Провалих си живота

• 8 444
  • 192
  •   1
Отговори
# 150
Наистина помисли за сестра, акушерка, лаборант, евентуално фармацевт - с тези специалности няма как да не намериш работа, а може и в чужбина да работиш, ако научиш езика. Не се отказвай и не оставяй майка ти да те смачква. Но за медицината наистина хич не мисля, че има смисъл. Особено пък тая история с Македония, на такива пачи яйца можеш да се насадиш, че...

# 151
Плюхте ме, оплюхте ме, много бързо си направихте изводи за мен каква съм и що за човек съм, дали от мен ще стане лекар или не, без да ме познавате. "Кой щял да иска да отиде при такъв лекар като нея и да се лекува", чакайте малко бе.. Нито съм лекарка, нито нищо. От къде си толкова сигурна, че след дори години няма бъда една успяла лекарка например? Може да не съм учила толкова до сега, вярно, малко късно, но сега ми дойде акъла и реших, че искам да се променя. Реших да пиша в този сайт, защото бях сигурна, че ще получа съвети от зрели хора, наясно съм вече що за хора са повечето, пишещи в този форум.

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 23:59 от Princess28120

# 152
  • София
Ама то не е само до учене, как да ти го кажа, без да те обиждам.
Ей сега хващам един учебник по съпромат (нищо общо с моята специалност) и ще изкарам поне 3 на изпит.

# 153
  • София
Ами, направи го. Кой те спира? Работиш, учиш, пестиш, кандидатстваш.

# 154
Ама то е въпрос на амбиция и труд,ако толкова го искаш,седни си на д-то и учи много здраво,ама много.
Не обвинявай хората,няма такъв дето ще си повери здравето на тройкаджия.Само да ти дам пример,моя счупен крак преди няколко години,един млад лекар ама много млад,в спешното каза,че не е счупен,а изкълчен.А след няколко седмици,същия този гипсира здрава ръка на свекървата.Не знам как е влязъл в МУ,ама като видях как е излязъл...И примери такива бол!

# 155
От къде си толкова сигурна, че след дори години няма бъда една успяла лекарка например?
Защото
Има си индикации дали човек е от някакво тесто и те се виждат години преди матури, КСК и прочее.

Лекарите, впрочем, се делят на добри и лоши. Успялостта е просто екстра. В семейства обаче, в които няма никой наистина образован, и се гледа само кинтата, това е трудно смилаем факт.

Ориентирай се към по-зубраческа и изпълнителска професия - точно мед-сестра е такава.

Според мен имаш манталитет на обща работничка. Разбира се, може и да се изучиш и вземеш малко по-творческа професия, но не и за лекар, нямаш подходящата мисъл да го работиш това после. Както аз например нямам математическа мисъл, което ме прави негодна за всички точни науки, затова се отказах от архитектура и вътрешен дизайн. Но пък мога да  каканижа и станах филолог, мога да стана и щатен даскал, а и преводач съм била.
Не е срамно да признаеш, че си некадърен в някаква област, да се откажеш от нея и да се насочиш към друго. Двойка на изпит по предмет, който се учи през почти целия курс на обучение  издава много неща за акъла и възможностите на човека.

# 156
  • Paris, France
Не те плюем, споко! И аз съм завършила елитна езикова гимназия и зная колко е трудно. Учителката по математика даваше домашни от сборници, които учители по математика не можеха да решат. Тя преподаваше и в университет. Учителката по френски изискваше познания, които и родените във Франция нямаха. Разбирам защо са ти ниски оценките. Не разбирам как си допуснала двойка по биология. С моята ниска оценка е дипломата изкарах 5.50 на приемния изпит без допълнителни уроци или подготовка. Имаш шанс, но трябва да си седнеш на д-то и да четеш. За Испания не зная как стоят нещата със следване там, но може да провериш. Куба има страхотни програми за обучение на чужденци по медицина и дипломите им да много ценени по цял свят.

1) засега се успокой! Не е края на света.

2) проучи частния прием в БГ. Около 9000€ е и поне ще си живееш у вас. Можеш да учиш направо на английски и да не се мъчиш на български. На мои съученички децата така учат е момента е София.

3) проучи вариантите в други градове у чужбина!

4) сядай и зубри биологията за догодина!

# 157
  • София
Редовната кандидатстудентска сесия на МУ върви точно в момента. Пързаляш ли ни, или те домързя да отидеш на редовните изпити? Само на едно място ли кандидатства?
Никой не пързалям, редовния по биология мина. Там изкарах 2. Кандидатствах и в Пловдив, но през малкото време, което имах се готвех само за Варна, а в Пловдив изпитите са други. Ясно ми е какъв ще ми е резултата и там.

у Пловдив и Варна биологията е друга ли?!  newsm78

да пази Господ...

# 158
Редовната кандидатстудентска сесия на МУ върви точно в момента. Пързаляш ли ни, или те домързя да отидеш на редовните изпити? Само на едно място ли кандидатства?
Никой не пързалям, редовния по биология мина. Там изкарах 2. Кандидатствах и в Пловдив, но през малкото време, което имах се готвех само за Варна, а в Пловдив изпитите са други. Ясно ми е какъв ще ми е резултата и там.

да пази Господ...
Да, по други учебници се учи биологията в Пловдив. Химията също, задачите са други.

# 159
  • София

да пази Господ...
Да, по други учебници се учи биологията в Пловдив. Химията също, задачите са други.

по какъвто и учебник да учиш химията и биологията - науката си е една и съща! ако можеш да решиш само тези задачи по химия, а онези не можеш - не си изобщо за университет. това е механично зубрене.
откажи се навреме.

# 160
  • Paris, France
Princess28120, с езика ли имаш проблеми? Ако си учила биология на испански е достатъчно да прочетеш 2-3 пъти текста на български. Ако си я учила на английски е малко по-сложно, но не е невъзможно. Ние учехме тези предмети на френски. Съучениците ми, които кандидатстваха с химия и биология си купиха готови, развити теми на български и почнаха да ги зубрят още в 9 клас. За два месеца лятна ваканция можеш да ги назубриш. Идея е да ги препишеш няколко пъти. Имаш цяла година.

# 161
[quote author=Princess28120 link=topic=1127126.msg38975850#msg38975850 date=1562426181
Абсолютно не е вярно, че ВСЕКИ, подготвящ се за медицина ходи на предварителни.. Не съм ходила, защото не бяхме взели материала от уроците. Ясмина, образовай се малко, преди да ръсиш простотии, след като не си наясно, моля те.
[/quote]
Стоп! Ей тук се дъниш яко. Биология и химия се учат до 10 клас. След това няма такива часове. Т.е материалът е взет много преди предварителните изпити. А на уроци се ходи 1-2 години (11-12 клас) и се учи яко. И няма частен учител, който да не знае датите и да не те подготви до тях. Щото те са само предварителни, но дават представа на какво да наблегнеш следващите два-три месеца. Ей, Принцеске, през 1990г съученичка влезе медицина с София трета по успех с 6,00 от дипломата, 6,00 по биология на изпита и 5,85 на изпита по химия! Един-единствен изпит. При майка фармацевт ходи на уроци.
Ще ти кажа и аз като майка ти - медицината не е за теб. 1. Нямаш мотивация за тази професия. 2. Нямаш капацитет за медицина. Съжалявам, не те познавам, но човек, който има мотивация и капацитет се е готвил сериозно и достатъчно рано и е изкарал още на предварителните изпити максимални оценки, които да му гарантират влизане.
Какво значи "късно започнах да се готвя",  "не се явиха на предварителните, защото не бяхме взели материала". Не решаваш да станеш студент по медицина някъде през февруари на 12 клас, когато се подават заявленията за матурите. Я, аз в десети имам 6 само по биология и химия, що да не се явява на матура по тях и да кандидатствам медицина?
Ако толкова искаш медицина, можеш да гледаш кръв и трупове без да повръщаш и припадаш кандидатствайки за медицинска сестра. Дефицитни са у нашенско пък и в чужбина ги лапат като топъл хляб.
Ако искаш да използваш оценките по биология и химия и да учиш нещо - избий си от главата, че ще станеш лекар и кандидатствайки друго. Учители по химия и биология скоро ще се търсят със свещ. А заплатата не е по-малка, отколкото на медицинска сестра.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 05:28 от Mama Ru

# 162
Второ, мисля, че човек, учил по каквото и да било и изкарал кръгла двойка, е глупав. Глупавите трябва да работят нещо друго, не ителектуална работа. Трябва да си знаят гьолчето, не бива да се репчат като теб, защото няма на какво отгоре.
Голямо браво. Чудех се как да го напиша, че да не е толкова директно, накрая се отказах. Куртоазията с несъзнаващи хора не ми се удава.
Интересно тези, които я подкрепят за медицина, биха ли се лекували после при нея. Аз не бих. Има си индикации дали човек е от някакво тесто и те се виждат години преди матури, КСК и прочее.

