Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юли 2019, 22:53 ч.

Пети клас 2019/2020

 • 23 569
 • 777
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 405
МIA, а допълнителни уроци по БЕЛ, дали не биха били решение на този проблем? Според мен английският му е влязъл под кожата и му е кеф да говори така.

# 16
 • София
 • Мнения: 4 743
M_I_A, следва промяна на местожителството в съответствие с интересите на децата Smile

# 17
 • София
 • Мнения: 1 721
Аз не съм учила българска граматика (не съм учила в българско училище до 7 клас). Голямото си я учеше само. И сега с малкото съм в тих ужас. Не зная това как се учи. Взех дебелите книги, пълни с правила. И на всяко правило има по две страници изключения.
А за корени и сродни думи да не говорим - никак не ми се получава. Сигурно има и други объркани граматики, не споря. Но българската никак не е лесна.

Даже Малютка ми направи забележка оня ден, че казвам "збор" на български, а на руски - чистото "сбор". А за перушината от матурата даже думи нямам.

# 18
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 13 167
Покрай седмокласничката имам чувството, че ваканцията точно ще започне и ще вземе да свърши.
Miriel, къде я приеха да учи или чакате второ класиране? Дано да е щастливо детето! Доволни ли сте от школата (учителите) за подготовка?

Чакаме второ класиране. Вики не е ходила на школа. Не мога да съм полезна, защото съм от Плевен и там нещата са по-различни от София Simple Smile

MIA,
Скрит текст:
малкият ми син ходи от почти година на логопед, веднъж седмично. Надявам се през есента да станат два пъти. Сега е на четири години. Започва да се отпуска да говори, но и аз забелязвам, че клипчетата оказват влияние. Добре, че го пускаме за малко. С числата е на "ти", брои до 20 на английски, знае и фигурите на английски и български Simple Smile , а когато го попитаме други въпроси и почти нищо Sad Дано успеем да наваксаме до първи клас.

И двете ми дъщери вече са на 2-4 см от моя ръст. Дима обаче върви една идея по-пухкава и обмисляме някакъв спорт. Надявам се в пети клас да имат отново занимания в училище по волейбол.

# 19
 • София
 • Мнения: 405
Miriel, извини ме! В цялата си залисия не помня кой от къде е:) . Успех на девойката!
Освен, че е полезно за подрастващите и ги държи в добра форма, спортуващите деца като цяло имат по-добра организация, по-дисциплинирани са и запаметяват по-бързо. Две близки момчета- седмокласници, които не пропуснаха тренировки и състезания тази година, сега са приети в 91.НЕГ. Пак да кажа, че от дете до дете има разлика, но наблюденията ми през годините го потвърждават.

# 20
 • София
 • Мнения: 1 721
А аз познавам много деца, които започнаха да спортуват след като влязоха в гимназията. Ама мислех, че е пубертет. Не знаех че идва от това, че децата са дисциплинирании и запаметяват по-бързо.
Половината от младежите тръгват на фитнес, а другата половина рязко започват да харесват това, което тренира приятелката им.

# 21
 • Мнения: 1 028
Моето диване излиза чат-пат,но като цяло се е отдал на мързел.С четенето е нещо изостава,но пък започна преговор по БЕЛ и мат.За спортуването съм съгласна,че носи ползи,но трябва хъс,мерак и желание.

# 22
 • София
 • Мнения: 405
Валя, просто написах какви навици и качества изгражда активния спорт, няма значение кой кога ще го започне. А не обратното. Аз никога не съм тренирала активно и виждам огромна разлика между мен като дете и децата ми.
В ходенето на фитнес или на напр. на пилатес, което захващат повечето тийнове и майките им няма нищо лошо - всяко движение е полезно и за тялото и за мозъка. Но детето само си преценява кога да отиде, да пропусне и каква да му е компанията ( най-добрата приятелка).
А когато трябва да станеш сутринта в 5:30, в 6:30 да си строен за тренировка, в 12:30 да приключиш, за да си навреме в 13:30 в училище, в 19:00 да си на езикова школа, после да вечеряш и да учиш до нощите за следващия ден, за да си отново в 6:30 на тренировка...еми щеш-не щеш се научаваш на някои неща, ако искаш да продължиш и да успяваш едноврвменно и в спорта и в учението. Grinning

# 23
 • София
 • Мнения: 1 721
Ако не се прави комприс с ученето за сметка на спорта е ОК. Или поне ако компромисът е осъзнат и премерен.
Но постигането на високи постижения и явяването по състезания няма как да стане в свободното време. Няма как да се тренира само през ваканциите. Поне моите наблюдения са, че в един момент детето трябва да направи избор. И ако в училище са били снизходителни към него заради спорта, детето решава, че това е по-важното и това е правилният избор. Но да се залага на спортна кариера е изключително рисково, при това рисковете са от 1000 страни. Предполагам всички си дават сметка за това.

# 24
 • София
 • Мнения: 3 909
До сега не е имал сериозни проблеми в училище затова отлагах уроците. Или критериите им са занижени, или там се стяга, а пред мен се лигавчи. Сега ще видим с нов учител как ще му се получи и съм в готовност да го пусна и на уроци.

Каката е колкото мен на тегло и +2см. на ръст. Големи драми съм имала с нейно злоядство като малка, а сега всичко ѝ е вкусно и взе да ѝ се лепи по дупе и бедра, последните 2 години. Тръгна на фитнес с уговорка да работи за стойка, че се беше изгърбила яко. А аз като жена нашепнах на инструктурката да включи и упражнения за типично женските напълнявания. Щерката яко се кефи, каталясала е, но каза че се чувства много тонизирана и стегната.

