Връща ли се всичко?

• 16 154
  • 283
  •   1
Отговори
# 75
Изнасилването е престъпление и трябва да се наказва от закона, не да се чака на съдбата и други животи.
За себе си съм забелязала, че не ми става по добре от чуждо нещастие и не го приемам като кармично наказание. Не и ако наказаният не покаже някакво осъзнаване и промяна

# 76
Човекът със случката с изнасилването: ти как разбра или видя Вселената дали си е свършила нейното с баланса спрямо насилниците?
Да не би да си в ума на тези хора или да виждаш някъде от Космоса от дрон какво става в главите и живота им във всяка една минута?
Тези желания за възмездие са човешки величини? Хората не ни е дадено да отсъждаме. Ако беше така, всички щяхме да сме господи.

# 77
Хайде все пак да правим разлика между тежки криминални деяния и кофти връзки/колежки/съученици и т.н. За криминалните деяния си има наказателна система, тя не работи винаги, но е най-близкото нещо до възмездие, което човекът е създал. Останалото е вятър и мъгла.

В обикновените житейски ситуации всеки си гони интереса и живее както си знае и най-вече както умее. Поставени сме в конкуренция за благата, съответно се тъпчем един друг. Всеки си носи багажа, демоните, психичните проблеми, натрупания житейски опит. Да, за мен е дребнаво да следиш чие дете е останало бездетно заради някакви банални пререкания или заради пълни измислици (наказание за магия?!), при това си някакъв страничен свидетел и не си лично засегнат.

И мен са ме обиждали, пренебрегвали, мачкали, тъпкали, прегазвали, остава огорчение. Други пък са огорчени от мен, наранявала съм околни без да искам или от чиста тъпотия. Чистите човекозверове са много рядка порода, злобната колежка може да е супер майка и баба, хората не се делят на добри и лоши, а са различни в различни ситуации и роли. Е, кой ще съди кой какъв е, вие ли... По вашето мерило може да са ужасни, по чуждото прекрасни.

# 78
Много ми е непонятно,меко казано, като каже някой как потърпевшият е злобничкият, щото се чувства овъзмезден. Само на последната страница има потресаващи случаи на хора без капка морал, зли и извършили супер гадни неща.
После, ако им се случи нещо и родителите на изнасилените момичета или те случайно се зарадват, са дребни и злобнички ли? Не вярвам в предни животи и не искам да вярвам в наследствен грях. Всичко трябва да се връща сега и на конкретния човек. Изобщо не упреквам хората, които се радват,че на някой изрод му се р случило нещо. В повечето пъти даже им е малко.

Потресох се и ми застана буца на гърлото. Изнасилвачите трябва да бъдат пребити и орязани от познатите и приятелите на потърпевшите. А не да се разхождат свободно и безнаказано.
Абсолютно, на 100% съм съгласна с твоето мнение!

Но съм разбрала, че нещата не стоят така.
Възмездие има, но много примери има, в които то се връща не на извършителя, а на негови деца, внуци и правнуци, или дори близки в този живот.
Не крия, че не разбирам логиката зад това.
Не смятам, че е правилно, но така се случва.

# 79
  • Плевен
Преди около 30 години живеехме в друг квартал. Майка ми често боледуваше и прекарваше дълго време в болница. От около 7-10 годишна някак си се наложи да съзрея и да поема домакинството. Тогава имахме две съседки-баби пенсионерки, които много ни помагаха. От сготвила ли си, до написали си домашното. Това продължи дълго,  дори чакаха на дългите опашки с купоните на нашето семейство. Описвам всичко това, да разберете колко са ми помагали.
И двете починаха.
Минаха почти 30 години от тогава. Не забравих двете добри баби, но живота ме раздели със старите съседи.
Моя позната ми разказа, че нейната маникюристка има проблем с детето си и попита може ли да даде телефона ми, за да й помогна за детето. Приех,  но маникюристката така и не се обади. Тъй като много уважавам тази моя позната, реших да дам писмени насоки към маникюристката какво да се направи за детето, като разбира се, отново написах телефона и името си. Маникюристката така и не се обади. Обади се обаче сестра й. След няколко срещи стана ясно, че маникюристката е омъжена за внука на едната от добрите баби.
Доброто на бабата се върна към правнука й.

# 80
А всъщност как знаете с такава убеденост, че се е "върнало" на деца и внуци, а не е някакво възмездие за делата на самите деца и внуци или пък не им се е случило случайно лично нещастие без връзка с лошотията на (пра)родителя?

# 81
Дава ни успокоение мисълта, че двете неща са свързани Simple Smile
Често са случайни събития, да. Но често са и предизвикани от поведение и са добри или кофти последици просто.

# 82
Когато бях дете, трима шопари изнасилиха едно момиче пред очите ми. Отзад.
Нали няма нужда да обяснявам как това се отрази на нейния живот и как не се отрази на техния.
Вселената няма да носи отговорност за каквото могат да измислят човешките мозъци и няма да възстановява баланса. И не въпреки, а именно за това си струва да си повече добър, отколкото лош. Напук.

Съвсем точно.Човешкия индивид има ценност само за себе си и за тесния кръг хора,около него.В по-общ план няма ценност.Това,че на някого му се  е случило нещо,което определяме като лошо е съвпадение.Не е възмездие. И наистина,въпреки всичко,човек трябв ада бъде повече добър

# 83
  • София
Има морална ценност само за близките си, но има и права на неприкосновеност, включително душевна.
Паралич ли е съкращението не знам, ама за да се подиграваш на такива неща, не си просто заядливо дете в 6и клас, което ще го изразте, а отрепчица, която ще стане голяма отрепчица.

# 84
Тази тема е пример за това, което съм казвала: българите са хипер-гига-мега суеверни.

Навсякъде хората вярват в дивотии. Ние тук даже сме добре, например в САЩ и Русия са много по-зле от нас.

# 85
Всичко се връща. Цитирам Ванга "направи добро и го хвърли в реката, то ще излезе. Направи зло - чакай го." Имам и примери в моя живот. Невероятни случки, които си обяснявам само с намеса на провидението.

# 86
  • София
У нас Провидението се казва "Шарки". Или както казва зълва ми: "Ние докато анализираме, Шарки вече има готово решение и действа по него."

# 87
Не, даже обратното. Моите наблюдения са, че именно най-лошите хора живеят най-добре. Един познат е отвратително мекотело. Постоянно плете интриги, няма никаква съвет. На жена си е изневерявал милион пъти и то по особено очевиден начин . Е, върви му и в професионален и в личен план . И той е само един от многото примери около мен.
И аз имам същите наблюдения... В повечето случаи именно най-лошите си живеят живота докрай леко и безметежно, както в посочения пример на Лимонче. И не ги стигат нито, възмедие, нито зло, нито нищо... Просто в един момент човек е на върха, в следващия на дъното. Има действия(бездействия), избори(често неосъзнати) и логични следствия на продължение след възникналите ситуации, т.е. редуване на добро и зло в живота на всеки от нас...

# 88
Абсолютно да. Господ забавя, но не забравя. Ако се захванеш със зло(злото настина е мрак и постоянно умиране отвътре) се завърташ в цикъл и няма излзане, освен ако не се покаеш. Добрината винаги се връща.  Всяка стъпка на всеки човек се отразява на всички останали.
Съдбите ни са различни, но Господ винаги балансира и за отнето нещо те обогатява с друго.
Има прошка, има възмездие за всеки според случая.
Също истината винаги възтържествува, както и справедливостта.

# 89
нищо не се връща. най-големите боклуци са най-добре!

Общи условия

Активация на акаунт