Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 юни 2019, 10:08 ч.

Деца от всички страни, добре сте дошли-7!

 • 6 353
 • 306
 •   1
Отговори
# 30
 • Немция
 • Мнения: 1 658
Брюксел, супер за Йоан, нека детето си изкара една чудесна ваканция.... а твоите болежки още месец горе-долу и ще отшумят. Спи и почивай, доколкото може, сега ти се е паднало.

Плами, радвам се, че сте си отдъхнали за прегледа! Hug Успех с търсенето на бус-а!
Моите двамата също са в период на дразнене, малкият започва повече да надига глава срещу доминантния по-голям брат, който всичко знае, всичко може. Дребното започва да се фука , че може вече много, големият го нарича "самохвалко" и се почват едни дразнения, редовно раздавам справедливост. Все повече личи, че има конкуренция помежду им.

Ася, не вярвам да дойдат още деца, класовете вече са формирани, учителите изяснени. Май към 7 клас ще има деца, които ще отпаднат- така съм чувала, на какъв принцип става не знам- и тогава може би ще намалеят като бройка.
Бибитко е свикнал с голям клас, неговият клас вариира през годините с бройка 28-30 ученика. Проблемът е, че в гимназията се държи много на активността и измежду 32 деца по-пробивните имат по-добър шанс да се изявят.
Както и да е, времето ще покаже... Ново училище, нов късмет.

Аз също нямам против учителката да изисква, стига да не е някой крив ченгел. На външен вид ми се стори симпатична, на средна възраст. Wink
 Вчера в класа на големия част от учениците подхванали открито темата пред сегашната им учителка за строгата учителка, била режела много с оценяването.
Миналата година 2-3 майки ми надуха главата каква строга и ужасна била бъдещата класна на малкия
Бибитко, и това пред детето Rolling Eyes. Оказа се, че жената си е съвсем в час- вярно, изисква, дава доста домашни за първокласници, но нямаме никакъв проблем с нея, нито тя пък с Бибитчето. Затова и съм скептична кой как преценява учителя насреща.

# 31
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 573
Дай им на немците да търсят кусури. Все изискват много, а като започнат да изискват от децата им и подхващат със злословенето.

Отпадат тези, които не покриват изискванията. Имам приятелка, която е учителка в гимназия на 5-6клас и ми е казвала, че води разговор с родителите и препоръчва смяна. Не винаги ги праща в Реал, и Валдорф препоръчва, ако прецени.

Брюксел, браво на Йоан. С коя компания лети, че може сам. С нискотарифните май не може.

Плами, чудесни новини. Има ли вероятност и другите дупчици да се затворят?

# 32
 • Немция
 • Мнения: 1 658
Не съм Плами, но имаме две съседчета(не са роднини), момченца, които са с малки дупчици на сърцето и на които следят дали дупчиците се затварят. Може да изчезнат, може и не.
Плами, дано всичко се затвори и да ви отпадне тази грижа. Hug

Ася, имаш информация от извора. Simple Smile Някой ден ще имаш съветник , когато се стигне до смяна на у-щето.

За злословенето- навсякъде го има, покрай вземане и водене на деца все попадаме на разни майки и човек чува какво ли не.
Покрай излета в понеделник се наложи и друго да чуя. С едната майка, с която бяхме седнали на маса, дискутирахме как ли ще е в гимназията, тя има вече голям син там, малкият й син ще е в класа с големия Бибитко. За мен е важно какво споделя, все пак имат впечатления от там. Тя почна да обсъжда как синът ми бил плах с непознати, как щяло да му бъде трудно в гимназията Rolling Eyes, защото там се държало много на участието. Такааа, тя обаче не знае работата му в клас, само наблюдава отстрани и вади изводи. Взе , че реши да попита учителката дали моят Бибитко вземал участие в клас ooooh!, тя отговори с "да" и ме хванаха бесните какво я интересува  кой как се представя в у-ще, съмнения ли има, човърка ли я отвътре. Все едно аз да почна да се интересувам нейния син как учи и дали е подходящ за определеното у-ще.
Хора без никакъв усет, просто скроени. Crossing Arms

