DARK ... Въпросът не е Къде, а Кога

• 15 314
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
Само да вметна една дилетантска забележка за вълните и частиците.
Учили сме го още в училище, но и по-късно съм попадала на това нещо: корпускулярно-вълновият дуализъм (формулиран от Луи дьо Бройл, доколкото си спомням). Та според тази концпеция всички неща са едновременно вълни и частици. Изобщо вълните и частиците не са различни класове от неща, а са два набора от свойства, които се притежават от всички неща във Вселената. Столът има свойства на вълна. Електроните имат свойства на частици. Само че в микросвета преобладават вълновите свойства, а в макросвета - корпускулярните (т. е. свойствата на частиците). Масата е това, което прави разликата. Колкото масата е по-голяма, толкова повече се проявяват корпускулярните свойства и намаляват вълновите - и обратно.
Така столът също има вълнови свойства - има безкрайно голяма дължина на вълната и безкрайно малка честота. Фотонът пък от своя страна, понеже няма маса, е с практически изцяло вълново поведение (специфичните картини при интерференция и дифракция) и е с измерими дължина на вълната (малка) и честота (голяма). Високата честота върви с висока енергия.
Изобщо, колкото по-навътре се навлиза, толкова по-ясно става, че практически няма разлика между материя, енергия, информация, вакуум, а сега явно и времето се оказва просто едно от състоянията или проявленията на Нещото, от което са направени всички останали неща.

Само проблемът с наблюдението ме смущава. Не искам да допусна, че всичко се случва в някаква виртуална матрица или в нечие въображение. По-скоро ми се иска да вярвам, че не знаем нещо ключово, за да обясним. Също така не смятам, че никога няма да разберем какво всъщност се случва. Няма причина за такъв песимизъм предвид темповете на техническото развитие.

# 691
  • Чужбина
Мене не ме притеснява това, че може и да не разберем, защото съм се примирила с моето "вярвам във всичко и в нищо едновременно", но ме притеснява тая тъпа идея на Ницше за безкрайното повторение, която, за мой ужас, се споделя и някои физици.

Ако наистина се повтаря всичко, и в другия живот не съм някоя принцеса, барелина или кралица, ще му видя сметката на тоя свят значи ... hahaha Каква е тая тъпа Вселена, дето да позволява нещо подобно. Искам друга.

# 692
Е може пък да не се повтаря едно и също. Може да се сменя, просто когато се смени, се сменя едновременно и в миналото, и в бъдещето, и все едно винаги си е било така. Излиза, че не е противоречие. Така едновременно вселената се променя и не се. Simple Smile

# 693
  • Вестерос
Вчера гледах някои видеа за вълновата функция и преплетените частици, обаче ми е доста трудно да разбера това, което обясняват... Оставам с впечатлението, че и учените не разбират много от това, за което говорят.

Нещо дребно от Инстаграм: Направи ми впечатление, че Магнус се е облякъл като Мрачният жътвар - т.е. като Микел в първите епизоди - дали е случайно?

С тези черни коси да не се окаже в паралела, че Хана се е омъжила за Улрих и те са й децата-Магнус и Марта? Защо ще им сменят косите, едва ли само за да ги различаваме.

Много  е интересна дискусията и Е в крак със сериала и се връзва.

Аниш, малко като заяждане към Ели ти бяха постовете. Като толкова те дразнят определени неща може да седнеш и да обясниш, а не само да споменеш какво къде и кога си зубрила и кое как било известно.

Ели, мерси! Припомних си няколко неща, научих и нови!

Последна редакция: пт, 16 авг 2019, 00:37 от Tiffany А

# 694
И аз се чудя защо и двамата приличат на рокери (Магнус има и странни татуси), но не вярвам, че е възможно ако Улрих се е оженил за Хана, да се родят абсолютно същите деца, само че с черни коси. По-странното е, че самият Улрих май е с много по-тъмна коса - трябва да го потърся, за да разгледам по-добре, онзи ден го гледах. Какъв смисъл има всички да се боядисат?..

# 695
Понеже машината съ стола ми е много гнусна и гадна, и не ми се връзва, седя и се ровя за нея. Ми всъщност да, тя е свързана с наблюдението на частиците някак си. Съзнанието е свързано с пътуването във времето. Но защо следващите машини не се нуждаят от това, а им е достатъчен телефон(?!?), а по-късно и нищо? Телефона е все едно регистратора в  експериментите ли? Ми после защо няма?

# 696
Столът по-скоро е свързан с голямата машина на Адам, отколкото с машината на Танхаус. Поне така предполагам.

# 697
Ох, явно тя стол не дава мира и на други Simple Smile като мен
В редит един пише" Защо стола транспортира момчето с дрехите му, но примерно без каишите или целия стол? Как избира точно какво да транспортира?" Ми така си е Simple Smile

# 698
Е, винаги може да се използва някакъв маркер - примерно определен изотоп.

# 699
Впрочем, видяхте ли в Редит - някой е обърнал внимание, че аварията в Русия, която стана преди няколко дни, се случва 33 години след чернобилската! Scream

# 700
  • Чужбина
Впрочем, видяхте ли в Редит - някой е обърнал внимание, че аварията в Русия, която стана преди няколко дни, се случва 33 години след чернобилската! Scream
Петя, я пусни линк, че ме мързи да търся.

Викам да подхванем теориите за пътуването във времето през следващите дни, след като се чете темата.

Аз и без това дума не обелвам за тия неща в моето обкръщение, че да не ме помислят за пълно куку.

# 701
Няма смисъл да го търся - просто снимка на Адам и намек, че връзката между двете аварии не е случайна. Не знам дали си чела новината - ето я:
https://www.dw.com/bg/%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D1% … %D0%BA/a-50009463

През последните дни видях много майтапи във връзка с това, във Фб. Хората няма да го приемат сериозно, докато не им дойде до главите Flushed

П.п. Имаш предвид научните теории за пътуване във времето ли? Мислех, че само Айнщайн е писал нещо за това и че според него, пътуването назад е невъзможно? Simple Smile

# 702
  • Чужбина
Скрит текст:
Няма смисъл да го търся - просто снимка на Адам и намек, че връзката между двете аварии не е случайна. Не знам дали си чела новината - ето я:
https://www.dw.com/bg/%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D1% … %D0%BA/a-50009463

През последните дни видях много майтапи във връзка с това, във Фб. Хората няма да го приемат сериозно, докато не им дойде до главите Flushed
П.п. Имаш предвид научните теории за пътуване във времето ли? Мислех, че само Айнщайн е писал нещо за това и че според него, пътуването назад е невъзможно? Simple Smile

Да, научните теории. Има съвременни писания на учени. Ще потърся, ако искате.

Петя, това е някаква авария, свързана с някаква ракета, но не можем да я сравняваме с Чернобил, защото в Чернобил беше реактор, т.е. изтичането на материя не е от същата категория (доколкото знам от това, което съм чела, а в темата за фантастиката имаше спор за това).

# 703
Така е, не е реактор, а ядрена батерия. Явно руснаците много държат двете неща да не се бъркат: https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/08/12/3950203_iadrena_bateriia … hangelska_oblast/

Сигурно разликите са големи (аз не разбирам от тези неща), но при всички случаи мястото на аварията е радиоактивно.

Напиши за пътуването във времето - ще ми е интересно да прочета Simple Smile Сигурно скоро ще трябва да пуснеш нова тема - по правилата на форума този тип теми са до 50 страници.

Скрит текст:
Малко офтопик: Ако компютърът ми вкъщи проявява странности, това значи ли, че развива ИИ? Знам, че въпросът звучи глупаво, обаче се случи следното - преди около 2 седмици скобите на кирилицата изчезнаха. Това на компютър, който ползвам само аз, без нищо да е ъпдейтвано, без да са излизали някакви извънредни съобщения от поддръжката и без да съм сменяла клавиатурата. Намерих скобите на горния ред (аз знаех, че са там някъде, не могат да изчезнат изобщо), на бутон, на който не са нарисувани. Тъкмо свикнах с него и преди ден-два, скобите се върнаха на старото си място (сега постоянно бъркам, като натискам другия бутон). Според мен, компютърът се бъзика, но възможно ли е това?! Dizzy Face  Ако някой има логично обяснение, да ми каже?

# 704
Може да е вирус, ама само това? Мисля, че гугъл преводача се свързваше нещо със самообучаващ се ИИ, ако не бъркам, ама това не го ли бистрехме в друга тема?

Общи условия

Активация на акаунт