Връща ли се всичко?

• 16 168
  • 283
  •   1
Отговори
# 105
  • София

Като се замисля за "връщащи" сили по-скоро ми хрумва "гравитация" нежели "живот".

# 106
Много ми е непонятно,меко казано, като каже някой как потърпевшият е злобничкият, щото се чувства овъзмезден. Само на последната страница има потресаващи случаи на хора без капка морал, зли и извършили супер гадни неща.
После, ако им се случи нещо и родителите на изнасилените момичета или те случайно се зарадват, са дребни и злобнички ли? Не вярвам в предни животи и не искам да вярвам в наследствен грях. Всичко трябва да се връща сега и на конкретния човек. Изобщо не упреквам хората, които се радват,че на някой изрод му се р случило нещо. В повечето пъти даже им е малко.

Потресох се и ми застана буца на гърлото. Изнасилвачите трябва да бъдат пребити и орязани от познатите и приятелите на потърпевшите. А не да се разхождат свободно и безнаказано.
Абсолютно, на 100% съм съгласна с твоето мнение!

Но съм разбрала, че нещата не стоят така.
Възмездие има, но много примери има, в които то се връща не на извършителя, а на негови деца, внуци и правнуци, или дори близки в този живот.
Не крия, че не разбирам логиката зад това.
Не смятам, че е правилно, но така се случва.

И аз и другата писала за такива крайни несправедливости като насилие - та ние какви свидетели сме били? били сме деца, чули сме (аз дочух от подробен разказ на съученик, който е бил там), но кой ти знае какво и как да направи, ако е на 10 години примерно. Между деца се случват много такива ужасни неща и самите деца не знаят как да реагират. Така много престъпления отиват в небитието.

Въпросните момчета също така бяха истински зли още от малки, няма тук липса на любов, незнамсикакво. Нищо на света не ги оправдава. Имат и други изпълнения, биеха по-слабите момчета (причакваха редовно едно след училище, представете си какво му беше), бяха си насилници, но може би всички са се страхували да ги натопят, за да нямат и те проблеми. За това към днешна дата си мисля, че тези неща няма да останат в миналото, каквото са насътворили, то ще си ги преследва, или поне аз се надявам да е така. Мъчно ми е за хората, които истински пострадаха около тях и вече дори няма давност да им потърсят сметка.
В името на статистиката да кажа все пак, че според Фейсбук, главните герои от тая грозна история сега дори не живеят в Бг, някои от тях имат деца, но никой от тях не мога да нарека успял. Бачкат по строежи мисля.

# 107
Не мисля, но и преди май сме водили спора.
Нещастните хора имат за даден периоди неприемливо поведение, правят кофти неща, но все пак осъзнават, че не са постъпили коректно. Дори да са в депресия.
Има студени хора, без съвест, без чувство за вина и с нулева емпатия. Зли са си и още как.
+ че изобщо, ама изобщо не са редки.

# 108
Не мисля, но и преди май сме водили спора.
Нещастните хора имат за даден периоди неприемливо поведение, правят кофти неща, но все пак осъзнават, че не са постъпили коректно. Дори да са в депресия.
Има студени хора, без съвест, без чувство за вина и с нулева емпатия. Зли са си и още как.
+ че изобщо, ама изобщо не са редки.

+1 и от мен. Peace
Изобщо не са нещастни даже. Живеят си доста безгрижно, по техния начин.
Но това е за другата тема.

# 109
  • Linz
Злия човек може да е всичко друго, но не и истински щастлив. Щастието автоматично изключва негативизма.

# 110
Негативен човек (аз го тълкувам като песимист или мърморко) не е равносилно на зъл.
Психопатите са истински зли, но не са нещастни.

# 111
  • Linz
Негативни емоции, т.е породените от страх... обратно на позитивните- породени от любов. Аз коментирам общия случай, личностните разстройства са нещо друго. С психопати контакт не съм имала (или не ми е известно) и не знам що за психика имат, но смятам, че и за тях следва да е валидна споменатата закономерност. Като в "щастие/нещастие" не влагам смисъл на временна емоция, а на състояние на духа.

# 112
а защо непременно трябва да се връща?
не е ли по-важно ние да сме здрави, щастливи, а пък ако някой ни е наранил, ни е направил услуга така да се каже- станали сме по-мъдри, по- зрели
защо непременно се търси възмездие

# 113
За да се отърси човек от гнева.  Хората не са кофи за боклук, негативните неща трябва да се отърсят по някакъв начин. Има различни начини, единият е възмездието. Дали помага, или не, е индивидуално за всеки.

а защо непременно трябва да се връща?
не е ли по-важно ние да сме здрави, щастливи, а пък ако някой ни е наранил, ни е направил услуга така да се каже- станали сме по-мъдри, по- зрели

Ами, ако някой например е убил наш близък? Ако с действията си съзнателно е довел наш близък до самоубийство да речем?
Бахти услугата  Sad

# 114
това да ти правят мръсно да се причислява към услуги и помъдряване е епично тъпо.

# 115
  • Linz
Един вид услуга е, да (по-скоро урок,)... но не всеки ще го разбере- повечето хора не могат да погледнат човешките взаимоотношения в дълбочина и съдят повърхностно и първосигнално.

# 116
Един вид услуга е, да (по-скоро урок,)... но не всеки ще го разбере- повечето хора не могат да погледнат човешките взаимоотношения в дълбочина и съдят повърхностно и първосигнално.

Хората, правещи подобни неща с други хора, могат да направят услуга (урок) на себе си и на света, като се разкарат от него.

# 117
егаси ценния урок. добре че ги има тези сладури.

# 118
в случая надскачаш себе си, когато оставиш този, който ти е причинил зло да се развива
като му го върнеш какво ще получиш- облекчение, успокоение- какво
за убийство си има наказателен кодекс, за всички останали злини всеки си отговаря за себе си
защо ще се правим на Господ ние? кои сме?
да- предателствата и нещастните случки ни карат да ценим простите неща- хората до себе си и ни учат по- внимателно да избираме обкръжението си
не мисля ,че е наивност, просто е мъдрост
всеки живее неговия си живот, ако го живее изпълнен с омраза и гняв, и жажда да си отмъсти на някого и да му го върне тъпкано, баси и живота , честно

# 119
та хората, които правят пирамиди и духнат с парите на 1,000,000 човека са пичове. вече 1,000,000 човека ще знаят да не се доверяват много много на пенсионни, инвестиционни и т.н. предложени им планове. дори могат да се гордеят с мъдростта си вече.

Общи условия

Активация на акаунт