Първокласници. Тема 1

• 21 089
  • 758
  •   1
Отговори
# 105
Интереса към способностите и чувствата на децата не започва с тръгването на училище.

# 106
Интереса към способностите и чувствата на децата не започва с тръгването на училище.

Точно това имах предвид и аз. Винаги съм се интересувала как е изкарала в детската градина, нищо че беше само до обяд.

# 107
  • София
Оффф. Добре, ще го кажа по друг начин. Никой не си мисли, че не обръщате внимание на децата си! Но понеже някой спомена, че като си вземе детето от училище, няма да отваря буквари и тетрадки. Това е грешка! Не си мислете, че само на учителя е ангажиментът да научи детето ви! Повтарям се, като казвам, че родителите сте активна част от образователния процес! Всяка вечер отваряйте учебниците и тетрадките, проверявайте какво е учила детето ви, преговаряйте материала, за да може да го затвърдите и ако нещо не е станало ясно, да го обясните. И не е съвсем вярно, че децата са преуморени в училище, защото ние учителите гледаме да нагодим програмата така, че да се редуват сериозни часове с разтоварващи. Така например ако първият час е математика, вторият ще е музика, третият български, четвъртият бит и техника (или технологии и предприемачество, ха-ха!). Отделно всяко малко междучасие е 10 минути, голямото е 20. Ако не сте си записали детето на занималня, взимате го на обяд и може дори да поспи вкъщи, преди да седне да пише домашни. А ако е записано на занималня, след приключването на часовете, учителят следобед ги води в стола, там обядват, после имат свободни игри на открито, ако е хубаво времето. От 14 до 16 часа пишат домашни, като пак времето е разпределено между работа и почивка. А има и доста бързи и схватливи ученици, които за час са готови с всички домашни и почиват, докато дойдат да ги вземат.

# 108
Аз казах, че не смятам да отварям тетрадките всяка вечер и си седя зад думите. С което не искам да кажа, че нямам ангажимент към учебния процес или че не смятам да уча с детето, ако се наложи. Децата са различни, учат и запомнят с различно темпо, някои са по-подготвени, други обратното. Понеже си познавам моето, което Вие никога не сте виждала, си позволявам да се изкажа как ще процедирам. Има и учители, чиято работа освен всичко друго е да дават обратна връзка. При нужда ще помагам, без нужда няма да се напъвам. Освен всичко друго раницата ще седи в училище, та няма как да преглеждам тетрадки всяка вечер. Слава Богу де! Едно време майка ми само това оставаше да прави след работа, да преглежда тетрадките на 3 деца. Хайде, малко по-спокойно, говорим за 1 клас, не за изстрелване на ракета в космоса. Ако в предучилищната малко повече се стараеха, което аз все пак мисля, че е заложено донякъде в програмата, децата, а и родителите щяха да са по-спокойни в първи клас.

# 109
  • София
Ако още в началото не се поставят основите, по-нататък вече ще е трудно. Говоря и като родител, и като учител, обучил не едно и две деца. И все пак не ги слагам в калъп, естествено, че всяко дете е различно. Дори и да не отваряте тетрадките, нужно е поне да разговаряте за това какво детето е учило, какво е разбрало и какво не. Първи клас е от изключително значение за образователния процес по-нататък. Да не говорим когато децата се учат на правопис, тогава повече от всякога трябва да се следи материала, за да се затвърдят знанията за начина на писане на съответната дума. Иначе бива научена погрешно и после става навик, който много трудно се премахва.

# 110
  • Варна
Ама защо смятате, че децата не са подготвени за първи клас? Аз пък считам, че моето е абсолютно подготвено и всичко, което трябва да умее го умее. Но това няма никакво касателство към първи клас, нали там ще продължава да учи? Аз нямам идея как ще е при нас, дали чантата ще стои в училището или не, има шкафчета, така че няма проблем да стои, но аз предпочитам да гледам всеки ден какво точно учат. Поне така смятам сега. Ако преценя, че и веднъж седмично е достатъчно ще променя възгледите си. Но да се заричам отсега как ще процедирам в продължение на цяла учебна година няма как да стане.

