Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 57

• 41 174
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Хирургът, който ще оперира, още при мануалния преглед и като видя ехографията и амбулаторния лист каза, че даже биопсията е излишна и че за моя случай премахването на гърдата е най-добрия вариант. Гаврилов ми каза, че независимо от резултата от биопсията - доброкачествено или злокачествено, премахването на гърдата е задължително. Не коментирахме изобщо предопративна терапия, защото не позволи изобщо разговор да има. На онкокимисията, в която и той беше, са ми написали за мастектомията, обаче изобщо не коментираха биопсията, предварителни изследвания и т.н. Та мненията на двамата хирурзи се припокриват. До тук добре. И все пак ме човърка това да не стане по-голяма беля. Понеже хирургът съм го избрала вече, освен да ида отново да коментирам операцията, макар че не виждам с какво точно той ще ми бъде полезен. Той няма отношение към терапията. Буквално съм в изходна позиция. Най-лаишкото нещо е - има проблем, режем и после продължаваме лечение. Но разбирам, че може да стане по-голяма беля. Дата за операция е 31.07, аз имам много малко време преди това.
Лейди, вида на рака ли се разбра от биопсията и се подложи на лечение преди операция?
Sheli17, биопсията я чакам още, за скенер с контраст искат да не съм в цикъл, а аз съм. Освен да направя ЯМР без контраст. Хирургът е готов да оперира, според него операцията и премахването на гърдата е неизбежно и няма какво да се отлага.
marittaa, HeartHug Аз със съвет не мога да помогна, но ти пращам мнооого Hug Скоро ще се радваш на хубавините!

# 361
Това съм го изпуснала. До резултата от биопсията няма какво да се прави?

# 362
  • Другата България
Тотто, кога се очаква да излезе резултата?

# 363
Марита, дренажите може и около месец да стоят, зависи кога ще престане да тече. Много си се гипсирала, споко де.
Със сигурност знам, че при хормонозависим рак се прави
 предоперативна химиотерапия. При мен тя изчисти всичко и не се наложи следоперативна такава.
Не може да се оперира без да се види какво показва биопсията, това би било абсурдно.
   Лейди, не е точно така. Аз също съм с хормонозависим и не съм правила предоперативна химия.  Според мен единствената причина за да има предоперативна химия е  да може да се смали тумора и да се изчистят лимфите.Пак казвам, това е мое мнение.. Не твърдя , че е точно така.

# 364
Скенер с контраст на бял дроб, корем и малък таз + контрастна мамография, обаче да се направят само ако не съм в цикъл. И да зараснела раната от биопсията за този скенер. Мамологът, който иска тези изследвания, някак ме притеснява, че много лежерно гледата на ситуацията и вижда операцията чак към септември, ако резултатите от скенера са добри. На мен ми се вижда много време. Хирурзите са готови да оперират, ще се реже наред явно. Само онколог не съм чула, но кой би ме изслушал без резултат от биопсия и изследвания като скенер.
Всеки ден звъня в Токуда и няма резултат. Уж до петък да го имам. Ама кога и с кого после да се консултирам? Приемът за операцията е във вторник.

# 365
  • В царството на игрите:)
При мен първо операция беше невъзможно, щеше да стане по- лошо. И това се разбра от биопсията. Та не бързайте с операцията. 
Това е така ако не правиш мастектомия. Когато операцията е радикална не виждам никакъв смисъл от биопсии, защото на нея ще видят това, което така или иначе ще видят, когато махнат органа и ще съобразят лечението. Също е загуба на време в някои случаи. Казвам го, защото моя случай беше точно такъв. Хирурга ми каза, че така или иначе това ще се маха /с много притеснен тон/ и не иска да го дупчи, защото докато чака резултат може да направи и поразии. Ще гледа наживо какво е после и ще решава. Махна доста от гърдата барабар с тумора и когато видя не особено приятния резултат от патолога след 6 дни, без никакво бавене, направи мастектомията. Като цяло смятам че въпроса за задължителната биопсия е по - скоро финансов, отколкото терапевтичен Simple Smile

# 366
  • София /Абсурдистан
С резултат от биопсията отиваш при онколог, който ще те вкара в системата. На комисия ще решат как да процедираш по - натам. Онколозите решават това, не хирурзите.  Или поне при мен така беше.

# 367
При мен първо операция беше невъзможно, щеше да стане по- лошо. И това се разбра от биопсията. Та не бързайте с операцията. 
Леди, искам да ти напиша относно килограмите. Малко ядеш, но ги качваш. При намалена фукция на щитовидната жлеза нисък тироксин страшно забавя метаболизма и всичко се лепи, всяка калория. Виж и жлезата си. В Русия елда е основен продукт за хранене и в нея има много  калций. Сервират я в ресторанти и се казва "гречка". Тя става за всичко и като гарнитура и като основно ястие с месо и прочее. Тя много засилва метаболизма. Няма елда ГМО, не съществува. Храни се още с киноа, амарант, годжи бери, просо. Спряла съм да ям и качамак, защото кукуруз в България само ГМО - никой не го крие. Леди, смени режима на хранене и ще спадне теглото ти.

