DARK ... Въпросът не е Къде, а Кога

• 15 370
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • Чужбина
А е доказано, че могат да са частица или вълна. Е да, но само за квантовите частици. Защо за тях важи една физика, за останалите обекти- друга?
Ами експериментът с двата процепа (в който има поведение на частица, само когато има детектор) е повторен дори с молекули. И резултатът е абсолютно същият.

Но за по-големи обекти важат някакви други закони ... Или за да бъдем по-коректни в твърдението - не се знае, къде е границата, а също така тия процеси не са разбрани напълно. Учените си блъскат главите и ги е малко срам да признаят, че много-много не вдяват.

Да, Петя, точно така е. Има съмнения, че изобщо дори съществува такова нещо като Хиггс бозон, или там каквото беше ... Божествената частица.

Но има fields ... , и тия полета са точно етерът при гърците и акаша при индийците. Но учените пак го признават с половин уста.

Шестият, стъпил на Луната, го казва в прав текст това чудо. Как му беше името на тоя астроном ...

Та общо взето, теорията е, че имаме само полета (които някои физици вече наричат Квантова холограма, щото съдържат някаква информация, т.е. битове информация), и тези полета ще образуват материя, само ако има, кой да предизвика поведението на полето като частица.

Частици има само тогава, когато има нещо, което да регистрира някакво явление. Иначе няма нищо.

Последна редакция: чт, 15 авг 2019, 16:19 от Eleonora_27

# 676
  • Berlin
Т.е. ако частицата (която смятаме за частица) се държи като вълна, то тя е вълна, а не частица? Ако разбирам правилно.🤔 А тези господа могат да са и двете в зависимост дали някой/нещо ги наблюдава.

# 677
Май е и двете едновременно - (условна) частица, която понякога се държи традиционно, а понякога като вълна. Нали този феномен се нарича "вълнова функция" - т.е. тя не се превръща в нещо, а има странно поведение.

# 678
  • Чужбина
Т.е. ако частицата (която смятаме за частица) се държи като вълна, то тя е вълна, а не частица? Ако разбирам правилно.🤔 А тези господа могат да са и двете в зависимост дали някой/нещо ги наблюдава.

Да, тя и Петя го е обяснила.

Точно така е. И сега, ако прочетеш отново описанието на експеримента, ще видиш, защо толкова се набляга на това, че като не ги следим тия зверове, те се държат като вълна, т.е. не са частици, т.е. нещо като няма ги.

Ако трябва да го кажем на езика на физиците, те са навсякъде по едно и също време.

И само следенето може да ги позиционира, т.е. само наблюдението предизвиква поведение на частица, което означава, че ще минат или през горния, или през долния процеп. Ако няма следене, те, на практика минават едновременно и през двата.

Уф, много нелогично звучи, но е такова обяснението. Един вид, само наблюдението манифестира преминаването през един отвор и манифестира частицата като такава.

Успях ли нещо да обясня?

Ще се опитам после да обясня, какво означава квантов колапс, т.е. манифестация / проявление на нещо като частица.

# 679
Да
но все пак дори и като вълна, имат поведение, посока. Не са съвсем нищо

# 680
Въпрос - защо ни интересува и е важно дали е вълна или частица? 😊
Защото си нямаме друга работа. Реално нито има математичен апарат за аргументиране на що-годе приемлива теория, нито има възможност за "пряко наблюдение" на теоретичните постановки, нито е необходимо обединяване на СТО и квантовите теории за полето и гравитацията, нито има поне някакво що-годе вероятно допускане за носителя на гравитационното взаимодействие и къде да се търси. И още много такива, касаещи естеството на елементарните частици. Потвърдено е само, че са вълна/материя/информация едновременно и могат да са в трите си състояние в един и същи момент, но без да се знае местоположението им или обратното. И че при движението си (а те никога не спират) могат "да се движат" по всички възможти траектории от т.А до т.В.
Затова да си караме на сериалите, където всякакви сценаристки научно-популярно (но далеч от истинската физика) вързани постановки се приемат като нещо аха-аха истинско.
п.п. Сериалът не е чак толкова лош, май ще му дам още един шанс.

# 681
  • Чужбина

Затова да си караме на сериалите, където всякакви сценаристки научно-популярно (но далеч от истинската физика) вързани постановки се приемат като нещо аха-аха истинско.
Аниш, дискусията, обаче, има връзка със сериала. Не е напълно "не по темата".

И знам, че ще ми намериш кусури по описанията, но стремежът бе да е като за лаици, които не помнят, какво беше т'ва чудо спин на електрон и т.н.

Кажи повече за сериала, че ми е интересно, какво мислиш.

Не че не лош ..., ами си е направо гениален, според мен поне.

# 682

Аниш, дискусията, обаче, има връзка със сериала. Не е напълно "не по темата".

И знам, че ще ми намериш кусури по описанията, но стремежът бе да е като за лаици, които не помнят, какво беше т'ва чудо спин на електрон и т.н.

Кажи повече за сериала, че ми е интересно, какво мислиш.

Не че не лош ..., ами си е направо гениален, според мен поне.

Ако съм искала, съм щяла да го направя. Наясно съм, че не е специализирана дискусия и ти прави чест, че отделяш толкова от времето си за обяснения.
За сериала - Първия път след трети епизод на сезон 1 замина в коша. Не ме впечатли с нищо, нищо оригинално не видях. Абе направо го разкостихме тайфата (в другия форум) със запетайките. Сега ще го догледам, така и така е суша. Дано не избият много на драми и сополи, че определено напоследък на това залагат в уж фантастичните сериали.

