Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата... - 3

• 63 171
  • 787
  •   1
Отговори
# 675
Няма нужда да е в хладилник, достатъчно е да не е на топло и също е хубаво да си е в кутийката и/или в шкаф, на тъмно.
В много аптеки го съхраняват в хладилник, което и аз не знам защо така са го наумили. Пристига си заедно с другата стока в кашоните и го нареждат в хладилника после...

# 676
  • Пловдив
Благодаря!

# 677
  • София
Аз си пия витамините с кафето.
Искам да споделя,че пия вит Д от доста дълго време (години) по 5000 единици на ден,като лятото пропусках дни.Преди месец изследвах нивата и се оказа,че нивото ми е 53ng/ml.Понеже се оказа,че съм изкарала Ковид 19 без да разбера,дали това по-ниско ниво може да се дължи на този факт.

53 не си ли е в норма? Бих го приела като чудесно 🙂

Каква и причината между вит Д и кафето да трябва да има разлика от 4-5часа?
И аз го пия сутрин с кафето...

# 678
  • In the land of Never Never
В началото на ноември 2020 правих изследвания в Испания, витамин Д беше 43 ng/ml. Референтните граници са дадени 30-100 ng/ml, а за токсична се счита ниво повече от 150 ng/ml.
Започнах да пия от тогава витамин Д, по 5000 единици дневно, направих си изследване в България тази седмица. Стойността е 113 nmol/l, а референтните граници са 50-120 nmol/l.
При това положение, дали да продължавам с вземането на витамин Д, да го спра съвсем, или да разредя дозата, на някакви интервали? Ако спра да го вземам, ще падне веднага, независимо че вече е топло. Много не ходя навън, и не обичам да стоя на слънце.
И ми е малко трудно да преценя каква е разликата в мерните единици там и тук, дали рязко съм го вдигнала, колко би бил стойността 43 ng/ml, ако я бях мерила в България.

# 679
Границите на лабораторията ,в която се изследвах също бяха 30-100 ng/ml,така че зависи от лабораторията.Аз бих вземала поддържаща доза 10000 седмично.

# 680
  • София
1000UI (хиляда) Peace

# 681
Скрит текст:
В началото на ноември 2020 правих изследвания в Испания, витамин Д беше 43 ng/ml. Референтните граници са дадени 30-100 ng/ml, а за токсична се счита ниво повече от 150 ng/ml.
Започнах да пия от тогава витамин Д, по 5000 единици дневно, направих си изследване в България тази седмица. Стойността е 113 nmol/l, а референтните граници са 50-120 nmol/l.
При това положение, дали да продължавам с вземането на витамин Д, да го спра съвсем, или да разредя дозата, на някакви интервали? Ако спра да го вземам, ще падне веднага, независимо че вече е топло. Много не ходя навън, и не обичам да стоя на слънце.
И ми е малко трудно да преценя каква е разликата в мерните единици там и тук, дали рязко съм го вдигнала, колко би бил стойността 43 ng/ml, ако я бях мерила в България.
Eто ти един калкулатор. Може да разредиш или да намалиш дозата.

# 682

Eто ти един калкулатор. Може да разредиш или да намалиш дозата.
Благодаря за мненията!
Сметнах с калкулатора, обърка ме съвсем. Излиза че моите 43 ng/ml преди да почна да вземам 5000 единици дневно, са били 107,5 nmol/L, което е много малка разлика с 113 nmol/L, което имам сега.
Т.е. почти същото, след 6 месеца вземане на висока доза. Правилно ли смятам?

# 683
При мен за повече от 8 месеца се вдигна от 23 на 35 ng/ml. Предупредиха ме, че ще трябва доста време да пия.

# 684
Благодаря за мненията!
Сметнах с калкулатора, обърка ме съвсем. Излиза че моите 43 ng/ml преди да почна да вземам 5000 единици дневно, са били 107,5 nmol/L, което е много малка разлика с 113 nmol/L, което имам сега.
Да, правилно е. С дозата, която приемаш просто поддържаш нивата, не наваксваш дефицит който, всъщност не си имала. От друга страна, това че стойностите не са мръднали особено при такава доза, говори, че вероятно имаш "изтичане на данни" (не усвояваш добре, не приемаш достатъчно подходящи храни, не приемаш достатъчно УВ лъчи) и с таблетките компенсираш.

# 685
Благодаря за мненията!
Да, правилно е. С дозата, която приемаш просто поддържаш нивата, не наваксваш дефицит който, всъщност не си имала. От друга страна, това че стойностите не са мръднали особено при такава доза, говори, че вероятно имаш "изтичане на данни" (не усвояваш добре, не приемаш достатъчно подходящи храни, не приемаш достатъчно УВ лъчи) и с таблетките компенсираш.
Благодаря за пояснението! Обаче излича, че референтните граници в двете мерни единици доста се различават. В българското изследване те са 50-120 nmol/L, т.е. вече съм близо до горната граница, и не е нужно да вземам повече добавки, или трябва много да разредя приема.
В мерната единица, използвана в Испания, референтните граници са 30-100 ng/ml, и за да стигна тази горна граница - еквивалентна на стойност 250 nmol/L, трябва да продължавам да вземам същата доза 5000 единици витамин Д. Доста години ще минат, за да стигна до тази стойност.
Всъщност, тази стойност 120 nmol/L максимална стойност ли означава, или просто нашите критерии са по-ниски?

# 686
  • Столичанин ама не в повече :D
Човечеството е еволюирало със стойности между 40-50 ng/ml, които и сега може да се срещнат при хора живеещи близо до екватора, и смятам, че това са идеалните стойности, които и аз се стремя да поддържам, стойност над 60 ng/ml няма как да се добие по естествен път тъй като при нейното достигане тялото практически спира да произвежда витамин д, по-високи стойности, не само, че няма да помогнат повече на организма, но могат и да му навредят, в едно изследване сред жени при понижени и повишени нива на витамин д се наблюдавали повишени случаи на фрактури, а намалявалането на тези случаи било единствено при нормални стойности.

# 687
Здравейте! Изследвах вит. D днес:
Допреди около два месеца пиех "Вигантол" по 3-4-5 капки дневно. Според вас по колко да пия? Препоръчайте препарат.

# 688
Прочети няколко мнения по -нагоре.Коментиран е аналогичен случай.Аз бих вземала поне 5000 единици.Недостиг бавно се наваксва.

# 689
  • София
Здравейте! Изследвах вит. D днес:
Допреди около два месеца пиех "Вигантол" по 3-4-5 капки дневно. Според вас по колко да пия? Препоръчайте препарат.
Тази стойност показва, доста сериозен дефицит на вит. Д. Не посочваш пол, възраст, придружаващи заболявания и т.н., което е много важно....
При тази стойност, е много вероятно да имаш проблем с усвояването на вит. Д - вид генетична мутация, която се среща при някои заболявания.
Самата стойност, ако е поддържана  по-дълго време, показва също, че вероятността, да е започнала загуба на калций от костната с-ма е много голяма.
Дозата вит. Д, която трябва да се приема е поне 10000МЕ + 200-250мкг вит. К ( К2/МК-7) ... + някаква калциева формула ( която да съдържа всичко необходимо за правилния калциев метаболизъм).
Добре е да се проверят полови хормони (ЛХ, ФСХ, Е2...), хормоните на ЩЖ (ТСХ, Т3,Т4, ТАТ и МАТ), Пролактин, Инсулин ( метаболитен синдром) ... някои дефицити - като желязото напр...защото, за този дефицит на вит. Д си има причина и правилния подход е освен просто да се попълни той, но и да се установи първопричината... поне според мен Simple Smile
ПП. За Вигантола - не всеки го усвоява ... освен че посочената доза е по-скоро поддържаща, а не терапевтична ... в случая, при теб.
При разболяване и особено, ако то е по-продължително - депата на вит. Д е възможно много да се изчерпят Simple Smile... също причина за дефицит

Общи условия

Активация на акаунт