На море в Гърция 2019 - IV

• 49 692
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
За пръв път ще ходим в Гърция и то с едногодишна госпожица. Избрахме си един къмпинг в Олимпийската Ривиера, до Неос Пантелеймонас. С мъжа ми много обичаме да ходим на планина и близостта на Олимп много ни допадна. Макар, че с малката ще можем само разходки да правим, пък след години ще атакуваме и върха. Та понеже търсих и в първи пост и чрез търсачката - отзиви за този район и не намерих. Ще се радвам ако някой може да сподели. Интересува ме какво може да видим в близост, за сега съм набелязала Платамонската крепост. Може и на връщане да направим две нощувки в Солун и там да разгледаме 🙂

# 181
С едногодишно не знам как ще е, но освен Платамонас от археологически интерес е и Дион. Приятни разходки са Литохоро и селцето Палеос Пантелеймонас точно над вас (то е пешеходно, но не е много удобно за количка).
В Солун има доста какво да се види, с малко дете бих препоръчала настаняване в апартамент - в еърбнб има изгодни предложения, в букинг също се предлагат доста апартаменти.

# 182
Ние сме с раница и разходките не са никакъв проблем. Даже смятаме да се качим до Хижа А с малката. Много благодаря за предложенията. Задължително ще посетим Дион и Литохоро.
За Солун - ще сме на хотел май. Аз не съм почитател на хотелите, но имаме един ваучер от туристическа фирма, та плана е да го използваме за две нощувки там и да пообиколим пешеходно каквото успеем - с приоритет е археологическия музей, византийските крепости и Кулата. Иска ми се и през пристанището да минем, дано не ми е много амбициозен плана😂

# 183
Пътуващите тези 2 дни за Лимнос хора от темата дали може да кажат как е времето и дали водата се е стоплила?

# 184
С едногодишно не знам как ще е, но освен Платамонас от археологически интерес е и Дион. Приятни разходки са Литохоро и селцето Палеос Пантелеймонас точно над вас (то е пешеходно, но не е много удобно за количка).
В Солун има доста какво да се види, с малко дете бих препоръчала настаняване в апартамент - в еърбнб има изгодни предложения, в букинг също се предлагат доста апартаменти.
В Солун и Византийският музей е много интересен, а той е много близо до Археологическия

# 185
  • София
Ние се върнахме от почивката си на Евия и Скирос.
Ще отговоря на някои от собствените си въпроси от преди заминаването ни и ще се опитам да спестя емоционалните отклонения. Там където бяхме, беше много, много спокойно, красиво и уютно и препоръчвам горещо и двете дестинации.

Пътувахме до Евия с фери от Глифада. Бях намерила сайта на тази компания - https://www.ferriesglyfa.gr/index-en.php Според разписанието за нашата дата – пътуваха на всеки кръгъл четен час. Има и още една друга - https://www.aidipsosferriesne.gr/en/ , която пътува на всеки кръгъл нечетен час. Ние бяхме на пристанището в 14,55ч., взехме билети и се качихме веднага. Ферито беше полупразно.
На Евия отседнахме тук - http://greenandblueview.gr/ Три от къщичките са реновирани и не изглеждат така отвън. По-актуални са снимките на страницата им във Фейсбук - https://www.facebook.com/GreenandBlueView/ Мястото е разкошно. Гледката към морето от верандата на къщичката ни е най-красивата, която съм имала някога изобщо. Плажът е пясъчен, плитък. Стига се по стълби – виждат се на снимките. Тази част от плажа е достъпна само за хората, които са настанени в къщите над него. Случваше се да няма никой освен нас на плаж. Собствениците – брат и сестра – са изключително сърдечни и отзивчиви. Майка им ни глезеше с домашни локумадес и нещо като нашите мекици, пълни със сирене. Дивна вкусотия! В самата Еленика (тази до плажа, не селото горе) има няколко таверни – храната е прекрасна и неочаквано евтина.

В единия от дните отидохме на еднодневен круиз до Скиатос. Корабчето тръгва от Пефки. Повече информация има тук – https://www.trogadas-travel.gr/en/summer-excursions/cruises и тук https://www.facebook.com/argonaftisk/ Обадих се на телефона в офиса в Пефки, оттам ме насочиха към офиса в Edipsos. Направих резервация по телефона и платихме сутринта преди заминаването – 19 евро на човек. Имат и круиз до Скопелос и Алонисос, но при нас беше в деня, в който имахме билети за ферибота до Скирос.

След Евия заминахме за Скирос. Ферито тръгва от Кими, така че си попътувахме. Тъкмо огледахме острова по-добре. Simple Smile От трите възможни пътя, избрахме този до Халкида и после – през Amarynthos и Aliveri.

Скирос е място за обичане. Хората са изключително гостоприемни и мили. Храната е прекрасна. Водата е кристално чиста. Почти не видяхме чужденци – само малко французи и белгийци за цвят.
Настанихме се тук - To Pithari - https://www.booking.com/hotel/gr/to-pithari-skuros.bg.html?aid=1 … p;type=total& Една прекрасна усмихната Хрисула ни посрещна и ни обгрижва. Мезонетите са много близо до плажа Молос. От терасата се открива гледка към хората на Скирос. Препоръчвам еднодневния ни круиз до южната част на острова – със спиране за плуване около пещерата Мадруха и след това – на остров Саракинико, на плажа Глифада
Ние пътувахме с тази компания - www.feelingreece.gr  Корабчето им тръгва от Пефко.
Конкуренцията тръгва от Линария - https://www.facebook.com/Psariotis-Cruise-Apollon-II-383465098521018/ На пристанището видях техни телефони - +30 2222093250 и +6977696103
До Скирос се стига с фери от Евия или от Скопелос/Алонисос, което го прави малко по-трудно достъпен, но пък за сметка на това е по-спокоен. И има едно опияняващо ухание на смокини и жасмин. Подреждам го сред най-любимите места, където съм била.