# 683
  • Чужбина
Потвърдено е само, че са вълна/материя/информация едновременно и могат да са в трите си състояние в един и същи момент, но без да се знае местоположението им или обратното.

Това обяснение е точно - те са едновременно вълна/материя/информация, когато не се знае къде са.

Но одеве исках да пиша за Джон Бел, един ирландски физик, който не е съгласен с Айнщайн по въпроса за информацията, която носят частиците.

Тоя Бел въвежда понятието супердетерминизъм.

Супердетерминизъм означава абсолютен детерминизъм, т.е. Вселената е като часовник и абсолютно всичко е предопределено, т.е.:

1. Няма свободна воля
2. Всичко е предопределено
3. Нищо не може да бъде променено

Според него, реалността, в която живеем, вече се е случила. И независимо от това, какво ще кажеш или направиш, природата функционира като часовник. Нашето поведение, решенията ни, вкл. вярата ни в това, че имаме свободна воля и можем да избираме, са предопределени.
Според него, избор не съществува. Няма случайност.
Тази теория принципно обяснява дори заплитането при квантите.

# 684
Потвърдено е само, че са вълна/материя/информация едновременно и могат да са в трите си състояние в един и същи момент, но без да се знае местоположението им или обратното.

Това обяснение е точно - те са едновременно вълна/материя/информация, когато не се знае къде са.
Не думай, едно време му казвахме принцип за неопределеност на Хайзенберг. Wink

Цитат
Но одеве исках да пиша за Джон Бел, един ирландски физик, който не е съгласен с Айнщайн по въпроса за информацията, която носят частиците.

Тоя Бел въвежда понятието супердетерминизъм.

Супердетерминизъм означава абсолютен детерминизъм, т.е. Вселената е като часовник и абсолютно всичко е предопределено, т.е.:

1. Няма свободна воля
2. Всичко е предопределено
3. Нищо не може да бъде променено

Според него, реалността, в която живеем, вече се е случила. И независимо от това, какво ще кажеш или направиш, природата функционира като часовник. Нашето поведение, решенията ни, вкл. вярата ни в това, че имаме свободна воля и можем да избираме, са предопределени.
Според него, избор не съществува. Няма случайност.
Тази теория принципно обяснява дори заплитането при квантите.
Като реши уравнението на Шрьодингер за повече от 1s1, тогава да си въвежда супердетерминизма.
----
След малко ще има картинки за пояснение. Източник - личен учебник, купен и назубрен за изпит. Имам го само на хартия. Тези постановки все още не са се променили.
Пинцип за неопределеност на Хайзенберг
Скрит текст:
Уравнението на Шрьодингер
Скрит текст:
Вероятностна функция с определен физичен смисъл
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 15 авг 2019, 18:28 от Аниш

# 685
  • Чужбина
Да, ама, ако напиша нещо за Хайзенберг, трябва да взема да обясня всичко, а, хем не го разбирам докрай, хем ще объркам хората.

Това на Бел е някаква негова представа за Вселената, щото са спорели с Айнщайн, какво представляват заплетените кванти.

Уравнението на Шрьодингер е многооооо сложноооо - това е диференциално уравнение ... УжасТ!

Аниш, защо решихте, че в ДарК няма нищо оригинално?

Да, пътуване във времето е, но концепцията за повторението не е чак толкова разпространена идея. Според теб, сценаристите какво са чели, преди да измислят сценария?

След малко ще има картинки за пояснение.

Ох, супер!

# 686
Аниш, защо решихте, че в ДарК няма нищо оригинално?

Да, пътуване във времето е, но концепцията за повторението не е чак толкова разпространена идея. Според теб, сценаристите какво са чели, преди да измислят сценария?
Отговорът е същият, като в темата за книгите, с лека болдната замяна:

Иначе в много фантастични и фентъзи (доста по-рядко, поради магичния елемент) филми ме дразни липсата на консултации със специалисти в дадена област. И като прочета някоя съшита с бели конци измишльотина ми минава интереса.
Събота и неделя като прецапам излезлите до момента епизоди на Дарк, ще мога да дам по-обстоятелствен отговор.

# 687
Аз не мисля, че създателите на Дарк претендират за някакъв реализъм и събитията в сериала могат да се обяснят с теории на физици. Създали са нещо много интересно за гледане и това е.

Иначе много интересни неща сте написали, по няколко пъти ги четох. Благодаря.

# 688
Дилемите на героите са все пак морални. Те са лаици във физиката като нас. Или май само един експерт има, който заплете нещата Simple Smile

# 689
  • Чужбина
Видях ги картинките на Аниш, но тя е специалист ...

Аниш, мерси.

Сигурно много от идеите са несъвместими с науката, но пък преди 50 години не са смятали, че историите на Айзимов за съшити с бели конци.

Бях постнала някъде на предните страници и ей това:

Скрит текст:

за парадокса на дядото ... Ти повече можеш да го разбереш.

Момичета, а вие забелязахте ли, че стаята, където беше Ерик, по телевизията даваха Таннхаус, който зададе въпроса, какви жертви са готови да направят хората за прогреса в науката?

Това е май във 2-ри епизод на 1-ви сезон.

Общи условия

Активация на акаунт