10.07 - 16.07.2019 СЕДМИ КЛАС. Първо класиране

• 131 470
  • 2 335
  •   1
Отговори
# 1 995
  • густо майна Филибето
Моят син е приет Приложно програмиране в ПГЕЕ, и мен точно това ме притеснява - че момичетата в ПГЕЕ (електротехника и електроника) са твърде малко. Но неговите желания бяха само за компютърни специалности, а за Системно програмиране в МГ, където като цяло в гимназията има повече момичета, балът не стига.
 Проведох голяма агитация за езикови паралелки, само по тази причина. Той е срамежлив и затворен, а контактите с момичета биха му дали някакъв опит. Категоричен беше, че няма да учи в езикова.
 Ами каквото - такова. Sad

# 1 996
Ljuboznatelna, добре си постъпила, че си се вслушала в детето.
Толкова много родители вземат еднолични решения, без да се съобразяват с желанието на тинейджърите, като доброномарено мислят, че това е най-доброто.
Един съученик на дъщеря ми, чиято майка ме  убеждаваше, че езиковите гимназии и особено АГ са загуба на време и че нищо не се научава в тях, казваше, че  искала нейният син да учи в "Джон Атанасов" , ПГГЕ или друг техникум. Но след като изнесоха резултатите от изпита каза, че той ще е в АГ, най-вероятно, за да не се хаби бала. Стана ми тъжно за момчето, което е много възпитано и добро, но ще стане мъж, на когото майка му ше казва какво решение да вземе. Дано го израсте.

# 1 997
  • София
Rosita,а какво е желанието на момчето?

# 1 998
Моят син е приет Приложно програмиране в ПГЕЕ, и мен точно това ме притеснява - че момичетата в ПГЕЕ (електротехника и електроника) са твърде малко. Но неговите желания бяха само за компютърни специалности, а за Системно програмиране в МГ, където като цяло в гимназията има повече момичета, балът не стига.
 Проведох голяма агитация за езикови паралелки, само по тази причина. Той е срамежлив и затворен, а контактите с момичета биха му дали някакъв опит. Категоричен беше, че няма да учи в езикова.
 Ами каквото - такова. Sad
И много правилно. Когато детето е избрало какво да учи, най-добре се получават нещата. Прекрасно е, че е ориентиран! А за МГ и компютърните паралелки не им трябват много момичета - нито ще им помагат, нито ги вълнуват 😉 шегичка, екстра са си ИТ-тата. Успех на младежа!

# 1 999
Rosita,а какво е желанието на момчето?
Аз не можах да разбера. На дъщеря ми беше казал, че иска нещо с програмиране и информатика, но не знам дали и това е негово желание, математиката му се удава много, можело и СМГ. А майка му казва, че вече искал АЕГ, но след като излязоха резултатите - има към 440 т., а преди беше твърдо против, дори мен ме убеждаваше как няма смисъл децата да учат в езикова гимназия, защото не научават нищо по останалите предмети. След това дъщеря ми му се обади да го пита защо така си променил желанието и той отговорил с "не знам".
Това не  е житейски важно, просто го споделих като наблюдение и като част от възпитанието на детето, което ми е направило неприятно впечатление.

# 2 000
  • густо майна Филибето
Ха ха, да не се хаби балът е добър довод!

Моето момче единствено се поколеба за МГ с английски, защото там по принцип е малко по-нисък минималния бал, и основно защото там се е насочил негов добър приятел. Но аз не съм сигурна, че е за МГ, защото математиката му върви трудно.
За Системно програмиране съм склонна и учител по математика да му намеря, защото той иска Системно, а не приложно (бил е 4 години в школите на Телерик). Обаче там минималния бал е зверски, никакъв шанс да го доближим. Това го бяхме писали първо желание.

С възможността да се кандидатства за спорта от други области, прогнозирате ли доколко би паднал бала?
Следващи години може да се окаже проблем, като се увеличи бройката на "спортуващи", и така второто класиране ще стане задължително.

# 2 001
Всъщност предполагам, че тази бройка ще намалява. Електронната система функционира вече трета година, появяват се все повече указания за работа с нея, подаването вече е само електронно, макар да има училища - центрове ( гнезда). Тоест хората свикват с нея. Част от подадените заявления в друга област са от страх да не се обърка нещо - да пробваме първо в ......област, ако се справим без проблем - подаваме същинското заявление.

# 2 002
Аз затова казах, че третото, ще е новото второ - по същество. Трябва да се помисли в тази посока.

# 2 003
За кандидатстването в друга област причини може да има всякакви. На нас в другата област ни беше основното желание, а в нашия град - като резервен вариант, ако не ги приемат там. И тук ги приеха с 1во желание на 1во класиране, и предполагам сме взели местата на други две деца, които са искали тази паралелка. Т.е. ще ги освободим за 2ро класиране, но не видях друг вариант да сме поне малко спокойни, че ще има къде да учат.

# 2 004
  • густо майна Филибето
А за мен това спортуване е повече любопитство, и дори недобросъвестност. Например в София минимален бал в 471 за девойки. А в Пловдив най-високия минимален бал за ЕГ е 440. Какво пречи на софиянки (това е бал за момичетата) да се пробват в Пловдив, просто за да видят, че са приети в паралелка, за която мечтаят? На момчетата баловете са още по-ниски в езиковите в Пловдив. В английската с немски е 405, няма по-висок минимален мъжки бал от този в ЕГ.  Докато в София виждам минимален 458.
И да съм объркала нещо, общо взето така стоят нещата.

# 2 005
Така или иначе на второ класиране нещата си идват на мястото. Просто се освобождават повече места в сравнение с годините, когато се кандидатстваше само в определени училища-гнезда.  Системата е прекрасно улеснение за учениците, които наистина искат да учат в друга област. Казвам го от позицията на човек, който е пътувал над 6 часа общо в двете посоки, за да подаде заявление за около 15 минути. По тази причина смятам, че подаването на заявление за участие във второ класиране трябва да остане на хартия, независимо, че това създава неизвестно неудобство, ако си кандидатствал в отдалечена област и трябва да заявиш ново участие. В противен случай наистина трето ще стане новото второ.

# 2 006
А за мен това спортуване е повече любопитство, и дори недобросъвестност. Например в София минимален бал в 471 за девойки. А в Пловдив най-високия минимален бал за ЕГ е 440. Какво пречи на софиянки (това е бал за момичетата) да се пробват в Пловдив, просто за да видят, че са приети в паралелка, за която мечтаят? На момчетата баловете са още по-ниски в езиковите в Пловдив. В английската с немски е 405, няма по-висок минимален мъжки бал от този в ЕГ.  Докато в София виждам минимален 458.
И да съм объркала нещо, общо взето така стоят нещата.
                     Нещо не разбирам логиката на този "спорт"! Звучи ми като да съм отишла на състезание в Крива паланка и като взема медал да се хваля,че е същия като олимпийския . Smiling Imp

# 2 007
Скрит текст:
Ха ха, да не се хаби балът е добър довод!

Моето момче единствено се поколеба за МГ с английски, защото там по принцип е малко по-нисък минималния бал, и основно защото там се е насочил негов добър приятел. Но аз не съм сигурна, че е за МГ, защото математиката му върви трудно.
За Системно програмиране съм склонна и учител по математика да му намеря, защото той иска Системно, а не приложно (бил е 4 години в школите на Телерик). Обаче там минималния бал е зверски, никакъв шанс да го доближим. Това го бяхме писали първо жел

С възможността да се кандидатства за спорта от други области, прогнозирате ли доколко би паднал бала?
Следващи години може да се окаже проблем, като се увеличи бройката на "спортуващи", и така второто класиране ще стане задължително.

Според мен второто трябва да се възприема като задължително без оглед на балове, статистики и т.н. Ако още в началото желанията се подредят по силата им и не си приет на първо желание, пускаш второ класиране при всички положения. Нищо не губиш, само може да се качиш по-нагоре. По-голяма драма е, когато се окаже, че поради някакви мъдри "стратегии" има шанс да се прескочи желаното училище и да се попадне в по-нежелано, но по-горе записано.

# 2 008
  • Бг-мама
Любознателна , хич не са много момичетата в СП в МГ.Няма квоти и влизат предимно момчета. Те в по голямата си част са с по добри оценки по математика от момичетата. Големият ми син е в тази паралелка и са 22 момчета и 4 момичета.
Радвам се ,че има родители които се вслушват в желанията на децата си , а не хабят бала.
Имам и аз пример близък до себе си в който именно да не се хаби бала се писа като първо желание СП , а детето изобщо не го искаше . Мъничко не му стигна и е приет по второто си желание , което е и реалното на детето. Така , че в тоя случай съдбата си изигра ролята.

# 2 009
Аз идвам с малко страничен въпрос, но дано има запознати и отговорят. Какво се случва с матурата по английски език? Уж някакви сертификати щяха да им дават, а сега никой нищо не казва?

Общи условия

Активация на акаунт