Да те питам и аз, чия е отговорността за отглеждане на едно дете - на биологичната или на доведената майка? За бащата ясно. За женската фигура питам.
Отговорността може да е на биологичната майка, но може и да не е. Това се решава от самата биологична майка, биологичния баща, ако е известен и ако не могат да се разберат съдията по семейно право. Отговорността върви с родителски права и задължения. Родната майка може да бъде лишена от родителски права и те да бъдат предоставени на доведената майка. Ако всичко беше просто, черно или бяло, адвокатите по семейно право щяха да умират от глад.
Едно 5 годишно дете може да е добре и с майката и с бащата. Може и да не е добре с никого от тях и тогава се търсят други роднини, приемно семейство. Бриджит Бардо, известна актриса с високи доходи и социален статут е загубила родителските права върху сина си още когато е бил бебе, защото съдът е преценил, че няма родителски капацитет.
Като дъщеря на разведени родители съм прекарала един, единствен рожден ден с баща ми - 7мия. Прекрасно беше, но и другите, без него, не бяха лоши. Най-прекрасното е, че родителите ми, макар и разделени от моето раждане ми спестиха пастроци и мащехи на рождените дни. Радвам се, че по снимките от рождените дни няма излишни навлеци.
Майката не е чак толкова лоша - има редовен контакт с детето, взима го при нея в Лондон, купува му подсръци, води го по заведения, осигурява му стая докато е при нея. Много бащи не правят нищо такова след развода и никой нищо лошо не казва за тях. Преди да замине го е оставила на собствената си майка, което е напълно приемливо в България.