Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юли 2019, 22:53 ч.

Пети клас 2019/2020

 • 23 569
 • 777
 •   1
Отговори
# 30
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 13 167
В края на предходната година ни направиха родителска среща, на която ни запознаха с новите им учители. Предложиха ни и ФУЧ-ове, от които избрах час по немски. По един на седмица, но да се запознае с него. Ще има още час по руски и часовете по английски Simple Smile

# 31
 • София
 • Мнения: 3 909
bora, с инструкторка е и прави упражнения специално за него. Много е слаб, няма почти никакви мускули, които да укрепват скелета. То дефакто си е като лечебна и изправителна гимнастика, но понеже се провежда в местната зала по фитнес, затова така го наричам.

Нас ни уведомиха, че от МОН са въвели един допълнителен час ФВС и от училището преценили да си доплащаме още един и да стане модул по някакъв избран спорт: тенис, плуване, футбол или танци. Избрахме и втори език - испански. Има и немски, но във втори клас никак не се харесаха с госпожата. Моят много иска да учи италиански, но няма чак такива възможности за избор. Запали се по този италиански, защото аз в свободното си време учех и на него му хареса звученето и артикулацията Joy Има много достъпни ресурси до ниво Б1 и ако си беше у дома, можех и аз да го подхвана, но сега с испанския не ми се иска да му се омешват. Щерката нищичко не научи за 3г. втори език испански. Да знае най-много да брои до 10 и да спрегне 2та основни глагола.

# 32
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 13 167
Сподели за ресурсите за италианския Simple Smile

# 33
 • Мнения: 4 032
И при нас вече са ясни паралелките за 5-и клас и коя ще е класна. Запазва се почти целият клас с изключение на три момчета, точно тези, с които синът ми не искаше е заедно. Ще има обаче нови деца и ще видим с тях как ще е. Мъжки клас ще са отново - 18 момчета и 8 момичета. Техният набор обаче си тръгна така още от първи клас. Съотношението момчета, момичета беше 3 към 1 за целия випуск.
ИУЧ ще са математика и БЕЛ по 1ч и АЕ - 0,5ч
Този допълнителен модул по физическо ми е адски дразнещ. Досега беше 6-и час, но от пети клас е по някое време следобед и е удобен само за тези, които са на занималня. Моят син по това време е на тренировки. Няма начин да изпусне тренировка, за да се мога 40 минути в двора или салона на училището. Ще гледам някак да го освободя.
От класа на големия масово не ходят. Добре че не им пишат отсъствия. Но е малоумно направено. При него беше в понеделник от 16ч. Тогава са до 14ч на училище. Има деца, които живеят далеч и те тъкмо се приберат, трябва пак да тръгват обратно към училище. Реално часът се посещава само от децата, които са в занималнята, които учудващо за мен са доста голям брой дори и в прогимназията.

# 34
 • Майничка
 • Мнения: 7 621
Bora, благодаря за темата!  bouquet
При нашите също се запазва целия клас, само 2 деца се местят, а 2 идват, като едното е най-добрата й приятелка. Профилът е ИТ, с ИУЧ ИТ и математика. Момата до последно се чудеше дали да избере профил математика (разликата е 1 час ИУЧ) , радвам се (тайно от нея), че избра стария клас, защото така ще мога да държа око и  над племенника. Той пък, будаличката, изобщо не разбра, че се набутва  на допълнителна математика, която му е сред най-нелюбимите... Ама така е, като не чете вариантите (майка му няма да го направи), които им изпратих, на него и на щерката. Тя си ги прочете обстойно и сама прецени, че разликата не си струва новото напасване.

# 35
 • София
 • Мнения: 405
И ние започваме с немски като втори език в училище. Мисля, че е абсолютно безсмислено, но никой не ме пита. Другият вариант беше руски. Само им внася допълнително натоварване и объркване вторият език, вместо да се концентрират върху важните предмети. А те и английски не могат да научат като хората там Sad.  Класната все още не ни е известна, но се говори, че може да е по рисуване, което на фона на разхайтената дисциплина не ме радва особено.
Ston, мисля, че можеш да го освободиш от този модул, при положение, че е спортист. С бележка от клуба. При нас в училище проявяват разбиране към честите ни отсъствия покрай спорта, особено като им донесе купа:).  Но тя пък компенсира с други активности - пее на първия учебен ден, свири на пиано като я извикат - за гости на училището или в открити часове или при по-малките дечица, участва и в изложби...
Най-много ме тормози фактът, че от 5-7 клас първият срок ще са все следобед на училище до никое време, а вторият - първа смяна.
Предложиха ни занималня и за петокласниците. Много деца се възползваха, ние отказахме.
Bora, то неусетно ще дойде време за новото “треперене”. През 5. и 6. клас допълнително ще потреперим да не ни оставят някоя 5-ца (за по-слаби оценки не смея и да мисля) по БЕЛ и математика, които да объркат НВО-то.Simple Smile

# 36
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 13 167
Да, от сега предупреждавам малката, че няма да е като при сестра й. Материалът ще е от трите години, така че никакво отпускане. Също отказахме занималня, за да свиква да се справя сама.

# 37
 • Мнения: 2 160
През 5. и 6. клас допълнително ще потреперим да не ни оставят някоя 5-ца (за по-слаби оценки не смея и да мисля) по БЕЛ и математика, които да объркат НВО-то.Simple Smile

За бала в седвим клас не се ли взимат оценките само от последната година ?

# 38
 • Мнения: 4 032
Оценките са само от 7-и клас.
Материалът е от трите години. Така или иначе, математиката е с натрупване и седмокласна задача няма да можеш да решиш, ако нямаш знанията от предходните години. Даже и от първи и втори клас ти трябват познанията по аритметика.
С граматиката по БЕЛ е идентично.
Разликата е само по литература. Вече влизат произведения, учени в периода 5-7-и клас, но само от български автори. В пети клас, по спомен, имаше 2 или 3 такива.

# 39
 • Мнения: 9 761
Може ли някакъв източник от къде се взимат оценките? Уж щяха да са от трите години, после четох опровержение от МОН (но само за предходния набор), едни казват, че не влизат в бала, други около мен са убедени, че влизат. Включително и директорки дават разнопосочна информация.

# 40
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 13 167
Наредба 11 за оценките, но с един бърз поглед не открих информация. Може и някакъв друг документ да има.

Останала съм с впечатлението, че този набор е "късметлийския" и от него ще започне с оценките от 5, 6 и 7 клас, защото другите са при "заварено положение". Дано да греша.

# 41
 • София
 • Мнения: 405
Наредба 11 за оценките, но с един бърз поглед не открих информация. Може и някакъв друг документ да има.

Останала съм с впечатлението, че този набор е "късметлийския" и от него ще започне с оценките от 5, 6 и 7 клас, защото другите са при "заварено положение". Дано да греша.
И аз останах с такова впечатление. Че се взима средната оценка за 3-те години от набор 2007. А тази и следващата година за последно се взима само оценката от 7 клас. Дано да съм в грешка. Прочетох наредба 10 от 2016г. по диагонал, но никъде не видях да се споменава това.
Miriel, мисля, че една дама “с ранг на минисър”, която е опора на седмокласните майки със сигурност ще може да даде точен отговор Wink

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 13:15 от Skiorche

# 42
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 13 167
Знам, признавам, че си помислих същото Simple Smile

# 43
 • Варна
 • Мнения: 366
Здравейте! Включвам се и аз със син - бъдещ петокласник в МГ Варна. Милият хем е щастлив, че е постигнал целта си, хем е притеснен, защото всички му обясняват колко трудно било и колко много се учело там. Иначе е домошар - основно играе на разни конзоли и си чете задължителната литература. Трудно го накарвам да излезе навън. Проблемът основно е, че сме в нов квартал и тук още няма приятели. Сега лятото ходи три пъти седмично на плуване и два пъти на пилатес, заради гръбначно изкривяване. Иначе хич не е от спортните натури, за мое съжаление. Също много обича да гледа клипчета на английски и изказът му на български страда от това. Обмислям дали да не го запиша на школа по БЕЛ още от тази година.
Със сестра му тъкмо успешно приключихме седмокласната одисея и ми е ясно какво ме чака след две години.

# 44
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 13 167
Ще се подкрепяме. Събираме се отбор мами с минали седмокласници и настоящите петокласници. След три години ще е забавно.

Общи условия

Активация на акаунт