16.07 - 27.07.2019 СЕДМИ КЛАС Успех на второ класиране!

• 123 369
  • 1 854
  •   1
Отговори
# 1 185
Здравейте,

Бих искал да помоля за информация, ако има запознати, а именно за 30СУ - приети сме в паралелка Икономическо развитие:
първи профилиращ предмет - география и икономика
втори профилиращ предмет - английски език
трети профилиращ предмет - немски език, като никъде в сайта на училището няма програма за обучението по тази паралелка за 2019-2020, няма и за миналата година, защото е нова паралелка.
В справочника за прием 2019-2020 пише, че е с интензивно изучаване на английски, но от друга страна първи профилиращ е география и икономика. Не можем да разберем какво ще учат в 8ми клас в края на краищата - език или география и икономика. Звъняхме в петък и в училището, свързаха ни със зам.-директорка, която на въпроса какво ще учат интензивно в 8ми клас, отговори, че не е запозната и в понеделник да попитаме, когато отидем да го запишем.

Дали има някой с по-точна информация?
                      В сайта на 30 СУ има учебен план за 2018/2019 г.Мисля,че новият няма да се различава особено.
http://30su-bg.com/wp-content/uploads/2018/09/uch-plan_8aklas.pdf

# 1 186
Здравейте,

Бих искал да помоля за информация, ако има запознати, а именно за 30СУ - приети сме в паралелка Икономическо развитие:
трети профилиращ предмет - немски език, като никъде в сайта на училището няма програма за обучението по тази паралелка за 2019-2020, няма и за миналата година, защото е нова паралелка.
В справочника за прием 2019-2020 пише, че е с интензивно изучаване на английски, но от друга страна първи профилиращ е география и икономика. Не можем да разберем какво ще учат в 8ми клас в края на краищата - език или география и икономика. Звъняхме в петък и в училището, свързаха ни със зам.-директорка, която на въпроса какво ще учат интензивно в 8ми клас, отговори, че не е запозната и в понеделник да попитаме, когато отидем да го запишем.

В сайта на 30 СУ има учебен план за 2018/2019 г.Мисля,че новият няма да се различава особено.
http://30su-bg.com/wp-content/uploads/2018/09/uch-plan_8aklas.pdf

Да, това го гледахме. Тази паралелка е нова и няма никаква конкретна информация за нея.

# 1 187
Този учебен план е за друг профил. Икономическо развитие  с ИИЧЕ имат информатика в осми клас и няма предвидени часове за раздел Б ( ИУЧ). Евентуално може да сложат ФУЧ ГИ.

# 1 188
Този учебен план е за друг профил. Икономическо развитие  с ИИЧЕ имат информатика в осми клас и няма предвидени часове за раздел Б ( ИУЧ). Евентуално може да сложат ФУЧ ГИ.

Сори, Дидева, но с тези съкращения направо се обърках... може ли малко разяснения, моля!

И аз съм на любимото Ви на целия форум бЕло, но преработено на следващия етап.

# 1 189
Рамков учебен план за профил " Икономическо развитие" с ИИЧЕ ( интензивно изучаване на чужд език).

За разлика от профил " Чужди езици"  в осми клас в профил " Икономическо развитие" с ИИЧЕ ( интензивно изучаване на чужд език - 18 часа общообразователна подготовка по първи чужд език седмично) се изучават 72 часа информатика, но няма ИУЧ ( избираеми учебни часове). При профил " Чужди езици" е обратното. Не се изучава информатика като част от общообразователната подготовка, но са предвидени 72 часа ИУЧ ( избираеми учебни часове). Освен това за  профил " Икономическо развитие" са предвидени 144 часа ФУЧ ( факултативни учебни часове, които не са задължителни и по тях няма оценка - в някои училища ги представят като задължителни, дават заявление и е възможно дори в него да е фиксиран конкретният предмет). Същият брой факултативни учебни часове е предвиден и за профил  " Чужди езици".

# 1 190
Някой, който е записал детето си в петък в 1 АЕГ, може ли да сподели променил ли се е статусът в профила на "записал се"?

# 1 191
Ние сме във ФЕГ и също пише "незаписал се". Сигурно в понеделник ще ги актуализират.

# 1 192
  • София
Дидева, от миналата година ги изследвам и разследвам тези планове. Не самостоятелно, разбира се, но ходя подир теб и чета. Hug
Чак сега установявам, че броя на ИУЧ в 10 клас ще бъде 6 часа седмично + 4 ч ФУЧ! Scream
Ми, то това е половината седмична програма. Айде, не половината, ама за 2 дни... Брех, размечтах се, в 10 часа допълнително седмично, колко 'убавини могат да се научат....! Joy
Чакай, да се допиша...
Наистина ли по ЗП няма часове информатика за целия срок на обучението, освен в 8 клас?
Хм, това ме навежда на мисълта, че по-голяма част от ИУЧ в 10 клас ще е информатика (говоря в частност за СХН), за 11 и 12 клас ми е ясно. Дали правилно разсъждавам?

