Операция на щитовидна жлеза -17

• 49 407
  • 762
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Много се извинявам за със сигурност много глупавите ми въпроси, но от вас, момичета, всъщност разбирам, че радиоактивният йод НЕ се дава непосредствено преди операцията, така ли? Защото досега мислех, че е точно преди нея. Затова и споменавам, че и в деня на операцията съм общувала.
И също така радиоактивният йод е АЛТЕРНАТИВА на операцията, а не подготовка за нея, така ли?
Ако сте с Базед се пие Луголов разтвор по схема преди операцията. Това е различно от радиоактивен йод.
И да, алтернатива е, в случай че дозата е безвредна за организма. В моя случай не беше алтернатива, защото трябваха огромни количества, които нямаше кой да рискува да ми даде.

# 436

"Ако е възможно ще направим операцията през минимален достъп - разрез на шията около 5 см. Няма в свтовен мащаб утвърдени като стандарт други миниинвазивни техники.
В експериментален стадий са проучвания върху възможността операцията да се извърши през пода на устната кухина, но рискът от инфекции е голям."

Ето от миналата година отразена новина за такава интервенция, не може да го наречем "проучвания върху възможността", баш си е реалност. Друг е въпросът защо не се практикува засега тук или и по света, не знам,  масово, но няма как да не се издразня на лекари, дето си уважават само наложените практики от времето, когато са започнали те да практикуват медицина. Взимам само повод от това изказване, лично също съм го наблюдавала при различни доктори, вкл.оплюване към колеги, които следват нови протоколи в лечение.
https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/parvata-u-nas-u … dnata-zhleza.html

# 437
  • Варна
Novichka1 едно от двете се избира. Ако ще се подлагаш на операция няма смисъл да я унищожаваш преди това.

miamim не го мисли толкова. Моята операция е стандартна, но пак е минимален шева.
Ами то освен заради белега няма друга причина поради, която да искаш миниинвазивна техника. Жлезата ще бъде премахната така или иначе. При всички случаи ако всичко е минало нормално възстановяването е бързо.

# 438
  • София
Не, не, никакви шевове, белези и подобни естетически не ме притесняват.
Единственото е - болката след операцията. Как ще ставам с тези дренажи, ако нещо ги отскубна без да искам? Боли ли като ги махат? Ами конците като ги махат?
Е такива неща. Знам, че са лигави, обаче съм голяма паника. Извинете ме Flushed

# 439
  • Варна
Единственото е - болката след операцията. Как ще ставам с тези дренажи, ако нещо ги отскубна без да искам? Боли ли като ги махат? Ами конците като ги махат?

Конкретно при тази операция разликата е само големината на шева. Абе кога ти беше на теб операцията, давай да минава, че ще се луднеш. Confused

# 440
  • София
Става се лесно с дренажа. Не боли, като го махат. Не боли, когато махат шевовете. Няма какво да те притеснява това. Къде ще се оперираш?

# 441
  • София
Ами разбрахме се с докторчето да е сега, март. Ще отивам на преглед и да насрочваме дата за след 12, че имам неотложен ангажимент тогава.
Ще се оперирам в Токуда.
И направо, да, ще взема да лудна Grinning
Тъкмо вчера си мислех, че ще взема да загубя разсъдък докато дойде и ще отида без да ми дреме, като напушена.
Благодаря ви за успокоителните думи.

# 442
  • София
Ами разбрахме се с докторчето да е сега, март. Ще отивам на преглед и да насрочваме дата за след 12, че имам неотложен ангажимент тогава.
Ще се оперирам в Токуда.
Тъкмо вчера си мислех, че ще взема да загубя разсъдък докато дойде и ще отида без да ми дреме, като напушена.
Слагат болкоуспокояващи. Няма да те лъжа, че не боли. Но болката зависи и от големината на жлезата, и самото заболяване. Така, че е много субективно всичко.

# 443
Ще се оперирам в Токуда.

Първо честит празник, момичета! Бъдете много здрави и бързо да минават драмите със щитовидната жлеза!
 Относно операцията, дренаж и шевове. Въобще не го мисли, колкото по-бързо мине, толкова по-добре. Дренажът пречи, но не боли. А пък за шевовете не разбрах кога ги махнаха. Така, че не го мислете Simple Smile

Аз да споделя, че тази седмица си направих пълни кръвни изследвания и тсх и фт4. Операцията ми беше ноември миналата година. Всички показатели са перфектни с изключение на тсх и фт4, както и очаквах. Преди операцията, тсх ми беше 2 и неща, сега е 8. Фт4 е малко надолу. Типична картина след изрязване на 2/3 от жлезата. Тази седмица съм на ендокринолог и ще вид в какво ще пия. Засега нищо не съм пила, но в последния месец усетих сънливост и една мудност, типична за хипофункция.

# 444
Здравейте! Има ли някой, който ходи на прегледи при д-р Вандева в 25 ДКЦ в Младост?
Някакъв телефон ми тря0ва, на който отговаря.

# 445
А при почти пълно отстраняване заради много възли, имате ли някаква представа приблизително колко време трае операцията??

# 446
Моята операция траеше близо 2 часа, като ми отстраниха цялата жлеза и ми махнаха 12см възел от едната страна.

# 447
  • София
А при почти пълно отстраняване заради много възли, имате ли някаква представа приблизително колко време трае операцията??
Моята беше 3 часа.
Пълно отстраняване. Трета степен дифузна гуша (Базед).
Много е индивидуално колко ще протече. Но според мен под два часа няма как да е.

# 448
Много ви благодаря за информацията!
А бързо ли беше възстановяването? Как понесохте упойката? И най-вече: имахте ли някакви съпътстващи заболявания? Нас ни притеснява наличието на ритъмно нарушение на сърцето- как би била понесена операция, която Начев твърди, че е неизбежна...
Към операция сме се ориентирали в Ендокринологията в Майчин дом. Обаче търсим свестен ендоринолог за проследяване на нещата (който ти отделя повече от 2-3 минути). Понеже има и още 1 ендокр. проблем, а именно е в преддиабетно състояние. Просто е хубаво да можеш понякога и да проведеш разговор със специалист. Вас кой ви следеше преди операцията и след нея?
Извинете ако въпосите ми са много, но в началото на всяко предизвикателство знаете, че човек най-много се лута...

# 449
  • София
Много ви благодаря за информацията!
А бързо ли беше възстановяването? Как понесохте упойката? И най-вече: имахте ли някакви съпътстващи заболявания? Нас ни притеснява наличието на ритъмно нарушение на сърцето- как би била понесена операция, която Начев твърди, че е неизбежна...
Към операция сме се ориентирали в Ендокринологията в Майчин дом. Обаче търсим свестен ендоринолог за проследяване на нещата (който ти отделя повече от 2-3 минути). Понеже има и още 1 ендокр. проблем, а именно е в преддиабетно състояние. Просто е хубаво да можеш понякога и да проведеш разговор със специалист. Вас кой ви следеше преди операцията и след нея?
Извинете ако въпосите ми са много, но в началото на всяко предизвикателство знаете, че човек най-много се лута...
Аз не съм имала съпътстващи заболявания. Преди операцията се прави консултация с кардиолог. Аз се следя при Машка Ангелова от 13-ти етаж в МД. Разговорлива и обяснява. Ако искате ще ви дам координати. Отговорни са в Ендокринна хирургия. Може да сте спокойни. Възстановяването е много индивидуално. Аз няма да лъжа, че денят на операцията ми беше кошмарен. Вечерта започнах да се съвземам. Мен ме болеше много, но и жлезата ми беше много голяма, съответно е доста рязано отвътре. Аз просто не очаквах това, а нещо мноого по-леко. Самият лекар ми обясни, че операцията ми е по-тежка и да не гледам хората около мен. Всички около мен бяха много по-добре, но бяха и с различни диагнози. Няма страшно - минава.

Общи условия

Активация на акаунт