# 368
milmich, точно - като ще се прави мастектомия биопсията им се вижда излишна. Гаврилов трябва да ме е вкарал в системата, щото я минах тая комисия и ми пише на изброените варианти в листа - операция до мастектомия. И взема това решение без да има резултат от биопсията, което значи, че тя в случая няма отношение. А защо тая комисия не ме информира дали имам нужда от терапия предварително, че е добре да изчакам биопсия и да си направя предварителни изследвания и т.н. -  остава в сферата на предположенията ми. Опитах се да попитам - отпрати ме. Явно много съм го засеганала с незнанието си къде ще оперирам, което за мен е свръх абсурдно.
Лейди, при теб само резултата от биопсията ли беше решаващ за предопративната терапия? Имаше ли скенери, ехографи или нещо друго, което наклони везните за нея?

Последна редакция: вт, 23 юли 2019, 14:41 от Анонимен

# 369
При мен биопсията определи агресивноста на рака -  XER+++.Това пък определи лечението -химия/ операция/ химия. А че ще се маха гърдата се каза още на първия преглед. Но лекаря решава какво трябва.

# 370
Тото кога се очаква да е готова биопсията,не минаха ли повече от 10 дни?
 При мен мамомогът, каза че е за махане след преглед и ехограф, но направихме и мамография . Всъщност даде ми вариант да избирам мамография или ядрено-магнитен резонанс като по -малко облъчващо.Изпрати ме при двама хирурзи. Всички бяха на мнение бързо да се оперира само след палпация, мисля че се ориентират от твърдостта.  Те казаха че е безмислено да се прави биопсия , защото лошите клетки може да са много малко на брой и да не попадне нито една в иглата. На третия ден от моята сага отидох при Гаврилов направи ми бърза тънкоиглена биопсия в частния кабинет и след 10 мин каза че има атипични клетки. От моя скромен опит разбрах, че всеки си е изградил някакъв стил на работа и се придържа към него. Всички ми казаха, че ще се установи какво е след като се извади и изследва хистологично.

# 371
  • Другата България
Аз съм писала, че имам три приятелки, оперирани от Гаврилов, и при трите е подходил по един и същи начин.
Понеже както казах веднъж месечно идва и преглежда при нас, на прегледа се усъмнява в бучката, веднага прави същата тънкоигленна биопсия, сега дали веднага или на следващия ден не помня, но много бързо се обажда на пациентката по телефона с резултата, казва какво да направи и след това оперира. Но те и трите са се оперирали при него.
При едната обаче имаше предоперативна химия.
Затова поне аз мисля, че е добре да се знае резултата от биопсията.
От друга страна пък двама хирурзи са "за" мастектомия...не знам, Тотто, както и каквото ти говори вътрешния глас, това направи. А и аз съм пристрастна, но щом това е било мнението и на Гаврилов поне аз бих се доверила.

# 372
REN!, препоръча ли ти някакви скенери преди операция? Или ехографии на други органи? След като са определени атипичните клетки веднага ли каза - за операция или поиска допълнителни изследвания, за да се установи/отхвърли нуждата от терапия предварително? Чакам резултата утре или в петък. Биопсията е взета на 10.07, но от Патология ми казват, че при тях е постъпил чак на 12.07.
Абсолютно има резон в това биопсията да даде фалшив резултат за доброкачествена формация.
Merri_An, никакви съмнения и аз нямам за мастектомията. Имам съмнения дали не пропускам предоперативна терапия. Бучката ми е толкова твърда, неподвижна и разлата, че според мен и Гарвилов, и Йорданов с напипване разбраха за какво става въпрос.
Момичета,  благодаря ви!

Последна редакция: вт, 23 юли 2019, 15:30 от Анонимен

# 373
Гаврилов нищо повече не поиска да правя . Трябваше да си подготвя за 2 работни дни 10 изследвания за влизане в болницата. Успях да попитам ако не успея може ли без някое при което ми се скара че много хора чакат за операция и до там бяха нашите разговори. Само ми каза че ще реже 1/4.
Мамологът ме пита какво искам като образно изследване понеже трябваше да ги плащам а разликата е голяма. Иначе за него нямаше май кой знае какво значение за да си потвърди мнението.

# 374
С резултат от биопсията отиваш при онколог, който ще те вкара в системата. На комисия ще решат как да процедираш по - натам. Онколозите решават това, не хирурзите.  Или поне при мен така беше.
При мен на биопсията (не иглена, а с рязане на парчета) се видя че има процес, Младенов каза "трябва да те оперирам - избирай сега или след 1 месец.... Операцията беше след три дни.

Tottó успокой се бе жена, ще вземеш да си докараш и някакъв друг проблем с тия нерви и притеснения. 2,5см не е голям тумор, явно не е нужна предварителна химия за смаляване, млада си, силна си, ракът на гърдата се лекува. Не си давай парите за излишни скенери и изследвания, почивай си преди болницата, или иди свърши някои важни неща, които ти предстоят непосредствено след операцията. Защото тогава ще се наложи да полежиш една две седмици.

Относно "изследвания за влизане в болница" - обикновено в Офертомед има оферти, аз ползвам това на Ноневи, става много бързо, отпечатвам си го от интернет. REN!- защо са ти трябвали 2 дни за тия изследвания?

Общи условия

Активация на акаунт