Аз пък мисля, че тази двойка не означава абсолютно нищо. Двойка се изкарва МНОГО лесно и поради много различни причини, а не задължително защото не знаеш нищо и не те бива. Авторката е млада, объркана... И аз на нейната възраст не знаех какво искам - правех квото майка ми ми каже и завършвах само защото съм отговорна и не търпя провали. И кво - нищо - загубих 6 години от които полза никаква, затова пък си скъсах нервите.
Да става там една акушерка, лаборант, фармацефт... (квото я влече и все хубави професии). Лекарската е голяма отговорност и изобщо не е толкова забавно както си го представя. Там се иска силен интерес към материята, известна доза лудост и едва ли не гениалност. Иначе наистина ставаш опасен лекар.
Вярно че биологията и химията са едни, но изискванията на универистетите са различни - тъпо е, но за да те приемат на определено място, трябва да знаеш точно какво се иска от теб. И аз си мисля, че знам много неща от обща култура, ама винаги могат да ме забият в нещо специфично и да ми покажат, че не съм толкова знаеща.
Не бързам да отписвам авторката като лекар. Даже тукашните опити да я откажат лично мен биха ме стимулирали да покажа, че всички сте се объркали. Ако не си пък съвсем малоумен, с голямо желание наистина можеш да постигнеш чудеса. Гледам тук мои колежки - нямат много акъл, но са си поставили за цел да завършат и драпат със зъби и нокти и движат напред. Наизустяват купичина информация, която за мен е излишна, освен ако не го работиш това специфично нещо. Но те са чули че еди кой си предовател държи на еди кое си и точно това знаят. Иначе базовите неща от анатомията не са научили - да ги питаш къде отива кръвта след червото и гледат на парцали, но иначе ще ти кажат що точно сестамиби се ползва за изследване на сърдечната дейсност

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 07:54 от Skrekkelig

# 163
  • Ямбол
...Учителката по математика даваше домашни от сборници, които учители по математика не можеха да решат. Тя преподаваше и в университет. Учителката по френски изискваше познания, които и родените във Франция нямаха. ...
Това изглежда така само в очите на незнаещия. Малко се изхвърляш, но ще ми е интересно да кажеш, кои са тия трудни сборници.

По отношение на медицината - синът ми се готви 5 години, като по-усилено последните две. Но той не си избра езикова, макар че чуждите езици му вървяха много, а се насочи към профил с биология и химия и имаше стабилна подготовка, точно от гимназията. Сега вече е втори курс, но пак му е тежко, четенето е постоянно и по много, но пък му е приятно.

# 164
  • на правилното място, в точното време
От къде си толкова сигурна, че след дори години няма бъда една успяла лекарка например? Може да не съм учила толкова до сега, вярно, малко късно, но сега ми дойде акъла и реших, че искам да се променя.
Успял и добър са различни понятия. Явно ти е важно да си успяла, а не добра. А за нас е важно лекарят да е добър, а не успял. Щото доктор Енчев е успял, ама прави цици и джуки.
Акъла още не ти е дошъл. Не си осъзнала,че нещата се случват с учене. Търсиш оправдания и извинения за мързела си, вместо да се заемеш сериозно да сбъдваш мечтата на мама:joy:  Интересно ми е какво работи родителката ти, че проблем с пари за издръжка на тази скъпа специалност нямате, че дори и в Македония...
И ти сложихме оценки, защото имаме опит, срещнали сме достатъчно такива като теб, а и сме учили доста повече. Ахам, четене му е майката, не сравняване къде биологията и химията са еднакви/различни.

Общи условия

Активация на акаунт