това ми напомня, т.е. ме подсеща - дали има как да видите например стари версии на зареждани сайтове, примерно гугъл има кеширани версии, на които да се види, че е била по-напред?

иначе дано стане с кандидатстването, а за жилище после съм сигурна, че ще има начин. В Кьолн ако има бг група на студентите, влезте в нея, защото в Карлсруйската много жилища се даваха през тази група. Говоря за вг-та и като се изнесеше един българин, се нанасяше друг. Ясно, че сигурно няма да искат само и единствено сред българи да се движат, но в началото е опция. Също и момичета по-лесно ги приемат във вг от момчета.

Зазатварянето на телефона е все пак рядко, но после почват да не вдигат, като видят даден номер. Това ми се е случвало и като звънна от друг номер, вдигат ми. Ако има кои да ви донесе предплатена немска карта, на немски номера ще отговарят повече. Аз, за съжаление, тъкмо дойдох в Сф преди седмица, иначе можех да ви взема една от Лидл, Алди и т.н. и да ви донеса... Не са скъпи, ще търсите с минути някаква, за 10 евро все ще се намери нещо.

# 52
 • София
 • Мнения: 11 632
Chrissy, мерси за идеята. Каката си идва на 5-ти за седмица. Познай за какво ще й ползвам немската карта. Даже мога да я накарам да се представи за сестра си и да ги насвятка, ако дотогава не са реагирали на писанието ми на мейла, понеже моят глас се разпознава, че е на дърт човек. А баш кандидатката вероятно ще се спече, ако още в първия телефонен разговор й се наложи да се обяснява. Тя остана изумена от нелюбезността на една служителка в посолството, та може и да е полезно лично да свърши работата, та да види, че това в посолството е нищо. Онази й се разкрещяла защо са  дошли две за едни документи, толкова ли било сложно. Девойката обяснила, че са близначки и всяка е за себе си. Дамата после пък креснала за кламерите, не била длъжна да разкачва...

# 53
 • София, в зелената гора
 • Мнения: 519
Русалке, явно моя син е бил при същата служитека в посолството с неговите копия с кламери (като твоите дъщери). Служителката през цялото време му се карала и той също беше много впечатлен от отношението, но какво да се прави... Преглъщат го и продължават напред , няма все с перце да ги гладят.

Искам да попитам изпратилите вече документи до уни - асист, дали сте получили ПОТВЪРЖДЕНИЕ за получени документи по пощата? Доколкото разбирам трябва да дойде по Е-майла, но ние още нямаме такова. Някой получил ли е вече?

# 54
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 403
Чудесна идея. 😃Особено ако помня професията на каката, рабоъи с хора, познава немските особености и ще знае на кое как да реагира. От 18-19-год. дете, несблъсквало се още с институции, няма как да очакваш да е толкова остро и да поставя изисквания, все пак и на чужд език. 😃

# 55
 • Варна
 • Мнения: 2 427
chrissy за съжаление ми се струва, че дори и да намерят кеширана версия, доказваща, че е била на по-предно място, от Studierendenwerk може да кажат, че не е потвърдила след това и затова е отпаднала.

русалке Спомняш ли си реда, в който си потвърждавала? На коя близначка първо?

Иначе мисля, че ако я приемат, настаняване на първо време все ще се намери. Колкото и да е трудно, ситуацията не е както в Мюнхен например. Има познати в града, може да съдействат с информация. Дъщеря ми няма да откаже да помогне.

# 56
 • София
 • Мнения: 11 632
Ясмина, мерси Simple Smile. Нека я приемат, пък тогава. Иначе винаги на прецаканата първо е правено потвърждението.  Което изключва варианта с дублирането на данни, понеже тогава следва кандидатурата на втората да е  изтрита. В този ред сме действали, понеже за първата е по-важно, при другата  Аахен е резерва, най-желаното място е съвсем различно.

Синята лагуна, на гише 2 ли е бил при подаването? На тръгване охраната им направила на моите  знак в стил "Спокойно, не се впрягайте, така е всеки ден, не само с вас". На другия ден си получили документите на гише 1 от много мила германка с азиатски произход, която даже и успех им пожелала с кандидатстването.

# 57
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 403
Ясмина, и ти си права. Ако обаче още след първия проблем са написали имейла, то тогава могат да кажат как оттогава имат този проблем и, много важно за немските институции, са спазили ПРОЦЕДУРАТА и сега търсят решение. След месеци убеждаване, а и сега в работата, смао това минава винаги. Нали, знаете за немския фетишизъм по отношение на процедури и правила, извинете ме за думата, та важно е да разберат, че кандидатите всичко са спазили и въпреки това нещо се е объркало, едва тогава немският мозък ще се задвижи и ще започне да мисли решение.

Русалке, може би на по-късен етап, но попитайте и кога заседава такава комисия, към която, ако ви приемат за студенти, да си отнесете запитването, при мен тогава беше Prüfungskommission, имаше обаче Auslandskommission, трябва да има и такава на Студентския съвет (или който отговаря за общежитията в това уни) защото това са реалните Entscheidungsträger и ако случите по тел служителка, на която не й се занимава или е нелюбезна, само тези хора могат да ви помогнат в съотв. приемни часове, които са веднъж на 1-2 седмици за по 30-40 минути.

# 58
 • София, в зелената гора
 • Мнения: 519
Моля някой, който е кандидатствал с уни ассист да каже, дали трябва да очакваме потвърждение по Е-майла, че документите са пристигнали и в хартиен вариант? Засега пише в статуса, че документите само онлайн са подадени и че таксата е платена. Това основание за притеснение ли е?

# 59
 • София
 • Мнения: 11 632
В изчакване на един документ чак днес успяхме да пуснем документите в разни посоки.. За интересуващите се - ползвахме услугите на TNT. Студентската тарифа е май за цялото лято, за всяка пратка до 0,5 кг ценатаа е 43 лева. Главата ми се запали от тоновете бумаги, дано не сме пропуснали нещо.

Едно питане  за медиците към Ясмина, Грант, Вале..Simple Smile
След като стигнат документите в hochschulstart,  служителите там ги обработват и вероятно  след това в АнтОн се появява така наречения Kontrollblatt. Ако правилно разбирам от написаното на старницата им, в този файл ще има упоменати евентуални пропуски от наша страна, примерно липсващ документ. Питането ми е колко време след стигането на документацията се случва това. Дали ако са налични в него искания за реакция под формата на  допращане на нещо липсващо, ще има време да се изпрати нужното по куриер и пощенското клеймо да е преди 15.07? Надявам се да не ми се налага да разберем и все пак би ми било полезно да зная.

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 13:37 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт