Операция на щитовидна жлеза -17

• 49 449
  • 762
  •   1
Отговори
# 420
Благодаря ви Flowers Hibiscus
Толкова съм истерясала, че съм забравила какви смукалки се препоръчваха назад в темата.
Писах на доктора да го питам колко струва лапароскопската, че тези около 1000 са за нормалната операция.
Дано отговори скоро, че да мога и с фонда да говоря дали поемат нещо и до каква сума.
Да знаеш, че се нарича мини инванзивна хирургия. Лапароскопски е методът, когато се касае за коремни операции. Поне така ми казаха, когато и аз попитах за лапароскопска операция на щитовидната жлеза.

Започнаха ли да правят и на други места вечета такива операции? Преди знаех само за проф. Пандев и още един доктор, чието име ще избегна.

# 421
  • София
Аз тук прочетох:

https://www.tokudabolnica.bg/bg/minimally-invasive-and-laparoscopic-surgery

Понеже гледам, че точно лекарят, който ще ме оперира ги прави тези.
Да, права си, че съм объркала наименованието. Така объркано го написах и в запитването Tired Face
Ама вярвам, че докторът ще ме разбере. И се надявам да отговори, де.

# 422
Ами те са го написали общо, да, за мини инванзивната хирургия, в чието число влиза и лапароскопската.
А отдолу вече са писали лапароскопските в коремна кухина и мини инванзивна на щитовидната.
А в началото объркващо прозвучава и мини инванзивна хирургия при жлъчка, херния и апендикс в коремната кухина. Simple Smile То пак си е мини инванзивна, реално, но...
Ще те разберат, споко. Мен как ме разбраха като питах за лапароскопска операция на щитовидната. Ама ме поправиха. Хаха

# 423
  • София
Аз съм чувала, че проф. Руснака Ковачева прави мини инвазивна хирургия.

# 424
Murgana,ако е удобно пиши ми при кого ходи и как протича прегледа

# 425
  • София
Murgana,ако е удобно пиши ми при кого ходи и как протича прегледа
Ще ти пиша на съобщение.

# 426
Радиоактивният йод само при злокачествени образувания ли се дава?

# 427
  • Варна

Не, унищожават жлезата и при Базед.

# 428
А ппи Базедова болест имате ли представа обикновено колко дълго се приема- еднократно, седмица, месец? И много ли е опасен контактът с приемащия за бременни, защото аз съм била в съвсем начална бременност при такъв контакт и сега се притеснявам.

# 429
  • Варна
А ппи Базедова болест имате ли представа обикновено колко дълго се приема- еднократно, седмица, месец? И много ли е опасен контактът с приемащия за бременни, защото аз съм била в съвсем начална бременност при такъв контакт и сега се притеснявам.

Ами по-принцип деца и бременни трябва да се пазят около седмица-две след приема на йода. Те приемат по-малка йод с по-малка сила. Аз като бях, имаше госпожа с Базед, дадоха и 60 миликюри, аз изпих 110 миликюри.
Приема се еднократно и се седи в болницата когато облъчването е най-силно.
Ако са минали две седмици от приема няма за какво да се притесняваш. Седмица след приема вече може да се седи на 2-3 метра, но набързо.
Йод 131 има, ако добре си спомням 8 дни на полуразпад.

# 430
Много ти благодаря!!! Аз съм контактувала дори в деня на операцията на моя близък, но какво да се прави...

# 431
  • Варна
Много ти благодаря!!! Аз съм контактувала дори в деня на операцията на моя близък, но какво да се прави...

Е операцията няма какво да ти навреди. И да, трябва да сме до близките си в такива моменти. Sad

# 432
  • София
При Базед също. Ако жлезата не е много голяма, пациентът не е млад и очите не са много засегнати. Иначе се прибягва до операция, който вариант е по-добър при млади пациенти.

# 433
Много се извинявам за със сигурност много глупавите ми въпроси, но от вас, момичета, всъщност разбирам, че радиоактивният йод НЕ се дава непосредствено преди операцията, така ли? Защото досега мислех, че е точно преди нея. Затова и споменавам, че и в деня на операцията съм общувала.
И също така радиоактивният йод е АЛТЕРНАТИВА на операцията, а не подготовка за нея, така ли? Т.е. ако е решено да се направи операция заради Базед, радиоактивен йод може и да не се даде?

# 434
  • София
Вчера писах тук, че питах докторът, който ще ме оперира, дали има вариант за "лапароскопска операция".
Ако за някой ще е полезно, ето отговора му:

"Ако е възможно ще направим операцията през минимален достъп - разрез на шията около 5 см. Няма в свтовен мащаб утвърдени като стандарт други миниинвазивни техники.
В експериментален стадий са проучвания върху възможността операцията да се извърши през пода на устната кухина, но рискът от инфекции е голям."

Той май си е помислил, че се притеснявам за белега Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт