Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 229
  • 787
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Има ли проблем ако витамин D се взима без витамин К?
Зависи за какво се взема вит.Д?! Кой я приема - мъж, жена, дете, възраст... заболявания...
Ако е просто така, за подпомагане на имун.с-ма, за репр. функция, за кожа... не
Ако се приема за попълване на депата, при сериозен дефицит на вит. Д - тогава трябва да се приема и вит.К.
Дозата на вит. К, най-общо, зависи от дефицита на вит. Д

# 541
  • На изток от Ада
Аз с betteryou вдигнах от 19 на 44 NG /ml зелен беше
Този спрей в кои аптеки може да се намери (физически, за да не плащам още за куриер), че нещо не мога да го намеря в големите вериги аптеки.
Според мъжа ми е от аптека Марви. Ние сме в Стара Загора

# 542
Здравейте,
изследвах и аз доста неща,като направих и консултация с ендокринолог и ми изписа вит.Д по 4 капки на ден.
Изследването ми е 61.2nmol/l,като в референтните стойности е посочено,че 50-70 е дефицит,75-125-оптимално количество.Лекарят ми каза,че все пак не е толкова нисък.
Въпросът ми е дали тази доза ще е достатъчна?
Всичко с хормоните на ЩЖ е наред,ТСХ е 1.77,другите неща също са в норма.
А за човек,който не е изследвал вит.Д може ли да приема в профилактичната доза от 400 IU по 1 на ден без изследване ,сега зимата?От любопитство питам,защото преди да го изследвам си го пиех по 1 на ден,след това го спрях и след 10 дни пуснах изследването.

4 капки от какво? Колко IU е една капка?
400 общо взето е нищо.. спокойно може да го вземате без ядове..

# 543
  • София
По случайност засякох Калций 2.54 mmol/l, което леко над горна граница (2.50) Това какво индексира към стойностите на витамин D? Нужно ли е да направя изследване на вит. D?
Да, желателно е да се изследва 25ОН вит. Д и ако имаш възможност и 1.25ОН вит. Д , фосфор, албумин, Паращитовиден хормон ( паратхормон) ... и да провериш нивата на Е2 и Тестостерон. ... и да се консултираш с лекар.
По-високите нива на калций, може да са индикатор на проблем с костите, бъбреците, ендокринната с-ма и т.н.
Дано да е нещо инцидентно.

Така, излязоха ми резултатите от кръвната картина. Както препоръча denis. направих няколко от препоръките + още. Изглежда съм близо до дефицит, а имам и депресивни симптоми и лош сън.
В момента взимам Витамин C липозомен, Магнезий 250 мг бисглициант (вечер), Витамин B12 methylcobalamin 1000 mcg (от 3 дни) и Таурин 500 (вечер)

# 544
Направо си си с дефицит. Под 10 не е дефицит както са го писали в референциите, ами си е катастрофа. Ти още не си катастрофирала, ама си близо. Взимай мерки.

# 545
  • София
Направо си си с дефицит. Под 10 не е дефицит както са го писали в референциите, ами си е катастрофа. Ти още не си катастрофирала, ама си близо. Взимай мерки.

И мъжете имат дефицити, но разбирам навика тук Smiley
Като за начало купих на Oilesen 10ml 400IU. Ще стартирам с 3 000 IU на ден за 10-на дни, после ще намаля на 2 000 IU. Мисля, че е прилично Rolling Eyes

# 546
Ух, сори Simple Smile
Съветвам те да потърсиш причината поради която си с такъв дефицит, защото ако само на добавка разчиташ и не откриеш и поправиш, в момента в който я спреш, пак ще се окажеш на стартова позиция, а наваксването е доста трудно.

# 547
  • Бургас
Миоки, а каква би могла да бъде причината освен начин на живот, който не включва достатъчно излагане на слънце?

Имах възможност това лято и ходих доста на плаж чак до октомври месец.Ноември си направих изследване и беше около средата на нормата.

# 548
  • София
Ух, сори Simple Smile
Съветвам те да потърсиш причината поради която си с такъв дефицит, защото ако само на добавка разчиташ и не откриеш и поправиш, в момента в който я спреш, пак ще се окажеш на стартова позиция, а наваксването е доста трудно.

Причината е класическа и се нарича Ковид, прекаран преди около три месеца. Вирусът ми изпразни куп депа.

# 549
Безмаслено хранене също не помага за повишаване на нивата на витамин-хормона. Той е мастно разтворим, така че е лесно да се стигне до неусвояване при бедна на мазнини диета.

# 550
Миоки, а каква би могла да бъде причината освен начин на живот, който не включва достатъчно излагане на слънце?

Имах възможност това лято и ходих доста на плаж чак до октомври месец.Ноември си направих изследване и беше около средата на нормата.
Ограничаването на мазнините в диетата и заместването на традиционните мазнини с такива индустриално производство като олиа и маргарини например. С това се свързват и слънчевите алергии межу другото. Доста е обширна темата, трябва си четене.

# 551
  • София
Kaк ги ограничавате тези мазнини в храненето ми е много интересно?! - аз от години съм на НМХ и едва ги докарвам до 20% с много мъка... най-често са над 25%.
За да се усвоят 1000МЕ вит.Д - достатъчно е да се приема 1 сл ( 10-на грама) кокосово масло напр.

# 552
Здравейте, не бях си пускала никога изследване на вит. Д и заедно с хормоните на щит. жлеза, реших да си го изследвам. Оказа се, че имам  нисък вит. Д-8.20, при латентен дефицит  на референтните стойности 10-20, дали ниските стойности на  вит Д е причина за потене всяка вечер при мен между 12 и 2 ч. вечер, прочетох, че има връзка, при някои от вас има ли подобни симптоми, според  ендокринологът ми щитовидната е ок.И дали 10 капки vigantol  на ден са добра доза? Предварително ви благодаря!

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 09:47 от djuliv

# 553
  • софия
Здравейте, не бях си пускала никога изследване на вит. Д и заедно с хормоните на щит. жлеза, реших да си го изследвам. Оказа се, че имам  нисък вит. Д-8.20, при латентен дефицит  на референтните стойности 10-20, дали ниските стойности на  вит Д е причина за потене всяка вечер при мен между 12 и 2 ч. вечер, прочетох, че има връзка, при някои от вас има ли подобни симптоми, според  ендокринологът ми щитовидната е ок.И дали 10 капки vigantol  на ден са добра доза? Предварително ви благодаря!
и аз бях с такава стойност на вит.д преди 3 г. дозата 10 к. е добра за допълване на дефицита, но приемай заедно с вит.к-2 задължително и поне 4-5 месеца изчакай, преди да изследваш отново. бавно се наваксва. с годините установих, че 4-5 к. постоянно без пауза са достатъчни за поддържане на 35-40 ед. поне за мен е така.

# 554
и аз бях с такава стойност на вит.д преди 3 г. дозата 10 к. е добра за допълване на дефицита, но приемай заедно с вит.к-2 задължително и поне 4-5 месеца изчакай, преди да изследваш отново. бавно се наваксва. с годините установих, че 4-5 к. постоянно без пауза са достатъчни за поддържане на 35-40 ед. поне за мен е така.

Много ви благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт