Провалих си живота

• 8 444
  • 192
  •   1
Отговори
# 165
Имам и аз близко дете, което учи медицина, втора година е, като сина на Лиляна. На изпита беше изкарала 5.56 и беше убедена, че няма да я приемат. Разбираш ли, авторке, че се борят за стотни, а не за тройка или четворка. Наистина се чете денонощно, децата не се готвят от 12 клас втория срок.

# 166
  • Ямбол
А да, синът ми кандидатства и в Пловдив, и във Варна с една и съща подготовка. Точно на тези две места изпитите са почти идентични. Приеха го и на двете места, но си избра Пловдив.

# 167
Двойката сама по себе си не значи нищо, но тук е комбинация с мислене и манталитет. Днес има втори шанс на изпитчето с темичките за зубрене, утре нейните пациенти, за които трябва не зубрене, а съобразяване на условия и симптоми, нямат втори шанс, ако сбърка.

# 168
  • Варна
Моля ви, хора, спрете да спрягате фармацията като по-лесна за изкарване от медицината и да я слагате на едно ниво със сестри и акушерки. Там също се влиза трудно, спукват ги от учене, с химията ще я съсипят направо и в крайна сметка професията е отговорна - аз лично искам в аптеката адекватен и съвестен фармацевт, защото това е важно. Имам познати вече завършили фармация, както и такива, завършващи сега, е, виждам за какво става въпрос. Учат като изоглавени, бачкат в аптека и не знаят на кой свят са, няма събота, няма неделя.

# 169
Моля ви, хора, спрете да спрягате фармацията като по-лесна за изкарване от медицината и да я слагате на едно ниво със сестри и акушерки. Там също се влиза трудно, спукват ги от учене, с химията ще я съсипят направо и в крайна сметка професията е отговорна - аз лично искам в аптеката адекватен и съвестен фармацевт, защото това е важно. Имам познати вече завършили фармация, както и такива, завършващи сега, е, виждам за какво става въпрос. Учат като изоглавени, бачкат в аптека и не знаят на кой свят са, няма събота, няма неделя.
Aз й предложих фармация,но никъде не съм спрягала професията за по-лесна.Просто предположих,че след като има 6 по химия е добра с този предмет.Когато аз учех,колкото и да исках повече от 4 не изкарвах по този предмет.

# 170
  • Варна
Тя и по биология има 6 ама на изпита е лъснала истината.

И други предложиха.

# 171
И акушерка да не става, за там трябва сърце и голямо желание. Призвание е. Тия дето псуват и викат по родилките с лопата да ги ринеш, няма нужда от още.

# 172
  • София
Аз бих й предложила на девойката Логопедия. Не зная дали се учи като отделна специалност или е специализация на Педагогика някаква, но за мен това е професия, която тепърва ще се търси още повече, пак има елемент на помощ и грижа и за мен е перспективна.

# 173
Момичето, на този етап, изобщо няма мотивация. Аз, колкото и клииширано да звучи, си мисля, че човек, който е отличник в училище / макар , че този вид в класовете да си вид аутсайдери/, си остава и такъв в живота. Виж, на някой да му дойде акъла на по - късен етап, е възможно. Но аз също имам близки наблюдения как се кандидатства медицина от мотивиран тийн. На сина ми гаджето в училище . Нея я приеха от раз, но плати с две години учене. Както беше готината мацка с маникюрчета, коси, нагласена кукла, това момиче направо се занемари откъм боички и оперение. Те тогава си бяха деца и голяма любов, та моят убостник и правеше забележки за външен вид. Ковала съм го , че тя има по-важни неща в момента, отколкото да се накипри, та като излязат,   да се изфука. А и момичето си беше атрактивно и без стилето. Както и да е. Видяла съм наживо, че кандидатстване медицина изисква и мотивация, и постоянство, и интелект, и много труд. А може би и акъл.
Тук е налична  някаква амбициозна майка и съвсем неориентирано дете, което е дърпано като кукла на конци, за да угоди. То е ясно колко усилия е положила, за да стане лекар. Още отсега. Та не зная коя от двете е повече "за бой".

# 174
Да, логопедия я има в МУ Варна. Доста търсена, не стигат логопедите и заплащането стремглаво се увеличава. Преди 2години съм давала 50лв за час консултация.

# 175
Да, логопедия също...но защо не и кинезитерапевт или рехабилитатор - звучи ми като масажист с малко мед познания (възможно е и да не така, но ми се струва далеееч по-лесно).
Идват ми и други идеи, несвързани с медицина - педагогика - да преподава на най-малките; лелка в детска градина и много други, за които не трябва кой знае колко акъл и учене (а за последната професия не съм сигурна, че изобщо трябва учене - просто да обичаш деца).

# 176
Наистина?! Лелка в градина? И в педагогиката нямало учене? Много глупости за кратко време. Лека специалност е туризъм примерно. Работата с деца не е лека, повярвай.

# 177
И какво му е на лесотехническия, та още никой не го е предложил? И без това накрая ще работи като бариста в... Старбъкс ли беше?

# 178
Няма учене, за съжаление. Педагогика от години е спасителна дисциплина за двойкаджии.
Защо продължавате да й предлагате специалности, изискващи контакт, индивидуална преценка и грижа за хора? Според мене тя има шансове в точно обратните професии, при които се зазубря информация и после следват ясни правила. Скрек предложи лаборант. Не е лоша идея.

# 179
Не знам. Имам две близки приятелки, които завършиха НП и двете не е като да са си клатили краката, но може и да е било продиктувано от голямо желание. И двете работят в градини, харесват си работата.

Общи условия

Активация на акаунт