Miriel
Скрит текст:
Успех в борбата с мълчаливеца! Поне от рано се научават да учат. Моят милия от 3 годишен. е все ученик - няма зима, няма лято. Вече е свикнал. Аз съм тази, която се уморява, но не се оплаквам. При нас всичко си заслужаваше.

# 25
 • Варна
 • Мнения: 2 501
Дъщеря ми също е от активно спортуващите състезатели. Тренира 6 пъти  седмично целогодишно, а през лятната ваканция има периоди и с двуразови тренировки. Спортът ѝ дава много, но и аз гледам да не е за сметка на ученето, защото колкото и да е добра, сериозна професионална кариера на международно ниво е в сферата на фантазиите. Засега се справя отлично в училище, но все пак дотук беше най-лесното. Ще видим как ще е към 7-ми клас.
На тази възраст обаче ставане в 5:30, интензивен ден и лягане вероятно след 22:30 не ви ли се струва недостатъчно за възстановяване?

# 26
 • Мнения: 4 032
За моя син на този етап училището и гимнастиката са еднакво важни, а съм далеч от мисълта, че ще стане световен шампион. Няма да стане 😃 Просто спортът наистина изгражда едно по-различно отношение към живота въобще. Да тръгнеш за тренировка независимо, че времето навън е гадно. А после в залата, да преодолееш себе си, страха си, болката, да видиш как всяко упражнение се научава с много труд и упоритост. Понякога му пускам стари клипове от предни години и той се учудва "Ама така ли съм играл? Ужас!" Тогава си дава сметка с всяка една година колко много напредва. Въпреки че моят син малко не вярва в собствените си възможности. Приятелите му са все от залата. Заедно тренират, заедно са по лагери и състезания, заедно играят.
Ориентирането пък му е повече за забавление и разпускане на този етап. При състезанията там, върху него не лежи напрежението и очакването, което е при гимнастиката. Отделно, ходят на страшно много места, включително и в чужбина.
Та така, ще си бутаме спорт и училище заедно. Не е гений, но е трудолюбив и умен и не мисля,че някога би закъсал в училище.
Аз навремето също спортувах активно и това не ми пречеше на училището. Напротив, като знаех, че времето ми е ограничено, учех много бързо и концентрирано.

# 27
 • София
 • Мнения: 405
На тази възраст обаче ставане в 5:30, интензивен ден и лягане вероятно след 22:30 не ви ли се струва недостатъчно за възстановяване?

Нашите тренировки са 3-4 пъти в седмицата. Аз съм ги ограничила до толкова иначе и при нас се провеждат 6 бр. Треньорите проявяват разбиране и са приели, че децата спортуват активно, но без амбиции за “световна купа” и не ги пресират. Имат около 9 състезания, които са в периода януари - края на март. Тогава е и най -големият зор. Правят и лагери в чужбина. Има и дни, в които започват от 8:30 и аз гледам да се възползваме, за да има и наспиване и време за учене. Често в събота и неделя учи предварително материала, който предстои да бъде предаден и ще изпусне през седмицата, ако е на състезание или лагер. Така успява да си легне сравнително навреме. Но до тук училището беше песен:). Тепърва  ще става “интересно”.Simple Smile
Тъй като и аз съм на мнение, че едното не може да бъде за сметка на другото, не допускам да отиде неподготвена на училище. Предполагам, че до 7 клас постепенно ще намаляваме темпото. Ако тя се чувства ОК, да продължи до когато прецени.
Ston,  по-добре не можеше да бъде казано! Hands Plus1

# 28
 • Мнения: 2 085
Моят го мързи два реда да прочете, всеки ден се караме по тази тема. По цял ден рита навън с приятели, вече има такъв тен, че може успешно да се интегрира в малцинствата.
След няколко дни заминаваме за САЩ за почти месец на гости. От сега съм го предупредила, че няма изобщо да му помагам с езика, защото го домързя даже думите по англ. да си преговори. Цяла година разпечатвах картинки на думите, които са учили, за да запомня по-лесно и тях не иска да погледне.
На есен е в спортно училище в съседния град. Чак не искам да си спомням как допуснах да се случи тази глупост,  ама да сме живи и здрави!

# 29
 • София
 • Мнения: 381
Еха, много спортисти, танцьори, полиглоти има в набора!
Много хубаво, че децата спортуват, наистина по добра дисциплина имат такива деца, друг е въпросът е времето и избора, но явно може да се съчетавата нещата.
Дъщеря ми ходи на фехтовка, но не много редовно - два пъти седмично, понякога даже веднъж седмично, особено сега пролетта покрай по усиленото решаване на задачи. Преди години ходеше на плуване, но нещо прекъснахме, а иска, все не мога да се организирам за басейн и редовно ходене.
Освен това ходи на пиано от 4 години и мисля да не го спираме, без претенции за нещо повече от два пъти седмично, свирене на няколко пиески, малко вкъщи и годишни концерти в читалището.
Ще почва друг език от есента в новото училище, да видим как ще е, не сбъркахме ли в избора, и то немски, като мисля да продължи и с английския на школа. Но тя си избра така, искаше да учи нов език, а не да почва английския от начало. В училище досега учиха по усилено от обичайното АЕ, имаха всеки ден, а и случиха на учителки. Сега езикът ще е по-малко, пък и нов....пък и нови редмети, всичко ново, учители различни. Да видим.
Поне се надявам догодина съботите да са свободни поне за година-две, до седмокласната треска, ако нещо не се промени за изпитите.
Скиорче с теб треперихме миналата година със 7 класниците, нали? След две години пак.
М_I_А, не е ли рано за фитнес или прави с треньор специални упражнения за тази възраст?

Общи условия

Активация на акаунт