# 33
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 577
Всъщност, Бибит, съвсем нормално е да се интересуваш и от другите като обкръжение на твоите деца, само дето имаме различни разбирания за такт. Тук много се толерират прайвъсито и различните култури, хората се стараят да не клюкарят, ама на някои нации не им се получава 😂

Учителкота на Андрей изработила и написала лично картичка на всяко дете в класа, много мило. Ние пък купихме цветя за последния ден.
Много са им добри репортите, този път средният син се е представил най-добре, но и при Андрей няма забележки. Сега почвам да ги юркам пак по бг система, че занемарихме домашното образование напоследък.

# 34
 • Мнения: 336
Ася, той не летя сам. Беше с чичо си, който се прибра на ваканция. С Ryanair летяха занатам. С бабата се връщат на 7/08 и летят с Brussels Airlines насам. Те поеха полетите на Некерман за лятото и е лесно, защото ще летят от Варна.

# 35
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 573
Ааа Брюксел, ясно. Аз си мислех, че е сам.

Тити, тук питат точно, за да клюкарят и злословят... 😤
Много ме дразнят.
На последната род. среща отвратително говореха за аутиста и то пред майката. 2/3 от времето !!!! Само аз и учителката го защитихме, сега съм черна овца. Не, че ми пука.

Бибит, аз се моля Дзвер, а после и А. да не попадат при учителка като приятелката ми. Тя ми е казвала: влизам, преподавам, после тест. Който не се справя да ходи в друго училище.
Емпатия, разбиране и подобни няма при нея. Бащата също е учител, но на последните класове. Той е още по-по-...😣

Тя преподава и в друго градче, та незнам дали ще може да ми помогне при избора.

# 36
 • USA
 • Мнения: 1 021
Плами,радвам се,че имате добри новини.Пожелавам ви на следващия преглед и другите две да са се затворили.
Бибит,ау колко са нетактични само! И аз бих се ядосала на такава директна намеса иначе и мен ме е грижа какво е обкръжението на моите като всяка майка предполагам. Аз също имам хубави спомени от строгите ни учители в училище. Класовете наистина са големи. Тук са по около 20 деца,но на Лекси класа беше един от най-големите с 25 деца. Рядко се случва.
Брюксел,браво на Йоан за бързата адаптация! Пиеш ли магнезий за изтръпването на ръцете?
При нас също е жега и вечер не става по-хладно. Ходим в гората и по близката река.Тук като има река в града и около нея правят парк резерват,та там намираме прохлада. Басейните май им поомръзнаха. Събират миди,камъни и всичко което им се види интересно. Сега се готвим за дългия уикенд по случай 4 юли.
Аз изкарах някакъв ужасена настинка с такова главоболие ,дето и с лекарства не минаваше. От днес се чувствам пак човек. угодих им на акъла на моите деца да карам на отворени прозорци,вместо на климатик,а може би и от там ми дойде. От дете съм така и не понасям отворени прозорци на път.
Обмисляме Коледа в бг ,че аз много тежко го преживявам неотиването това лято.Не е лято,но пък е нещо.От 14г. живеем тук и до сега не сме си ходили за Коледа,та се чудя как ли ще е с деца. Може би ще отидем на Банско и малко на минерални басейни. Ще трябва обаче да си откраднем малко и от учебното време,че само за 2 седмици не си струва часовата разлика от 7 часа.

# 37
 • Мнения: 106
Здравейте 🌞.
Ася, доктора каза да се надяваме за в бъдеще да се затворят, тъй като са много малки. Но ако останат, няма да му създават никакви проблеми.
Бибит, много кофти ситуация се е получила с питането за твоето момче как се справя в училище. Не доумявам как може да пурал за чуждо дете 🙄.
Преди 2 седмици госпожата на големия беше болна 1 седмица и я заместваше стажант. Младо момче, но иска явно да бъде по-строг и да не оставя децата да се лигавят. Казвал им да не говорят и всеки да си работи, те започвали повечето да говорят. Тогава той ги изпращал за наказание в малките класове. И на вънка чувам аз толкова не доволни майки, защо детето е изпратено там.. Тогава попитах мойто момче ти говори ли, той каза не. Не съм ходил в друг клас. Каза също при тяхната госпожа всички слушали, но сега като я няма решили да се лигавят. За мен е прав господина, той е там да ги учи, без значение, че е стажант. Ама така нахъсано говореха майките щели да говорят с директорката чак.
При нас класовете винаги са били големи. При големия са 26 деца тази година, като миналата бяха 28. При каката сега са 30. Чак се чудя на госпожата как се справя с 4,5 и 6 годишни 30 деца 🤔. Тази сутрин никак не им се ставаше за училище. Вече са изморени.
Другия петък ще получим рапортите и на двамата и се започна с уговарянето какво да сме им купели, ако са имали добри резултати 😀.
Тази неделя големия е на рожден ден на приятел, другата сряда девойката на рожден ден е поканена. Всеки месец някой от големите е канен на рожден ден.
Така като чета явно системата на обучение в Германия е пи-различна от нашата в Холандия. При нас чак след 8 група /12 г/ трябва да избираме ново училище.
Кала, жалко че няма да си отидете това лято. Ние аме от 10 год в Холандия, но зимата също никога не сме били в България, а децата толкова много искат да видят сняг 🏔️🏞️.

# 38
 • Немция
 • Мнения: 1 658
Ние сме се замисляли за ходене по Коледа и Нова Година , но ме спира мисълта за простудни заболявания при децата, евенутална снежна обстановка по летищата, неравномерното отопление на жилищата- тук топло, там студено (поне в нашия случай)... И така не сме си ходили по зимните празници, откакто децата са се родили.

В Германия уж има стандарт класовете да не превишават 26 деца, но в нашата пренаселена провинция класовете са големи- от една страна няма достатъчно учители, от друга страна изискванията са високи за учителско място.
Плами, и при нас при голямо непослушание пращат в друг клас еднократно. Наскоро имаше голям конфликт между 2 деца и ги редуваха да са в друг клас- една седмица едното, друга седмица другото, за да не се засичат, докато конфликтът се поуспокои.

Моят , големият, е постоянно с уговорките какво да му се купи, ако се представи някъде добре. Sunglasses

Калалили, сигурно не е лесно постоянно да измисляш нова лятна програма на тримата.

Тя ми е казвала: влизам, преподавам, после тест. Който не се справя да ходи в друго училище.
Емпатия, разбиране и подобни няма при нея.
Чувам често за такива учители, силен контакт с децата няма, ще ми липсва началното у-ще, където момиченцата се спускат да прегръщат някоя учителка. Heart Eyes

Плами, може наистина е по-добре смяната на у-щето да става на по-късен етап, когато децата са по-зрели.
Да разкажа и за вчерашната обща родителска среща в новото даскало на големия, в скрит текст, че да не досаждам...
Скрит текст:
И това, което се разказа там не звучеше оптимистично. Rolling Eyes Почти през цялото време се обсъждаше как децата в 5 и 6 клас ще минат през цедката дали са подходящи за гимназия (по-високото ниво в немската учил. система). Знам, че такива са правилата, но да слушаш половин час как децата са на везна две години не е особено приятно, направо притеснително. Който не мине през цедката, получава препоръка за по-ниското ниво у-ща, без родителят да има право да го промени. Тоест един вид двегодишен изпитателен срок.Mr. Green В аулата всичко живо беше замлъкнало, оживените  брътвежи между майките спряха. Mr. Green След този срок класовете ще понамалеят, като махнат някое и друго дете- затова и сигурно са си оставили аванс с тези 32 деца.
После се появиха и учителките на двата класа, събираха се пари за учебници и новата класна на сина ни май ще се окаже не само строга, но и крива Wink. От минималното ни общуване успя да се изяви с тон и недоволни физиономии.
Направо ми мина мерака за тази гимназия Laughing, почвам да се тревожа къде е попаднал синковеца. А той, милият, вчера ме накара да отидем да купим новата раница и част от материалите за новата учебна година, дори от нетърпение и успя да надпише тетрадки, папки и други пособия. Simple Smile

# 39
 • Мнения: 2 024
Бибит, ние също не си ходим по Коледа по тази причина. Досега идват нашите обикновено. Не знам обаче дали с по-големи деца ще ми е по-спокойно, липсва ми коледата в София.