# 111
Това казвам и аз, основите отдавна са поставени.

Вероятно в началото и аз ще следя нещата по-отблизо, незнайно как без тетрадки, но не мога да възприема писане, четене и подготвяне на първокласник ежедневно по нощите. Колкото-толкова, събота и неделя за какво са? Пак казвам, вярвам, че сериозният учител ще намери начин да държи връзка с родителите, но не с безумни всекидневни изисквания, а с градивни забележки и препоръки. Доколкото разбрах децата ще имат нещо като тефтерче (бележник) и там ще се вписват подобни неща.

# 112
  • София
Месечинка виторога, ако питате мен, аз не смятам деца, които не познавам за подготвени или не. Казвам какво е нужно да правят и родителите, за да може всичко да върви гладко. Естествено е да има много подготвени деца, които четат гладко, смятат без проблем, запомнят бързо, но има деца, които не е работено с тях по една или друга причина. Те са също много умни, просто потенциалът им не е разгърнат. В началото на учебната година в 1 клас по български език в буквара има само картинки, детето се учи да разказва по тях. После се започва с кратки звукови схеми, за откриване на гласни и съгласни. Това е предбуквения период. Изучаването на буквите става веднага, след като свърши този период и така се поставя началото на умението на децата да четат.

# 113
  • Варна
О, не го написах по повод твоя коментар, съгласна съм с казаното от теб.

# 114
Моите уважения към професията на учителя, но понякога някои нейни представетели се изживяват като вся и всьо. Когато детето се прибира към 18ч, трябва да вечеря и да мине през банята. Кога точно да отваря и да учи наново? В 22 часа ли?
Напълно достатъчно е това което в занималнята са затвърдили, за да го потретваме и вкъщи по тъмните доби всяка вечер.
Уикендът е по-подходящ за допълнителни занимания, ако има нужда от такива.

# 115
  • София
Моите уважения към професията на учителя, но понякога някои нейни представетели се изживяват като вся и всьо. Когато детето се прибира към 18ч, трябва да вечеря и да мине през банята. Кога точно да отваря и да учи наново? В 22 часа ли?
Напълно достатъчно е това което в занималнята са затвърдили, за да го потретваме и вкъщи по тъмните доби всяка вечер.
Уикендът е по-подходящ за допълнителни занимания, ако има нужда от такива.

Никой не казва наново да седнете да пишете и учите, а всяка вечер да отворите тетрадките по писане и смятане и да се поинтересувате какво аджеба е учило вашето дете в училище. Това отнема не повече от 15 минути на вечер, повярвайте ми! Ако не можете да ги отделите, това е проблем!

# 116
  • На морето!
Аз си мисля, че изискването за подпис от родител е като превантивна мярка за незаинтересованите родители. Сигурна  съм, че във форума всички познават децата си, работят с тях, помагат им и са в течение с всичко, което им се случва, но не всички деца се радват на такова внимание. В училището на сина ми има родители, които нямат никаква представа какво и как учат децата им и разбират чак, когато учителят сигнализира за проблем. Може би с тази мярка класната ни създава навици в родителите, не само в децата.
И, за да разведря темата ще се похваля, че ни пристигна раницата. На живо изглежда дори по-добре и първолачката се влюби в нея.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 11:10 от Rapariga

# 117
  • София

Ето я нашата раница!

# 118
  • shumen
При нас ще имат тефтери,в който госпожата каза,че ще пише в тях какво трябва всеки ден.Това ще бъде,защото родители не се допускат в училището.Децата се водят и вземат до двора.

# 119
И при нас имаше такива тефтери, но в него нито една писанка нямаше до края на годината. Класната пишеше само и единствено вэв фейсбук.😕
Лично на мен щеше да ми е полезно да се ползва този тефтер..но явно не им оставаше време на госпожите.

Общи условия

Активация на акаунт