Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 57

• 41 153
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
  • Plovdiv
Марита, аз знам, че не трябва да се спи върху ръката с извадени лимфни възли. При тебе са вадили лимфни възли само от едната подмишница, нали? Това е страната, с която трябва да се внимава.

# 436
Здравейте! Днес бях за първи път на дневен стационар , за Херцептинчето ми. Направо ужааас. В 7,30 бях в онкото, тръгнах си в 12,00. Чакане, чакане, чакане за една инжекция, която ми сложиха точно за 10 минути. Е минах най-накрая, тръгнах към вкъщи и какво виждам... Ръката с липсващите лимфи се подула, че и боли на всичкото отгоре като я оптегна. Прибрах се , държах я сигурно 1 час нагоре, и нищо. Оттокът не спада. Казвайте какво да правя.

# 437
Марита, аз знам, че не трябва да се спи върху ръката с извадени лимфни възли. При тебе са вадили лимфни възли само от едната подмишница, нали? Това е страната, с която трябва да се внимава.

Да, само на болната страна са вадили, но малко. А защо не трябва да се лежи? В сряда съм на преглед и ще питам аз, но до тогава....

Kacha 🤗 Колко лимфни ти липсват?

# 438

Да, само на болната страна са вадили, но малко. А защо не трябва да се лежи? В сряда съм на преглед и ще питам аз, но до тогава....

12бр.  За спането, аз спя на оперирана страна от момента от който спряха да ме болят дупките от дренажите... Може би около месец след операцията.

# 439

12бр.  За спането, аз спя на оперирана страна от момента от който спряха да ме болят дупките от дренажите... Може би около месец след операцията.

Верно болят пущините. Повече от разрезите болят! Защо е така? Аз май взех да се осефервам, защото ми махнаха дренажите. Те ме доизмъчиха.

# 440
От жегите сигурно стават тия проблеми с оперираните ръце. И мен ме боли и има малък отток в лакъта. От лъчето и операцията започна да ме дърпа доста. Сега пробвам какво ли не: лед отвреме навреме, повече раздвижване на ръката с упражненията,  мажа с крема с невена за хидратиране и понякога лиотон. И аз спя доста често на лявата страна-любимa ми е,но май някой беше казал че така се пречи на движението на лимфата.
Тото още ли не е готова биопсията?

# 441
А мен пък ми изтръпва, ако я напрегна примерно като сега да лежа с телефона в ръка онази ръка, която е от здравата страна и не са вадени лимфни. Но аз пиша с нея....може би за това. И нощем обаче понякога изтръпва все едно съм я прележала, а не съм. На болната са ми засегнали нерв. Отзад на рамото все едно нещо ме лази, а ако го натисна боли зверски. Казват, че би трябвало да мине, но дали, кога и как незнам🙄

# 442
  • Plovdiv
Да, не се притиска ръката, за да не се пречи на лимфата да се оттича. Тя и без това циркулацията е компроментирана от извадените лимфни възли.
Питах моя хирург и той каза, че вадят всички лимфни възли, които открият при операцията. При мен 10 броя. Още от деня след операцията ръката ми беше подута, леко. После се подуваше по малко на различни места. Някой се оправиха, други не. Един ден се изнервих, че вече месеци ми опъва подмишницата и с цялата си тежест се отпуснах на точилката, с която раздвижвах ръката. Ей така от инат!!!! Разтегнах нещо и ме заболя някакво сухожилие по дължина на ръката. Поду ми се палеца. Постепенно ми се оправи.
Друг път реших, че ако помпам с юмрук супер енергично и силно, ще изпомпам лимфата от подутината над лакътя. Е, не стана така, поду се и под лакътя от външната страна, където е мускулът. Confused
Та, не правете като мен - експерименти в пристъп на яд!!!

# 443
Здравейте! Днес бях за първи път на дневен стационар , за Херцептинчето ми. Направо ужааас. В 7,30 бях в онкото, тръгнах си в 12,00. Чакане, чакане, чакане за една инжекция, която ми сложиха точно за 10 минути. Е минах най-накрая, тръгнах към вкъщи и какво виждам... Ръката с липсващите лимфи се подула, че и боли на всичкото отгоре като я оптегна. Прибрах се , държах я сигурно 1 час нагоре, и нищо. Оттокът не спада. Казвайте какво да правя.
Намажи се с Троксивазин/троксерутин или Лиотон. Дръж я на високо и утре, ако не е спаднала- бягаш при доктора.
Иначе и моята тия дни оттича, ама е от жегите. Гледам да разтривам с лекарство и да не я товаря много, но и упражненията поднових, щото си признавам- бях си посбутала точилката на скришно  Embarassed

# 444
  • Plovdiv
Kacha, какво правя при подуване на ръката:
1. Мазане с троксевазин и след това раздвижване с точилката
2. Лягам и вдигам ръката нагоре над главата
3. Обтриване на ръката с кубче лед или мокра хавлия за 15-20 минути във фризера и после компрес на ръката.
Сега в жегата точка 3. най-помага.

# 445
Благодаря! И аз мисля, че е от жегата. Отивам да метна една кърпа в камерата.

# 446
  • София
Здравейте отново!
Докато седна да пиша, вие ще си легнете.
Благодаря за редактираните постове; не знаех това правило, че не мога да публикувам два поста един след друг.
Много сте ми полезни с мненията си; усещам, че макар и за 2-3 дена тук, започвам да мисля по-трезво. Защото до момента за мен има две състояния - или постоянно фиксиране в проблема с всичките му кошмари и следствия, или пък състояние на тотално изключване, т.е. забравям, че съм болна; забравям за диагнозата си. То това последното е много хубаво, ама е малко подвеждащо и крие риск от неглижиране. Ще съм доволна, ако успея да намеря най-адекватното поведение и стил на живот, щото сегашните ми крайности не са ОК.

Как решавате, че депресията,  мъката, или отчаянието, или срама се лекуват с АД? А не са следствие например от неинформираност, глезотия или обикновена глупост? Или от някакви комплекси, липса на внимание, взаимност или нещо подобно.
............
Не съм се разболяла защото съм направила нещо срамно или грешно или греховно божеопазихахах или глупаво или некачествено или незаконно, а защото няколко клетки са се бъгнали на някакво ниво. Не съм виновна.
Защо някой умишлено си вменява някаква вина и провал и срам и какво ли още не, за да се изкара мъченица ли?

Фри, това ми прозвуча като плесница, буквално. Отрезвяване. Благодаря ти. Извод №1: Да си формалист помага. От гледна точка на еволюционната биология защо трябва да се считам за по-специална и да смятам, че едно случайно и спонтанно събитие, каквото е мутацията, на мен няма да ми се случи?!
Много ми е интересен този ред на мисли и ще се радвам да го дискутираме.

[marittaa] Марита, мисля, че е още рано да спиш на оперираната страна. Аз питах моя хирург на 10-я ден и той ми каза, че сама ще разбера кога мога да спя на нея. Каза само да не спя по корем поне един месец Sweat Smile Вярно, че при всеки е индивидуално, но аз едва след два месеца мога що-годе да спя на дясно.

# 447
  • София
Мен пък ме хваща шубе, че наближава последната химия. Имам чувството, че като мине ще съм някакси незащитена и гадта ще се върне. Знам, че е глупаво, ама...

# 448
Мен пък ме хваща шубе, че наближава последната химия. Имам чувството, че като мине ще съм някакси незащитена и гадта ще се върне. Знам, че е глупаво, ама...
Аз вече съм 22 -ри ден след последната химия. Имам същите терзания, Тинтири. Уфф...

# 449
  • София
Емиии, ще ви минат тези усещания.
Постепенно всичко ще си дойде на мястото.
Хайде, стягайте се да си живеете живота!
И се наслаждавайте на всеки миг от него!
Всичко ще е ОК! Kissing Heart

Общи условия

Активация на акаунт