16.07 - 27.07.2019 СЕДМИ КЛАС Успех на второ класиране!

• 123 097
  • 1 854
  •   1
Отговори
# 1 755
  • Варна
Приятелката ми подадоха за Варна, много се надяват, че ще стане за 4 ЕГ или за Руското Simple Smile Има ли други мами за Варна?

И аз имам приятелско детенце надяващо се за там. Подадени са документите.
Дано са само те двамата.😁

# 1 756
  • Sofiq
Здравейте, да се запиша и аз като майка на момче, макар и с кандидатстване чак след 2 г-не твърде далеч, ни не и твърде близо.
Изчетох постовете дотук, смях се много на бЕлото и ракията, удивлявах се на родители, които чак за третото класиране се сетиха да проучват къде какво е нивото в желаните от тях училища. Но с едно наум, че същото ни чака и да не съдя твърде строго, че е труден период за всички. 
Младежът е в СМГ и засега уж иска там да продължи, но се чуди и за ИТ паралелката на НПМГ и за матИт паралелката на 125-о. Други училища не са му интересни. В общи линии иска да учи много математика, информатика, може би и физика и химия. Като информатиката му е особено важна.
Затова и частната гимназия на СофтУни му е в погледа, макар че малко знаем за нея. Но само като краен вариант, ако в първите не стане и на 4-о класиране. Като гледам бройките от тази година обаче, шансовете са много.
В СМГ и сега от випуска му вече има доста деца, обявили че искат да ходят в езикови и др.училища след 7 клас. Нормално е тези деца да се застраховат, пишейки и СМГ и е нормално ако са с хубави балове да освободят места, след като се класират на 2ро класиране, ако не са успели на първо.

Една потребителка отправи пожелание частните гимназии да отпускат повече стипендии. Всъщност, бройката на стипендии в някои от тях не е ограничена.  Т.е.отиваш, изкарваш максималните точки на определено състезание и независимо колко други са го изкарали, всички би следвало да вземат стипендия. Поне за ПЧМГ съм чувала, че е така.

# 1 757
elica1051, нещо не те разбрах или просто не си наясно с кандидатстването след седми клас или не си погледнала баловете. Как точно си представи дете, чийто бал стига за смг и е писало смг на второ място, а на първо някое ЕГ да не е влязло в ЕГ-то, а в смг и да се налага да освобождава място в смг след второ? (За тази година си пишем, нали така?)

# 1 758
  • Sofiq
Да речем, че ако си писал СМГ на второ място, а на първо- друго училище, но балът ти е стигнал чак на второ класиране за конкретна паралелка в СМГ и си се записал там, но все още се надяваш на място в друго училище, да си изтеглиш документите след второто и да се пробваш другаде.
Хипотетично разсъждавам, тази година СМГ е с по-висок бал , така че горенаписаното от мен няма как да се случи. 

# 1 759
А защо влизаш в смг, а не в училището, което си писал на първо място?

# 1 760
  • Sofiq
Дописах си предното мнение сега-че за текущата година това не е сценарий. За текущата година освободени места би могло да значи, че някой не си е подредил добре приоритетите.

# 1 761
А защо влизаш в смг, а не в училището, което си писал на първо място?

Trollface Оптималният вариант е да можеш да си пазиш място в три-четири "елитни" училища в два-три града, плюс частното училище и да ти остане възможност да решиш на 14 септември вечерта. На 15.09. в 8,00 ще се обявявт освободените места и ще се попълват по реда на пристигането в училище.

# 1 762
elica1051 СМГ традиционно е с най-високите минимални балове. Ако на някой балът му стига за смг, това означава, че ще му стига за навсякъде другаде. А това означава, че ще бъде приет по първото си желание директно и ще прескочи смг.

# 1 763
На практика така се получава, макар че на теория не е съвсем вярно.

# 1 764
Дописах си предното мнение сега-че за текущата година това не е сценарий. За текущата година освободени места би могло да значи, че някой не си е подредил добре приоритетите.
Не само, често означава АК.

# 1 765
Има вариант да влезеш в СМГ, без да ти е първо желание от монските, ако например искаш паралелка от НПМГ със специално балообразуване, но на въпросните предмети (биология, химия, физика или география) са ти много ниски точките. Тогава и 200 да имаш от МАТ+БЕЛ може да не влезеш и да ползваш "резервния" си план СМГ. За тази година може и още един сценарий, но трябва да си момиче със 100 по мат и например 83 по БЕЛ и да искаш НЕГ, тогава пак отиваш в план Б - смг Simple Smile)
Голяма забава е как смг е план Б за някого, но принципно не е невъзможно.

# 1 766
  • София
Не зная защо четирите свободни места в СМГ така разбуниха духовете. Миналата година за трето класиране също са били толкова, по-миналата - 3.

# 1 767
Прощавайте ако въпросът ми не е за тази тема, но не намерих друга...

Доколкото си спомням от началото на 2018 има промяна в закона, относно прехвърлянето в друго у-ще...т.е. ако ме приемат в МГ в Горнонанадолнище и на 10 октомври реша , че ми се налага да живея в София... няма да мога да се прехвърля просто ей така в СМГ - както ставаше до сега Simple Smile
Така ли е и кой закон да чета ... защото се опасявам , че на нас след  8 клас ще ни се наложи да се прехвърляме... та да се подготвям от сега как става... Simple Smile

# 1 768
Прощавайте ако въпросът ми не е за тази тема, но не намерих друга...

Доколкото си спомням от началото на 2018 има промяна в закона, относно прехвърлянето в друго у-ще...т.е. ако ме приемат в МГ в Горнонанадолнище и на 10 октомври реша , че ми се налага да живея в София... няма да мога да се прехвърля просто ей така в СМГ - както ставаше до сега Simple Smile
Така ли е и кой закон да чета ... защото се опасявам , че на нас след  8 клас ще ни се наложи да се прехвърляме... та да се подготвям от сега как става... Simple Smile
https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2136904663
И досега прехвърлянето не ставаше просто ей така, но да речем, че имаше вратички. Затягането на критериите засяга надплановия прием. При наличие на свободни места в приемащото училище е малко по-различно.

# 1 769
Не зная защо четирите свободни места в СМГ така разбуниха духовете. Миналата година за трето класиране също са били толкова, по-миналата - 3.
И аз. Smiley
Може би защото е елитно, много желано училище, винаги са на първо място според класации на база НВО след седми клас, почти винаги са с най-висок максимален и минимален бал по паралелки и т.н.
Някак според някои е учудващо и дори недопустимо да има свободни, при това 4 места на трето класиране.Smile

Елица, спокойно! Имаш време, ще ти се натаманят нещата до седми клас.

Общи условия

Активация на акаунт