Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 72 517
  • 799
  •   1
Отговори
# 120
  • София
За Медицина е много важна личната мотивация и желание на детето.Дъщеря ми завърши 32-СОУ тази година.Приеха я на едно от първите места по бал за Медицина.Печелившата формула е добри частни учители,но и изключително голям труд от страна на детето,съчетан със дисциплина и силно желание.Придоби навици за учене,което ще й е необходимо и в следването.

# 121
  • София
Не бива да се обобщава нито за тук, нито за чужбина.
Скрит текст:
Хич не е лесно тук да се влезе Медицина, Компютърни науки, някои инженерни специалности, донякъде Право, както и нестандартни филологии с малки бройки за прием. Не е лесно и изкарването им после..

Но и в чужбина не е така, както се спряга тук. За медицината в Германия, която се коментира по-нагоре, примката все повече се затяга, на много места не може вече да се влезе без специфичен изпит (близо 8 часов), който всъщност е  може би по-тежък и от тукашните, защото обхваща много направления на знанието като пространствено ориентиране, математика, аналитични способности, зрителна памет, комбинативност, четене с разбиране на дълги текстове със специлизирани термини, бързина и координация - а тези неща и с много учене не се научават. Въобще сравненията и обобщенията са неуместни, понеже системата там просто е друга. Нямаш ли нужния успех за Медицина  след завършване на гимназия или ако не си го покачил посредством отлично справяне на горния изпит, кандидатстваш за квота с чакане, хората чакат по 14-15 семестъра, за да се доберат до заветното място  за медицина, като нямат в това време право да следват друго, иначе не могат да се впишат в тази квота. И именно за да избегнат чакането, заминават  за Чехия, Полша, Румъния, България, а не защото бягат от мелето с чужденци.И ако сега  има все още университети, които приемат и без този изпит, а само по максимална диплома, по-висока от 5,93, тенденцията е това да се промени и то регламентирано още от летния семестър на 2019.

И няма как да е вярно това с процентите по-горе. На сайта на почти всеки немски университет има данни колко са студентите общо, каква част от тях са жени, колко са мъже, колко са в бакалавърски, колко в магистърски програми, колко са чужденци..

# 122
  • София
Навсякъде е трудно,така е,не споря.Нямам опит с дете в чужбина

# 123
  • София
Савина,аз не визирах твоя пост Simple Smile. Поздравления за девойката.

# 124
  • София
Благодаря!:smiles:

# 125
  • гр.София

И за мен въпросът е какво ще прави после едно дете с диплома по МИО от УНСС или по българска филология от СУ.
Иска ми се да си се объркала. Къде точно предлагаш да се учи българска филология?

# 126
Русалка,  с кои проценти не е вярно, не разбрах. Дадох линк към статистика, според който  около 13 % са чуждите студенти в Германия.
Иначе медицина у нас за чужденци на английски се е превърнало в доходоносно перо за МУ и в София, и в Пловдив, и във Варна, говорила съм с гръцки и с немски студенти, и те споделят това, че тук много по-лесно се влиза, отколкото в Гърция и респ. Германия, и те затова са тук, после държат някакъв държавен изпит или нещо подобно за приравняване, и получават право да практикуват в Гърция и респ. германия, но пък плащаш много повече. някъде към 6000-8000 евро на година. В трети курс мисля, държат някакъв базов български, за да продължат нагоре.

За българите на български медицина се влиза много трудно, не знам дали има опция за българи срещу същата такса като за чужденци да учат медицина тук на английски.

И за мен въпросът е какво ще прави после едно дете с диплома по МИО от УНСС или по българска филология от СУ.

Иска ми се да си се объркала. Къде точно предлагаш да се учи българска филология?