Последна редакция: сб, 20 юли 2019, 23:49 от Слънчевата

# 1 193

Относно 4-то класиране - ако си записан на първо, трябва ли да се отписваш , за да подадеш документи в др. у-ще? В смисъл рискуваш ли сегашното си място?

# 1 194
Относно 4-то класиране - ако си записан на първо, трябва ли да се отписваш , за да подадеш документи в др. у-ще? В смисъл рискуваш ли сегашното си място?
Ако спазят нормативното изискване за оригинал на свидетелството  за завършено основно образование за кандидатстване - ще трябва да се отпишете и съответно да рискувате.

# 1 195

И аз съм живяла и учила в САЩ, но моите наблюдения са по-различни. Хората са много мили, опитват се да те разберат, дори и почти да не говориш езика, не обръщат внимание на акцента, а и на нивото на изразяване  при ежедневна комуникация, както и за наемане на работа на определено ниво или за длъжности, за които това не е от особено значение. Но не за всичко. Акцентът няма значение /не знам защо изобщо стана въпрос за акцент - аз не съм го повдигала, малко хора говорят без акцент/, но способността да се изразяваш добре и свободно и на необходимото ниво за сферата, в която работиш, има. Кумовете ми живеят и работят там повече от 30 години - и техните наблюдения съвпадат с моите. Не можеш да договаряш клаузи по договор, да пледираш пред съда, да договаряш детайли по голяма търговска или корпоративна сделка, да презентираш пред академични среди, да участваш в медицински консилиуми, да работиш като журналист или преподавател, и т.н. и т.н. с ниво В2 /използвам го, защото е възприето като критерий, а не защото сертификатът сам по себе си означава нещо/ и с набор от 3-4 хиляди думи. Това просто ще ти пречи да изразиш идеите си, да защитиш тезата си по убедителен начин, да обясниш надлежно аргументите си. Не разбирам за какво спорим.

Ако говорим за право и явяване пред съд, нещата стоят различно. В тези случаи, колкото и да се учи език, няма как да си конкурентноспособен на чужда територия, но за презентиране пред академични среди - важно е какво имаш да кажеш. Не става дума за това дали нивото е В2, САТ или друго, а  дали е достатъчно за конкретния човек в сферата, в която иска да се развива.

# 1 196
  • София
 Cool Baby, първо искам да ви пожелая успех! Не бих ви посъветствала, защото виждам, че сте решени. Но все пак, като останалите, ще кажа - вижте местата за трето класиране и тогава действайте.
А за изпитите по английски, струва ми се, има разминаване - доколкото съм чувала, САТ не е само изпит по езика, а по-скоро за обща култура (основни знания по различните предмети - ако греша , моля, попраевете ме, за да не сея заблуди). Повечето хора, струва ми се, говорят за изпити CAE и CPE, които действително голяма част от децата взимат без проблем и без да са учили специално английски на курсове.

Последна редакция: нд, 21 юли 2019, 11:32 от мюмла

# 1 197
Здравейте,

Здравейте, ние също се записахме в 30 СУ, но в паралелката ИЕ/АЕ/ИТ. Не успяхме да се преборим с 2 точки за 9 ФЕГ. В таблиците в сайта на МОН за вашата паралелка е посочено "разширено изучаване" на езика т.е. 12 часа седмично от 8-ми клас.

# 1 198
В сайта на РУО София всички паралелки на 30 СУ са ИИЧЕ. Нямам идея къде в сайта на МОН сте видели РИЧЕ и много ме съмнява МОН да обявяват такива таблици, план-приемът си е отговорност на РУО.

# 1 199
На 23 обявяват свободните места за 3-то. Отписваш.
На 24 подаваш онлайн заявление за участие в Трети етап на класиране.
При записване и отписване досега не можеше да се подава онлайн. Само в гнездо, но пък може тази година да са осъвременили системата.
До де е спокойна неделя, малко да върна темата. Навсякъде пише, че заявление за първо и трето се подава тази година само онлайн (вкл. с помощта на училище гнездо). На трето играят всички некласирини на първо; деца, които са решили да не се записват след второ; но и много, които са се записали след второ, за да имат някаква гаранция преди да бъдат обявени свободните места и след това ще се отпишат и играят на трето. Никъде не прочетох изискване  последните да посещават училища гнезда и защо има такава хипотеза? И си мисля, че със сигурност в училищата трябва да има хора при желание за отписване. По-любопитно ми е колко бързо отписването ще се отрази в системата, за да се активизира бутона "трето класиране" и предполагам ще стане само за децата, които имат право да участват - некласирани, незаписани, отписани.
П.п. Питам по принцип, току що като си проверявах гнездата и се оказа, че у-щето, в което е приет е гнездо, така че ние ще се оправим при всички случаи. То затова там всичко ставаше на живо в системата.

Общи условия

Активация на акаунт