Много ми стана мило като четох как се подготвяте за училище. Ние сме още далеч от тази фаза, ама не чак толкова хахаха
Много ми стана интересно за тази система, която имате, но не съм сигурна, че я харесвам. Ако някое дете се осъзнае късно, че иска да учи, какви шансове има?

# 40
 • Немция
 • Мнения: 1 658
Една коледна ваканция звучи добре, комбинирана със ски, не знам кога ще се навием да го направим.

С началното у-ще бях по-спокойна, но с местенето в новото ме тресе нервата. Може би, защото изискванията там са високи и има отсяване през всичките години. Дано притесненията ми се окажат излишни.
Иначе дори и минеш на по-ниско ниво у-ще, имаш възможност да направиш матура след това, за да можеш да следваш. Ако ти е останал мерак за следване. Wink
Ето, трима наши съседи, вече със семейства, следваха, подпомагани от фирмите си, за да повишат квалификацията си. И тримата завършиха успешно.

# 41
 • на брега на морето
 • Мнения: 1 451
Бибит, благодаря за новата тема! Hug bouquet

Леле, страшничко си звучи за цедката при вас...Разбирам смесените ти чувства.

Брюксел, извинявай, че чак сега ти отговарям.  Hug Да, ще се опитвам да си търся работа на есен, но...не се знае колко време ще отнеме търсенето. Затова писах, че може и да ми се отвори "почивка" първо. Браво на Йоан за самостоятелността.

При нас всичко е наред. Децата много се радват на дядо си. Празнувахме по-рано РД на Кирил, на 30 юни, затова от целия му клас/12 деца/ успяха да дойдат 9. Т.е. бяха общо 11 деца. Валеше лек дъжд, но надухме замъка и 1 ч бяха навън. Падна голяма игра, всички бяха мокри и в трева. Mr. Green После след РД сушихме замъка в хола. Важното е, че всички бяха доволни. Забелязах, че с порастването децата стават все по-екстремни, и децибелите се увеличават. Но всичко бе ок.  Peace
При нас пък лятото е много студено Tired, нямам търпение вече да идва отпуската да идем "на жега" в Бг. Hug

# 42
 • На остров
 • Мнения: 12 353
Мелина, честит рожденик ! Много хубаво звучи как са се веселили децата !

Бибит ужасно звучи немската система, радвам се че не ми се налага да минавам през нея и ти съчувствам. От друга страна аз определенно не смятам, че всички трябва да учат в университет и човек може да има чудесна професия без " Висшу " .

Тук също като при Мелина е хладно лято, рядко стига над 20 градуса обикновенно около 15. Ние тази седмица имахме гости, сестрата на мм със смеейство и беше голяма игра на братовчедите, посетихме детският Музей на Астрид Линдгрен Юнибакен, откритият музей със зоопарк Скансен, детски тематични площадки и една прекрасна оранжерия със кафе вътре и възможност за купуване на растения. Днес стягаме багажа, утре мм е на работа за последно преди отпуската и във вторник летим за Шотландия.
Междувременно тази седмица ни беше пункцията и трансфера, въобще много емоции и сега голямото чакане. Радвам, се че ще пътуваме та времето на тези две седмици ще мине по бързо.

# 43
 • Мнения: 336
Здравейте,
Бибитче, ще се справят и двамата. Нормално е да ти е притеснено за големия, но аз съм останала с впечатление че той обича да учи. Просто малко време на адаптация.

Мелина, хайде да ви идва по бързо топлото време. Тук е ок, температурите са над 20. Не е валяло изобщо. Хубаво лято се очертава.

Кала, свърши ли ви почивката?

