Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 юли 2019, 14:13 ч.

Проблем с баща ми, моля за мнение

 • 602
 • 4
 •   1
Отговори
 • Мнения: 852
Здравейте, имам проблеми отношения с баща ми и оттам колебание как аз да се държа с него предвид това, че той (цял цивот) проявява агресия физ. и псих.  към майка ми. Въпросът ми е ако говоря с психолог и изложа ситуацията реалистично ли е да очаквам категорично мнение дали моята ответна реакция е правилна. Или това няма да се случи поради:
А, не е професионално да се дават такива съвети
Б, аз сама тр. да стигна до отговор в резултат на няколко сеанса
В, нама правилен отговор
Г, нещо друго?

Последна редакция: нд, 14 юли 2019, 16:52 от Не се сърди, човече

# 1
 • София
 • Мнения: 545
Здравейте!

Много сила се изисква да търсиш проблема и решението в себе си, а не да обвиняваш и осъждаш другите. Не е лесно човек да се намира в положението, в което сте Вие, особено ако то е с продължителност „цял живот“.

Разбираемо е да търсите работещ вариант, но в случая динамиката, която съществува между родителите Ви от години, следва да се промени или преустанови, което как ще се случи, ако Вие отидете при психолог? Вярвам разбирате, че ако Ваш близък има рана и Вие отидете при лекар, раната на близкия Ви няма да бъде излекувана, защото Вие сте отишли в кабинета. Може да вземете за себе си решение какво да правите – да си тръгнете или да останете; да се намесвате в отношенията им или да им делегирате отговорността за същите; може да отидете при терапевт и да търсите нов тип поведение към баща си или да отидете при терапевт и да се погрижите и помислите за себе си, тъй като постоянният пример на насилник-жертва дава своите отражения дори и да не си даваме сметка за това.

Неслучайно казвам насилник-жертва – това е изключително интензивна динамика, в която ролите постоянно се сменят между участващите в нея и напускането й в повечето случаи е много трудно. Това, което може да направите, е да посочите алтернатива на майка си, да я подкрепите в това да търси промяна, но това би бил работещ вариант, ако тя самата има разбирането, че ситуацията й е проблемна и съответно желае промяна.

Давам си сметка, че позицията Ви никак не е лесна, но е важно да разберете за себе си каква е Вашата роля в това и как същата тази роля се съотнася към общата картина на семейната Ви динамика.

Сърдечни поздрави,
Славея Дънева – психотерапевт

# 2
 • Мнения: 852
Славея Дънева, благодаря, че отделихте от времето си за да ми пишете но позволете да изкажа разочарованието си от тези общи приказки, нямащи нищо общо с поставения от мен въпрос.

# 3
 • София
 • Мнения: 545
Здравейте!

Аз също Ви благодаря за честния отговор. В пълното право сте да се отнесете към написаното от мен както намерите за добре. Изчетох думите Ви и подходих към тях с уважение. Ако сте имали очакването да получите отговор в стил а), б), в) или 1), 2), 3), аз лично не работя по този начин, нито колегите, които познавам. Може да има психолози и терапевти, които да дават предписания, но смисъла на консултацията и терапията не е в това. И ако някой дава съвети, а друг ги изпълнява, се питам кой би носил отговорността?

Относно броя на сеансите - всеки човек, решен да внесе промяна в живота си, я постига със собствено темпо, дължащо се на определени фактори. Може това също да звучи общо, но това сочи практиката.
 
Имам желанието да бъда максимално конкретна, но подобен тип срещи, каквито са тези за които питате, са изключително специфични и се обосновават от редица обстоятелства, които не се наемам да изброя докрай. Част от тях са например – заявката на клиента, очакванията и възможностите на клиента (тук не включвам единствено финансовите), стила на работа на психолога/терапевта и т.н. Същото е и с отговорите и решенията – може да носите отговора във себе си, но поради афект да не си давате сметка и професионалистът да Ви помогне да го „видите“ или пък да стигнете до решение заедно с него, благодарение на съвместната ви работа – различно е. Консултациите/терапията са строго индивидуални и в този смисъл дори 10 човека с „един и същ“ проблем да отидат при психолог това изобщо не означава, че сеансите ще протекат еднакво с всеки от тях.

Във всеки случай се надявам да намерите смислените и работещите за Вас отговори, независимо дали тук или другаде.

Спокойна вечер,
Славея Дънева - психотерапевт

# 4
 • Мнения: 852
Отново Ви благодаря за включването.
Това, което ме ядоса в отговора Ви е цитирам:...„между родителите Ви от години, следва да се промени или преустанови, което как ще се случи, ако Вие отидете при психолог? Вярвам разбирате, че ако Ваш близък има рана и Вие отидете при лекар, раната на близкия Ви няма да бъде излекувана, защото Вие сте отишли в кабинета...” Аз също имам рана в резултат на тази ситуация, обвинявам за пропуснати ползи, близост и още куп неща.
Във втория Ви пост индиректно ми отговаряте, или поне аз така Ви разбрах отговори В, Б, А.
И моля не ме разбирайте грешно и не искам да зеуча грубо, нито не оценявам доброволния Ви труд да ми отделите време, но при този вариант на бърза консултация, не ми се четат обяснения, които всеки знае от обща култура. Предполагам всеки тук иска да чуе, ако ще и 2 изречения но по същество.
Всичко добро!

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 20:47 от NOVA NADEJDA

Общи условия

Активация на акаунт