Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 73 512
  • 799
  •   1
Отговори
# 390
Език се усвоява най-лесно и добре в гимнязията. Аз съм с 3 езика, доста ми се отдават, но с курсове по немски напредъкът след 30 е мноооого слаб...

# 391
Когато аз бях дете на 3-то му викахме "3-то весело". Значи само в първо и второ е сериозно Simple Smile

Аз съм на мнение, че родителите и децата трябва да говорят много и обсъдят всичко. Среда, бал, език, профили. И детето да си направи информиран избор. Налагането на родител, да не се пита детето и пълното абдикиране от родителство са две крайности, които не приемам.

# 392
  • София
Детски, детски, колко да са детски 😉 сега на 14 какви неща знаят. И най-добре осъзнават възможностите и желанията си. Майките много повече се подвеждат от класации, колежки, бг-мама...и се опитват да набутат детето в училище, с което ще могат да се хвалят пред комшиите. Ама нали те няма да се бъхтят над омразния френски 5г, к'ео им пука. Важно им е да кажат, че детето е във Френската, дето и по селата я знаят, а не да се свиват, че балът му е стигнал за немски в 31-во, за което някои и в София не са чували. Ама че детето иска немски - кучетата го яли, има си класация на училищата по мин. бал 😂😂😂 Ограничено провинциално мислене е това.

Това, че знаят някакви неща не означава, че отпред, зад челото им е зряло, за да мислят в перспектива. Те нямат опит, нямат иформация. Колкото до бгмама, ти също висиш тук. Аз съм безкрайно благодарна на всички съфорумки от седмокласните и шестокласните теми - когато дойде време да мисля какво да се прави в седми клас, изчетох всички теми пет години назад, още от времето, когато направиха първото общо НВО с прословутия изпит с 40 задачи за един час. Ако не бяха темите тук и майките от седмокласните теми, щях да прецакам нещата и моите щяха да видят точно най-добрата гимназия, ама друг път. Особени благодарности на Русалката!
Да, има защо да я знаят Френската - защото е от най-добрите гимназии. Аз също като една провинциалистка знаех обичайните гимназии и казах на децата, че ще заложим на сигурно.
Та, така, ти не ми разправяй али-бали-портокали, защото тази игра съм я играла и съм изработила няколко стратегии, за да се повишат шансовете. Пък, ти колкото искаш ми се подигравай на провинциално мислене. Накрая се смяхме последни на такива, дето същите ги пишеха като сега твоите писания. Няма проблем немски или френски, стига да е в някоя от читавите.

# 393
Андариел, нали разбираш, че най-добрата за теб, не е най-добрата за мен.
Изборите на училища сме правили заедно с децата съобразно техните наклонности, желания и резултати от НВО. И не сме сбъркали.
Напълно съм съгласна с написаното от Мария.

# 394
А 31 СУ не е ли читава с немски? Защо трябва да е точно 91 НЕГ ? Сестра ми си кара студентската практиката по биология в 1О клас там и имаше много добри впечатления от децата . Казваше, че са със страхотна обща култура и е истинско удоволствие да се работи с тях.

# 395
  • София
Има неща, които по дефиниция са добри - и за теб, и за мен. Мисълта ми е, че не трябва много-много човек да се хваща на детския акъл, който в повечето случаи е далеч от рационалното. Децата мислят за момента, не мислят за пет години напред, нито за десет. Обаче ние сме възрастни и знаем, че пет години гимназия до голяма степен определят следващите пет, и дори не заради езика, а заради средата. Търсете среда! Да, като се спомена НЕГ се говори за случая с Кристиян, обаче майка му на Кристиян не е будала - тя го е преместила в НЕГ, а не в девето-глухо.
Дали е в НЕГ или в 31 е въпрос на т ова докъде ще стигне балът. Обаче човек си опитва късмета и за НЕГ, не го пренебрегва, макар вероятността да стане да е малка.

# 396
  • София
Седми клас е финалът на всичк, което детето е натрупало като знания и стратегии за учене. То е като с подготовката за езиковите сертификати - караш курс за по английски за сертификата не защото разчиташ, че за два месеца ще научиш езика, ти езика трябва да си го знаеш преди този курс, а за да научиш стратегиите и конкретните изисквания на формата. Колкото до училищата - няма какво толкова да му се мисли дори - има два комплекта училища във всеки град, които всички си ги знаят, че са добри и отличниците се насочват натам. Рядко излиза някое ново училище, което да обере овациите, както и рядко някое от традиционно добрите се дъни. Ние сме една шепа хора, има и една шепа гимназии, които са с добра репутация. Както някой го написа в другата тема, една гимназия я правят основно децата, които учат там, после са учителите.

Какво стана, отговарям на пост, който изчезна?

# 397
А 31 СУ не е ли читава с немски? Защо трябва да е точно 91 НЕГ ? Сестра ми си кара студентската практиката по биология в 1О клас там и имаше много добри впечатления от децата . Казваше, че са със страхотна обща култура и е истинско удоволствие да се работи с тях.
Добро е, разбира се. Но не е от 1-ви ешалон, където са френската и испанската. Според мен, ако детето не иска да учи френски и испански, а немски, но балът му не стига за 91нег, по-добре в 31-во, отколкото да го набуташ в "среда".
Андариел, в провинцията се знаят. В София има сигурно 200 гимназии с различна насоченост, от които хората могат да избират според възможностите и желанията си. Това е един от големите плюсове на столицата.

# 398
  • гр.София
Оставам с впечатление,че ученето на предмети- биология,история,химия... на съответния чужд език е една дълбоко пазена тайна.  Никой не пише-този,този и този се учат на немски. Ама не час-два ,а изцяло.   Това,според мен,отличава 1-вия от втория ешалон. 
Следващото. След НЕГ ако детето се избамка да учи начална педагогика в СУ,ще е тотално похабяване на бала,по Андариел.  Така че-за повечето родители НЕГ е стъпката към образование в чужбина.   Както АК.
Хепи,какво учиха на френски във френската?

# 399
Не е тайна, зависи с какви преподаватели ще разполага гимназията догодина. Явно трудно се намират преподаватели по предмет, владеещи и език.

# 400
Химия, география, история и физическо. Не съобщават никъде, защото освен нег, май всички имат огромен проблем с намиране на учители по предмет на езика, и те постоянно се сменят. В 31 преди много години аз съм учила на немски биология и история за по 2 години. Учителката по биология идваше от друго училище само за нас. Едва ли сега учат повече предмети на език. Просто няма хора, не че няма желание у училищата. Затова и избягват да споделят- тази година така, догодина иначе.
Иначе във фег например всеки учител по френски има собствен подход и изисквания. Което мен ме изуми. Отново въпрос на късмет какъв учител ще ти се падне и дали ще се сработите.

# 401
Andariel, аз го изтрих, защото реших, че майка на дете от елитно училище би се обидила от предположения, че ако децата са отличници, не могат да играят баскетбол. Аз само хипотетично говорих какво човек търси в средата. Понякога е не само желание за добро представяне по училищните дисциплини. Затова смятам, че по дефиниция добра среда няма. Много са въпросите, които си задаваме.
Когато близко дете почна да учи в НПМГ, в началото беше много разочарован. Каза, че не може да създаде приятелства, че съучениците му се струват житейски като бебета. Че нямали чувство за хумор и от най-малкото нещо се обиждали.  Иначе били много умни в час.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 09:58 от Amanda.D

# 402
  • София
Чакай малко, децата си имат предпочитания за език, но в един момент се налага да се прави стратегически избор - само конкретен език и редим първо само училища с този език (примерно НЕГ, СМГ(немската паралелка, май станаха две вече), 73-то, 35-то и нататък другите - а после Испанската, Френската и т.н. Или хубаво искаме немски, ама пишем НЕГ и 73-то, после 35-то (тройката с немски заради сертификата ДСД), обаче не пишем 31-во, а пишем Испанската, Френската, Английските и т.н. Малко трудно стават и двете. Това за езиковите, но деца, които конкретно искат да са в икономическите гимназии, художествените и други специализирани, или директно си пишат тях, защото там са им интересите и талантите, или се започват преговори И за езиковите, а счетоводство могат да научат и в университета. За изкуствата е по-особено, защото там талантът е на първо място.

За висшето образование вече са пълнолетни, намесват се и много други фактори като финансови, работа и др.

# 403
  • В светлината на слънцето
Търсете среда! Да, като се спомена НЕГ се говори за случая с Кристиян, обаче майка му на Кристиян не е будала - тя го е преместила в НЕГ, а не в девето-глухо.

Мдааа, въпросният Кристиян е наистина един прекрасен и мотивиращ пример за среда. Joy

# 404
  • София
Кристиян е изключение. И го споменавам именно в контекста, че майка му е пуснала всички възможни и невъзможни връзки да го набута именно там. А защо точно там? Защото средата е добра. Май тази история с наркотиците е с хора, които той познава от други места, а не са от НЕГ.

Общи условия

Активация на акаунт