Ние сме си ходили ваканция по Коледа. Хубаво и интересно е за Йоан. Единственото ни притеснение е, разбира се, ако има буря и полетите се отменят. Но....досега не ни се е случвало. Един път бяхме на косъм, но благодарение че тръгнахме по рано, хванахме полета. Зад нас, затвориха пътищата в БГ. Тогава летяхме от Букурещ.

Класа на Йоан тук е също около 28-30 деца. Само в първи клас ги разделят на 2 класа по 14-15 деца за да могат да ги научат по- добре на основните неща за първи клас и да обърнат повече внимание.
Не знам дали споделих, но резултатите от първи клас са добре. Йоан е супер добре по математика, но вникването в четенето е още малко проблемно. Чете, но не си дава зор да разбере какво чете. Ще гледам от септември да му поработя малко върху концентрацията.

# 44
 • USA
 • Мнения: 1 021
Честит рожден ден на Кирил! Да ви е здрав и много щастлив. Това съм забелязала и аз с годините стават все по-диви. За последно 6 ти РД на Лекси празнувах в къщи и от тогава казах стига толкова. По-малко деца и на вън. ,не в къщи.
Бибит,не го мисли толкова.Бибитко ще се справи,той е умно дете. Ако ли не пък не е на живот и смърт. Колко много хора си сменят професиите и на по 40г. Не може на 10г.да знаят какво ще искат да правят цял живот. Не си спомням и в нашите гимназии в БГ учителите чак толкова близки да са ни били.Моят класен в гимназията изобщщо не ме познаваше.Той беше по френски,аз учих английски и руски от чуждите езици и бях специалност рисуване. Срещахме се в коридора да му предам евентуално някоя извинителна бележка. Имала си по-близки учители по други предмети.Разбира се бг образованието от едно време не може много да се сравнява със сегашното ,но все пак схващаш идеята.
Не ме притеснява студеното в БГ зимата.НИе така или иначе смятаме да го прекараме на ски част от времето и другото на минерални извори,така ,че в хотелите ще е еднакво на всякъде. Притеснено ми е за полетите само предвид снежни бури,но и лятото са ми отлагали полет с 5 часа заради лятна буря,та това не би ме спряло.Такива пречки могат да се случат по всяко време.Болести и тук има.От като имам деца по Коледа и нова година са все болни,но тук или там не виждам голяма разлика за това.Аз така или иначе не ги мъкна по лекари при първия сопол. Иска ми се да останем да видят и кукерите.Колкото се може повече от бг обичаите лично. Не помня дали сме го обсъждали,но за КОледа споделяха как се празнува в различните места по света и Лекси не е знаел как е в бг.Да споменавали сме това и онова в къщи,но от личен опит се учи най-добре. Вече стават по-лесни и самостоятелни и не ми се струва чак такава драма.
Две в едно стискам палци този опит да е вашата бъдеща принцеса!
Весела ваканция и хубаво да си починете!
Брюксел и аз го карам да ми разказва какво е прочел. Понякога толкова бърза да чете,че не вниква в текста.Това разбира се е за книгите които аз му пробутвам.Тези по негов избор ,ги разбира чудесно.
Ние имахме хубав уикенд. Ходихме в гората съвсем импулсивно отново.4 юли прекарахме с приятели.Децата тичаха и играха.Тормозиха една нещастна жаба.Как не умря милата,на толкова много "любов"
Ходих с момчетата да си изберат пособия за училище. Имаме още време.Започват на 31 юли,но аз предпочитам да избегна натовареното търсене в последната минута. За Анджи ми е най-притеснено.Тя е с половин година по-малка от колкото бяха момчетата като започнаха,но изглежда готова.Притеснието ми е заради високите големи тоалетни и колко добре ще се оправя.Притеснения които нямах с момчетата,но говорим,подготвям я.Ще говоря и с директорката да сложат седалки със стъпало,че нея я е страх от големите тоалетни без седалка. Имали са преди малки тоалетни,но казаха,че ги сменили защото често ги запушвали децата.

Общи условия

Активация на акаунт