Може и в ПУ, може и във ВТУ, сигурно и другаде може Simple Smile - да, в ШУ, в НБУ, във Варненския свободен май също има такава специалност. Просто с тази специалност реализацията е много трудна, може някаква комбинация с педагогика за учител евентуално, но пък не искат да стават учители. И баловете са изключително ниски, и имат незаети места всяка година в СУ в тази специалност, а студентите, които приемат, са в голямата си част буквално неграмотни  (това от преподаватели в СУ го знам). Това са дадености, няма защо да подскачате.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 18:43 от Анонимен

# 127
  • гр.София
Ще подскачам,понеже питаш ,какво ще прави със съответната диплома.   В България има какво да прави . Стига да иска.

# 128
Не съм чувала да има такава възможност за 100% българи. Моя позната е женена за чужденец и децата са с двойно гражданство. Синът и беше скъсан на изпитите за МА. В последствие го приеха платено с чуждия му паспорт. Плаща 50% от таксата, защото е наполовина българин.

# 129
Ще подскачам,понеже питаш ,какво ще прави със съответната диплома.   В България има какво да прави . Стига да иска.
Моят опит и информация е точно такъв, какъвто написах, ти ако имаш друг, вместо да подскачаш, запознай аудиторията с перспективите, по-полезно ще е.

# 130
  • София
От всичко написано излиза че цялата истерия около елитните училища е излишна.Може би ние родителите сме си виновни. Мания за уроци на частно или надпревара за курсове плюс уроци.Това си е цяло състояние отделено от семейния бюджет.Означава че ние родителите сме в основата на истерията а не новите неща от МОН.

Как си извадихте този извод?!

Темата е за ориентир, ако детето не попадне в 1ви ешалон гимназии накъде да тръгне, т.е. да подреди План Б, План В и т.н.
Миналата година благодарение и на нея подредих по-неизвестните за мен гимназии... Тази година имам малко повече информация, както от споделеното от родители на миналогодишните кандидат гимназисти тук или "на живо" .

Всеки един лев похарчен за образованието на децата ми считам че е бил правилно похарчен.
За мен проблем беше, че плащам не, за да подобрят знанията на детето си а че трябва да му "запълнят дупките" и след това да надграждат знанията му.
Не бих го определила в никакъв случай като "състояние" (~ 1600 лв. за двата предмета или ~170лв./месец, е на мен ми струваше повече заради Мат*2, но пак бих го направила, благодарна съм и на сериозното отношение на учителите от курсовете ни, знаят го, радваха се с нас за постигнатото)
В основата са МОН и училищата, в които се неглижира учебният процес, незаинтересованост, неорганизираност, да замсжем нещата, да напишем едни високопатни думи на шареният сайт на училището, няма нужда да е инфирмстивен важното е да е крещящо о да мига нещо.
Истерията на родителите е следствие.

# 131
  • Русе/София
Много благодаря,  пенсионирана русалка! Flowers Rose

Моят син ще учи в 19-то СУ немски език и много се надявам да попадне на добър учител, че и там имаше някакви драми с напуснали учители и дори цели паралелки...
Това училище не е между споменатите от Вас за DSD II, а както се очертава не е и сред т.нар. "Втори ешЕлон", а отива към Трети... Но това е положението след провала по математика на НВО.

Не се притеснявай.Училището е хубаво,а тези паралелки са силни.Учителите са мотивирани да научат децата,а упоритите могат да се явят и за сертификат.Могат да отидат и на стаж.Не смятам,че е трети ешалон.
Драмата с учителя и класа беше в началните класове,защото министерството "извиваше"ръцете на директорката,заради проблемно дете,на което родителите бездействаха.Успех.

# 132
  • София
Четете, бре, хора.. Визирах процентите,  упоменати от milmich.

# 133
  • София
Русалчице, петък е, четенето бяга Joy

Имам една много готина настолна игра създадена с помощта на деца от 19то.

# 134
  • гр.София
 Popea,  неелитни училища и неелитни вузове и специалности.  Колко деца зачеркна , дето учат тук?
Българска филология  в чужбина ли да се учи?       

Общи условия

Активация на акаунт