Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Родителските съвети

 • 1 980
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 44
Здравейте, мами! Иска ми се да обменим малко опит и да си помогнем едни на други. Как се справяте когато детето ви има някакъв проблем... Например съветвате ли ги и какво или отивате с него и решавате проблема... Става въпрос например, когато детето ви се е скарало с друго дете... В случая вашето дете да е потърпевшото... Да му се подиграват и т.н. Аз реагирам остро, забранявам му да общуват.... Мисля че не е редно, а е редно да го посъветвам как да се справи със ситуацията, но проблема е, че не знам какво да го посъветвам...
Очаквам вашите отговори... Благодаря

# 1
 • Мнения: X
Лесно и просто е - казваш на детето ти да отвръща на тези, които го закачат. Детето трябва да отвръща, за да покаже, че не може да го мачкат.

# 2
 • Мнения: 133
Нормална е реакцията ти, ако детето е първо и е малко. С времето, в училище, това отшумява и започваш да го оставяш все по-често да се оправя само, за да си изгради защитни механизми.  Ставаш по-толерантен с времето, защото не се знае кога ти ще си от другата страна и твоето дете ще е обидило/наранило някое друго. А пък като имаш второ... ехееее... съвсем неглиже ги приемаш тези дреболии.

# 3
 • Мнения: 4 392
В детски работи не се меся. Бих се намесила в случай на насилие само. Ама за дребни спречквания - не. На времето с най-добрата ми приятелка се карахме по три пъти на ден минимум.
В класа се дразнеха с едно момиче. Забраних й накрая да ми се оплаква и й казах, че освен тях двете има още 9 момичета и да си намери с кого да общува. Очудващо дразгите спряха. Сега даже се и разбират.
Емоциите от разочарованията ги овладяваме с много разговори. Обяснявам за различията във възпитание, характер и т.н. Обяснявам, че е нормално да е ядосана, тъжна, но също така я карам да се постави от страната на другото дете понякога, за да разбере причината за постъпката. За сега това работи. Щом вече усеща, кога ситуацията става напечена и се оттегля, доволна съм.

# 4
 • София
 • Мнения: 8 926
Аз също съветвам моето да не общува с деца, които перманентно се държат грубо. Когато проблемът е моментен, давам съвет да се погледне ситуацията и от гледната точка на другото дете. Обяснявам, че понякога дори добри приятели се карат, но си остават приятели. До момента не ми се е налагало да се намесвам, освен в случаи на явна физическа агресия от страна на друго дете, но това са били еденични ситуации. Иска ми се да науча дъщеря ми да се справя сама с конфликтите си, но ми е много трудно, защото тя е изключително емоционална и понякога ми се струва, че приема твърде навътре ситуации, които дори не са конфликтни. Надявам се скоро нещата да се променят, защото тя е още на 6 години (да, не съм съвсем за този раздел) и те първа ще усвоява уроците на живота.

# 5
 • Мнения: 1 469
Имахме курс за родители и там един родител зададе този хубав въпрос. Ако посъветвам детето си да отвърне с удар, го уча да е агресивно, ако му кажа да не отвръща, го уча да е пасивно. Какво да направя? Отговориха му, че на децата не трябва да се дават готови решения. Защото те сами трябва да решават в зависимост от ситуацията и собствените си сили как да реагират. В идеалният случай за мен би трябвало да ги насочваме или даже с техники като "активното слушане" (което обаче на мен лично не ми се отдава много),  само да отразяваме техните мисли, с което да им помогнем да стигнат до тяхното си решение.
Другото, което е при мен е да се боря да не натоварвам ситуация на детето с моите си емоции и страхове. Веднъж например, като беше големият ми син в градината, ми разказваше как са го гонили, как е бягал и на мен ми идеше да рева докато го слушах. В един момент се заслушах и замислих как всъщност той повтори няколко пъти "и аз се  справих, аз се справих". Той дори не търсеше помощ, а само ми разказваше.

# 6
 • София
 • Мнения: 62 595
Ха, ха, обучителят се е измъкнал с ала-бала. С много думи ви е казал, че не знае какво трябва да се направи, "вие си носете отговорността, вие си решавайте, какво искате от мен". А като "няма готови решения" и "децата сами трябва да решават", то защо изобщо организират такива курсове, само за пари ли?

Общи условия

Активация на акаунт