Ако мога да бъда полезна с някаква допълнителна информация – питайте.

# 186
  • София
Здравейте, пиша от Метаморфоси.Цяла нощ валя дъжд и сега е облачно и хладно.Не става за плаж.Дано се оправи, че утре си тръгваме.Преживяхме бурята, нямахме ток, а сега пак лошо време.Но такъв ни е бил късмета

# 187
  • София
Момичета, днес в неделя как стои въпроса с паркирането в Солун?

# 188
  • София
Vivi - каква цена ви беше нощувката?

# 189
  • София
Момичета, днес в неделя как стои въпроса с паркирането в Солун?

Стига да намериш места в синята зона - безплатно.

# 190
Някой днес пътува ли за Гърция (по- скоро района на Кавала), да сподели как е времето там?

# 191
  • България, София
Здравейте!
Малко със закъснение, тъй като вълненията покрай бурята на Халкидики отшумяват, но мога да добява и моите впечатления от преживяното.
В Неа Потидея сме и пристигнахме на 10.07. преди обяд. Нищо не подсказваше какъв апокалипсис ще се случи вечерта. Поне за мен си беше така. А гъркиня, с която разговарях, каза, че такова нещо никога не е преживявала, само е гледала по  телевизията. Селцето беше едно от сериозно засегнатите. Две от жертвите са именно там, затиснати от паднало дърво Sob Вятърът беше ужасно силен, с дъжд и град. След като спря токът, само чувахме как стихията бушува отвън. Четох после, че било за 15 минути, но според мен беше поне половин час или така да ми се е сторило. Близо 2 денонощия бяхме без ток, както и целият ръкав Касандра и близо 1 денонощие без вода. На другия ден видяхме, че две заведения на плажа са рухнали, имаше изпочупени клони, изтръгнати дървета, довлечени чадъри от бийчбарове на може би 500 м. разстояние.
5 соларни панела на собственичката на къщата бяха отнесени от покрива и цяло чудо е, че не бяха засегнали нито една от паркираните на улицата коли, нито човек. 
Както и другите са писали по - горе, гърците бързо се организират и разчистват. В двора на нашата къща беше салата от нападали листа, клонки и какво ли не. До вечерта почистиха, пометоха, събраха всичко, измиха, докато имаше вода и все едно, че нищо не е било. Само няколко счупени керемиди и липсата на ток напомняха за отминалата буря. Два дни след бедствието улицата пред нас също беше почистена и измита от собствениците на къщите и нямаше никакви следи от бурята.
На много места имаше генератори за ток, магазините в селото работеха или поне една част от тях. Собственичката на къщата, в която сме отседнали, също докара генератор, за да подава вода от резервоара, който има и който според нея може да захранва къщата 3 дни с вода. Слава Богу, не се наложи да разчитаме дълго на него, защото токът дойде в петък около 21.00 ч., а с него и водата и всенародното веселие:blush:
Дори и в деня след бурята, след като небето се проясни и се показа слънце, бяхме с децата за час на плажа. Само не смяхме да се къпем в морето, че като няма вода, трябваше да си стоим осолени Joy
За жалост, явно такива природни явления няма да са рядкост в бъдеще. Досега все ни се разминаваше, но този път и ние в началото имахме почивка с елементи на сървайвър. Установихме, че може да се живее 2 дни без интернет и пестейки батерията на телефона. ММ зареждаше от време на време в колата, но така не си е работа.
Поне видях от първа ръка как гърците реагират в такива ситуации и също съм на мнение, че приказките за техния мързел са по - скоро митове.
Днес е дъждовно, но тая надежда следобед да се оправи времето и да става поне малко за плаж. А и в следващите дни също. Но то в София не е по - добре, така че нямаме кой знае какви възможности.
Поне успях малко да навксам с тази тема. Ще се върна и на по - старите, че напоследък нямах никакво време да ги следя Flushed
Извинявайте, ако съм досадила с дългия пост.

# 192
  • И аз не знам къде...
Здравейте,
Някой има ли "пресни" впечатления от хотел Gregotel Egnatia 4* в Александропилис?
Има не лоши оферти за м.09, но прочетох отзиви, които не ми харесаха. Вярно, че изискванията на всеки човек да различни, но не ми се иска да платя 600 лв. за 3 нощувки и да си отрова късната почивка.
Благодаря предварително!

# 193
👋🏻
Минахме границата при Кулата посока Гърция около 13:30ч .
Никакво чакане , пред нас имаше една кола .
В обратната посока ( прибиращи се към Бг ) също нямаше .

# 194
  • И аз не знам къде...
Отказахме се от Александропилис и реших да заложа на Марония. Направих резервация през booking. Знам че е по-скъпо, но ми даде отстъпка и реших да да пробвам.
Само да споделя. През май бяхме в Ниа Перамос. Спокойно, тихо, плаж Ammolofoi е на 5 км. Хотелчето беше чудесно, а закуската - обилна. Поръчваш едно, носят ти и три други други от менюто.
Но за разнообразие заложихме на нещо непознато. А и около Марония има какво да се разглежда, ако времето не става за плаж.

Общи условия

Активация на акаунт